"Gerçekten" haber verir 25 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

Ankara’nın Erivan adımı memnun etti

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile telefonda konuştu ve Ermenistan ile Türkiye’nin ilişkilerini normalleştirme kararlılığını ifade eden açıklamasını memnuniyetle karşıladığını bildirdi. AB de, Türkiye ve Ermenistan’ın ikili ilişkilerini normalleştirme çabalarını desteklediğini bildirdi.

Normalleşmeye destek

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile telefonda konuştu ve Ermenistan ile Türkiye’nin ilişkilerini normalleştirme kararlılığını ifade eden açıklamasını memnuniyetle karşıladığını bildirdi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Joe Biden’ın telefon konuşmasında, Sarkisyan’ı, ‘’gösterdiği liderlik dolayısıyla alkışladığını’’ ifade ettiği belirtildi. Açıklamada, Biden’ın ayrıca, ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin, bu süreçte hem Ermenistan hem de Türkiye’ye kuvvetli desteğini vurguladığı kaydedildi. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Robert Wood ‘ da bir basın toplantısında, Türkiye ile Ermenistan’ın ‘’geçmişi geride bırakma ve uzlaşma’’ mesajı verdiklerini söyledi. Robert Wood, ‘’Burada önemli olan temel olarak Türkiye ve Ermenistan’ın ilişkilerini normalleştirmeye karar vermesi gerçeğidir. Bize göre bu büyük bir adım. Temel olarak söyledikleri, (Geçmişi geride bırakmalı ve uzlaşmalıyız.) Görüş farklılıklarının devam edecek olmasına karşın, iki hükümetin de bu ilişkiyi ilerletme yönünde çok zor bir adımı attığı açık. Ve bunun önemini azımsamamalıyız’’ diye konuştu. ‘’Zaman içinde bu ilişkiyi güçlendirmeye çalışma yönünde ilerlerken iki hükümetle de yardım etmek için çalışacağız’’ diyen Wood, sözlerini ‘’Eğer çok çalışırsanız ve istekliyseniz, geçmişinizdeki bazı zorlukları aşabilir, uzlaşabilirsiniz’’ diye sürdürdü.

AB Komisyonu: Diplomatik çabaları destekliyoruz

AVRUPA Birliği, Türkiye ve Ermenistan’ın ikili ilişkilerini normalleştirme çabalarını desteklediğini bildirdi. Türkiye ile Ermenistan arasında İsviçre arabuluculuğunda yapılan görüşmelerle ilgili olarak AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu Üyesi Olli Rehn ve dış ilişkilerden sorumlu Üyesi Benita Ferrero-Waldner’in ortaklaşa yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi yolunda ilerleme sağlanmasını memnuniyetle karşılıyoruz. AB Komisyonu, Türkiye-Ermenistan sınırının açılması dahil her 2 ülkenin ikili ilişkileri normalleştirmeye yönelik diplomatik çabalarını desteklemektedir. Oluşturulan pozitif atmosferi sağlamlaştırarak, bölgedeki mevcut sorunları çözmek için bütün çabaları aktif şekilde desteklemeliyiz.”

25.04.2009


 

Krizin bedelini fakirler ödüyor

Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, IMF bahar dönemi toplantılarından önce yaptığı açıklamada, ‘’Geçmişin hatalarını yeniden tekrarlamamalıyız. Toplumsal huzursuzluklar, yoksunluk ve hatta şiddet görüyoruz. Yoksul insanlar diğerlerinin hatalarından daha fazla mağdur oluyor’’ diye konuştu.

DB: Yoksullar daha fazla mağdur oluyor

Uluslararasi Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası başkanları, küresel krizin sona ermekten uzak olduğu konusunda uyarıda bulunurken, krizle savaşmak için daha fazla adım atılmasını istiyor. IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, IMF bahar dönemi toplantılarından önce yaptığı açıklamada, doğru politikalarla, dünya ekonomisinin 2010 yılının ilk yarısında yenilenebileceğini söyledi. ‘’Hala önümüzde sıkıntılı uzun aylar var’’ diyen Strauss-Kahn, 2010’da her bir ülkenin teşvik için daha fazla harcamaya ihtiyacı olabileceğini kaydetti. Kahn, yaptığı başka bir açıklamada da IMF yönetiminin, gelişmekte olan ve düşük gelirli ülkelere daha fazla faaliyet verilmesi için yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.

Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick de yol yapımı ve diğer altyapı projelerini desteklemek için gelecek 3 yılda yoksul ülkelere 45 milyar dolar sağlayacaklarını belirtti. Sözkonusu kaynağın, istihdam oluşturulması ve krizden iyileşmeyi sağlayacak bir sıçrama başlatılmasına destek olmak için oluşturulduğunu ifade eden Zoellick, ABD ve Avrupa’nın eski imtiyazlarını tekrar ele alarak, gelişmekte olan ülkelere Dünya Bankası’nın yönetiminde daha fazla yer verilmesi gerektiğini kaydetti. Zoellick, ‘’Geçmişin hatalarını yeniden tekrarlamamalıyız. Toplumsal huzursuzluklar, yoksunluk ve hatta şiddet görüyoruz. Yoksul insanlar diğerlerinin hatalarından daha fazla mağdur oluyor’’ diye konuştu.

25.04.2009


 

Irak’ta 111 bine yakın sivil öldü

IRAK hükümetinin, şiddet olaylarında ölenlerin defnedilmesi için verdiği izin belgelerine göre, 2005’ten bu yana 87 bin 215 Iraklı öldü.

AP haber ajansı, bombalı saldırılardan infaz tipi cinayetlere kadar şiddet olaylarında ölenlerle ilgili olarak Irak Sağlık Bakanlığının tuttuğu listeyi, adının açıklanmasını istemeyen bir bakanlık yetkilisinden aldı.Iraklı yetkili, bu rakamın gerçek rakamdan yüzde 10-20 daha az olabileceğini belirterek, binlerce kişinin hala kayıp olduğuna ya da savaş ortamında birçok kişinin resmi yetkililerden defin izni alınmadan gömüldüğüne dikkati çekti. Ajans, hastane kaynaklarından alınan rakamlar, medyaya yansıyan haberlerdeki ölü sayısı ve ellerindeki kanıtların derinlemesine bir incelemesi sonucu elde edilen sayılarla bakanlıktan elde edilen son rakam birleştirildiğinde, 2003’te başlayan işgalden bu yana 110 bin 600’den fazla Iraklı sivilin öldüğü sonucuna varılabileceğini kaydetti. Irak Sağlık Bakanlığı 2005’ten bu yana, defin işlemi için verilen izinlerin istatistiğini tutuyor. Ancak 2003 ile 2004 yılı için güvenilir rakamlar bulunmuyor.Bakanlığın resmi istatistiklerindeki toplam 87 bin 215 ölümün 59 bin 957’si, 2006 ve 2007 yıllarına ait.

Çifte intihar saldırısı: 30 ölü

IRAK'IN başşehri Bağdat’ta dün düzenlenen çifte intihar saldırısında 30 kişi öldü, 60 kişi de yaralandı. AFP ajansı, saldırıda ölenlerin sayısının 30 olduğunu duyururken, Reuters ajansı ise 25 ölü ve 60 civarında yaralı bulunduğunu aktardı. Irak polisi, üzerlerine patlayıcı yerleştiren iki intihar eylemcisinin, Şiîlere ait İmam Musa Kâzım türbesinin kapılarında kendilerini havaya uçurduğunu söyledi. Önceki gün de Irak’ta, biri Bağdat diğeri Diyala olmak üzere iki yerde intihar saldırısı düzenlenmiş, bu saldırılarda 89 kişi ölmüştü.

25.04.2009


 

İsrail’den ‘Dökme Kurşun’ itirafı

İSRAİL Başbakanlık Sözcüsü Mark Regev, Gazze’deki son askerî operasyonun “Dökme Kurşun” olarak adlandırılmasını bir halkla ilişkiler hatası olarak gördüğünü belirtti.

Regev, Modi’in şehrinde bir toplantıda yaptığı açıklamada, “bu ismi sevmediğini” ifade ederek, “Halkla ilişkiler açısından bakıldığında bir hataydı” dedi. “Operasyonun İbranice Oferet Yetzuka olan adının Hanuka Bayramında çocukların oynadığı kurşundan dökme topaçlardan esinlenerek alındığını” ifade eden Regev, bunun İngilizceye “Cast Lead-Dökme Kurşun” olarak çevrilmesinin pek uygun kaçmadığını kaydetti. İsrail ordusunun 27 Aralık 2008’de başlatıp 18 Ocak’ta sona erdirdiği, Dökme Kurşun operasyonu adını verdiği saldırıların ilk günleri, İsrail’de kutlanan Hanuka (Işıklar) Bayramına denk gelmişti.

25.04.2009


 

Portekiz Cumhurbaşkanı Türkiye’ye geliyor

PORTEKİZ Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün dâvetlisi olarak 11-15 Mayıs’ta Türkiye’ye resmî ziyarette bulunacak.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Silva’ya ziyareti sırasında bazı hükümet üyeleri ve geniş bir iş adamı heyeti eşlik edecek. Ziyarette ikili ilişkilerin yanı sıra, Türkiye-AB ilişkileri ile bölgesel ve uluslar arası konularda görüş alış verişinde bulunulacak ve işbirliği alanlarının çeşitlendirilerek daha da güçlendirilmesi imkanları değerlendirilecek. Silva ve beraberindeki heyet, Ankara’daki resmî temaslarının yanı sıra İstanbul’da kültürel ve ekonomik faaliyetlerde bulunacak, ayrıca Türkiye’nin bazı tarihî ve turistik yerlerini ziyaret edecek.

25.04.2009


 

BM raporu Sri Lanka’daki vahşeti ortaya koydu

BM'YE göre, ordu kuvvetleriyle Tamil gerillaları arasındaki çatışmalara sahne olan Sri Lanka’da son 3 ayda yaklaşık 6 bin 500 sivil öldü.

Sri Lanka’daki duruma ve zayiata dair istatistikleri içeren BM raporuna ulaşan Associated Press, rapordaki verilere göre 20 Ocaktan bu yana 6 bin 432 sivilin öldüğünü, 13 bin 946 sivilin yaralandığını bildirdi. Associated Press, basına dağıtılmayan raporun, Sri Lanka’daki yabancı diplomatlar arasında elden ele dolaştığını ve bilginin bir diplomattan alındığını belirtti. Sri Lanka’da 25 yıldır süren çatışmalar, ordu kuvvetlerinin, Tamil Eelam Kaplanlarını sona erdirme amacıyla harekete geçmesinin ardından artmıştı.

25.04.2009


 

Brezilya’da sel felâketi: 35 bin insan evsiz

BREZİLYA'NIN kuzeydoğusunda, aşırı yağışlar sebebiyle yaşanan sel baskını ve toprak kayması sonucu 3 kişi öldü, 35 bin kişi evsiz kaldı.

Yetkililer, Marahnao ve komşu Bahia eyaletlerinde sellerden etkilenenlerin tahliye edildiğini, aralarında bir bebeğin de bulunduğu 3 kişinin öldüğünü açıkladı. Aşırı yağışların bölgede iki haftadır etkili olduğu bildirildi.

25.04.2009


 

Tayland’da Olağanüstü hal kalktı

TAYLAND’DA hükümete karşı yapılan gösteriler sırasında 12 gün önce ilân edilen olağanüstü hal kaldırıldı.

Başbakan Abhisit Vejjajiva, gösteriler hakkında parlamentoda önceki gece geç saatlere kadar süren görüşmelerden sonra, olağanüstü hali kaldırmaya karar verdiğini açıkladı. Başbakanlık yetkilileri, kararın bugün geç saatlerde resmî gazetede yayımlandıktan sonra yürürlüğe gireceğini bildirdi. Gösterilerde 2 kişi ölmüş, 100’den fazla kişi yaralanmıştı.

25.04.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis