11 Haziran 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

Ergenekon’da 100. duruşma

Emeklİ Tuğgeneral Veli Küçük, İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek ve eski İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu’nun da aralarında bulunduğu 86 sanığın yargılandığı ‘’Ergenekon’’ davasında 100. duruşma bugün yapılacak.

Derlenen bilgilere göre, ‘’Ergenekon’’ davası için ilk aşama, yeni bir heyetin oluşturulmasıyla başladı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin asıl heyeti, sadece bu davaya bakmakla görevlendirildi. Mahkeme, bugünkü duruşmayla yaklaşık 7,5 ayda 100 duruşma yapmış olacak. Ağır ceza mahkemelerinde bir davada yılda 4 duruşma yapıldığı göz önünde bulundurulduğunda ‘’Ergenekon’’ davasında adeta 25 yıllık bir yargılama gerçekleştirilmiş sayılacak. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’ndeki gerekli düzenlemeler yapılan duruşma salonunda görülen ‘’Ergenekon’’ davasının ilk duruşması, 20 Ekim 2008 tarihinde yapıldı.

İlk duruşmada, 60 avukat, 88 sanık ve 79 izleyici koltuğu bulunan salonun küçük olması sebebiyle izdiham yaşanırken, sanık avukatlarından, mahkemenin üyesi Sedat Sami Haşıloğlu’nun reddine yönelik talepler geldi. Sanıkların savunmalarının alınmasına ise 12. duruşmanın yapıldığı 11 Kasım 2008 tarihinde başlandı. Tutuklu sanıklarla birlikte ifadeleri alınan Ali Yiğit ve Semih Tufan Gülaltay dışındaki tutuksuz sanıklardan, aralarında Sadet Peker ve Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu’nun da bulunduğu 33’ünün savunması ise 94. duruşmada sona erdi. Prof. Dr. Alemdaroğlu’nun avukatı Metin Çetinbaş’ın yazılı olarak hazırladığı savunmasını tamamlamasının ardından, davanın tutuksuz sanıkları İlhan Selçuk, Ferit İlsever ve avukat Fuat Turgut ile haklarında yakalama kararı bulunan 2 sanığın ifadelerinin alınmasına geçilecek.

‘’Ergenekon’’ davasında ilk tahliye kararı, 15. celsenin yapıldığı 18 Kasım 2008 tarihinde verildi. Mahkeme, Mahmut Öztürk’ün serbest bırakılmasını kararlaştırdı. Tutuklu sanıklardan Gazi Güder 25. celsede, Muammer Karabulut, Vedat Yenerer ve Orhan Tunç 41. celsede, Sami Hoştan, Serhan Bolluk ve Abdulmuttalip Tonçer 53. celsede, Vatan Bölükbaşoğlu ve Hüseyin Gazi Oğuz 65. celsede, Bekir Öztürk, Abdullah Arapoğulları, Rasim Görüm, Oğuz Alparslan Abdülkadir ve Halil Behiç Gürcihan ise 83. celsede tahliye edildi.

SAĞLIK SORUNLARI

SEBEBİYLE TAHLİYELER

‘’Ergenekon’’ soruşturması kapsamında tutuklanan iş adamı Kuddusi Okkır, 3 Temmuz 2008 tarihinde tutuklu bulunduğu Tekirdağ F Tipi Cezaevi’nden Edirne Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırılmış ve 6 Temmuzda aynı hastanede hayatını kaybetmişti. Sağlık sorunları sebebiyle tutuklu sanıklardan Ayşe Asuman Özdemir 17 Temmuz 2008, Ferit İlsever de 29 Ağustos 2008, emekli Orgeneral Şener Eruygur 21 Eylül 2008, emekli Orgeneral Hurşit Tolon ise 6 Şubat 2009’da tarihinde tahliye edilmişti. Prof. Dr. Erol Manisalı da soruşturma kapsamında 17 Nisan 2009 tarihinde tutuklandıktan sonra cezaevinde rahatsızlanmış ve kaldırıldığı hastanede ameliyat olmuş, daha sonra da tahliye edilmişti.

‘’ERGENEKON ŞEMASI’’ VE

DANIŞTAYA SALDIRI DÂVÂSI

Dava dosyasının delil klasörleri arasında bulunan ve mahkemenin isteği üzerine de Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından ‘’çok gizli’’ ibareli olarak gönderilen ‘’Ergenekon şeması’’ ve bilgi notları ile kitapçıklar üzerinde inceleme yapan mahkeme heyeti, çizelgedeki kimi kişilerin sosyo-ekonomik ve siyasi konumları, üzeri kapalı kişilerin saygınlıkları ve haklarının zedelenme olasılığı, belgelerin orijinal ve açık haliyle açıklanmamasının, yargılaması sürdürülen sanıkların savunmasına herhangi bir şekilde kısıtlama getirmeyeceğini dikkate alarak, bu belgelerin orijinal haliyle açıklanmamasına karar verdi.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtayın bozma kararı doğrultusunda Danıştaya saldırı davasının ‘’Ergenekon’’ davasıyla birleştirilmesine karar vererek, dosyayı İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.

Fatih Cumhuriyet Başsavcılığından gelen Tuncay Güney ile ilgili VHS kasetinde, Güney’in 2001

yılında alınan emniyet ifadesi ve görüntüleri çıktı. Yine MİT’e bir ihbar mektubuyla gönderilen, MİT’in de mahkemenin talebi doğrultusunda gönderdiği 6 adet CD içinde de Tuncay Güney’in ses CD’si yer aldı. Mahkeme heyeti, bu CD’de Güney’e işkence yapıldığı anlaşıldığı gerekçesiyle ifadeyi alan görevliler hakkında suç duyurusunda bulundu.

Duruşmaya katılan sanık avukatlarından Ertaç Giray ve Hüseyin Buzoğlu da ‘’Ergenekon’’ soruşturması kapsamında gözaltına alınırken, yine avukat olarak duruşmaya gelen Levent Göktaş da gözaltına alınarak tutuklandı. TBMM Araştırma Komisyonu’nun hazırladığı ‘’Susurluk kazası’’ ile ilgili rapor da dava dosyasına geldi.

2. İDDİANAME

Devam eden soruşturmalar nedeniyle sanıkların sayısı artacağı için Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nin girişine spor salonu yapıldı. Spor salonunun içi duruşma salonu şeklinde düzenlenirken, 20 Temmuz 2009 tarihinde başlayacak ‘’Ergenekon’’ soruşturmasının 2. iddianamesi kapsamındaki yargılama burada yapılacak.

Mahkeme heyeti, bazı yazılı ve görsel basında yapılan ‘’ETÖ’’ kısaltmasına sanıkların ve avukatların tepkisi üzerine ‘’iddia olunan Ergenekon örgütü’’ şeklinde yazılmasını kararlaştırdı. Mahkeme heyeti, ‘’ETÖ’’ şeklinde yayın yapan kurumlar hakkında da savcılığın yasal işlem yapmasını istedi. İstanbul / aa

11.06.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Başörtüsüne karşı önyargıları yıkmalı, saygıyı güçlendirmeliyiz

  İsveç: Enerji faslını açalım

  Üniversitede Kürtçe bölümü

  Ergenekon’da 100. duruşma

  Gül: Hukuk bürosu inceliyor

  Okullarda tatil heyecanı

  Opuz kararı hukukun yavaşlığını gösteriyor

  Tersanelerdeki işçi ölümlerine protesto

  Belediyelere, 10 milyar 82 milyon lira yardım

  Gazze’nin imarı İstanbul’dan başlayacak

  Yeşiller: Türkiye reformlara devam etmeli

  MAZLUMDER’den adaletsizliğe protesto

  “Tam Gün Yasa Tasarısı’’ için Bakandan destek istediler

  3 bombacıya 11’er kez müebbet, bin 470 yıl hapis

  Nüfus müdürü bunu yaparsa

  Louai Sakka’nın müebbet hapis cezasına onama

  Yüksekova Jandarma Komutanlığı’na roketli saldırı

  Avusturya’dan gelen çocukta domuz gribi şüphesi

  Keneden bir ölüm daha

  2 milyon adet lamba ile 960 kwh enerji tasarrufu

  ‘Sınav kimlik belgesi’ kuyruğu

  Bazıları daha erken okuyacak

  Evde sağlık hizmetleri yaygınlaşıyor

  Backer: “Aydınlanmayı İslâm’da buldum”

  İsteyene kiralık dost ve akraba servisi

  Sıcak havada soğuk renkler tercih edin

  Sigara avcıları affetmeyecek

  Avlanırken tabiatı hedef almayın

  Çocuk işçiliğine kırmızı kart

  Modern köleliğe kınama

  Yeni iPhone yakında geliyor

  Emzirme, anne kalbini koruyor

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.