"Gerçekten" haber verir 22 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

Bir an önce çözüm şart

KKTC seçimleri sonrasında tek başına iktidar olacak sayıya ulaşan UBP’nin Genel Başkanı Derviş Eroğlu ‘Kıbrıs sorununa bir an önce çözüm getirilmesi için çalışacağız’’ diye konuştu. Eroğlu, Ankara ile çözüm konusundaki parametrelerinin uyumlu olduğunu, Kıbrıs adasında iki halk, iki devlet, iki demokrasi bulunduğunu ve bu çerçevede yaşayacak her türlü çözümün taraftarı olduklarını belirtti.

Kıbrıs’ta çözüm düğümü

KKTC’de Pazar günü yapılan erken genel seçimden zaferle çıkan Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Derviş Eroğlu, Ankara ile partisinin çözüm parametrelerinin uyumlu olduğunu belirterek, ‘’Kıbrıs adasında iki halk, iki devlet, iki demokrasi var. Bu çerçevede yaşayacak her türlü çözümün taraftarıyız’’ görüşünü açıkladı. Eroğlu, şöyle devam etti: ‘’UBP başından beri Kıbrıs Türkü’nün Ada üzerinde onurlu bir şekilde dimdik ayakta kalmasının ve var olmasının sembolü olmuştur, öyle olmaya da devam edecektir. Ulusal Birlik Partisi olarak Kıbrıs Türk halkına bize verdiği destekten ötürü teşekkür eder, en derin sevgi ve saygılarımızı sunarız.’’

SEÇİMLER VE MÜZAKERE SÜRECİ

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Taye Brook Zerihoun, KKTC’de Pazar günü yapılan ve Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) zaferiyle biten seçim sonuçlarıyla ilgili olarak, BM’nin Kıbrıs müzakere sürecinde bir sorun öngörmediğini söyledi. Talat-Hıristofyas görüşmesinin ardından liderler açıklama yapmadan bölgeden ayrılırken, görüşmelere ev sahipliği yapan BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Taye Brook Zerihoun, kısa bir değerlendirmede bulundu. Gelecek hafta görüşme olmayacağını, kendisinin ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in bazı temaslar için New Yok’ta olacağını açıklayan Zerihoun, liderlerin 5 Mayıs Salı günü görüşeceğini duyurdu. BM yetkilisi, “UBP’den birinin görüşmelere katılmasını öngörüyor musunuz” sorusu üzerine de bu konuda bir bilgisi olmadığını kaydetti.

22.04.2009


 

TALAT VE HRİSTOFYAS, 26. KEZ GÖRÜŞTÜ

Eroğlu iki devletli çözüm sloganlarını kullanırken, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm bulunması amacıyla 11 Eylül 2008’de başlayan müzakereler çerçevesinde dün 26. kez bir araya geldi.

Lefkoşa’daki ara bölgede müzakereler için tahsis edilen binada bir araya gelen liderlere heyetleri ile BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Taye Brook Zerhoun eşlik etti. Dünkü görüşmede liderler, müzakerelerdeki altı ana başlıktan biri olan “ekonomi” konusunu ele almaya başladı. Müzakerelerde bugüne kadar “yönetim ve güç paylaşımı”, “mülkiyet” ve “AB konuları” başlıklarıyla ilgili ilk tur görüşmelerini tamamlayan liderler, “ekonomi” başlığının ardından “toprak” ve “güvenlik” konularına geçecek.

22.04.2009


 

Türkiye’den KKTC’ye 2009’da 815 milyon dolar

Türkİye Cumhuriyeti’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) 2009 yılında toplam 815 milyon 69 bin TL yardım yapması planlanıyor.

Türkiye’nin KKTC hükümetiyle işbirliği içerisinde tesbit ettiği alt yapı ve reel sektör projeleri için yapılacak yardımın detaylarını düzenleyen, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer arasında 27 Mart 2009 tarihinde imzalanan protokol yürürlüğe girdi. Protokole göre, bu yıl yapılması planlanan 815 milyon 69 bin TL’lik yardımın 225 milyon 166 bin TL’si alt yapı yatırımlarına, 88 milyon TL’si ise reel sektör projelerine ayrıldı. Bu kapsamda 2009 yılında 345 alt yapı ve 92 reel sektörde olmak üzere toplam 437 adet proje bulunuyor. Yatırımlar kapsamında yol, su ve elektrik yanında ulaşım ve KKTC’deki üniversiteler ile bazı kurum veya kuruluşların çeşitli alanlarda gelişiminin desteklenmesi öngörülüyor.

22.04.2009


 

Avusturyalıların yarısının inancı var

Avusturya’da yapılan bir araştırma göre, halkın yaklaşık yarısının Allah’a inandığını ortaya çıktı.

IMAS isimli araştırma şirketinin yaptığı ankette Avusturyalıların yüzde 47’sinin Allah’ın varlığına, yüzde 42’sinin mucizelere ve yüzde 34’ünün de ölümden sonra bir hayatın olduğuna inandığını ortaya çıkardı. Araştırmadan çıkan diğer sonuçlar ise şöyle: Avusturyalıların yüzde 28’i meleklerin varlığına inanırken, yüzde 23’ü cennetin, yüzde 15’i cehennemin ve şeytanın varlığına inanıyor. IMAS tarafından bin Avusturyalı ile Şubat ve Mart başında yapılan ankette Avusturyalıların yüzde 48’inin Paskalya’yı geleneksel bir bayram olarak gördüğünü ancak yüzde 43’ünün bunun dini bir bayram olarak düşündüğünü ortaya koydu.

22.04.2009


 

Suudi Arabistan Kosova’yı tanıdı

Kosova Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan’ın, Kosova’nın bağımsızlığını tanıdığını bildirdi.

Suudi Arabistan’ın açıklamasında; Kosova halkıyla mevcut dinî ve kültürel bağların yanı sıra Kosova halkının bağımsızlık isteğine saygı içinde Kosova Cumhuriyetini tanıma kararı alındığı belirtildi. Kosova Dışişleri Bakanlığı da Suudi Arabistan’ın Avrupa’nın en genç ülkesi Kosova’yla diplomatik ilişkiler kurma kararını takdirle karşıladıklarını bildirdi. Kosova Cumhuriyetini tanıyan BM üyesi ülke sayısı 58 oldu.

22.04.2009


 

ABD, Irak’ta 4 bin 274 kayıp verdi

Irak’ta, Mart 2003’te başlayan savaşta önceki gün itibariyle 4 bin 274 Amerikan askerinin öldüğü bildirildi.

Associated Press ajansının elde ettiği verilerde, Amerika’nın verdiği can kaybından 3 bin 433’ünün ‘’düşman eylemi sebebiyle ölen’’ askeri personel olduğu, bu toplam rakamda askerî alanda görevli 8 sivilin de yer aldığı kaydedildi. ABD güçlerindeki diğer can kayıplarının ise değişik sebeplerle oluştuğu ifade edildi. Irak’ta, aynı süre zarfında İngiliz ordusunun 179, İtalya’nın 33, Ukrayna’nın 18, Polonya’nın 21, Bulgaristan’ın 13, İspanya’nın 11, Danimarka’nın 7, El Salvador’un 5, Slovakya’nın 4, Letonya ve Gürcistan’ın 3, Estonya, Hollanda, Tayland ve Romanya’nın 2, Avustralya, Macaristan, Kazakistan ve Güney Kore’nin 1 kayıp verdiği belirtildi.

22.04.2009


 

Korsanlık aldı başını gidiyor

Dünya çapında deniz saldırılarının bu yılın ilk üç ayında 2 kat arttığı, saldırıların çoğunun Somali’nin doğu sahilleri açığında ve Aden Körfezinde olduğu belirtildi.

Uluslararası Denizcilik Bürosu’nun korsanlık faaliyetleriyle ilgili raporuna göre, geçen yılın ilk üç ayında 53 saldırı kaydedilirken, bu yılın aynı döneminde 102 saldırı düzenlendi. Raporda, bu yılki saldırılarda gemilerden 9’unun kaçırıldığı, gemi mürettebatı 178 kişinin rehin alındığı ve meydana gelen olaylarda 2 kişinin öldüğü, 9 kişinin yaralandığı kaydedildi. Çoğu olayda modern araçlar kullanan korsanların ağır silahlarla ya da bıçaklarla donanmış olduğu belirtildi. Raporda, 102 saldırıdan 62’si ile 9 geminin kaçırılması olaylarının Somali’nin doğu sahilleri açığı ile Aden Körfezinde düzenlendiği aktarıldı.

22.04.2009


 

Gürcistan’da muhalefet son darbeyi vuracak

Gürcİstan’da, Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’nin istifa etmesi talebiyle 9 Nisanda sokaklara dökülen, ancak Paskalya sebebiyle gösterilere ara veren muhalefet, bugünden itibaren gösterilerde “nihai aşamaya” geçeceklerini açıkladı.

Destekçilerine, yeniden Parlamento önünde toplanma çağrısı yapan liderler, Tiflis’teki gösterilere Gürcistan’ın doğusundaki bölgelerden gelen muhaliflerin de katılacağını bildirdi. Gürcistan Yolu Partisi lideri Salome Zurabişvili, diğer merkezlerden de katılımcıların gelmesinin “sayıyı arttırmak amacı taşımadığını, bunun sembolik bir anlamı olduğunu” kaydetti. Zurabişvili, başlatacakları “yeni dalganın” her geçen gün “yükseleceğini” söyledi.

22.04.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis