"Gerçekten" haber verir 11 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

 

Darbe kabul edilemez

KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, “Kıbrıs Türk demokrasisine dönük müdahalelere ilişkin iddiaların yer aldığı belgeleri, demokrasiyi kurumsallaştırmak için Başsavcılığa yolladığını” belirterek, “Kim olursa olsun, bir darbeye doğru giden bir müdahaleyi hiçbir demokrat insanın kabullenmesi mümkün değil” dedi.

Soyer: Başsavcılık tehdit ediliyor

KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer ise , “Kıbrıs Türk demokrasisine dönük müdahalelere ilişkin iddiaların yer aldığı belgeleri, demokrasiyi kurumsallaştırmak için Başsavcılığa yolladığını” belirterek, “Kim olursa olsun, bir darbeye doğru giden bir müdahaleyi hiçbir demokrat insanın kabullenmesi mümkün değil” dedi. İncelemeyi yapacak Başsavcılığın, gerekli görmesi halinde Türkiye’deki resmi makamlarla yazışıp belge talep edeceğini kaydeden Soyer, 19 Nisan seçimleri sonrasında konuyu meclise götürüp, Meclis Araştırma Komitesi kurulması için başvuruda bulunacağını da belirtti.Belgelerin basında yer almasıyla başlayıp Başsavcılıktan soruşturma yapılması talebinde bulunmasıyla gelişen süreç hakkında bilgi veren Soyer, “Başsavcılığın tehdit edildiğini” açıkladı.Soyer, herkesin rahat olmasını isteyerek, sürecin işleyeceğini ve bunun herkese yarayacağını kaydetti.

11.04.2009


 

HALK DEĞİŞİM VE ÖZGÜRLÜK İSTİYOR

MAZLUMDER’den yapılan açıklamada, halkın AKP'den sivil ve demokratik bir anayasa beklediği belirtilerek, AKP'nin, değişim ve özgürleşme taleplerinden uzaklaştığına dikkat çekildi. Açıklamada, “Muhalefet boşluğu öne sürülse de sorun sadece muhalefet boşluğu değil, AK Parti’nin statükonun saflarına yaklaşmasıyla da ilgilidir” denildi.

DARBE KELİMESİ GÜNDEMDEN ÇIKMALI

Açıklamada şu görüşlere de yer verildi: “1980 darbe anayasasını tarihin çöplüğüne atmak, yepyeni ve ter temiz bir sayfa açmak istiyoruz. Darbecilerden başka savunucusu kalmayan ve onlardan başkasını mutlu etmeyen bu anayasanın ve ülkemizin gündeminden de darbe kelimesinin kalkmasını istiyoruz.”

YASAKLAR KALKSIN, HAKLAR TANINSIN

“Hak, özgürlük ve adalet kavramlarını bir söz olmaktan çıkarıp bir ilke haline getiren bir yasal düzenleme bekliyoruz. Temel hak ve özgürlükleri tanımlanmamış alanlar üzerinden yasaklayan ilkel bakış açısına karşı insanların dinî, etnik, kültürel haklarının önünün açılmasını istiyoruz” denilen açıklamada AKP'nin gevşekliği eleştirildi.

Statükoya yaklaştı, anayasayı unuttu

MAZLUMDER Ankara Şube Başkanı Üstün Bol, seçmenin son üç seçimde sınırsız destek sunduğu AKP’den artık sivil ve demokratik bir anayasa beklediğini belirterek, “Ülkedeki demokratik muhalefet boşluğu mazeret olarak öne sürülse de sorun sadece muhalefet boşluğu değil, Ak partinin statükonun saflarına yaklaşmasıyla da ilgilidir. Gelinen noktada alınan yüksek oy oranı, muhalefet boşluğu ve sistemle hemhal olma eğilimi AK partiyi rehavete sürüklemiştir” dedi.

MAZLUMDER Ankara Şube Başkanı Üstün Bol, yaptığı açıklamada, 29 Mart yerel seçimleri vatandaşlırn taleplerini ortaya koyması açısından önemli veriler sunduğnu belirterk, Seçmen son üç seçimde sınırsız destek sunduğu AK Parti’den artık sivil ve demokratik bir anayasa beklemektedir” dedi. Üstün Bol, AKP’nin seçmenin değişim ve özgürleşme taleplerine karşılık verdiği için 2002 yılında iktidar olduğunu bu tarihten 29 Mart seçimlerine gelinceye kadar AKP’nin yavaş yavaş değişim ve özgürleşme taleplerinden uzaklaştığı gözlendiğini kaydetti.Bol, ülkedeki demokratik muhalefet boşluğunun mazeret olarak öne sürülse de sorun sadece muhalefet boşluğu olmadığını, AKP’hih partinin statükonun saflarına yaklaşmasıyla da ilgili oludğunu belirtereke, şunları kaydetti: “Gelinen noktada alınan yüksek oy oranı, muhalefet boşluğu ve sistemle hemhal olma eğilimi AK Parti’yi rehavete sürüklemiştir. AK Parti’nin oylarındaki göreceli azalma seçmenin sivilleşme ve demokratikleşme taleplerinin siyasal iktidarda karşılık bulamamasının tezahürüdür. Ve uyarı niteliğindeki bu sonuç, özgürlükçü bir anayasal düzen talebini işaret etmektedir. Kendisi hakkında gazete kupürlerinden yola çıkılarak kapatma davası açılmış bir partinin anayasa değişikliği talebinde bulunmaması kabul edilemez. Üstelik kendi partisinin kapatılmaması için çaba sarf eden bir partinin başka partilerin kapatılmasına seyirci kalması da düşünülemez.İfade hürriyetinin önündeki engeller kaldırılmadan, bizim gibi düşünmeyenlerin de fikirlerini özgürce ifade edebilmeleri sağlanmadan hiçbirimiz özgür değiliz.”

“YENİ SİVİL VE ÖZGÜRLÜKÇÜ BİR ANAYASA

İSTİYORUZ”

Bol, 1980 darbe anayasasını tarihin çöplüğüne atmak, yepyeni ve tertemiz bir sayfa açmak istediklerini vurgulayarak, talebplerini şöyle sıraladı:

“Darbecilerden başka savunucusu kalmayan ve onlardan başkasını mutlu etmeyen bu anayasanın ve ülkemizin gündeminden de darbe kelimesinin kalkmasını istiyoruz. Hak ve özgürlükleri ‘ama’ maskesinin ardına saklanarak kısıtlamayan bir anayasa, özgürlük ve adalet kavramlarını bir söz olmaktan çıkarıp bir ilke haline getiren bir yasal düzenleme bekliyoruz. Temel hak ve özgürlükleri tanımlanmamış alanlar üzerinden yasaklayan ilkel bakış açısına karşı insanların dinsel, etnik, kültürel haklarının önünün açılmasını istiyoruz.

Darbecilerin yargılanması, darbecilerin yargılanmasının önündeki engellerin kaldırılması ve anayasa değişikliği yapılabilmesi için son darbecinin ölümünün beklenmemesini istiyoruz.

Sivil anayasa hazırlanması için Avrupa Birliğinin yönlendirmesine veya talimatına ihtiyacımız olmadığının hatırlanmasını ve son dönemde yakalanan dış politikadaki ilkeli duruşun yansımalarının anayasal düzenlemedeki dik duruşla pekiştirilmesini istiyoruz. Bütün yurttaşlarına eşit mesafede ve adalet ekseninde yaklaşan, yargıçların adaletinden şüphe edildiği zamanlarda muğlak ifade ve yorumlarla haksızlıklara zemin hazırlamayan bir anayasa, adaletinden şüphe edilmeyen bir anayasa istiyoruz.

11.04.2009


 

1 Mayıs meydan tartışması

Hükümet 1 Mayıs’ı tatil ilân etmek için çalışmalarını hızlandırırken, İstanbul’da İşçi Bayramı’nın kutlanacağı meydan tartışmaları yapılmaya başlandı. İstanbul Valisi Muammer Güler, 1 Mayıs kutlamaları için Taksim Meydanı’nın geniş katılım için uygun olmadığını belirterek, Kadıköy, Çağlayan ve Kazlıçeşme meydanlarını tahsis etmeye hazır olduklarını bildirdi.

SENDİKALAR ISRARLI: 1 MAYIS'TA

TAKSİM'DE OLACAĞIZ

KESK Genel Başkanı Sami Evren ise, “1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’nda olacaklarını” bildirdi. Taksim meydanının 1 Mayısla özdeşleştiğini ileri süren Evren, “KESK olarak, bizim Taksim dışındaki seçenekleri kabul etmemiz mümkün değildir. Bu sene de 1 Mayıs’ta Taksim’de olacağız. Bu konuda izin almayacağız. Siyasî iradenin kararı bizi ilgilendirmiyor” dedi.

İSTANBUL Valisi Muammer Güler, 1 Mayıs kutlamaları için Taksim Meydanı’nın geniş katılım için uygun olmadığını belirterek, Kadıköy, Çağlayan ve Kazlıçeşme meydanlarını tahsis etmeye hazır olduklarını bildirdi.

Vali Güler, Taksim’deki Türk Polis Teşkilatı’nın 164. kuruluş yıl dönümü töreninin ardından basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. 1 Mayıs’ın geçen yıl emek ve dayanışma günü olarak ilan edildiğini, bu yıl ise hükümetin resmi tatil olarak ilan etme hazırlığında olduğunu hatırlatan Güler, kendilerinin de 1 Mayıs kutlamaları için Kadıköy, Çağlayan ve Kazlıçeşme meydanlarını tahsis etmeye hazır olduklarını bildirdi. Taksim Meydanı’nın çok geniş katılımlı toplantılar için uygun bir alan olmadığını ifade eden Muammer Güler, ‘’Buyursunlar temsili mahiyette gelsinler. Kendilerine her türlü yardımda bulunalım. Taksim Meydanı’nda temsili anlamda gelinip anma ve kutlama yapılmasına, mesajların verilmesine mani bir hal yok. Gelsinler 100 kişi, 300 kişi açıklama yapsınlar. Biz de kendilerine yardımcı olalım. Ama bu alan öyle 300 bin kişilik, 500 bin kişilik geniş katılımlarla miting yapılacak bir alan değil’’ diye konuştu. Güler, Taksim Meydanı’nda miting düzenlenmesiyle ilgili hiçbir sendikanın başvurusunun bulunmadığını kaydetti.

KESK’in Taksim ısrarı

KESK Genel Başkanı Sami Evren, ‘’1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’nda olacaklarını’’ bildirdi. Evren, Konfederasyon Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, bu yıl 1 Mayıs’ın Türkiye’de kutlanılışının 100. yılı olduğunu söyledi. ‘’1 Mayıs’ın tatil ilan edilmesinin önemli bir kazanım olduğunu’’ söyleyen Evren, ‘’Kararı çok gecikmiş bir adım olarak değerlendiriyoruz”dedi. Evren, 1 Mayıs’ı Taksim Meydanı’nda kutlama talebinin ‘’haklı bir talep olduğunu’’ savunarak, şöyle konuştu: ‘’Taksim Meydanı da 1 Mayıs katliamının ardından 1 Mayıs’la özdeşleşmiş, 1 Mayıs meydanı olmuştur. Emekçilere yapılan en kanlı saldırı bu alanda gerçekleşmiştir. Bu bir sembol değil, bedelini etimizle, kanımızla, gözyaşımızla ödediğimiz tarihimizdir. Taksim alanı emekçilerin hafızasından asla silinemez. Bu nedenle Taksim, 1 Mayıs alanıdır. Buradan bir kez daha konfederasyonlara, demokrasi güçlerine sesleniyoruz: Birliğimizi bozmak isteyenlerin oyununa gelmeyelim. Güçlerimizi birleştirirsek Taksim’de kutlama hakkı iade edilecektir. KESK olarak, bizim Taksim dışındaki seçenekleri kabul etmememiz mümkün değildir. Bu sene de 1 Mayıs’ta Taksim’de olacağız. Dünya emekçileriyle eş zamanlı enternasyonal işçi marşını Taksim’de söyleyeceğiz.’’

11.04.2009


 

Azerbaycan’a gönül alma ziyareti

TBMM Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı, AKP Konya Milletvekili Mustafa Kabakcı, önümüzdeki günlerde, Azerbaycan’da oluşan bilgi kirliliği sebebiyle, oradaki kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla bu ülkeye seyahat yapacaklarını söyledi.

Azerbaycan’a “gönül alma” ziyareti

TBMM Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı, AKP Konya Milletvekili Mustafa Kabakcı, önümdeki günlerde, Azerbaycan’da oluşan bilgi kirliliği sebebiyle, oradaki kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla bu ülkeye seyahat yapacaklarını söyledi. Kabakcı, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Azerbaycan politikasında değişikliğin söz konusu olmadığını bildirdi. Türkiye’nin bölgede gittikçe güçlenen bir ülke konumuna geldiğini belirten Kabakcı, ‘’Bölgedeki sorunları barışla, kan dökmeden halletme ve bölgede işbirliğini geliştirme gayretlerini sürdürüyoruz’’ dedi. Kabakcı, gerek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gerekse Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konudaki beyanlarının ortada olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu: ‘’Türkiye, her zaman Azerbaycanlı kardeşlerimizin yanında olmuştur ve olmaya da devam edecektir. Kaynağı belli olmayan haberlerle, Türk-Azerbaycan kardeşliğinin zarar görmesi hepimizi üzüyor. Sayın Başbakanın gerek Londra’da gerekse İstanbul’da verdiği beyanlarda, Karabağ konusundaki hassasiyetimizin devam ettiğine vurgu yapıldı. Bizim için Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımızın beyanları esastır. Biz, kardeşliğimizin güçlenerek devam edeceğine inanıyoruz. Gelecek günlerde de grubumuzla ve genel merkezle görüştükten sonra, Azerbaycan’da oluşan bilgi kirliliği nedeniyle, oradaki kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla bu ülkeye gideceğiz.’’

11.04.2009


 

Türkiye AB’siz olmaz

Galatasaray Üniversitesinde bir konferans veren Paris Belediye Başkanı Bertrand Delanoe, birkaç siyasetçinin cahilliğine rağmen Avrupa halklarının, farklı kültürlerin Avrupa’ya katkısının farkında olduğunun altını çizerek Türkiye’nin Avrupa’da bir yeri olduğunu ve bunun Avrupa için bir şans olduğunu söyledi.

Türkiye Avrupa için şans

Galatasaray Üniversitesi’nde “Kültürler Arası Diyalog ve Kent Diplomasisi” başlıklı bir konferans veren Paris Belediye Başkanı Bertrand Delanoe, “İki kıta üzerinde yer alan ve olağandışı özelliklere sahip İstanbul’un, 21. yüzyılın endişe verici durumlarına karşı önemli rollere sahip olabileceğini, zaman zaman içe kapanma ve muhafazakârlık eğilimleri gösterse de daima ötekiye açık olduğunu” söyledi. Türkiye’ye ikinci defa gelen Delanoe, birkaç siyasetçinin cahilliğine rağmen Avrupa halklarının, farklı kültürlerin Avrupa’ya katkısının farkında olduğunun altını çizerek Türkiye’nin Avrupa’da bir yeri olduğunu ve bunun Avrupa için bir şans olduğunu kaydetti. Delanoe, “Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne ne zaman ve nasıl gireceğini söylemek zor. Birlikte konuşulacak ve tartışılacak konular bizi birbirimize yaklaştıracak, işte ben bu sürece inanıyorum” dedi.

“Türkiye’de “Frankofon” bir üniversitenin varlığını çok önemsediğini” söyleyen Delanoe, Fransız kültürünü diğer kültürlere dayatmak yerine kültürler arası etkileşime inandığını belirterek “Gerekli çaba sarf edilirse, hep birlikte evrensel değerlerle, ortak bir gelecek yaratabiliriz. Biraz zaman alacak ama çaba sarf etmeye değer” dedi.

11.04.2009


 

Gül: Otoritenin kaynağı kanunlardır

CUMHURBAŞKANI Gül, “ülkede şüphesiz ki otoritenin kaynağı da yine kanunlarımız olacaktır, Anayasa olacaktır” dedi.

Gül, Türk Polis Teşkilatının 164. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, polis teşkilatının başarısıyla gurur duyduklarını dile getirdi. Gül, polisin daha başarılı olması için her türlü desteği verdiğini belirtti. Polis teşkilatının suç işleyenlere fırsat vermemek için güçlü olması gerektiğini ifade eden, şunları kaydetti: “Güvenlik her şeyin başında gelmektedir. En büyük temel hak ve hürriyet, güvenli bir ortamda yaşamaktır. Siz güvenli bir ortamda yaşamadıktan sonra diğer hürriyetleriniz, diğer özgürlükleriniz olsa onlar ne işe yarar? Güvenlik sağlanırken herkesin kendi koyduğu kurallar çerçevesinde sağlanmayacaktır. Anayasamız, kanunlarımız bir istikamette olacaktır. Hiç kimse gücünü ve yetkisini de kendinden çıkartmayacaktır, Anayasa’dan ve kanunlardan çıkartacaktır. Ayrıca bugün yaşadığımız çağda, demokrasinin sınırlarının en yüksek en üst seviyeye çıkartıldığı ve çıkartılma çabasının yaşandığı bir ülkede şüphesiz ki otoritenin kaynağı da yine kanunlarımız olacaktır, Anayasa olacaktır.”

11.04.2009


 

Bakan Akdağ, 112’yi savundu

SAĞLIK Bakanı Recep Akdağ, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindeki 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili olarak, ‘’Orada görev yapan 112 ekibindeki arkadaşımız, işini büyük bir başarıyla ve eksiksiz tamamlamıştır’’ dedi.

Akdağ, helikopterin düşmesinin ardından yaşanan acil çağrı merkezlerinin aynı numara altında birleştirilmesiyle ilgili tartışmalara ilişkin bir soru üzerine, şunları kaydetti: ‘’Rahmetli Muhsin Bey’in olayında çağrı merkezlerinde birleştirilme olmamasından dolayı herhangi bir aksaklık yaşanmış değil. Ayrıca orada görev yapan 112 ekibindeki arkadaşımız işini büyük bir başarıyla ve eksiksiz tamamlamıştır. Hiç vakit kaybetmeden anında polise ve jandarmaya haber vermiştir. Emniyetin talebi üzerine telefon bağlantısı canlı tutularak, helikopterin düştüğü yerin koordinatlarını belirlemek hususunda yardımcı oluyor. Burada aksayan bir şey yok. Muhsin Bey’in yaşamını yitirdiği kazada, olay yerine ulaşma problemi oldu. Bunun dışında bir problem yok. Ulaşımda yaşanan problemin sebebinin de iklim şartlarından kaynaklandığını biliyoruz.’’

11.04.2009


 

Kıbrıs’ta Ergenekon tartışması

KKTC’DEKİ Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş, ana muhalefet Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) 19 Nisan seçimleri öncesindeki anket performansını değerlendirirken, “program ve söylem açısından, böylesi bir yükselmeyi hak eden bir konumda olmadığını ve ortada bir şeyler döndüğünü” ileri sürdü.

Denktaş, “Gene benzeri bir şeyler mi dönüyor memlekette. Yoksa Ergenekonu tutuklayanlar bu sefer onların yaptığını tekrar başka maksatla mı yapıyor” dedi. Denktaş kendisine ait bir telefon konuşmasına atıf yapılan Ergenekon yapılanması belgelerindeki ifadelerin kendi üslubuna uymadığını söyledi. DP Genel Başkanı, 90’lı yıllarda Denktaşlardan kurtulma tertibi yapıldığını ileri sürdü.

11.04.2009


 

Didim’de 65 kaçak yakalandı

AYDIN'IN Didim ilçesinde, yurda yasa dışı yollardan giriş yapan yabancı uyruklu 65 kişi yakalandı.

Alınan bilgiye göre, bir ihbarı değerlendiren Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı ekipler, botlarla yurt dışına kaçmaya çalışan 26 Irak, 24 Filistin, 10 Somali ve 5 Eritre uyruklu kaçağı Kurutma Kanalı mevkisinde yakaladı. Kaçaklardan 5’inin kadın, 2’sinin çocuk olduğu bildirildi. Yetkililer, kaçak sayısının yakalanandan fazla olduğunu, kaçaklardan bazılarının sınırı geçtiği için Yunan güvenlik ekipleri tarafından gözaltına alındığını kaydetti. Didim Kaymakamlık Bahçesinde bekletilen kaçaklar, ifadelerinin ardından Aydın Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesine teslim edilecek.

11.04.2009


 

Boğaziçi Köprüsü’nden intihar

BOĞAZİÇİ Köprüsü’nde aracından inen bir kişi, denize atlayarak intihar etti.

Edinilen bilgiye Boğaziçi Köprüsü’nün Anadolu’dan Avrupa yakasına geçiş istikametinde aracından inen bir kişinin denize atladığını gören vatandaşlar, durumu polise bildirdi. Deniz polisi ve Sahil Güvenlik ekipleri arama çalışması başlatırken, Kabataş iskelesi açıklarında, üzerinden Gürcan Menekay (48) adına düzenlenmiş kimlik çıkan bir ceset bulundu. Cesedin, köprüden atlayarak intihar eden kişiye ait olduğu tespit edildi.

11.04.2009


 

Çiftçi borçları için kolaylık bekliyor

ÇİFTÇİLER, 2,2 milyar liralık elektrik borcu için kolaylık bekliyor.

Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği (TÜSKOOP-BİR) Genel Başkanı Halis Uysal, sulama birliklerinin elektrik borcunun faiziyle birlikte 2 milyar 159 milyon liraya ulaştığını belirterek, ‘’Yüzlerce kooperatifin elektrik borcu nedeniyle pompaları kapalı. Yeni sulama sezonu başlamadan, elektrik borçlarının yeniden yapılandırılmasını istiyoruz’’ dedi. Uysal, ekonomik kriz sebebiyle birçok sektörde KDV indirimi yapıldığına işaret ederek, tarımsal sulamada kullanılan elektrikten alınan yüzde 18’lik KDV’nin kaldırılmasının, hem kriz döneminde sektörün desteklenmesi hem de AB’ye uyum amacıyla uygun olacağını söyledi.

11.04.2009


 

Kriz serbest bölgeyi de vurdu

TÜRKİYE’NİN ilk serbest bölgesi olan Mersin Serbest Bölgesinde, küresel ekonomik krizin de etkisiyle geçen yılın ilk 3 aylık dönemine göre işlem hacminde yüzde 39 gerileme yaşadığı bildirildi.

Mersin Serbest Bölge İşleticisi AŞ (MESBAŞ) Genel Müdürü Edvar Mum, yaptığı açıklamada, 2008 yılında çok büyük başarılar kaydettiklerini, ancak dünyanın birçok ülkesinde ve serbest bölgelerinde olumsuz süreçlerin yansımasının Mersin’de de etkisini gösterdiğini söyledi. 2009 yılına girerken büyüme hedeflerini ertelediklerini belirten Mum, şöyle devam etti: ‘’Bu yıl, rakamlarda sürekli bir düşüş yaşandı. Türkiye’nin ilk serbest bölgesi olan Mersin Serbest Bölgesinde, işlem hacmi, geçen yılın ilk 3 aylık dönemine göre yüzde 39’luk gerileme yaşadı. 716,4 milyon dolarlık işlem hacmi, 437,5 milyon dolara düştü. Aslında bu düşüş sadece MESBAŞ’ı değil, kenti de etkileyen bir sorun niteliği taşıyor. Çünkü bölgemize gelen her yük, kente belirli oranlarda katma değer sağlıyor.’’

11.04.2009


 

Adlî Tıp’a yeni başkan

ADALET Bakanlığı Adlî Tıp Kurumu Başkanlığı’na, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Adlî Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Cengiz Haluk İnce atandı.

Bazı kurumlara ait atama kararları Resmî Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı. Buna göre, Başbakanlık Müşavirliğine Muammer Işıkoğlu, Devlet Planlama Teşkilâtı Müsteşarlığı Hukuk Müşavirliğine Ahmet Keleş, Planlama Uzmanlığına Daire Başkanı Ayşe Sema Gürler, Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdür Yardımcılığı’na Nejdet Özsoy, Ortaöğrenim Burs ve Yurtlar Dairesi Başkanlığı’na Mustafa Küçükoğlu, Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı’na Halil Rahman Açar, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Hukuk Müşavirliğine Sağlık Bakanlığı Hukuk Müşaviri Salih Hacıömeroğlu, İller Bankası Genel Müdürlüğü Erzurum 14. Bölge Müdürlüğüne Sönmez Ata, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Baş Müfettişliklerine Müfettişler Şahin Türk ve Şerefettin Göral, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Diyarbakır İl Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü’ne Lütfi Kınış, Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcılığı’na ise Eyüp Yahşi atandı.

11.04.2009


 

İcra takip dosyalarında artış

DENİZLİ'DE icra mahkemelerine yılın 3 ayında gelen dosya sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 oranında arttığı bildirildi.

Denizli Baro Başkanı Adil Demir, yaptığı açıklamada, yoğunluk sebebiyle Denizli’deki icra mahkemelerinin haciz işlemleri için 2 ay sonraya gün verdiğini belirtti. Ekonomik krizin getirdiği sıkıntıyla icra mahkemelerine yılın 3 ayında 20 bin 449 icra takip dosyasının geldiğini belirten Adil Demir, geçen yılın aynı döneminde bu sayının 14 bin 900 olduğunu, dosya sayısında yüzde 30 oranında artış yaşandığını kaydetti. Denizli’deki icra takip dosyalarının her 10’undan 9’unun bankaların vatandaşlara verdiği kredi kartı alacağı olduğunu söyleyen Demir, şöyle konuştu:

‘’Denizli’de 7 İcra Müdürlüğü görev yaparken icra memurları yetmez hale geldi. Diğer mahkemelerin personelinden yararlanarak işleri yürütmeye çalışıyorlar. Haciz için 2 ay sonraya randevu veriyorlar. Yediemin depolarında mal koyacak yer kalmadı. Buna rağmen haraç mezat satılan hacizli malları vatandaşımız ihaleye girip almıyor. Yok pahasına olan bu mallar dahi artık yediemin depolarında ücretleri karşılanamadığı için çürümektedir. Bu aşamadan sonra avukatlar mal muhafazasından kaçınmaktadır. Yine Denizli’de binlerce araç, banka kredisi ve kredi kartı borcu nedeniyle hacizlidir. Denizli icralarında dosya konulacak yer kalmamıştır. Dosyalar raflara sığmamakta ve birçok şekilde ilkel usulle hiçbir güvenliği olmadan korunabilmektedir.’’

11.04.2009


 

KREDİ ALIRKEN DİKKAT!

EKONOMİK kriz tedbir paketi adı altında ÖTV ve KDV indirimiyle vatandaşların tüketim mallarına kredi yoluyla yoğun ilgi gösterildiğini kaydeden Demir, şunları söyledi:

‘’Bankalardan kredi alarak alış veriş yapan vatandaşlarımızın bu icra dosyalarına ilişkin sıkıntıları artmaya devam edecektir. Vatandaşlarımızın bankalardan kredi alırken çok dikkatli davranmaları, kredi kartlarını dikkatli kullanmaları gerekmektedir. Hükümetin bir an önce vatandaşların geliriyle orantılı kredi kartı limitlerini dengeleyici yasal düzenleme yapması lâzım. Gelirin üzerinde kredi kartı limitlerine yasal olarak müsaade edilmemelidir. Aksi takdirde vatandaşlarımız büyük icra takibi altında kalabilir.’’

11.04.2009


 

İstanbul'un vergi rekortmenleri 15 Nisan'da açıklanacak

İSTANBUL Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Koç, İstanbul’un vergi rekortmenlerinin 15 Nisan Çarşamba günü açıklanacağını duyurdu.

Mehmet Koç imzasıyla kurumun internet sitesinde yer alan açıklamada, basında 2008 yılı gelir vergisi rekortmenlerinin hâlâ açıklanmadığından bahisle gerçeği yansıtmayan açıklama ve yorumlar yer aldığı ifade edildi. 2008 takvim yılında elde edilen gelirlere ilişkin gelir vergisi beyannamelerinin verilmesi süresinin 27 Mart 2009 tarihinde sona erdiğini, başkanlığa bağlı her bir vergi dairesinin, 100’e girmiş olan gelir vergisi mükelleflerini ilân ettiğini belirten Koç, açıklamada şunları kaydetti: ‘’Ancak, İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı, beyanname verme süresi sona ermiş olsa da verilecek ek beyannamelerle sıralamanın değiştiğine ve bu nedenle daha önce yapılmış olan açıklamaların düzeltilmesinde yaşanan sıkıntılara dair deneyiminden hareketle İstanbul genelinde dereceye giren vergi mükelleflerinin belirlenerek ilân edilmesi için 15 Nisan 2009 tarihine kadar beklenilmesini uygun görmüştür. Bu nedenle, İstanbul genelinde dereceye giren vergi mükellefleri, Başkanlığımızdan yapılacak açıklama ile duyurulacaktır.’’

11.04.2009


 

Kapasite kullanımı azaldı

İMALAT sanayinde kapasite kullanımı, Mart ayında yüzde 64,7 seviyesinde gerçekleşti.

Dağılıma bakıldığında, devlet sektöründe kapasite kullanım oranı yüzde 81,1, özel sektörde yüzde 64,6 oldu. Özel sektörün geçen sene Mart ayında kapasite kullanım oranı yüzde 80,6 düzeyindeydi.

İşyerlerinin tam kapasiteyle çalışmamasının se- bepleri arasında ‘’talep yetersizliği’’ ilk sırada yer aldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayı için Aylık İmalat Sanayi Eğilimi Anketine cevap veren 4 bin 974 işyerinden derlenen analiz sonuçlarını yayımladı. ‘’İmalat Sanayinde Eğilimler Mart 2009’’ verilerine göre, Mart ayında imalat sanayinde kapasite kullanım oranı, devlet sektöründe yüzde 81,1, özel sektörde yüzde 64,6 oldu. 2008 yılının aynı döneminde kapasite kullanım oranları kamuda yüzde 86,3, özel sektörde yüzde 80,6 olarak belirlenmişti.

İmalat sanayinde iktisadi faaliyet kollarına göre kapasite kullanımı en düşük sektör, yüzde 41,9 kapasite kullanımıyla büro, muhasebe bilgi işlemleri makine imalatı oldu. Bunu, yüzde 48,7 kapasite kullanımıyla kok kömür rafineri edilmiş petrol ürünleri imalatı, yüzde 54 ile taşıt araçları ve karoseri imalatı, yüzde 57,8 ile derinin işlenmesi, bavul ve çanta imalatı, yüzde 60,3 ile mobilya imalatı başka yerde sınıflandırılmayan diğer imalat izledi. Mart ayında kapasite kullanım oranları, gıda ürünleri ve içecek imalatında yüzde 65,8, tütün ürünleri imalatı yüzde 79,8, tekstil ürünleri imalatı yüzde 66,8, giyim eşyası imalatı yüzde 73,4, ağaç ve mantar ürünleri imalatı (mobilya hariç) yüzde 71,7, kâğıt ve kâğıt ürünleri imalatı yüzde 74,1, basım ve yayım imalatı yüzde 72,1 oldu.

11.04.2009


 

TALEP YETERSİZLİĞİ ANA SEBEP

Mart ayında, iş yerlerinin, tam kapasiteyle çalışmamasının sebepleri arasında talep yetersizliği ilk sırada yer aldı.

İç pazarda talep yetersizliği yüzde 52,7 ve dış pazarda talep yetersizliği yüzde 29,5 oranında etkili oldu. Malî imkânsızlıklar yüzde 3,7, yerli mallarda hammadde yetersizliği yüzde 3,2 ve ithal mallarda ham madde yetersizliği yüzde 1,7, işçilerle ilgili meseleler yüzde 1,2 oranında etkili oldu.

İş yerlerinde Mart ayı üretim miktarı bir önceki aya göre yüzde 3,5 arttı. Nisan ayında da üretimin yüzde 4,2 oranında artması bekleniyor. Satış miktarı da Mart ayında yüzde 11,1 artış gösterdi. Nisan ayı için artış beklentisi yüzde 3,9 olarak belirlendi.

11.04.2009


 

“NAMAZ RESİMLERİ SERGİSİ ”AÇILIYOR

DÜNYANIN ilk “Namaz Resimleri Sergisi”, İstanbul’da Birlik Vakfında bugün açılıyor.

“Resim çok önemli ve etkili bir mesaj dilidir” diyen ressam Arif Ergun, iki yıldır hazırladığı 42 yağlı boya tabloyu sanatseverlerin beğenisine sunacak. Bugüne kadar namazın resmin konusu olmadığını belirten Ressam Arif Ergun, “Resimlerimi yaparken tamamen gerçek olaylardan hareket ettim. Her yerde, her şartta namaz kılmaya çalışan insanların oluşturduğu güzellik tablolarını resmettim” dedi. Arif Ergun’un İstanbul Çemberlitaş’ta bulunan Birlik Vakfında sergilenecek olan namaz resimleri, 19 Nisan’a kadar 09.00 ile 19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

11.04.2009


 

“Akıllı” trenler geliyor

TCDD Genel Müdürlüğü, Ankara banliyö hatlarını metro standardına ulaştıracak ‘’Akıllı’’ trenlerin deneme seferlerine başladı.

Günlük taşıma kapasitesini yüksek oranda arttırması beklenen ve BAŞKENTRAY Projesi kapsamında kullanılması planlanan yeni elektrikli tren setleri, başlangıçta iki hatta mevcut raylarda hizmete girecek. 7’si Güney Kore’de, 25’i Türkiye’de üretilecek 32 trenden 7’sinin yapımı tamamlandı. Bunlardan 3 tren setinin sertifikalandırılması için gereken testler ile deneme sürüşleri Güney Koreli yetkililerce Sincan-Kayaş hattında yapılmaya başlandı. Saatte 140 kilometre hız yapabilen akıllı trenler, mevcut banliyö tren raylarında 120 kilometre hızla hizmete girecek. BAŞKENTRAY’ın faaliyete geçmesiyle yeni trenlerde ‘’hız ayarı’’ yapılması öngörülüyor.

11.04.2009


 

Online hasta ziyareti

ZONGULDAK Atatürk Devlet Hastanesinde hayata geçirilen projeyle yoğun bakım ünitelerinde yatan hastalar, yatak başlarına konulan monitör ve kamera sayesinde yakınlarıyla görüntülü ve sesli görüşebiliyor.

Uzman ve pratisyen hekim, hemşire ve ebe ile değişik hizmetlerde 1052 personelin görev yaptığı 503 yatak kapasiteli hastanede, onarım ve iç donanım yenileme çalışmalarının yanı sıra teknolojik yatırımlar da gerçekleştiriliyor. Her biri yaklaşık 1500 metre kare olan hasta servislerinin yenilenme çalışmaları yapılan, hastane mobilyaları tamamıyla yenilenen ve her hasta için hasta dolabı konulan hastanede bütün hasta katlarının ve sosyal alanlarının kablosuz internetten yararlanma imkânı da sağlanıyor.

11.04.2009


 

Şehitler için mevlid

MİDYAT İlçe Emniyet Müdürlüğü, Türk Polis Teşkilâtı kuruluşunun 164. yıl dönümü faaliyetleri çerçevesinde bütün şehitler için mevlit okuttu.

Hacı Hasan Gündüz Camii’nde yatsı namazını müteakip okunan mevlide Midyatlı vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Mevlide gelen vatandaşlara polis, gül suyu ve çikolata ikram etti. Mevlit bitiminde cami cemaatiyle birlikte bütün şehitlere toplu duâ edildi. Hacı Hasan Gündüz Camii’nde düzenlenen mevlide Emniyet Müdürü Özer Tanrıverdi, Emniyet Amiri Ali Fuat Yazlak, Başkomiser Selim Çalık, Müftü Abdurrahim İnanç, müftülük görevlileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Ülkenin huzuru, bağımsızlığı, bayrağı ve istiklali için mücadele ederken vatan için şehit olan bütün şehitleri rahmet ve minnetle andıklarını belirten Emniyet Müdürü Özer Tanrıverdi, yurt savunmasında şehit olan bütün güvenlik güçlerine Allah’tan rahmet dilediğini ifade etti. İmam hatip lisesi öğrencileri de mevlide katılanlara ilâhiler okudu. Mevlit sonunda görevli polis memurlarının vatandaşlara lokum ikram etmesinin ardından program sona erdi.

11.04.2009


 

SBS’ye başvurular sona erdi

MİLLÎ Eğitim Bakanlığının Seviye Belirleme Sınavlarına başvuru için tanıdığı ek süre dün sona erdi. MEB, 6-7 ve 13 Haziran 2009 tarihlerinde yapılacak SBS’ye başvuru için 2-20 Mart arasında süre vermiş ancak çeşitli sebeplerle başvuramayan öğrenciler için 6-10 Nisan arasında ek süre tanımıştı.

11.04.2009


 

YAĞIŞIN BEREKETİ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yıl gerçekleşen yağışların son 2 yıldır Türkiye’de tarımsal üretimi olumsuz etkileyen kuraklığı ortadan kaldırdığını, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde buğday, arpa ve kırmızı mercimek veriminde geçen yıla göre artış beklendiğini kaydetti.

TZOB’dan yapılan yazılı açıklamada, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye’de ‘’Ekim-2008 ve Mart-2009 tarihleri arasında kümülatif yağışların genel olarak normalinden ve geçen yıl yağışından fazla olduğu, kümülatif yağış ortalamasının 479,4 mm, normali 449,4 mm, geçen yılın aynı dönem ortalamasının ise 405,8 mm olduğu’’ ifade edildi.

Kümülatif yağışlarda normale göre yüzde 6,7, geçen yıla göre yüzde 18,1 artış gözlendiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi: ‘’2009 Mart ayı yağışları ise normale göre yüzde 32,6, geçen yıla göre yüzde 78,8 oranında artış göstermiştir. Mart ayı yağışları Güneydoğu Anadolu Bölgesi haricinde tüm bölgelerde normalinden ve geçen yılın yağış miktarlarından fazla gerçekleşmiştir. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ise geçen yıla göre yüzde 100’ün üzerinde artış gerçekleşirken, normalden yüzde 4 oranında az gerçekleşmiştir. Kümülatif yağışlarda normale göre en fazla artış yüzde 23 oranı ile İç Anadolu Bölgesinde gerçekleşirken, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde aynı dönemde yağışlarda normale göre yüzde 22 oranında azalma gerçekleşmiştir.’’

’’MEVCUT DURUMDA

KURAKLIK YAŞANMIYOR’’

Ekim 2008-Mart 2009 ayları arasında gerçekleşen yağışları değerlendiren Bayraktar, ülke genelinde mevcut durumda kuraklık yaşanmadığını ifade ederek, ‘’Bu yıl gerçekleşen yağışlar son 2 yıldır ülkemizde tarımsal üretimi olumsuz etkileyen kuraklığı ortadan kaldırmıştır. Yağışlar 2 yıldan sonra normalin üzerine çıkmıştır’’ görüşünü dile getirdi.

Yağışlar dikkate alındığında, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin güneyi ve doğusu ile Erzurum, Artvin arasında lokal olarak beklenen yağışlar gerçekleşmediği için tarımı etkilemesi muhtemel orta derece meteorolojik kuraklık yaşandığını belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

‘’Ziraat odalarımızdan alınan bilgilere göre, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Mart ayına kadar gerçekleşen yağışlar çiftçilerin yüzünü güldürmüştür. Buğday, arpa ve kırmızı mercimek verimlerinde geçen yıla göre artış beklenmektedir.

Geçtiğimiz yıl Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaşanan şiddetli kuraklık başta kırmızı mercimek olmak üzere birçok ürünü etkilemişti. Ürünler arasında kırmızı mercimek rekoltesinin yüzde 79 oranında azalması sonucu ithalata ihtiyaç duyulmuştur. Türkiye kırmızı mercimek üretiminin yüzde 78’i Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin illerinde gerçekleşmektedir. İllerimizden alınan bilgilere göre, bu yıl yağışların geçen yıla göre artmış olması ve Nisan ayında da devam etmesi durumunda kırmızı mercimek veriminde sıkıntı yaşanmayacağı dile getirilmektedir. Ancak, pazarlamada yaşanan sıkıntılar ve fiyatların maliyetin altında gerçekleşmesi nedeniyle ekim alanlarında azalma olduğu belirtilmektedir.’’

Ülke genelinde kuru tarım alanlarında gerçekleştirilen ürünler için Nisan ve Mayıs ayı yağışlarının önem taşıdığına dikkate çeken Bayraktar, Nisan ve Mayıs yağışlarının yeterli seviyede gerçekleşmemesi durumunda özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesinde kuru tarım alanlarında (buğday, arpa, kırmızı mercimek vb) ürün kaybı yaşanması ihtimali olduğunu anlattı.

11.04.2009


 

Yeni Asya Vakfı’ndan bir kermes daha

YENİ Asya Vakfı gönüllüsü hanımlar tarafından ihtiyaç sahibi öğrenciler için hazırlanan kermes açıldı. İstanbul-Fatih, Zeytinburnu, Gaziosmanpaşa, Kasımpaşa ve Mecidiyeköy mahallerindeki hanımların katkılarıyla düzenlenen kermesin açılışına gazetemiz imtiyaz sahibi Mehmet Kutlular , Yeni Asya Vakfı Müdürü Celalettin Çelebi ile çok sayıda hayırsever katıldı.

Yavuz Selim caddesi No: 12/A adresinde açılan kermeste göz nuru olan el işi ve giyim eşyalar ile züccaciye, mefruşat ve çeşitli yiyecek ürünleri satışı yapılarak ihtiyaç sahibi öğrenciler için kullanılacak. Kermeste ayrıca Yeni Asya Neşriyatın yayınladığı Risâle-i Nur Külliyatı, Bizim Aile, Can Kardeş, Genç Yaklaşım, Köprü dergileri ve çeşitli türde kitaplar da satışa sunuldu. Kermes, 17 Nisan'a kadar açık kalacak.

11.04.2009


 

Fakir aileye kaymakamlık eli

VAN’IN Başkale ilçesinde maddî imkânsızlık sebebiyle zor şartlarda yaşayan aileye kaymakamlık yardım eli uzattı.

Alınan bilgiye göre, ilçeye bağlı Ortayazı Köyünde kardeşleriyle zor şartlarda yaşayan 24 yaşındaki Nurdane Özkaya, Başkale Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına müracaat ederek, yardım talebinde bulundu. Başkale Kaymakamı Yunus Kalaycı tarafından eve gönderilen inceleme ekibi, ailenin zor şartlarda yaşadığı belirledi. Evde halı bulunmadığını, ailenin halı yerine çuval kullandığını tesbit eden ekip, diğer eksiklikleri de kaymakamlığa raporla bildirdi. Kaymakam Yunus Kalaycı’nın talimatıyla ailenin bütün ihtiyaçları temin edilerek Ortayazı Köyündeki evlerine gönderildi. Halı ve oturma grubunun da aralarında bulunduğu eşyalar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Zehra Ayhan tarafından aileye teslim edildi. Eşyaların alınmasından büyük mutluluk duyduklarını belirten Nurdane Özkaya, 3 yıl önce annesi ve babasının öldüğünü, 3 kardeşiyle zor şartlarda yaşadığını söyledi. 21 yaşından bu yana kardeşlerinin bütün sorunlarıyla ilgilenmek zorunda kaldığını ifade eden Özkaya, evli olan ağabeyi ve yengesinin de kendileriyle yaşadığını kaydetti. Ağabeyinin işsiz olduğunu, komşuların yardımıyla geçimlerini sağladıklarını belirten Özkaya, yardımdan dolayı yetkililere teşekkür etti.

11.04.2009


 

Kapalı yollar açıldı

YOĞUN kar yağışı ve tipi dolayısıyla dün ulaşıma kapanan Ardahan-Posof ve Ardahan-Şavşat kara yolları ulaşıma açıldı.

Kara Yolları 126. Şube Şefi Ümit Yıldırım, önceki gün kar yağışı ve tipi sebebiyle ulaşıma kapanan Ardahan-Posof ve Ardahan-Şavşat kara yollarında sabaha karşı kar yağışı ve tipinin durduğunu ve ekiplerin hemen çalışmaya başladığını söyledi. Yolların ulaşıma açıldığını belirten Yıldırım, ‘’Dün (önceki gün) çok etkili kar yağışı ve tipi vardı. Bu nedenle kapalı yollarımızda karla mücadele çalışması yapamadık. Sabaha karşı tipi dinince çalışmalara başladık ve yolları ulaşıma yeniden açtık’’ diye konuştu.

11.04.2009


 

PEYGAMBERİMİZİN SÜNNETİ İDEAL HAYAT TARZI

Peygamber Efendimiz’in (asm) hayatında uygulayıp, bizlere de tavsiye ettiği hal ve davranışlara sünnet deniyor. Peygamberimizin sünnetine uymak ve onun yaptıklarını yapmak dinimizin önemli gereklerinden biri.

İdeal hayat tarzı sünnetlerde

Bir Hadis-i Şeriflerinde Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (asm) “Ümmetimin fesadı zamanında benim sünnetime ittiba eden yüz şehid sevabı alır” buyurarak, sünnete uymayı teşvik etmiştir. Müslümanlar bir çok alışkanlıklarını sırf Peygamber sünneti ve tavsiyesi olduğu için yaparlar. Ancak esasında bu ilke ve uygulamalar aynı zamanda sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir hayatın anahtarlarıdır. Bilim ve teknoloji geliştikçe asırlarca evvel iki cihan serveri olan Peygamberimizin uyguladığı ve söylediği şeylerin ve bizlere miras bıraktığı hayat tarzının esasında “ideal” hayat tarzı olduğu anlaşılıyor. İşte Peygamberimizin hayatında uygulayageldikleri ve bizleri de teşvik ettikleri bir kaç alışkanlık ve bilimsel çalışmalar ışığında bunların faydaları:

nYemeğe tuz ile başlanırsa beyin tarafından gönderilen bir uyarı sayesinde, midede mukus denilen sindirimi kolaylaştırıcı bir tabaka oluşturur ve midenin sindirime hazırlıksız yakalanmasını önler.

nYemek yerken yerde oturarak sol ayağı katlayıp sağ ayağı karna çekerek oturulup yenildiğinde, su ile doldurulmuş balon şeklinde olan midenin çıkış kısmını kapatarak yenilen gıdanın tam sindirilmeden bağırsaklara kaçması önlenir ve mide dolunca da doygunluk hissi vererek çok fazla yemeden kalkılması sağlanır.

nYemek yerken yemeğin ortasında su içildiğinde içilen su yenilen gıdaların sindirilmesine, gerekli vitaminlerin emilmesine katkıda bulunur ve midede doygunluk hissi vererek az yemeye vesile olur.

nOturularak ve en az 3 yudumda içilen su, dil ve ağız bölgesinde daha fazla duraksadığından tükürük bezleri için gerekli olan suyun emilimini arttırıp anti bakteriyel ve antioksidan etkiye sahip tükürüğün salgılanmasını arttırarak ağız ve diş sağlığına katkıda bulunur.

nUyurken sağ yana dönüp yatıldığında solda olan kalbimizin daha rahat çalışmasına sebep olarak, kalbi yormadan dinlenmiş bir vaziyette kalkılabilir.

nTuvalete girerken sol ayakla ilk adım atıldığında kaygan olan zeminde ayağın kayması durumunda sola göre daha güçlü olan sağ ayağın düşmeyi engelleyerek vücudu dengeler.

nBanyo yaptıktan sonra ayaklara soğuk su dökmek kan dolaşımını hızlandırıp sıcak sudan dolayı genleşmiş olan damarların içindeki kanın aktivasyonunu arttırarak tansiyon düşüklüğünü önler ve savunma mekanizmasını güçlendirir.

nKesintisiz uyunan uzun gece uykuları, damarlarda vazodilatasyona sebep olur, uyku ortalarında kalkıp el yüz yıkamak (ör: abdest almak) az yorucu egzersizler yapmak (ör: teheccüd namazı) vazodilatasyonu engeller ve böylece daha zinde kalkılabilir.

nBütün bunlar, asırlar evvel Peygamberimiz’in (asm) yaptığı ve ümmeti için de tavsiye ettiği sünnet-i seniyyelerdir.

YAVUZ ÇALIŞKAN

11.04.2009


 

Tur fiyatlarında sürprize son

VATANDAŞ artık yurt dışı tur satın aldıktan sonra artı ödeme sürprizleriyle karşılaşmayacak.

Yurt dışı seyahat pazarındaki iki önemli tur operatörü, TÜRSAB desteğiyle artık yurt dışı tur duyuruları, tur bedeli, bahşiş, seyahat sigortası, havalimanı vergileri dahil net fiyatlar üzerinden yapılacak. Uygulama, önceki akşam karara bağlandı. Prontotour Pazarlama Müdürü Sarp Özkar, artık yurt dışı tur tanıtımlarını, tur bedeli, bahşiş, seyahat sigortası, havalimanı vergileri de dahil olarak net fiyatlar üzerinden yapacaklarını bildirdi.

11.04.2009


 

Cep mesajıyla eşinden boşandı

SUUDİ Arabistanlı bir adam, gönderdiği cep telefonu mesajıyla eşinden boşandı.

İngiliz Daily Telegraph gazetesinin haberine göre, “cihad için Irak’ta olduğunu” söyleyen Suudi Arabistanlı adam, ülkesindeki karısına artık eşi olmadığı yazılı bir cep telefonu mesajı gönderdi ve daha sonra ayrılığı doğrulamaları için iki akrabasını aradı. Kızıldeniz sahilindeki Cidde şehrinde görülen boşanma dâvâsında, akrabaların ifadesi dinlendikten sonra erkeğin talebi kabul edildi ve böylece Suudi Arabistan’da ilk kez bir çift, cep telefonu mesajı yoluyla boşanmış oldu. Suudi Arabistan’da erkeğin, karısına üç kez “senden boşanıyorum” demesi ayrılık için yeterli oluyor.

11.04.2009


 

Bediüzzaman, 13 Nisan’da Köln’de anılacak

BEDİÜZZAMAN Said Nursî, Almanya’nın Köln şehrinde 13 Nisan’da düzenlenecek kapsamlı bir konferansla anılacak, eserleri ve tavsiyeleri anlatılacak. Bediüzzaman, Türkçe ve Almanca sunumlarla anlatılacak.

Bediüzzaman’ın vefatının 49. yılında gerçekleşecek olan anma programında, Bediüzzaman’ın talebeleri Abdullah Yeğin, Abdulkadir Badıllı ve Mehmet Fırıncı da hatıralarını paylaşacak. Konferansı düzenleyecek olan Cemaat-i Nur Derneği Başkanı Rüstem Ülker ve dernek yöneticilerinden Arif Aktaş, konferansı ve amaçlarını anlattı. Bediüzzaman’ın Almanya ve Avrupa’daki Türk gençliği tarafından tanınmasının çok önemli olduğunu vurgulayan ve aynı zamanda öğretmen olan Rüstem Ülker, “Buradaki gençliğimiz büyük bir asimilasyon, değerlerinden kopma tehlikesiyle karşı karşıya. Diğer yandan, her türlü maddî imkâna sahip Batılı gençlerin okul basması, kendisiyle birlikte bir çok insanın hayatına son vermesinin, yaşadıkları manevî boşluktan başka ne sebebi olabilir? Bunların önüne geçebilmek için Bediüzzaman gibi değerleri tanımaları çok önemli. Bu amaçla konferansı tertip ediyoruz” dedi.

11.04.2009


 

Söylentisi bile sattırıyor

“KAKTÜSÜN bilgisayar gibi elektronik cihazlardan yayılan radyasyonu emerek zararlı etkilerini azalttığı’’ söylentisi, sadece kaktüs satan çiçekçilerin işine yarıyor.

Konya Çiçekçiler Odası Başkanı İsmail Dikici, yaptığı açıklamada, önceleri Konya’da kaktüsün çiçekçilerde fazlaca talep gören bir bitki olmadığını, genelde komşudan komşuya alış verişi yapılarak bazı evlerde yetiştirildiğini belirtti. Vatandaşların, yaklaşık bir yıl önce kendilerine, kaktüs bulunup bulunmadığını sıklıkla sormaya başladıklarını anlatan Dikici, ortaya çıkan talep üzerine, iş yerinde daha önce sadece görsel zenginlik olarak bir kaç tane bulundurdukları kaktüslerden fazla sayıda getirtmeye başladıklarını söyledi. Halen kendi iş yerinde ayda yaklaşık 30-40 kaktüs satıldığını ifade eden Dikici, kaktüslerin çeşidi ve büyüklüğüne göre 7.5 ile 10 TL’den alıcı bulduğunu belirtti. Selçuk Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mine Genç, vatandaşların net olmayan bilgilerle, ‘’sözde radyasyonu emdiği için’’ kaktüs satın almasının şaşırtıcı olduğunu söyledi.

11.04.2009


 

Çocuk, babasına dâvâ açtı

İNGİLTERE'DE babasının kazara arabayla çarpması yüzünden sakat kalan çocuk, babası aleyhine 9 milyon (21 milyon lira) sterlinlik dâvâ açtı.

Daily Mail’in haberine göre, Callum Eriksson (9), babasının otomobiliyle kazara çarpması üzerine boynundan aşağı kötürüm kaldı. Annesinin anlattığına göre, tatil için ailece bir çiftliğe gittiklerinde baba Patrick, sıkışık park yerinde çocuklarının ve karısının otomobile rahatlıkla binmelerini sağlamak için geri manevra yaparken, arabaya doğru koşan oğlu Callum’u görmeyip çarptı. Callum hastanede uzun süre tedavi gördü ve çift kazadan üç yıl sonra boşandı. Oğlu adına annesinin açtığı tazminat dâvâsından gelecek para, sol elinden başka hiçbir yerini kımıldatamayan Callum için gereken özel cihazlara, bakıcılara ve uzmanlara harcanacak.

11.04.2009


 

TV kumandaları tarih olacak

YAKIN bir gelecekte piyasaya sürülecek televizyonlarda kumanda olmayacak. İzleyici, TV’de kanal değiştirmek, ses açıp kapamak ve kanal ayarı yapmak için sadece elini kullanacak.

Hem yazılım hem de donanım olarak sürekli yenilenen televizyon teknolojisi ile yayınları kaydetmek, hava durumunu takip etmek, haber başlıklarını okumak gibi bir çok özellik kumandalara taşındı. Ancak bütün bu yeni özellikler beraberinde daha büyük ve üzerinde daha çok düğme bulunan kumandaları da getirdi. Tom Cruise’un başrolünü oynadığı ve 2002 yılında vizyona giren ‘’Minority Report’’ filminden esinlenen teknolojide, televizyonun altına yerleştirilen harekete duyarlı bir kamera, parmak hareketlerini takip ederek tıpkı bir ‘bilgisayar mouse’u gibi izleyicinin verdiği komutları yerine getiriyor. ABD’li GestureTek firması tarafından geliştirilen teknoloji, Japon oyun devi Nintendo’nun Wii serisi oyun konsolu için geliştirdiği hareket dedektörünün televizyona uyarlanmış hali gibi de değerlendiriliyor. Japonya’nın önde gelen teknoloji firmalarından Hitachi ile GestureTek, bir anlaşma imzalayarak el hareketi ile çalışan televizyonun prototipini yaptı. Televizyonun altına yerleştirilen ve önceden hareket komutları yüklenmiş kamera, karşısında bulunan kişinin yatay, dikey, içeri ve dışarı doğru olan el hareketlerini takip ediyor. Kameradaki yazılım, başka birinin el hareketlerinin komutları karıştırmasını da engelliyor.

11.04.2009


 

YouTube, klip sitesi kuracak

VİDEO paylaşım sitesi YouTube, müzik yapımcısı Universal Music Group ile video kliplerin yayımlanacağı bir site kurulması konusunda işbirliği yapacak.

Wall Street Journal’daki haberde, Vevo adlı sitenin içeriğini Universal Music Group’un, altyapısını ise YouTube’un sağlayacağı belirtildi. Taraflar arasındaki anlaşmaya göre, Universal reklâm gelirinin bir bölümünü YouTube ile paylaşmayı kabul etti. Haberde, sitenin gelecek aylarda faaliyete geçeceği kaydedildi. YouTube’ün ortağı Google ve Universal Music, Vevo’nun bir gün dünyanın en büyük müzik videoları sitesi olacağını düşünüyor. Sitede, Unversal’a ait olan video kliplerin yanı sıra röportajlar ve konser görüntüleri de yer alacak.

11.04.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis