Haberler |
Kızartmalık yağlarda tehlike |
Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanarak dağıtılan ‘’Bitkisel Atık Yağlar’’la ilgili broşürde, kızartmalık bitkisel yağların en fazla 2 defa kızartma işleminde kullanılması gerektiği belirtiliyor. Çevre ve Orman Bakanlığı’nın yerel yönetimlerle işbirliği yaparak bütün Türkiye’de okullar ve evlere ulaştırdığı broşürde, kızartmalık atık yağların kullanımı, çevreye zararları ve kızartmalık yağların uygun geri kazanımı için yapılması gerekenler anlatılıyor. Lokanta, fast food, yemekhane, hazır yemek fabrikası, otel, hastane, gıda endüstrisi gibi ticarî işletmelerde ve evlerde bitkisel yağların kullanıldığı belirtilen broşürde, ülkemizde her yıl yaklaşık 1,5 milyon ton bitkisel yağ tüketildiği kaydediliyor. İşletmelerde ve evlerde bitkisel yağların kullanımı sonucu yılda 300 bin ton kızartmalık atık yağ oluştuğu ifade edilen broşürde, sağlık açısından kızartmalık bitkisel yağın en fazla 2 defa kızartma işleminde kullanılması gerektiği vurgulanarak, vatandaşlar bu konuda duyarlı olmaları için uyarılıyor. Broşürde, evsel atıkların sebep olduğu su kirliliğinin yüzde 25’inin lavaboya dökülen kullanılmış bitkisel yağlardan kaynaklandığı belirtilerek, kızartmalık atık yağların biyodizel üretiminde kullanılarak geri kazanımının sağlandığı, bunlardan biyodizel üretilerek hem çevrenin korunduğu hem de atıktan katma değer sağlandığı ifade ediliyor. |
06.06.2009 |