08 Mayıs 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

Osman Paksüt yargılanacak mı?

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt hakkında başlatılan hukukî süreç, mahkemenin kuruluş kanunu ve içtüzüğü gereği yapılacak. Soruşturma açılıp açılmaması, mahkemenin kararına bağlı olacak.

Anayasa Mahkemesince, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının gönderdiği dosya üzerine Başkanvekili Osman Paksüt hakkında hukukî sürecin başlatılmasıyla ilgili işlemler, Anayasa Mahkemesinin Kuruluş Kanunu ve İç tüzüğü gereği yürütülecek.

Kuruluş Kanunu ve İç tüzük gereği, Anayasa Mahkemesinin başkan, başkanvekili ve üyelerinin, görevlerinden doğan, görevleri sırasındaki suçlar veya şahsî suçlarından dolayı bir ihbar veya şikâyet yapılması veya böyle bir halin öğrenilmesi halinde konu, Başkanlıkça, Anayasa Mahkemesine bildiriliyor. Başkan, gereken hallerde işi Mahkemeye götürmeden önce bir üyeye ön inceleme de yaptırabiliyor. Soruşturma açılmasına yer olup olmadığının belli edilmesi için gerekli incelemeyi yapmak üzere, Mahkemede hazır bulunanlar arasından görevlendirilen bu üye, incelemesini yaptıktan sonra, durumu kendi düşüncesini belirtmeksizin bir raporla Başkan’a bildiriyor.

Soruşturma açılması Mahkemenin kararına bağlı oluyor. Görevli üye tarafından hazırlanan rapor üzerine Mahkemede yapılacak görüşme sonunda, ‘’soruşturma açılmasına yer olmadığına’’ karar verildiği takdirde, kararın bir örneği ilgili üyeye, birer örneği de ihbar ve şikâyette bulunanlara tebliğ ediliyor.

‘’Soruşturma açılmasına’’ karar verildiği takdirde, hazırlık soruşturmasını yapmak, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’na göre, gereken kararı vermek ve söz konusu Kanun’un Cumhuriyet savcılarına tanıdığı bütün yetkileri kullanmak üzere gizli oyla mahkeme üyeleri arasından 3 kişilik bir Soruşturma Kurulu seçiliyor. Soruşturma Kuruluna, en çok oy alanlar ve oyların eşitliği halinde kıdemli olanlar seçilmiş sayılıyor. Bu kurula üyelerden en kıdemlisi Başkanlık ediyor.

Soruşturma Kurulu, kamu davasının açılmasına gerek görmezse evrakın işlemden kaldırılmasına karar veriyor. Yapılan soruşturma, kamu davasının açılmasını haklı göstermeye yeterli ise iddianame düzenleyerek, bu dâvâyı açıyor ve görevle ilgili suçlarda Yüce Divan’a, şahsî suçlarda Yargıtay Ceza Genel Kuruluna tevdi olunmak üzere, dosyayı Başkanlık aracılığıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderiyor.

Soruşturma Kurulunun işlem ve kararları kesin oluyor. Ağır cezayı gerektiren suçüstü hallerinde hazırlık soruşturması genel hükümlere tabi oluyor.

Anayasa Mahkemesi Başkan, Başkanvekili ve üyelerinin şahsî suçlarında, Yargıtay üyelerinin şahsî suçlarına ilişkin hükümler uygulanıyor.

PAKSÜT: BENİM DE İSTEĞİM BUYDU

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt, Anayasa Mahkemesince İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının gönderdiği dosya sonrasında iddianamenin düzenlenmesi üzerine hakkında hukukî sürecin başlatılmasıyla ilgili ‘’Benim de isteğim buydu. Gereği neyse ortaya çıkacak’’ dedi. Paksüt, Anayasa Mahkemesince yapılan açıklamaya ekleyeceği bir şey olmadığını, açıklamanın kendisinin de görüşünü yansıttığını söyledi. Osman Paksüt, ‘’Benim de isteğim buydu. Ekleyeceğim bir şey yok. Gereği neyse ortaya çıkacaktır. Heyetçe görüşüldü, mutabık kalındı. Ben de içindeyim, beraberiz, birlikte yazdık’’ diye konuştu.

08.05.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Vahşetin kaynağı cehalet

  BÜYÜKELÇİLİK ÖNÜNDE BASIN AÇIKLAMASI

  Olayla ilgili tutuklu sayısı 10’a yükseldi

  Meclis, Mardin’deki saldırıyı inceleyecek

  AB, ‘eğitimde ailenin rolü’nü Türkiye'den öğrenecek

  Dolar düşüyor, benzin çıkıyor

  Çare İslâm ahlâkında

  Osman Paksüt yargılanacak mı?

  Gül’den DTP’ye: “Terörü dışlayın”

  Erdoğan: Parti liderleri yargıyı etkiliyor

  “Yayınevi cinayeti” sanığı “Ergenekon” için ifade verdi

  Gönül: Bedelli askerliğe yönelik çalışma yok

  Hayvanlara vakıf şefkati

  Ters lâleler görenleri büyülüyor

  Konya’da ittihad-ı İslâm buluşması

  Çiftçinin yüzünü yaz sebzeleri güldürecek

  Huzur, zekâtın yaygılaştırılmasında

  Eti Burçak, modern sulama projesine katkı yapacak

  Hawai’de İslâm günü

  Kozmetik ürünler tehlike saçıyor

  Parasının hayrını göremedi

  Bu araba ağzının tadını biliyor

  Muzır dergilere karşı tedbirler arttırıldı

  Spam azaldı, ama virüs çoğaldı

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis