11 Mayıs 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

İşçi ücretleri geriledi

Bİrleşİk Metal-İş Sendikasının yaptığı araştırmaya göre, yılın ilk 2 ayında çeşitli sektörlerde çalışan işçilerin ortalama günlük ücretlerinde reel olarak gerileme yaşandı.

Birleşik Metal-İş Sendikanın Araştırma Dairesi’nin, Sosyal Güvenlik Kurumu verileri üzerinde yaptığı araştırmada, yılın ilk 2 ayında ekonomide ve istihdamda yaşanan gelişmelerin işçi ücretlerine yansıması değerlendirildi. Araştırmada, yılbaşının genel olarak ücret artış dönemi olmasına rağmen Ocak ve Şubat aylarında ortalama günlük ücretlerin daimi süreli çalışanlar için reel olarak yüzde 2,79 gerilediği belirtildi. İmalat sanayinde daimi çalışanlar içinde reel ücretlerde en ciddî gerilemenin yüzde 17 ile içecek imalatında yaşandığı ifade edilen araştırmada, bunu yüzde 13 ile otomotiv sektörünün izlediğine yer verildi.

Reel ücretlerdeki gerilemenin kâğıt ve kâğıt ürünleri imalatında yüzde 11, kimyasal ürünler, kok kömürü ve petrol ürünleri imalatında yüzde 9, ana metal sanayinde yüzde 8, tekstil ürünleri imalatında yüzde 2 olduğuna işaret edilen araştırmada, buna karşın tütün ürünleri imalatında çalışanların ortalama günlük ücretlerinin yüzde 19 arttığına dikkat çekildi.

Araştırmaya göre, hizmet sektöründe daimî çalışanlar için reel ücretlerin en fazla gerilediği sektör yüzde 27 ile “istihdam faaliyetleri” oldu. Bunu yüzde 17 ile “telekomünikasyon hizmetleri” alanı izledi. “Konaklama hizmetleri”nde reel kazançlar yüzde 12, sosyal hizmetlerde yüzde 8, “hukuk ve muhasebe hizmetleri”nde yüzde 9 düştü. Buna karşın “ev içi hizmetler”de çalışanların ücretleri reel olarak yüzde 10 artış gösterdi. Araştırmada, Ocak ve Şubat aylarında istihdamda yaşanan gelişmeler de “Toplamda istihdamda daralma ise iki ay için 440 bin düzeyinde gerçekleşti. Aralık 2008 tarihinde 8 milyon 803 bin olan zorunlu sigortalı sayısı, Şubat 2009 tarihinde 8 milyon 362 bine geriledi. Kadınlarda da istihdam 50 bin azaldı” şekilde ifade edildi. Araştırmaya göre, istihdamdaki daralma en çok İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir, Kocaeli, Tekirdağ, Kayseri, Konya, Manisa, Eskişehir gibi sanayi şehirlerinde kendisini gösterdi.

Araştırmanın sonuç bölümündeki değerlendirmede, son dönemde yüksek ücretlilerin işten çıkarılması, yeni istihdam edilenlerin ücretlerinin düşüklüğü ve kimi iş yerlerinde ücretlerin düşürülmesinin ortalama günlük ücretlerde gerilemeye sebep olduğu belirtildi.

11.05.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  “Laiklik ulusal yaşamımızın temeli”

  Gül: Reformlar yeterli değil, uygulama önemli

  Denizden bomba, silâh ve mermi çıktı

  Şırnak’ta mayın patladı: 5 ölü

  Orhan Pamuk: Türkiye’nin, AB üyeliğinde iki taraf da yoruldu

  TBMM, mayınlı arazileri görüşecek

  Kanadalı polis şefi: Medeniyeti sizden öğrendik

  Muğla’da, 2 turistte domuz gribi şüphesi!

  Erdoğan ile Davutoğlu Yunanistan’ı ziyaret edecek

  İşçi ücretleri geriledi

  Yurt dışına çıkış harcında görüş ayrılığı

  “Okulda hareket var”

  Zeytinburnu’nda tatbikat

  E-imzayla bin 600 ağaç kurtarıldı

  Elektrik tüketimi artışa geçecek

  TPAO denizlerde veri toplayacak

  Onlar annelerine kır çiçeklerini mezarlıkta verdi

  Anneler evlâtlarını ziyarete gittiler

  Sigaranın zararı 15 milyar dolar

  Diyanet Teşkilat Kanunu teklifi hazırlandı

  Diyanet camiası görev şehidine ağlıyor

  Alkolle, benzin yan yana

  Doğu Karadeniz’de su baskını uyarısı

  Denizli’de Kâbe maketi yaptı

  Bursa’nın hedefi 90 bin Arap turist

  Havalar ısınacak

  Sarıkamış beyaza büründü

  Macaristan’da Osmanlı izleri

  Lâle Konya’yı sevdi

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis