"Gerçekten" haber verir 22 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

Mizaha yeni bir boyut

ALİ Ferşadoğlu’nun kaleme aldığı “Mizah ve Fıkralı Sohbetler” adlı eser geçtiğimiz ay Yeni Asya Neşriyat’tan çıktı. Kitap, 304 sayfadan oluşuyor.

İçerisinde bir çok konuyu barındıran eserin çıkış amacı günümüzde yozlaşan “espri, şaka, fıkra ve sohbet”lere yeniden anlam kazandırmak. Zira, insanların güldüğü kriterler—Müslüman dahi olsa—bu çağımızda değişmiş durumda.

İlk bakışta, diğer fıkra, hazır cevap tarzı bir kitap sanılsa da, yazar bununla sınırlı kalmamış. Hatta değişik fıkralara kitabın belli bir bölümünden sonra başlamış. Mizah, lâtife, eğlence kavramlarına değinen yazar, bu kelimelere Peygamber Efendimiz (asm) ve Bediüzzaman Hazretlerinin penceresinden bakıyor. Mizahın tarihsel sürecini, bu süreçte geçen aşamaları ve kültürümüzdeki mizah şahsiyetlerini kısa kısa anlatıyor. Zannedersem, piyasada bu kitap tarzında benzer bir çalışma olmaması dolayısıyla da bir ilk özelliğinde. Zira anlatılan bölümlerde, ilk önce Risâle-i Nur eserlerinden alıntı yaparak konuyu açıklamış daha sonra buna uygun bir fıkra/sohbet seçmeye çalışmış. Kitabın bu özelliği ise sürekli olarak ders yapan, sohbet yapan kişilere geniş bir yelpaze tutuyor.

Günümüzdeki güncel olayları, okunması ve anlaşılması gereken meseleleri seçmiş. Bunların sonuna da okuyucuyu dinlendirecek, tebessüm ettirecek bölümler yerleştirmiş. Kitabın sonuna doğru yakın zamanda yaşanan hadiselere yer vererek mecrasını mizahın çeşitli bölümlerine kaydırmış. Benim kitabı bitirmem bir buçuk, iki günümü aldı. Yani elinize alıp, zihninizi fazla yormadan okuyabilirsiniz. Ayrıca kitabı okurken fıkra kitabı olarak değerlendirmeyin. Bölümlerde geçen konuları özellikle başlangıç kısmında olan Risâle-i Nur’dan alıntıları dikkatli bir biçimde okuduğunuz zaman altındaki fıkraların bir anlam kazandığını göreceksiniz.

Kitabın eksi yönü olarak değerlendirebileceğim yanı ise, ilk başta anlattığı bir iki olayı ileride tekrarlaması ve bazı bilindik fıkralara yer verilmesi. İkinci olarak da “Mizah ve Bediüzzaman” bölümü biraz daha açılabilirdi.

Tashih bakımından sınırlı sayıda hatasını görebildiğim kitapta teknik detaylara oldukça özen gösterilmiş.

FURKAN DEMİR

22.04.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Mizaha yeni bir boyut

  Midyat’ta Kutlu Doğum coşkusu

  Karadenizli balıkçıları dünya tanıyacak

  Da Vinci Şifresi’nin devamı geliyor

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis