"Gerçekten" haber verir 14 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

Unutulan makamlar geri dönüyor

TÜRKİYE'DE İstanbul’dan sonra en fazla cami bulunan il olan Konya’da, merkezi ezan sistemiyle ezanlar, saba, uşşak, hicaz, segâh ve rast gibi makamlarla okunmaya başlandı.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü Türk Din Musikisi Öğretim Görevlisi Mehmet Gönül, yaklaşık 2 bin 800 cami bulunan Konya’nın, Türkiye’de, İstanbul’dan sonra en fazla camiye sahip il olduğunu söyledi.

Konya’da merkezde bulunan yaklaşık bin camide Müftülüğün, 2003 yılında merkezi ezan sistemine geçtiğini anlatan Gönül, bu uygulamayla, ezanın daha güzel ve konusunda ehil kişilerce okunmasının amaçlandığını anlattı. Merkezi ezan sisteminin uygulanmaya başlamasıyla birlikte, merkezde bulunan Hacıveyiszade Camisi’nden, sesi güzel olan müezzin ve imamların ezan okumaya başladığını ifade eden Gönül, merkezi ezanın ikinci aşaması olarak, aralarında kendisinin de bulunduğu, alanında Konya’da öne çıkan eğitmenlerce, müzikal yeterliliğe sahip müezzin ve imamlara farklı zamanlarda ‘Güzel Ezan Okuma’ kursları verilmeye başlandığını belirtti.

Gönül, bu kurslarda başarı gösteren imam ve müezzinlerin dönüşümlü olarak merkezi ezan sisteminde görev aldıklarını dile getirdi.

HER VAKİT İÇİN AYRI MAKAM

Türk-İslam kültüründe, ezanın müzikal yeterliliğe ve güzel sese sahip kişilerce okunmasıyla birlikte, her ezanın vaktine özel makamlarda okunmasının da önemli olduğunu dile getiren Gönül, şöyle konuştu:

‘’Geleneklerimize ve usule göre, asıl gayenin müzik yapmak değil ezanın etkileyiciliğine katkı yapmak olduğu şuuru ile sabah ezanı saba makamında, öğle ezanı uşşak, ikindi ezanı hicaz, akşam ezanı segah, yatsı ezanı ise rast makamında okunması gerekiyor. Çünkü her vakit, insan ruhu ve psikolojisi üzerinde farklı etkiler bıraktığı için, müminlere ezanla hitap edilirken içinde bulunulan ruh hallerine ve vaktin gereğine uygun makamlarda ezan okunması, çok daha olumlu etki yapmaktadır. Bunun yanında iyi bir Klasik Türk Musikisi eğitimine sahip olan imam ve müezzinler, faklı makamları, herhangi bir ezan vaktinde de uygun şekilde icra edebilir.’’ Gönül, ancak merkezi ezan sistemine kadar Konya’da ezanların, genellikle müzikal yeterliliği olmayan kişilerce, çoğu zaman alışılagelmiş olarak, kurallarına tam uyulmasa da rast makamında okunduğunu belirterek, ‘’Böyle olunca vatandaş her vakit aynı makamdaki ezanı dinliyordu. Konya’da ezanları artık, ezan makamları konusunda eğitim alan müezzinler okuyor. Her namaz vaktinde faklı bir makamda ezan duyan vatandaşlar bu durumdan çok memnun’’ dedi.

KÖTÜ OKUNAN EZAN TEPKİ ALIYOR

Ezanın güzel okunmasının, etkileyiciliğini artırdığını ifade eden Gönül,özellikle İstanbul’da, çeşitli zamanlarda güzel bir ezan sesini duyup Müslümanlığı seçen pek çok kişi olduğunu, yanlış makamlarda ve müzikal birikimi olmayan kişilerce kötü şekilde okunan ezanın ise tepki aldığını vurguladı.

Konya’da ezan okuyan müezzin ve imamlara verilen eğitimin, pratik makam eğitimi şeklinde olduğunu ifade eden Gönül, ‘’Bugüne kadar makam kursu verdiğimiz din görevlilerimiz, verilen eğitimi layıkıyla özümsedi, iyi bir kulak yapısına sahip oldukları için bunu başarıyla uyguladılar. Aslında bu eğitim daha da yoğunlaştırılarak ve daha uzun bir süre ile profesyonel şekilde verilirse, okunan ezanın kalitesi ve icra çeşitliliği daha da artacaktır. Bu konuda gerekli desteği vermeye hazırız’’ diye konuştu.

14.04.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Unutulan makamlar geri dönüyor

  “EĞİK MİNARE” RESTORE EDİLDİ

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis