11 Haziran 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

Üniversitede Kürtçe bölümü

YaklaşIk 2 yıl önce kurulan son 23 üniversite arasında yer alan ve ismini, şehre çok sayıda tarihi miras bırakan Artukoğulları beyliğinden alan Mardin Artuklu Üniversitesi, Orta Doğu’nun en büyük ‘’sosyal bilimler üniversitesi’’ olma hedefiyle çalışmalarına hızla başladı.

Üniversite, Türkiye’nin ilk Kürt Dili ve Edebiyatı ile Süryani Dili ve Edebiyatı bölümlerinde öğretim vermeye hazırlanıyor.

Rektör Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Mardin-Diyarbakır kara yolunun 12. kilometresinde tahsis edilen 4 bin 300 dönümlük alanda üniversite kampüsünün yapılacağını belirterek, temel atma çalışmalarına kısa süre sonra başlanacağını söyledi.

Kampüsü 5 yılda tamamlamayı hedeflediklerini ve bunun için devlet kaynaklarının yanı sıra Mardinli hayırsever iş adamlarından da büyük destek gördüklerini vurgulayan Prof. Dr. Omay, şöyle dedi:

‘’Yerleşke için çok güzel bir mimarî proje hazırladık. Mardin’in tarihî yapısına uygun şekilde olacak. Mardin’in çok dilli ve çok dinli yapısına uygun olacak şekilde yerleşkede bir cami, Süryani şapeli (kilise) ve küçük bir Yezidi tapınağı olacak. Midyat ilçesinin bazı yerlerinde Yezidi vatandaşlarımız yaşıyor. Tarihte Mardin Yukarı Mezopotamya’nın en büyük üniversite merkezidir. 19. yüzyılda 13 medresenin bulunduğu bir kenttir. Bu bilim geleneği bu kampüsümüzde yeniden canlanacak. Tüm Mardinliler, 30 yıllık hayallerinin gerçekleşmesi nedeniyle üniversiteye büyük destek veriyor.’’

Rektör Omay, şu anda Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi’ndeki öğrencilerinin Diyarbakır Dicle Üniversitesinde eğitim gördüğünü kaydederek, Fen Edebiyat Fakültesi için de 50’ye yakın araştırma görevlisi aldıklarını bildirdi.

“ÖN HAZIRLIKLAR TAMAMLANDI”

Artuklu Üniversitesi’nin vizyonunu ve ufkunu ‘’sosyal bilimler üniversitesi’’ olarak belirlediklerini ve bu üniversitenin, Orta Doğu dillerinde eğitim yapan bir uluslar arası üniversiteye dönüşebileceğini umut ettiklerini kaydeden Omay, bu amaçla Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde Kürtçe, Arapça, Farsça ve Süryanice bölümler oluşturacaklarını ifade etti. Prof. Dr. Omay, bunun için ilk başta dünyada üzerinde yeteri kadar durulmamış ‘’Kürtçe ve Süryanice’’ dillerine öncelik vermeyi kararlaştırdıklarını anlatarak, şöyle konuştu: ‘’Bunlardan Süryanice semitik dillerin Arami dil grubundan ve bölgemizde konuşulan bir dildir. Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünün öncelikle kurulması için çalışmalarımız sürüyor. Ön hazırlıkları tamamladık. YÖK’e onay için başvuru yapacağız. YÖK’ün onayının ardından bu yıl bu bölümü kuracağız. 2010 yılında 20 öğrenciyle bölümde öğretime başlamayı planlıyoruz. Bunun için Irak’ın kuzeyindeki Dohuk ve Kerkük üniversiteleri ile Arapça bölümü için de Şam Üniversitesi ile ön anlaşma imzaladık. Kürt Dili ve Edebiyatı için bize hoca desteği verecekler. Onların da bizden Türk Dili ve Edebiyatı bölümü kurulması konusunda talepleri oldu. Biz de bu konuda onlara destek vereceğiz. Süryani Dili ve Edebiyatı ile ilgili Süryanice eğitim yapan bölümlerle ilişki kuruyoruz. Kürt Dili ve Edebiyatı bölümü açılması ile ilgili çalışmalarımızda yerel ve ulusal bağlamda büyük destek görüyoruz.’’

“MEZUN OLACAKLAR İŞ BULMA SIKINTISI YAŞAMAZ”

Rektör Prof. Dr. Omay, Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünde görev almak üzere Diyarbakır Dicle ve Ankara Bilkent Üniversitelerinden 2 öğretim üyesini kadrolarına aldıklarını ve bu 2 öğretim üyesinin Kürt Dili ve Edebiyatı üzerine çalışması bulunan akademisyenler olduğunu söyledi. Türkiye’nin son dönemde büyük bir değişim içerisinde olduğuna işaret eden Prof. Dr. Omay, bu ve bu kapsamda demokratik açılımlar yapıldığını vurguladı.

“EĞİTİME HAZIRIZ”

Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde görev alacak olan Yrd. Doç. Dr. Selim Temo Ergül, Kürtçe’nin Kırmanci, Sorani, Zazaki ve Gorani olmak üzere 4 lehçesinin bulunduğunu belirtti. Kürt edebiyatının klâsik olarak M.S. 7. yüzyıldan sonra başlayan ve çok sayıda yazarı, şairi, divanı, mesnevisi ve mevlidi bulunan bir edebiyat olduğunu ve modern edebiyata uyarlandığını söyledi. Bölümde master ve doktora bölümlerinin de olacağını kaydeden Ergül, ‘’Her yönüyle eğitime hazırız’’ diye konuştu.

11.06.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Başörtüsüne karşı önyargıları yıkmalı, saygıyı güçlendirmeliyiz

  İsveç: Enerji faslını açalım

  Üniversitede Kürtçe bölümü

  Ergenekon’da 100. duruşma

  Gül: Hukuk bürosu inceliyor

  Okullarda tatil heyecanı

  Opuz kararı hukukun yavaşlığını gösteriyor

  Tersanelerdeki işçi ölümlerine protesto

  Belediyelere, 10 milyar 82 milyon lira yardım

  Gazze’nin imarı İstanbul’dan başlayacak

  Yeşiller: Türkiye reformlara devam etmeli

  MAZLUMDER’den adaletsizliğe protesto

  “Tam Gün Yasa Tasarısı’’ için Bakandan destek istediler

  3 bombacıya 11’er kez müebbet, bin 470 yıl hapis

  Nüfus müdürü bunu yaparsa

  Louai Sakka’nın müebbet hapis cezasına onama

  Yüksekova Jandarma Komutanlığı’na roketli saldırı

  Avusturya’dan gelen çocukta domuz gribi şüphesi

  Keneden bir ölüm daha

  2 milyon adet lamba ile 960 kwh enerji tasarrufu

  ‘Sınav kimlik belgesi’ kuyruğu

  Bazıları daha erken okuyacak

  Evde sağlık hizmetleri yaygınlaşıyor

  Backer: “Aydınlanmayı İslâm’da buldum”

  İsteyene kiralık dost ve akraba servisi

  Sıcak havada soğuk renkler tercih edin

  Sigara avcıları affetmeyecek

  Avlanırken tabiatı hedef almayın

  Çocuk işçiliğine kırmızı kart

  Modern köleliğe kınama

  Yeni iPhone yakında geliyor

  Emzirme, anne kalbini koruyor

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.