11 Haziran 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

“AB, çocuklara İslâm’ı öğretmeli”

New York’ta iki hafta ile sürecek olan “Müslümanların Sanat ve Fikir Sesi” festivali çerçevesinde düzenlenen konferansa katılan bilim ve din adamları Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin çocuklara İslâm dinini öğretmesi gerektiği vurgulandı.

Amerikalı yazar ve CviWorld at Demos adlı NGO’nun başkanı olan Benjamin Barber konuşmasında, “Dini yalnızca insanların özel hayatına hapsetmekle laiklik olmaz.” dedi.

İngiltere, Fransa ve Amerika orijinli bilim ve din adamları Avrupa’da yaşayan 25 milyon civarındaki Müslüman kesimin yaşadıkları ülkeye entegre olabilmeleri için dinî kimliklerini elde etmede ve bunu yaşamada var olan sıkıntılarının giderilmesi gerektiğini ifade ettiler. New York Halk Kütüphanesi’nde dün akşam yapılan konferansa 300 dolayında insan katıldı. PBS dergisinden David Brancaccio’nun moderatörlüğünü yaptığı konferansa İngiltere’den İmam Abdülcelil Sacid, Fransa’dan Tahar Ben Jelloun ile Amerikalı Benjamin Barber katıldı. Avrupa’dan Geothe Enstitüsü gibi birçok kuruluşun desteği ve New York’tan da New York Halk Kütüphanesi, Türk Kültür Merkezi gibi kurumlarca sponsorluğu üstlenen programda İslâm’ın Batı medeniyetine katkıları ile bugün yaşanılan sıkıntıların varlığına vurguda bulunuldu.

Konferansın başlamasından önce Kur’ân-ı Kerim okundu ve ardından ilâhîler eşliğinde sema gösterisi yapıldı. Konferansın açılış konuşmasını AB Birleşmiş Milletler Delegasyonu Heyeti Başkanı Büyükelçi Fernando M. Valenzuela yaptı. Valenzuela, Viyana’da İslamofobya’ya karşı gözlemci heyetinin kurulduğunu hatırlattı. Büyükelçi, AB üyesi ülkelerde Müslümanlara karşı ayrımcılığın yaşandığını ve bunun engellenmesi için Avrupalı devletlerin mücadele ettiğini savundu.

Büyükelçi’den sonra kürsüye gelen ve festivalin yapılmasında büyük emeği bulunan New York Üniversitesi öğretim üyesi Mustafa Tlili, ABD Başkanı Barack Obama’nın Kahire’den yaptığı konuşmanın hem anlamlı hem de çok yararlı olduğunu kaydetti. Obama’nın konuşmasının festivale olan ilgiyi arttırdığını aktaran Tlili, İslâm’ın sevgi, hoşgörü dini olduğunu Amerikalılara anlatmayı amaçladıklarını dile getirdi. New York / cihan

DİN ÖZEL HAYATA HAPSEDİLEMEZ

Fransız laiklik anlayışını eleştirerek konuşmasına başlayan Benjamin Barber ise bunun ülkede yaşayan Müslümanların topluma entegre olmasında negatif bir etki yaptığını vurguladı. Barber, “Dini yalnızca insanların özel hayatına hapsetmekle laiklik olmaz” derken, bu konuda Amerikan laiklik anlayışının çok daha özgür olduğunu ifade etti. CviWorld at Demos Başkanı, Amerika’da hem ırk, hem de dinî kimlik edinmelerinde sıkıntı yaşamadıklarını bunun AB için de örnek teşkil etmesi gerektiğini söyledi. Barber şunları ekledi; “Amerika’ya 6 ay önce gelmiş birisi ‘ben Amerikalıyım’ dese kimse buna itiraz etmez. Ama 60 yıl Fransa’da yaşayan bir göçmen ‘ben Fransızım’ derse Fransızlar tarafından dışlanır. Bu diğer Avrupa ülkeleri içinde geçerli. Böyle ayrımcılık olunca da Avrupalı Müslümanlar haliyle yaşadıkları toplumlara entegre olmada ve kendi birikimlerini bu ülkelere taşımada ciddî sorunlar yaşıyor.”

Dinin toplumun karakteri olduğunun altını çizen CviWorld at Demos Başkanı Barber, bu sebeple Avrupa’da sorunların çözümlenemediğini ileri sürdü. Almanya, Fransa gibi ülkelere göç etmiş Portekiz, İtalyan, İspanyolların bu ülkelerde Müslümanlar kadar ayrımcılıkla karşılamadığını kaydeden Barber, bunun sebebinin de farklı dinî inancın olmasından kaynaklandığını vurguladı. Benjamin Barber, “Avrupa devletleri aynı inançta olmadıkları Müslümanların uyumu için yeterli hoşgörüde ve anlayışta değiller.” dedi.

Geçen hafta İstanbul’da konferansa katıldığını aktaran Barber, “Orada yaptığım konuşmada feministlerin hoşuna gitmeyen sözler ettim. Ben orada sorunun İslâm dininde değil dincilikte olduğunu ifade ettim” dedi. Barber ayrıca İslâm’da kadın meselesinin aslında dinden değil erkekten kaynaklanan sorun olduğunu da vurguladı. cc

11.06.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  FRANSIZ LAİKLİĞİ ENTEGRASYONU ENGELLİYOR

  “AB, çocuklara İslâm’ı öğretmeli”

  Reformcu Musevi’den Tahran’da dev miting

  Barak: Netanyahu hükümeti şaşırtacak

  Özgür Gazze hareketi, Gazze’ye kitap götürecek

  Moldova’da hükümet güvenoyu aldı

  Soğuk savaşı başlatan köstebek deşifre oldu

  Uçaktan 41 ceset bulundu

  Irak’ta pazar yerine bomba

  ABD, 11 bin Iraklıyı cezaevinde tutuyor

  DSÖ: Salgına çok yakınız

  Makedon meclisinde etek yasağı

  Abhazya, Rusya’dan sınır koruması istedi

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.