11 Haziran 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

FRANSIZ LAİKLİĞİ ENTEGRASYONU ENGELLİYOR

Fransız laiklik anlayışını eleştiren Amerikalı yazar ve CviWorld at Demos adlı NGO'nun başkanı Benjamin Barber bu anlayışın ülkede yaşayan Müslümanların topluma entegre olmasında negatif bir etki yaptığına dikkat çekerek, "Dini yalnızca insanların özel hayatına hapsetmekle laiklik olmaz. Din, toplumun karakteridir” şeklinde konuştu.

İSLÂM AVRUPA, AVRUPA İSLÂM İÇİN BÜYÜK

ŞANS

Fransa'dan Tahar Ben Jelloun, "İslâm Avrupa için, Avrupa da İslâm için büyük şans" derken, İslâm dininin demokratik sistemlerle sıkıntısı olmadığını kaydetti. İnançlara saygının şart olduğunu belirten Jelloun, karikatür krizinde bir inancın kutsalına hakaret edilmesi nedeniyle bunun basın ya da düşünce özgürlüğü ile savunulamayacağını ifade etti.

BAŞÖRTÜSÜ İDEOLOJİ VE POLİTİKA SEMBOLÜ

DEĞİL

Fransa'da laiklik gerekçesiyle başörtülü kız çocuklarının okula alınmamasını eleştiren Pakistan orijinli İngiliz vatandaşı İmam Abdülcelil Sacid, "Başörtüsü bir ideolojinin ya da politikanın sembolü değil, inancın gereği ve aynı zamanda insanların inandıklarını özgürce yaşaması demokrasinin bir gereği” dedi.

Fransa’da laiklik gerekçesiyle başı kapalı kız çocuklarının okula alınmamasını eleştiren Pakistan orijinli İngiliz vatandaşı İmam Abdülcelil Sacid, “Başörtüsü bir ideolojinin ya da politikanın sembolü değil, inancın gereği.” diye konuştu. İnsanların inandıklarını özgürce yaşamasının demokrasinin bir gereği olduğuna dikkat çeken Sacid, “Başörtülü kızların okullara alınmaması laiklik gerekçesiyle insan hakları ihlâl ediliyor.” ifadelerini kullandı. Şer’i hükümlerinde zamanla değiştiğini aynı şekilde tek tip İslâm anlayışının olmadığını belirten Abdülcelil Sacid, “Avrupa’nın sorunlarından biri de bütün Müslümanları aynı şekilde kategorize edip yargılamasıdır.” diye belirtti. Sacid, İslâm’ın kurumsal bir din olmadığını Papa ya da kiliseler gibi inananlar üzerinde Müslümanlıkta bir baskı merkezinin olmadığını kaydetti. Sacid, “Allah yalnızca insana seslenir, toplumlara, sokaklara değil. İslâm dini kul ile Allah arasındadır.” dedi.

İSLÂM, AVRUPA İÇİN BÜYÜK ŞANS — Tahar Ben Jelloun ise, “İslâm Avrupa için, Avrupa’da İslâm için büyük şans.” derken, İslâm dininin demokratik sistemlerle sıkıntısının olmadığını kaydetti. İnsanların inançlarına toplumsal hayatta saygının şart olduğunun altını çizen Jelloun, karikatür krizinin bir inancın kutsalına hakaret etmesi sebebiyle bunun “basın özgürlüğü” ya da “düşünce özgürlüğü” ile savunulamayacağını ifade etti.

11.06.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  FRANSIZ LAİKLİĞİ ENTEGRASYONU ENGELLİYOR

  “AB, çocuklara İslâm’ı öğretmeli”

  Reformcu Musevi’den Tahran’da dev miting

  Barak: Netanyahu hükümeti şaşırtacak

  Özgür Gazze hareketi, Gazze’ye kitap götürecek

  Moldova’da hükümet güvenoyu aldı

  Soğuk savaşı başlatan köstebek deşifre oldu

  Uçaktan 41 ceset bulundu

  Irak’ta pazar yerine bomba

  ABD, 11 bin Iraklıyı cezaevinde tutuyor

  DSÖ: Salgına çok yakınız

  Makedon meclisinde etek yasağı

  Abhazya, Rusya’dan sınır koruması istedi

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.