"Gerçekten" haber verir 29 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

 

KİMLİK BELGELERİNDE KİMLİK NO ŞART

Üzerinde T.C kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanı veya resmî daireler ya da iktisadî devlet teşekküllerince verilen kimlik numaralı ve soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, sürücü belgesi, sarı basın kartı, askerî kimlikler ve hologramlı öğrenci kimlikleri gibi belgelerle oy kullanılabilecek.

Kimlik numarası bulunan bir belgeye sahip olmayanlar nüfus dairelerinden aldıkları ''nüfus kayıt örneği''ni geçerli kimlikleriyle birlikte ibraz etmeleri halinde oy verebilecek.

29.03.2009


 

Türkiye için hüzünlü seçim

SEÇMENLER,5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için bugün sandığa gidecek.48 milyon 6 bin 650 seçmen, 177 bin 50 sandıkta oy kullanacak. YSK yetkilileri, yaz saati uygulamasına oy verme günü olan 29 Martta (saat 03.00’te bir saat ileri alınacak) geçilmesi sebebiyle seçmenleri, saatlerini ayarlamaları konusunda uyardı.

Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkâri, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis’te 07.00-16.00, bu illerin dışında kalan illerde ise 08.00-17.00 saatleri arasında oy kullanılabilecek. Büyükşehirlerde oturan seçmenler, il genel meclisi üyeliği, büyükşehir belediye başkanlığı, ilçe belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, mahalle muhtarlığı için oy kullanacak. İl, ilçe ve beldelerde oturanlar il genel meclisi, belediye başkanlığı, belediye meclisi ve muhtarlıklar için, köylerde ikamet eden vatandaşlar ise sadece il genel meclisi ve muhtar seçimi için sandığa gidecek. Adaylar arasından, 16 büyükşehir belediye başkanı, 65 il belediye başkanı, 892 ilçe belediye başkanı, bin 974 belde belediye başkanı ile 52 bin 765 mahalle ve köy muhtarı seçilecek. Seçimlerde ayrıca, il genel meclisi üyesi 3 bin 284, belediye meclis üyesi (ilçe ve belde) 33 bin 868 kişi belirlenecek.

HANGİ PUSULA

HANGİ ZARFA

Birleşik oy pusulaları, kullanılacağı her seçim ve her seçim çevresi için ayrı ayrı hazırlandı. Oy pusulalarından turuncu renkli olanlar il genel meclisi, mavi renkli olanlar belediye başkanlığı, sarı renkli olanlar belediye meclisi, beyaz renkli olanlar ise büyükşehir belediye başkanlığı seçimlerinde kullanılacak. Belediye seçimlerinde mavi, il genel meclisi üyelikleri seçiminde turuncu, mahalle ve köy muhtarı seçimlerinde mor renkli oy zarfları kullanılacak.

SEÇİM GÜNÜ

YASAKLARI

Dün saat 18.00’de başlayan ve bugün saat 18.00’e kadar radyolar ve her türlü yayın organları tarafından seçim ve seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak olacak. Bugün saat 18.00 ile 21.00 arasında ancak radyolarda YSK tarafından seçim ile ilgili olarak verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek, saat 21.00’den sonra bütün yayınlar serbest olacak. YSK, isterse yayın yasaklarını bugün saat 21.00’den önce de kaldırabilecek.

29.03.2009


 

Oy pusulalarına fotoğraf yasağı

YSK, oy verme sırasında oy pusulalarını cep telefonu veya fotoğraf makinesi gibi cihazlarla görüntülemeye teşebbüs edilmesi durumunda, Sandık Kurulu Başkanınca kişiye müdahale edilerek uyarılacağını bildirdi.

Kurul, uyarıya riayet edilmemesi halinde söz konusu kişinin sandık alanından çıkarılarak, tutanakla tesbitin ardından Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

29.03.2009


 

Hangi pusula hangi zarfa?

Birleşik oy pusulaları, kullanılacağı her seçim ve her seçim çevresi için ayrı ayrı hazırlandı.

Oy pusulalarından turuncu renkli olanlar il genel meclisi, mavi renkli olanlar belediye başkanlığı, sarı renkli olanlar belediye meclisi, beyaz renkli olanlar ise büyükşehir belediye başkanlığı seçimlerinde kullanılacak. Mahalle ve köy muhtarı seçimlerinde mor renkli oy zarfları kullanılacak.

29.03.2009


 

Bu Meclis anayasa yapamaz

Başbakan Erdoğan, NTV’de katıldığı programda, yeni anayasa ile ilgili bir soruya, “Anladık ki Türkiye’de bu parlamento ile böyle bir şey yapılamaz. Bu parlamentodaki anlayış yeni anayasayı götürecek durumda değil” şeklinde cevap verdi.

Erdoğan: Bu Meclis anayasa yapamaz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni anayasa ile ilgili bir soruya, “Anladık ki Türkiye’de bu parlamento ile böyle bir şey yapılamaz. Bu parlamentodaki anlayış yeni anayasayı götürecek durumda değil” şeklinde cevap verdi.

Erdoğan, NTV’nin canlı yayınında ‘’Yerel seçimlerde başarı kıstaslarının ne olduğunun’’ sorulması üzerine iller genelinde 28 Mart seçimini kıstas aldığını ve yüzde 42’inin üzerinde olmayı hedeflediğini, il genel meclisinde de yüzde 47’yi yakalamayı umduğunu söyledi. ‘’Seçimden sonra anayasa değişikliğini uzlaşma olmadan gündeme getirecek misiniz?’’ sorusu üzerine Erdoğan, ‘’Olur olmaz, benim için çok da dert değil. Bir parti lideri olarak düşüncemi ortaya koyuyorum. Burada ülkemin menfaati varsa olur. Biz sadece sunarız, milletimize mesajı veririz. Kendileri ikna olur, olmaz. Biz parlamentoda bir şeyler üretmek için varız. Hep beraber buna olumlu yaklaşmazsak, yapmayalım. Mutabık kalırsak, bunu yapacağız.’’

Başbakan Erdoğan, ‘’Yeni bir Anayasa mı hazırlanacak yoksa kısmı değişiklik mi yapılacak?’’ sorusuna ‘’Anladık ki Türkiye’de bu parlamento ile böyle bir şey yapılamaz. Bu parlamentodaki anlayış yeni anayasayı götürecek durumda değil. Olması gereken başlıkları seçelim ve onları yapalım diyoruz. 4 başlık teklif ediyorum. Onların teklif ettiklerini de katarız’’ karşılığını verdi.

TÜRKİYE’NİN OLGUNLAŞMASI LÂZIM

Başbakan Erdoğan, başörtüsü yasağı ile ilgili yeni bir düzenleme yapılıp yapılmayacağına ilişkin soru üzerine ‘’42 ve 10. madde ile ilgili atılan adımlar verilen kararlar var. Demek ki Türkiye’nin daha olgunlaşması lâzım, o demokratik olgunluğa ulaşması lâzım. Türkiye’nin bu noktada alacağı mesafe var. Öyle görülüyor’’ diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, seçimlerden sonra kabinede revizyon olup olmayacağına ilişkin soruyu cevaplarken kabinenin her zaman bu tür değişikliklere açık olduğunu ifade ederek, ‘’Bir değerlendirme olabilir. Buna göre de nerede, ne gibi eksikler var? Belki yeni bir kan değişimi gerekebilir. Olabilir, olmayacak şeyler değil’’ dedi.

29.03.2009


 

4 vatandaştan 3'ü AB üyeliğini istiyor

TÜRKİYE'NİN AB üyeliği konusundaki desteğin çok güçlü bir şekilde devam etmekte olduğu vurgulanarak, her 4 Türk vatandaşından 3’ünün (yüzde 75) Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğinin ortaya çıktığı bildirildi.

Geleneksel Alkollü İçki Üreticileri Derneği (GİSDER) adına, bağımsız araştırma şirketlerinden DAP tarafından yürütülen ‘’Türkiye’nin AB üyeliğine bakışına ilişkin’’ araştırmanın sonuçları açıklandı. GİSDER’den araştırma sonuçlarına ilişkin yapılan açıklamada, seçimlerin ardından yeniden gündeme gelmesi beklenen AB görüşmelerinde, hükümete yardımcı olmak amacıyla kamuoyunun AB üyeliğine bakışına ilişkin bir araştırma hazırladığı belirtilerek, DAP’ın araştırmasının sonuçlarının, AB üyeliği konusundaki desteğin çok güçlü bir şekilde devam etmekte olduğunu ortaya koyduğu vurgulandı. Açıklamada, şöyle denildi: ‘’Her 4 Türk vatandaşından 3’ü (yüzde 75) Türkiye’nin AB üyeliğini destekliyor. Bu kişilerin yüzde 58’lik bölümü ise AB üyeliğini güçlü bir şekilde desteklediğini belirtiyor. Bu sonuçlar, Türkiye’nin AB üyeliğine olan destekte önemli bir artış olduğunu ortaya koyar nitelikte. 2006 yılında yapılan son AB araştırmasında, Türkiye’nin AB üyeliğini destekleyenlerin oranı yüzde 54 seviyesinde çıkmıştı. GİSDER’in yaptırdığı araştırma, bu oranın 21 puan birden artmış olduğunu gösteriyor.

Araştırma sonuçlarının ortaya koyduğu bir diğer önemli veri de araştırmaya katılanların yüzde 83 gibi çok yüksek bir yüzdesinin Türkiye’nin AB’ye diğer üye ülkelerle aynı haklara sahip olarak katılması gerektiğine inandığını gösteriyor. Araştırmanın katılımcıları, Türkiye’nin AB üyesi diğer ülkelerle adil ve eşit muamele görmesi gerektiğini düşünüyor.’’

29.03.2009


 

BUGÜN YAZ SAATİNE GEÇİLDİ, DİKKAT...

48 milyon 6 bin 650 seçmen, yerel yöneticilerini belirlemek için 177 bin 50 sandıkta oy kullanacak.

Yaz saati uygulamasına bugün geçilmesi nedeniyle seçmenler, saatlerini ayarlamaları konusunda uyarıldı. Doğu illerinde 07:001-6:00, diğer yerlerde 08:00-17:00 saatleri arasında oy kullanılabilecek. Seçimde 16 büyükşehir, 65 i, 892 ilçe ve 1974 belde belediye başkanı ile 52 bin 765 mahalle ve köy muhtarı, 3 bin 284 il genel ve 33.868 belediye meclis üyesi seçilecek.

29.03.2009


 

Sosyal güvenlikte elektronik takip başlıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu, yeni MEDULA sistemiyle, Sağlık Uygulama Tebliği ile getirilen kuralların elektronik ortamdaki takibine 1 Nisan’da geçecek.

Sosyal güvenlikte elektronik takip başlıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yeni MEDULA sistemiyle, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile getirilen kuralların elektronik ortamdaki takibine 1 Nisan’da geçecek. SGK Başkan Vekili Fatih Acar, kurumun, özel, üniversite ve devlet hastanelerince kendine gelen faturalarla ilgili işlemleri MEDULA adı verilen sistem üzerinden gerçekleştirdiğini söyledi. Halen yürürlükte olan mevcut uygulamanın MEDULA V3 adı verilen yeni versiyonunun 1 Nisan 2009’dan itibaren işletime alınacağını bildiren Acar, yaklaşık 6 aydır yapılan çalışmalar sonunda kurum için çok önemli bir dönemin başlayacağını vurguladı. “Elektronik SUT” da denilen yeni sistemle SUT’ta belirlenmiş kuralların elektronik anlamda takibini gerçekleştireceklerini belirten Acar, 1 Nisandan itibaren SUT’ta yer alan geri ödeme kurallarının online çalışan bir sistemle kontrol edileceğini ifade etti. Acar, “Hasta yatış-çıkışlarının, organ ve doku nakillerinin, doğum sonrasında 30 gün süresince bebeğe yapılan işlemlerin, yatan hastaya ayaktan reçete yazılıp yazılmadığının takibi kolaylaşacak’’ dedi.

29.03.2009


 

Çelik: Sosyal millet, sosyal devletin önünde

MİLLÎ Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ‘’Sosyal millet kavramımız sosyal devlet kavramımızın çok daha önündedir’’ dedi.

Bakan Çelik, Kimse Yok Mu Derneği’nin Van şubesinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, derneğin 27’nci şubesinin Van’da açılmasından mutlu olduğunu söyledi. Van’daki vatandaşların derneğin hizmetlerini yakından bildiğini belirten Çelik, Türkiye’de çaresizin, fakirin, kimsesizin, zayıfın, hastanın ve engellinin yardımına koşacak, sahip olduklarını onlarla paylaşacak hayırsever bir insan kitlesi bulunduğunu bildirdi. ‘’Sosyal millet kavramımız sosyal devlet kavramımızın çok daha önündedir’’ diyen Çelik, 2000-2001 döneminde yaşanan ekonomik krizde sosyal millet anlayışı sayesinde ülkenin büyük sorun yaşamadığını ifade etti. Bakan Çelik, aile fertlerinin kendi içindeki dayanışması ve varlıklı insanların servetlerini yoksullarla paylaşmasının ülkeyi ayakta tutan önemli bir etken olduğunu bildirdi.

29.03.2009


 

Çelik: Sosyal millet, sosyal devletin önünde

MİLLÎ Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ‘’Sosyal millet kavramımız sosyal devlet kavramımızın çok daha önündedir’’ dedi.

Bakan Çelik, Kimse Yok Mu Derneği’nin Van şubesinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, derneğin 27’nci şubesinin Van’da açılmasından mutlu olduğunu söyledi. Van’daki vatandaşların derneğin hizmetlerini yakından bildiğini belirten Çelik, Türkiye’de çaresizin, fakirin, kimsesizin, zayıfın, hastanın ve engellinin yardımına koşacak, sahip olduklarını onlarla paylaşacak hayırsever bir insan kitlesi bulunduğunu bildirdi. ‘’Sosyal millet kavramımız sosyal devlet kavramımızın çok daha önündedir’’ diyen Çelik, 2000-2001 döneminde yaşanan ekonomik krizde sosyal millet anlayışı sayesinde ülkenin büyük sorun yaşamadığını ifade etti. Bakan Çelik, aile fertlerinin kendi içindeki dayanışması ve varlıklı insanların servetlerini yoksullarla paylaşmasının ülkeyi ayakta tutan önemli bir etken olduğunu bildirdi.

29.03.2009


 

Danimarka’dan Roj TV adımı

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın, Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen’in NATO Genel Sekreterliği adaylığı ile ilgili açıklamasından sonra Danimarka’dan iki üst düzey savcının, Roj TV’nin kapatılması konusunu görüşmek üzere Türkiye’ye gönderileceği bildirildi.

Rasmussen’in NATO Genel Sekreterliğine Türkiye’nin çekincelerinden birinin, terör örgütünün yayın organı Roj TV’nin Kopenhag’dan yayın yapıyor olmasını Başbakan Erdoğan’ın dile getirmesinden sonra, Danimarka’dan iki üst düzey savcının bu televizyonun kapatılmasıyla ilgili temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye gönderileceği belirtildi. Türkiye’nin Rasmussen’in NATO Genel Sekreterliği konusundaki çekincelerinden birinin de karikatür krizi olduğu, Müslüman ülkelerin karikatür krizi sebebiyle Danimarka Başbakanının NATO Genel Sekreteri olması konusundaki itirazlarını Türkiye’ye ilettiği kaydedildi.

29.03.2009


 

Otobüs ile otomobil çarpıştı: 3 ölü, 1 yaralı

KONYA'NIN Beyşehir ilçesinde servis otobüsü ile otomobilin çarpışması sonucu 3 kişi öldü, 1 kişi yaralandı.

Edinilen bilgiye göre, Nazmi D. idaresindeki 42 B 4606 plâkalı tekstil fabrikasına ait işçi taşıyan otobüs, Beyşehir-Isparta kara yolunda Mustafa Ekinci (40) yönetimindeki 34 UJ 2751 plâkalı otomobille çarpıştı. Kazada, otomobilde bulunan Döndü Ekinci (71) ve eşi Yusuf Ekinci olay yerinde öldü, Muhammer Ekinci (36) ise kaldırıldığı Beyşehir Devlet Hastanesinde vefat etti. Annesini, babasını ve kardeşini kaybeden otomobil sürücüsü Ekinci ise, kaldırıldığı Beyşehir Devlet Hastanesinde yapılan ilk müdahalenin ardından Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesine sevk edildi. Ekinci’nin hayatî tehlikesinin bulunduğu bildirildi. Ekinci ailesinin, yerel seçimlerde oy kullanmak için İstanbul’dan Antalya’nın Akseki ilçesi Bademli beldesine gitmek için yola çıktıkları öğrenildi.

29.03.2009


 

Lagendijk: Türkiye’den gelenlerde vize aranmamalı

TÜRKİYE-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eşbaşkanı Joost Lagendijk, Avrupa Adalet Divanı’nın Soysal davasında aldığı “Türk vatandaşlarına hizmet sunumu için AB üyesi ülkelere girişlerinde vize şartı getirilemeyeceği” yönündeki kararının “çok önemli” olduğunu vurgulayarak, “Türkiye’den iş seyahati, turizm, tedavi ve öğrenci (ve öğretim görevlisi) değişimi için AB’ye gelenlerde vize aranmaması gerektiğini” bildirdi.

Avrupa Adalet Divanı’nın kararının ardından üye ülkelerde uygulama birliği için AB Komisyonu’nu inisiyatif almaya çağıran Lagendijk, “AB Komisyonu bu kararın Türk vatandaşlarının AB’ye kısa süreli (3 aydan az) seyahatlerinde ne tür sonuçlar doğurduğu ve bunların nasıl uygulanacağı konusunda üye ülkelere yol göstermelidir” dedi.

29.03.2009


 

Çığ düştü yüzlerce araç yolda mahsur kaldı

HAKKÂRİ-Çukurca kara yolunun 2 ayrı noktasına çığ düştü. Alınan bilgiye göre, saat 09.30 sıralarında şehir merkezinde 7 kilometre uzaklıktaki Depin mevkisindeki Sümbül Dağı’ndan Hakkâri-Çukurca-Şırnak kara yolunun 2 ayrı noktasına çığ indi.

Bu yıl bölgede yaşanan en büyük çığ, korku ve paniğe sebep oldu. Kara yolunun her iki tarafında mahsur kalan ve aralarında çocuk ile kadınlarında bulunduğu vatandaşlar tehlikeye rağmen çığ üzerinde karşı tarafa geçti. Güzergâhtaki yüzlerce araç çığ sebebiyle hareket edemezken, Karayolları 114. Şube Şefliği ekipleri, yolun ulaşıma açılması için çalışma başlattı. Çığ altında araç kalıp kalmadığının da araştırıldığı öğrenildi.

29.03.2009


 

Öğretmenler, ek ders ücretlerini alacak

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, öğretmenlerin, yerel seçim sebebiyle okulların yarın tatil edilmesinden dolayı “haftalık ek ders ücretlerini alamayacakları” yönünde açıklamalarda bulunulduğunu hatırlatarak, “Bu kesinlikle yanlıştır.

Öğretmenler ek ders ücretlerini alacaklar” dedi. Çiçek, öğretmenlerin yerel seçimler dolayısıyla mağdur edilmeyeceğini bildirdi. Çiçek, Türk Eğitim-Sen’in okulların yarın tatil edilmesi sebebiyle “öğretmenlerin haftalık ek ders ücretlerini alamayacağı” yönündeki açıklamasının “kafa karıştırıcı” olduğunu ifade etti.

29.03.2009


 

Cenazelere de güçlükle ulaşılabildi

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindekilerin vefat ettiği BBP’den yapılan resmî bir açıklamayla duyruldu. Cenazeler, önce enkaza ulaşan ekipler tarafından Kızılöz köyüne, daha sonra helikopterle Kahramanmaraş’a götürüldü. THY ise cenazelerin nakli için Kahramanmaraş’a özel uçak gönderdi.

HASTANE ÖNÜNDE TEKBİR

Yazıcıoğlu ve beraberindekilerin cenazeleri Kahramanmaraş Devlet Hastanesine getirildi. Kahramaraş 5. Mekanize Zırhlı Tugay Komutan Yardımcılığı Kışlasından ambulanslara konulan cenazeler, Devlet Hastanesi Morguna konuldu. Alperen Ocaklarından gençler hastane önünde toplanarak tekbir getirdiler.

Allah hepsine rahmet etsin

BBP Genel Sekreteri Yalçın Topçu, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindekilerin vefat ettiğini açıkladı.

Topçu, parti genel merkezi önünde, parti adına yaptığı açıklamaya, ‘’Müslümanlar, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, milliyetçiler, ülkücüler, Alperenler, liderimiz, kardeşimiz, arkadaşımız, başbakanımız, genel başkanımız Muhsin Yazıcıoğlu ve son yolculuğuna birlikte çıktığı yol arkadaşları Erhan Üstündağ, Yüksel Yancı, Murat Çetinkaya, İsmail Güneş ve Kaya İstektepe Rahmeti Rahman’a kavuşmuştur’’ diyerek başladı. Topçu, şunları kaydetti:

‘’Genel başkanımızı, liderimizi ve son nefesini birlikte verdiği kader arkadaşlarını kurtarabilmek için 3 gündür canını dişine takarak, vahşi tabiat şartlarıyla hayatı pahasına mücadele eden asker, polis, korucu, sivil savunma elemanı, ülküdaşlarımız, Kahramanmaraşlı kahraman kardeşlerimizin hepsine, devlet ve hükümet adamlarımıza, tanıdığımız tanımadığımız herkese, yüreği bizimle çarpan günlerdir dua eden bütün insanlara teşekkür ediyoruz.

Muhsin Yazıcıoğlu’nun, genel başkanımızın aziz hatırası, ömrünü verdiği vatan topraklarında ve ay yıldızın dalgalandığı, Ezanı Muhammed’in okunduğu her yerde ebediyen yaşayacaktır. Genel başkanımızın yolu yolumuz, davası davamız, ahlakı ahlakımız, yüreği yüreğimiz olsun inşallah. Yüce Allah’tan niyazımız, onu Cenneti Ala’da Muhammed Mustafa’ya komşu etsin. Ebubekir’e, Osman’a, Ömer’e, Ali’ye, Hasan’a, Hüseyin’e komşu etsin inşallah. Selahaddin Eyyubi’ye, Alparslan’a, Fatih’e, Şeyh Şamil’e komşu etsin inşallah.

Muhsin Başkanımız, genel başkanımız canımız, Türk milletinin canı, İslam dünyasının canı, Erhan Üstündağımız, Yüksel Yancı, Murat Çetinkaya, İsmail Güneş ve Kaya İstektepe aziz şehitlerimiz, hepinizin ruhu şad olsun. Allah hepinize rahmet etsin. Milletimizin başı sağolsun. Türk-İslam dünyasının başı sağolsun. İnsanlık aleminin başı sağolsun.’’

29.03.2009


 

KDV ve ÖTV indirimleri denetlenecek

Ankara Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) yöneticileri ve üyeleriyle bir araya gelen Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, sektör temsilcilerinin sorunlarını dinledi.

Burada konuşan Çağlayan, hükümetin KDV ve ÖTV’de yaptığı indirimleri fiyatlarına yansıtmayanların hem Sanayi ve Ticaret Bakanlığı hem de Maliye Bakanlığı tarafından denetleneceğini söyledi. Bakan Çağlayan, ‘’Devletin alacağından vazgeçtiği bir durumda kimsenin kendine şahsi çıkar sağlaması söz konusu olamaz’’ dedi. Tüketici Kanunu’nda yapılacak değişiklik hakkında da bilgi veren Çağlayan, “Yapılacak değişiklikleri Nisan ayında Başbakanlığa sunacağız’’ dedi.

29.03.2009


 

Cenazeler K. Maraş'a götürüldü

BBP Genel Başkanı Yazıcıoğlu’nun aralarında bulunduğu 5 cenaze, helikopterle Kızılöz köyünden Kahramanmaraş’a götürüldü. BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile beraberindeki 5 kişiyi taşırken Döngel köyü yakınlarında bulunan Kanlıçukur mevkisine düşen helikopterin enkazına ulaşan ekipler, burada bulunan 5 cesedi Kızılöz köyüne getirdi. Askeri yetkililer, BBP Genel Başkanı Yazıcıoğlu’nun da aralarında bulunduğu cenazeleri, burada kimlik tespiti için yakınlarına gösterdi. Yazıcıoğlu’nun cenazesinin kimlik tespitini ağabeyi Yusuf Yazıcıoğlu yaptı. Yapılan kimlik tespitinin ardından 5 cenazenin taşındığı helikopter, Kahramanmaraş’a gitmek üzere Kızılöz köyünden ayrıldı. Bu arada, cenazeleri taşıyan helikopterin köye indiği sırada, Yazıcıoğlu’nun da cesedinin geldiğini öğrenen akrabaları ve partililer helikoptere ulaşmaya çalıştı. Helikopterin olduğu bölgeyi güvenlik çemberine alan askerle yakınları ve partililer arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Yazıcıoğlu’nun bazı yakınlarının sinir krizi geçirdiği görüldü.

CENAZELER İÇİN ÖZEL UÇAK GÖNDERİLDİ

BU ARADA, Türk Hava Yollarının (THY), BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun da içinde bulunduğu helikopterin düştüğü kazada vefat edenlerin cenazelerinin nakli için tahsis ettiği özel uçak, Kahramanmaraş’a gitti. THY Basın Müşavirliğinden alınan bilgiye göre, Muhsin Yazıcıoğlu’nun da aralarında bulunduğu 6 kişiyi taşıdığı sırada Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesindeki dağlık alanda düşen helikopterde hayatını kaybedenlerin cenazelerini taşıyacak Boeing 737-400 tipi uçak, dün saat 14.25’te Atatürk Havalimanı’ndan ayrıldı. Boş olarak Kahramanmaraş’a giden uçağın, duruma göre cenazeleri alarak, Ankara ya da Sivas’a götüreceği bildirildi.

29.03.2009


 

Hava dün ilk defa açtı

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindekileri taşıyan helikopterin enkazının bulunduğu bölgede yaklaşık 3 gündür etkili olan kar yağışı, soğuk hava ve tipi ilk kez dünü yerini açık bir havaya bıraktı.

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile beraberindeki 5 kişiyi taşırken Döngel köyü yakınlarında bulunan Kanlıçukur mevkisine düşen helikopterin enkazına ulaşmak için önceki gün yola çıkan Özel Kuvvetler Komutanlığından bir binbaşı ile 100 asker ve 100 sivil savunma personeli, tüm olumsuz şartalara rağmen sabah saatlerinde bölgeye ulaştı. Kar yağışı, tipi ve soğuk havanın etkili olduğu bu bölgede, ekipler, enkazdaki çalışmalarını güç şartlar altında yürüttü. 200 kişilik ekipten bir kısmı Kızılöz köyüne döndü. Sabah saatlerinde kar yağışı ve tipinin hakim olduğu bölgede dün öğle saatlerinde ilk defa hava açtı. Günlerdir bölgede etkili olan sis de öğlen saatleri itibariyle dağılmaya başladı ve görüş mesafesi uygun bir hale geldi. Kızılöz Köyünde geniş güvenlik önlemleri alınırken, ambulanslar hazır bir şekilde bekletildi.

29.03.2009


 

Havadan çalışmalar da olumsuz etkilendi

BÖLGEDEKİ hava şartları özellikle sabah saatlerinde enkazın yanına helikopterle ulaşmayı mümkün kılmadı.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır da sabah saatlerinde Kızılöz köyünden helikopterle enkazın bulunduğu alana gitti. Bakan Atalay ve beraberindekileri taşıyan helikopter, olumsuz hava şartlarından dolayı enkazın bulunduğu alana iniş yapamadan yeniden Kızılöz köyüne döndü. Genelkurmay Başkanlığına ait bir helikopter de olumsuz hava şartları sebebiyle enkaz mahalline yakın bir noktaya zorunlu iniş yapmak zorunda kaldı. Sağlık durumları iyi olan helikopterdeki personel köye getirildi. Zeminin karla kaplı ve gevşek olmasından dolayı zorunlu iniş yapan helikopter tekrar havalanamadı. Karadan ve havadan başlatılan çalışmalara, ilk iki gün helikopterler özellikle akşam saatlerinden sonra katılamadı. Jandarma, sivil savunma, korucular, köylüler ve partililerin katılımıyla yürütülen çalışmalar sırasında donma tehlikesi geçirenler de oldu. Atalay, Meclis Başkanvekili Pakdil ile BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun eşi Gülefer ve kızı Firuze, Kızılöz Köyünde bir vatandaşın evinde konuk oldu.

29.03.2009


 

Gül, BBP'yi ziyaret etti

Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindekilerin geçirdikleri helikopter kazasında vefat etmesi sebebiyle başsağlığı dileğinde bulunmak üzere BBP Genel Merkezi’ni ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı Gül, BBP Genel Sekreteri Yalçın Topçu’nun, BBP Genel Başkanı Yazıcıoğlu ve beraberindekilerin vefat ettiğini açıklamasının ardından saat 14.25’de parti genel merkezine geldi. An

29.03.2009


 

Bölgeye 3 kaza kırım uzmanı gönderildi

ULAŞTIRMA Bakanlığı, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun da içinde bulunduğu helikopter kazasıyla ilgili araştırma yapmak üzere 3 kaza kırım uzmanını bölgeye gönderdi.

Ulaştırma Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Bakanlığa bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce oluşturulan 3 kişilik kaza kırım uzmanı, helikopter kazasının ardından Adana üzerinden Kahramanmaraş’a gönderildi. Kaza kırım uzmanları, olay yerindeki araştırmalarından sonra helikopterin düşüş nedenine ilişkin tespitlerde bulunacak. Uzmanlar, elde edilecek bulguları, rapora dönüştürdükten sonra Ulaştırma Bakanlığına sunacak.

29.03.2009


 

Meclisteki milletvekili sayısı 545'e düştü

BBP Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu’nun vefatıyla Meclisteki milletvekili sayısı 545’e düştü.

Sivas’tan bağımsız milletvekili seçilerek Meclise giren Yazıcıoğlu’nun vefatıyla, Meclisteki boş sandalye sayısı 5’e yükseldi. Mecliste temsil edilen siyasi parti sayısı ise 6’ya düştü. Yazıcıoğlu’nun vefatının ardından Meclisteki milletvekili dağılımı şöyle oldu:

AKP: 338, CHP: 98, MHP: 69, DTP: 21, DSP: 13, Bağımsız: 5 , ÖDP: 1 Boş: 5 Toplam: 550

29.03.2009


 

Soylu: Ya daha büyük bir felâket olsa...

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Süleyman Soylu, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nu taşıyan helikopterin enkazının bulunmasıyla ilgili olarak ‘’Her zaman olduğu gibi kriz yönetimi başarısızlıkla sonuçlandı’’ dedi.

Süleyman Soylu, bir televizyon programına katılmak üzere geldiği Aydın’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye’nin bu olayla birlikte bir kez daha ‘’mağlup’’ olduğunu ifade ederek, her zaman olduğu gibi kriz yönetiminin başarısızlıkla sonuçlandığını söyledi. Yazıcıoğlu’nun başına gelen talihsiz kazanın Türkiye’nin bu konuda ne kadar duyarsız, ne kadar hazırlıksız olduğunu ve geçen yılları da ne kadar boş geçirdiğini bir kez daha ortaya koyduğunu dile getiren Soylu, şöyle konuştu: ‘’Burada müteselsil bir sorumluluk görüyorum. Hükümetin elbette ki bir sorumluluğu vardır. Devletin bizatihi bir sorumluluğu vardır. Yani bu sorumluluk müteselsil bir sorumluluktur, zincirleme bir sorumluluktur. Bu ülkenin başına daha büyük bir afet ve felâket gelse, sürekli konuşulan depremler meydana gelse herkesin eli ayağı birbirine dolanacak. Bir vurdumduymazlık, atalet ve yorgunluk söz konusudur. Köylüler sabahleyin çıkıyorlar, buluyorlar.’’

Süleyman Soylu, İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve ordunun kendi içerisinde soruşturma açması, Kahramanmaraş Valisi hakkında da soruşturma başlatılması gerektiğini savunarak, şunları kaydetti: ‘’Teknik ve idarî açıdan yapılan hiçbir müdahalenin yeterli olmadığını düşünenlerdenim. Önemli derecede vurdumduymazlık var. 13-15 yaşında baklava çalan çocuğun anasını ağlatıyorsunuz. Bu sınırlar içinde bir yerlerde var olan bir kazanın enkazını bulamıyorsunuz. Sizin yerinize gidiyor başkaları buluyor, köylüler buluyor. Elinizdeki cihaz, alet ve edevat bunların hepsi başarısızlığınızın en önemli dayanaklarından bir tanesi. Biz de aynı şirketten bir gün önce helikopter kiraladık. Öbür helikopterin Muhsin Bey’i bıraktıktan sonra Trabzon’da bize eşlik edebileceği konusunda planlamamız söz konusuydu.’’

29.03.2009


 

Kuruyan göller hayat buldu

KÜRESEL ısınmanın etkisiyle geçtiğimiz yıl kuruma tehlikesiyle karşılaşan göllerdeki su seviyeleri, sonbahar ve kış aylarındaki yağışlarla sevindirici boyuta ulaştı.

Kuraklık sebebiyle kuşların terk ettiği, kayıkların çekildiği göllere flamingolar dönerken, tekneler de hayat bulan göllerde yerini aldı. Göllerdeki su miktarları yağışlardan olumlu etkilenerek yükseldi, taşkınları önlemek için bazı göllerden su tahliyesine başlandı. Yağışlar, Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü’ndeki su miktarını, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33 oranında arttırdı. Yetkililer, geçen yılın Mart ayında yaklaşık 30 santimetre derinliğe sahip olan Tuz Gölü’ndeki su seviyesinin yaklaşık 50 santimetreye ulaştığı ve su miktarının artmasıyla flamingo sayısının da çoğaldığını bildirdiler.

Adapazarı Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Rüstem Keleş, son beş yılın en yüksek yağış miktarını alan Sakarya’da doluluk oranının en yüksek değerlerine ulaştığını söyledi. Sakarya’daki en büyük su kaynağı olan Sapanca Gölü’nde maksimum değer olan 32.20 metreye ulaşıldığını kaydeden Keleş, su fazlalığı sebebiyle gölden her gün 12 metreküp/sn su bırakıldığını belirtti.

Burdur, Isparta ve Afyonkarahisar illerinden sorumlu Devlet Su İşleri (DSİ) 18. Bölge Müdürü İsmail Hakkı Ertekin ise şu bilgileri verdi; ‘’Burdur Gölü’nde su seviyesi yüzde 70 oranında. Toplam miktar olarak ise Burdur gölü 4 milyar 700 milyon metreküp suya sahip. Isparta sınırları içinde bulunan Gölcük Gölü’nde doluluk oranı yüzde 70 seviyelerinde. Sınırlarımız içinde bulunan Afyonkarahisar’daki Eber Gölü’nde su miktarı 58 milyon metreküp.’’

İzmir’de, bölgenin en büyük ve en önemli tabiî gölü konumundaki, Manisa sınırları içinde yer alan Marmara Gölü’nde geçen yıl 42 milyon metreküp olan su hacmi yaklaşık 4 katlık bir artışla 148 milyon metreküpe yükseldi. DSİ 2. Bölge Müdürlüğü İşletme Bakım Müdürü Mustafa Taşkın, geçen yıl kuraklık yaşanan bölgedeki bütün göllerin yağışlarla yeniden hayat bulduğunu belirtti. Bursa ve Balıkesir DSİ 1. ve 25. Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Bursa’da bulunan Uluabat Gölü’ndeki su seviyesi yağışların fazla olması sebebiyle 5,81 metreye ulaştı. Yetkililer, İznik Gölü’nde su seviyesinin 84,9 metreye, Manyas Gölü’nde ise su seviyesinin 17,45 metreye ulaştığını belirttiler.

Antalya DSİ 13. Bölge Müdürlüğünden alınan verilere göre, Ekşili Göleti’nde yüzde 100, Kozağacı Göleti’nde yüzde 75,57, Dikenli Göleti’nde 84,14, Yelten Göleti’nde yüzde 24,82, Hatipler Göleti’nde yüzde 84,64, Yeşilyayla Göleti’nde yüzde 60,13, Osmankalfalar Göleti’nde yüzde 15,29, Doyran Göleti’nde ise yüzde 93,95 doluluk oranı olduğu kaydedildi.

29.03.2009


 

Bedir Mardinlilerin gururu

MATEMATİK yarışmasında birinci olan Zeki Bedir, Mardinlilerin gururu oldu.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi olarak düzenlenen ve 16 ilin katıldığı matematik yarışması Gaziantep’te gerçekleştirildi. Yaklaşık bin kişi katıldığı yarışmada, Mardin’li Zeki Bedir birinci oldu. Bedir, elde ettiği bu başarının altındaki sırrın, disiplinli bir program çerçevesinde çalışmak olduğunu söyledi. 8. Sınıf öğrencisi olan Bedir, “Matematiği çok seviyorum. Okulda hep matematik problemlerini çözüyorum. Takıldığım noktalarda sağ olsun öğretmenlerim bana çok yardımcı oluyorlar. İleride matematik profesörü olmak istiyorum. Bu başarımda bana destek olan öğretmenlerime teşekkür ediyorum. Bundan sonra Türkiye birincisi olmak için çalışacağım” şeklinde konuştu.

29.03.2009


 

Şiddetli kar, yağmur ve çığ uyarısı

Meteorolojİ Genel Müdürlüğü, Doğu Anadolu’nun iç ve doğu kesimlerindeki bazı illerde şiddetli kar yağışı ve çığ, Güneydoğu ve Karadeniz’de de bazı illerde şiddetli yağmura karşı uyarı yaptı.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan ‘’meteorolojik uyarı’’ya göre, doğu bölgelerinin özellikle yüksek kesimlerinde ve buza dönüşmüş kar örtüsünün üzerine beklenen kuvvetli kar yağışı sebebiyle özellikle Doğu Anadolu’nun doğusu (Erzurum, Kars, Ardahan, Ağrı, Muş, Bitlis, Tunceli, Van ve Hakkâri) ile Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinin (Gümüşhane, Artvin ve Bayburt) yüksek ve eğimli yerlerinde meydana gelebilecek muhtemel çığ tehlikesine karşı ilgililerin, vatandaşların, dikkatli ve tedbirli olmaları gerekiyor. Meteoroloji, Güneydoğu Anadolu’nun doğusu (Diyarbakır, Batman, Siirt ve Mardin) ile Doğu Karadeniz kıyılarında (Trabzon, Rize ve Hopa) çevrelerinde kuvetli sağanak yağış beklendiğini belirtti.

29.03.2009


 

Hakkâri-Çukurca yoluna çığ düştü

HakkÂrİ-Çukurca kara yolunun 2 ayrı noktasına çığ düştü. Dün sabah, saat 09.30 sıralarında şehir merkezinde 7 kilometre uzaklıktaki Depin mevkiindeki Sümbül Dağı’ndan Hakkâri-Çukurca-Şırnak kara yolunun 2 ayrı noktasına çığ indi.

Bu yıl bölgede yaşanan en büyük çığ, korku ve paniğe sebep oldu. Kara yolunun her iki tarafında mahsur kalan ve aralarında çocuk ile kadınlarında bulunduğu vatandaşlar tehlikeye rağmen çığ üzerinde karşı tarafa geçti. Güzergâhtaki yüzlerce araç çığ sebebiyle hareket edemezken, Karayolları 114. Şube Şefliği ekipleri, yolun ulaşıma açılması için çalışma başlattı. Çığ altında araç kalıp kalmadığının da araştırıldığı öğrenildi.

29.03.2009


 

Herkes hayat kurtarabilir

SAMSUN Sivil Savunma Müdürü Hakkı Bülent Ünal, bilgi sahibi olmanın hayat kurtardığına işaret etti.

Toplum olarak başta ilk yardım olmak üzere, kazalarda, muhtemel afetlerde neler yapılması gerektiğini bilmediğimizi vurgulayan Ünal, pek çok insanın, hayata yeniden tutunabilecekken, kendisinin ve çevresindekilerinin bilgisizliği yüzünden öldüğüne işaret etti.

29.03.2009


 

Katsayı engeli kaldırılsın

KOCAELİ İmam Hatip Liseleri Mezunları Derneği (KİHMED) tarafından her ay düzenlenen, İmam Hatipler Buluşması bu ay Derince İmam Hatip Lisesi’nde gerçekleşti-rildi.

İmam hatiplerin sorunlarını ve yapılan çalışmaları değerlendirmek amacı ile düzenlenen toplantı konuşan KİHMED Başkanı Zafer Sevil, imam hatiplilerin önlerindeki katsayı engelinin bir an öce kaldırılması gerektiğini söyledi. Sevil, eşit şartlarda yapılacak tüm sınavlarda imam hatiplerin hep önde ve örnek olacaklarına inandığını belirtti. Kur’ân-ı Kerim-i güzel okuma, güzel ezan okuma ve hafızlık yarışmalarının tamamında birinci olan İzmit İmam Hatip Lisesi’nin elde ettiği başarıların bütün imam hatiplere örnek olduğunu ifade eden Sevil, Nisan ayı içerisinde imam hatipler arası bilgi yarışması düzenlemesine karar verildiğini de bildirdi.

29.03.2009


 

Osmanlı’nın başarısını araştırıyorlar

Devlet Arşivleri Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Budak, Osmanlı Devleti’nin yönetim başarısını merak eden yabancı araştırmacıların devlet arşivlerinde araştırma yaptığını belirtti.

Türkiye’de farklı kesimlerden araştırmacıların, çok farklı konularda araştırma yaptığını ifade eden Budak, ‘’geçmişte Osmanlı sınırları içinde yer alan ülkelerin araştırmacıları Osmanlı arşivlerine yoğun ilgi gösteriyor. Amerika’dan Japonya’ya, Finlandiya’dan Yemen’e, Kuzey Afrika ülkelerine, özellikle Osmanlı hinterlandı sınırları içinde geçmişte yer alan Balkanlar ve Arap dünyası olmak üzere yoğun bir talep var. Bunların dışında Amerikan ve Japon araştırmacılar arşivle daha yoğun şekilde ilgileniyorlar’’ dedi.

Yabancı araştırmacıların Osmanlı’nın başarısındaki sırrı araştırdıklarını kaydeden Budak, özellikle Japonlar’ın bu konuda yoğun bir çalışma içinde olduklarını belirtti. Osmanlı Devleti’nin 16. ve 20. yüzyıl arasında Avrasya’nın merkezine hükmettiğini hatırlatan Budak, şunları söyledi:

‘’Yabancılar Osmanlı arşivleriyle neden ilgileniyor? Osmanlı başarılı bir şekilde hükmetmiş. Osmanlı’nın başarısının neye dayandığını öğrenmek istiyorlar. Osmanlı tarihi konusunda Japonya bir merkez haline geldi.” Araştırmacıların Osmanlı Devleti’nin sosyo ekonomik yapısı, bürokratik organizasyonu ve siyasî işleyişini araştırdıklarını kaydeden Budak, şöyle konuştu: ‘’Batıda bilgi güce endekslidir, gücün hizmetine verilmek için yapılır. Belki Amerika’da Kürtler konusunda daha fazla çalışma yapılmıştır. Rusya’da Kürdoloji Enstitüsü 19. yüzyılda kurulan bir bölümdür. Bizim kendi sorunumuz; Türkiye’de bu konuda üniversitelerimizde araştırma yoktur.’’

29.03.2009


 

Çıralı Göl’e turist ilgisi

Konya’nIn Karapınar ilçesine 26 kilometre uzaklıktaki, deniz seviyesinin 80 metre kadar altında bulunan Çıralı Göl, yerli ve yabancı turistlerin, fotoğraf tutkunlarının ilgisini çekiyor.

Yeraltındaki kalker türü kayaçların zamanla eriyerek boşluk oluşturması ve bu boşlukların çökmesi sonucu oluşan göl, tabiat tutkunu yerli ve yabancı turistler tarafından sıkça ziyaret ediliyor. Dünyanın dört bir yanından gelerek gölün serin sularında yüzen turistler, göl kenarına kurdukları kamplarda tabiatla başbaşa kalmanın keyfini çıkarıyor.

29.03.2009


 

Avrupa’nın en çok sigara içen ülkesi

AB’nİn araştırma kuruluşu Eurobarometre, birliğin en çok sigara içilen ülkesinin Yunanistan olduğunu belirledi.

Eurobarometre’nin araştırma sonuçlarına göre, her 10 AB vatandaşından 3’ü sigara içiyor. Katılımcıların yarısı ise hayatında hiç sigara içmediğini söylüyor. Araştırmaya göre, Avrupa’da en çok sigara içilen ülke Yunanistan. Yunanların yüzde 42’si sigara içiyor. En çok sigara içilen ülkeler sıralamasında Yunanistan’ın ardından, yüzde 39 ile Bulgaristan ve yüzde 37 ile Letonya geliyor. Halklarının yüzde 36’sı sigara içen Romanya, Macaristan, Litvanya, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya listenin dördüncü sırasında geliyor. AB’nin araştırmasında Türkiye ile ilgili veriler yer almıyor, ancak Dünya Sağlık Örgütü’nün 2008’de yayımladığı bir rapora göre Türkiye dünya üzerinde en çok sigara içilen on ülkeden biri.

29.03.2009


 

‘Sünnetler artmalı’

ABD’lİ uzmanlar erkek sünnetinin, cinsel yolla bulaşan hastalık riskinin azaltılmasının bir yolu olarak daha fazla ele alınması gerektiğini söyledi.

Uzmanlar bu açıklamayı sünnetin enfeksiyon riskini dikkat çekici bir biçimde azalttığı bulgusuna ulaştıkları araştırmanın ardından yaptı. Sözkonusu enfeksiyonlara yol açan virüsler ise herpes ve kansere yol açan insan papilloma virüsü (HPV) olarak açıklandı. Sünnetin HIV enfeksiyonu riskini de ciddî oranda azaltıldığı biliniyordu. Ancak New England Journal of Medicine’da yayımlanan bu araştırma, İngiliz uzmanları fazla ikna etmişe benzemiyor. Bilim adamlarınca Uganda’da yapılan araştırmada iki yıla yakın bir süre içinde yaklaşık 3,500 erkeğin cinsel hayatı izlendi. Johns Hopkins Üniversitesi’nden uzmanlar sünnetin herpes virüsünün bulaşması riskini yüzde 25, insan papilloma virüsünün (HPV) bulaşması riskini ise üçte bir oranında azalttığı bulgusuna ulaştı.

29.03.2009


 

Kan akışı elektriğe dönüşüyor

AraştIrmacIlar, düşük frekanslı titreşimlerle enerji üretebilen nanojeneratörler geliştirilebileceğini açıkladı.

Basit vücut hareketleri, kan akışı veya çok hafif şekilde esen rüzgâr gelecekte bir gün kişisel müzik oynatıcıları, cep telefonları gibi teknolojik cihazlara enerji sağlamak için kullanılabilir. Salt Lake City’de düzenlenen 237. Amerikan Kimya Topluluğu buluşmasında Georgia’lı bilim adamlarının tanıttığı nanojeneratör teknolojisi, beden hareketleri hatta damardan akan kanın oluşturduğu mekanik enerjiyi, birçok elektronik aletin pile ihtiyaç duymadan çalıştırabilecek elektrik enerjisine çevirebilecek. “Bu araştırma savunma teknolojileri, çevre takibi, biyomedikal bilim ve hatta tüketici elektroniği için büyük etki oluşturacak.” şeklinde konuşan Georgia Teknoloji Enstitüsü profesörü Zhong Ling Wang, yeni “nanojeneratör”ün sayısız uygulamayla elektronik cihazların çalışmasına imkân tanıyabileceğini ifade ediyor.

29.03.2009


 

‘Ay’a inişin 40. yılı kutlanacak

Amerİkan Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Ay’a yapılan ilk inişin 40. yılı şerefine bir dizi faaliyet düzenleyeceğini duyurdu.

20 Temmuz 1969’da Ay’a yapılan ilk inişin 40. yıl dönümü dolayısıyla “Apollo’yu Anma: Ay’ı araştırmak, Dünya’yı keşfetmek” (Celebrate Apollo: Exploring the Moon, Discovering Earth) adı altında bir dizi faaliyet düzenleyeceğini açıkladı. Faaliyetlerde, Apollo programı, insanlığa kazandırdıkları ve başarısıyla ilgili bilgiler paylaşılacağını belirten NASA, çabalarının ajansın tarihi, güncel ve gelecekte üzerinde çalıştığı, çalışacağı projelerin kamuya daha açık bir şekilde tanıtmak olduğunu kaydetti. NASA, ayrıca 2015’te uzay istasyonuna, 2020’de de Ay’a insan taşıması planlanan Orion Uzay Aracı’nın 1’e 1 ölçekli maketini 30 Mart’tan itibaren Washington’daki National Mall’da sergileyecek.

29.03.2009


 

İşitme kaybı olanlara müjde

İşitme kaybı olan ya da duyma sorunu yaşayan çocuklar, gençler ve ileri yaştaki kişiler için 22 dilde konuşan işitme cihazı geliştirildi.

Dünyada hızla yaygınlaşan bu yeni cihazın işitme kaybı olan çocukların yanı sıra genç ve yaşlılarda ortaya çıkan işitme kayıplarını da önemli oranda çözdüğü ve gerçeğe en yakın ses kalitesinde duyma garantisi verdiği belirtiliyor. İşitme kaybı olup da şimdiye kadar klâsik işitme cihazlarıyla duyulamayan kuş sesi, su sesi, müzik sesi gibi ince seslerin de bu yeni cihazla artık duyulabilecek. Bu alanda dünyanın önde gelen kuruluşlarından olan Danimarka merkezli Widex adlı kuruluş tarafından geliştirilen ve Mind 440 ismini taşıyan cihaz akıllı konuşma fonksiyonuyla kullanıcıları her konuda yönlendiriyor. Kullanıcıları pili bittiğinde uyarıyor ve cihazın hangi programda kullanıldığını söylüyor.

29.03.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis