11 Mayıs 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

“Laiklik ulusal yaşamımızın temeli”

Danıştay Başkanı Mustafa Birden, “Cumhuriyetimizin özü ve ulusal yaşamımızın temeli” olarak tarif ettiği “laiklik ilkesini ve laik eğitim kurallarını dolaylı dahi olsa erozyona uğratacak hiç bir düzenlemenin iç hukukumuzda yeri bulunmadığı gibi uluslararası hukuk ve hukukun evrensel ilkeleri bağlamında da koruma ve himaye görmesinin söz konusu olmadığını” savundu.

Danıştay Başkanı: Yasakçılığa devam

DANIŞTAY Başkanı Mustafa Birden, “Cumhuriyetimizin özü ve ulusal yaşamımızın temeli” olarak tarif ettiği “laiklik ilkesini ve laik eğitim kurallarını dolaylı dahi olsa erozyona uğratacak hiçbir düzenlemenin iç hukukumuzda yeri bulunmadığı gibi uluslar arası hukuk ve hukukun evrensel ilkeleri bağlamında da koruma ve himaye görmesinin söz konusu olmadığını” savundu.

Danıştayın kuruluşunun 141. yıl dönümü ve ‘’Danıştay ve İdarî Yargı Günü’’ dolayısıyla Danıştay Genel Kurulu’nda tören düzenlendi. Birden, törende yaptığı 36 sayfalık konuşmada özetle şunları kaydetti:

n Cumhuriyetimizin özü ve ulusal yaşamımızın temeli olan laiklik ilkesi ve laik eğitim kurallarını dolaylı dahi olsa erozyona uğratacak hiçbir düzenlemenin iç hukukumuzda yeri bulunmadığı gibi uluslar arası hukuk ve hukukun evrensel ilkeleri bağlamında da koruma ve himaye görmesi söz konusu değildir.

n Anayasal ve yasal değişiklik çalışmaları hakkında getirilen öneriler ve bu konuda yapılan açıklamalar, yasama organının faaliyet alanına bir müdahale olarak algılanmamalıdır.

n Bu durum (Anayasanın 104. maddesinin cumhurbaşkanına verdiği görev ve yetkiler) Cumhurbaşkanına Anayasa’nın kendisine verdiği takdir yetkisi çerçevesinde yüksek yargı organ ve kurullarını ve bu kapsamda yargıyı biçimlendirme imkânı vermektedir.

n Cumhurbaşkanının yargı erkine ilişkin görev ve yetkileri sınırlandırılmalı ve bu bağlamda Anayasa’nın 104’üncü maddesi yeniden düzenlenmelidir.

n Hakimler Ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun, oluşumu nedeniyle, Danıştay’a ve Yargıtay’a üye seçme görev ve yetkisinin, yüksek yargı yerlerinin kendilerine bırakılması, bu konudaki eleştiri ve tartışmaları sona erdirecektir.

n Kendi başkanını, başsavcısını, başkanvekillerini ve daire başkanlarını seçen Danıştay Genel Kurulu, kendi bünyesinde görev yapacak üyeyi de seçebilmelidir.

n Yüksek Kurulun, daha bağımsız, daha etkin ve siyasî etkilerden uzak bir yapıya kavuşturulması için oluşumunda, Adalet Bakanı ve bakanlık müsteşarına yer verilmemeli; Kurulun, Danıştay ve Yargıtay Genel Kurullarınca doğrudan seçilmiş eşit sayıda yüksek yargıçtan oluşması sağlanmalıdır.

n Temel hak ve özgürlüklerin korunması konusunda hukuk sistemimizde ciddi bir boşluk varmış gibi gösterilmesi, üstelik bunun da kapsamı, içeriği ve gerekliliği ortaya konulmamış Anayasa şikayeti yöntemi ile karşılanması önerisini doğru bulmuyoruz.

11.05.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  “Laiklik ulusal yaşamımızın temeli”

  Gül: Reformlar yeterli değil, uygulama önemli

  Denizden bomba, silâh ve mermi çıktı

  Şırnak’ta mayın patladı: 5 ölü

  Orhan Pamuk: Türkiye’nin, AB üyeliğinde iki taraf da yoruldu

  TBMM, mayınlı arazileri görüşecek

  Kanadalı polis şefi: Medeniyeti sizden öğrendik

  Muğla’da, 2 turistte domuz gribi şüphesi!

  Erdoğan ile Davutoğlu Yunanistan’ı ziyaret edecek

  İşçi ücretleri geriledi

  Yurt dışına çıkış harcında görüş ayrılığı

  “Okulda hareket var”

  Zeytinburnu’nda tatbikat

  E-imzayla bin 600 ağaç kurtarıldı

  Elektrik tüketimi artışa geçecek

  TPAO denizlerde veri toplayacak

  Onlar annelerine kır çiçeklerini mezarlıkta verdi

  Anneler evlâtlarını ziyarete gittiler

  Sigaranın zararı 15 milyar dolar

  Diyanet Teşkilat Kanunu teklifi hazırlandı

  Diyanet camiası görev şehidine ağlıyor

  Alkolle, benzin yan yana

  Doğu Karadeniz’de su baskını uyarısı

  Denizli’de Kâbe maketi yaptı

  Bursa’nın hedefi 90 bin Arap turist

  Havalar ısınacak

  Sarıkamış beyaza büründü

  Macaristan’da Osmanlı izleri

  Lâle Konya’yı sevdi

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis