12 Haziran 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

Gözler İran’da

İran’da bugün yapılacak 10. dönem cumhurbaşkanı seçimi için yaklaşık 46,2 milyon kayıtlı seçmen oy kullanabilecek. Anketlere göre, yarış muhafazakâr Mahmud Ahmedinejad ve reformcu Mir Hüseyin Musevî arasında geçecek.

İran’ın seçimi

İran’da bugün 10. dönem cumhurbaşkanı seçimi için sandık başına gidiyor. İçişleri Bakanlığının açıklamasına göre, ülke genelinde seçim güvenliğini sağlamak için 200 bin polis görev yapacak. Yaklaşık 46,2 milyon kayıtlı seçmen, bugün saat 08.00-18.00 arasında 45.713 sandıkta oy kullanabilecek. İhtiyaç halinde oy verme süresi uzatılabilecek. Yurt dışında yaşayan İranlılar ise, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 130 ülkede kurulacak sandıklarda oy kullanabilecek. Nihaî seçim sonuçlarının, sandıkların kapanmasından 24 saat sonra açıklanması bekleniyor. Yüzde 50’nin üzerinde oy alan aday seçimi kazanmış sayılacak. Bu orana ulaşılamaması durumunda en çok oy alan iki aday, 19 Haziranda yapılacak ikinci turda yarışacak. Adayların televizyondaki tartışma programlarının yanı sıra seçim programlarını tanıtan belgesellerin yayımlanması ve iki hafta boyunca yürütülen kampanyaların seçime katılımı önemli oranda arttırması bekleniyor. Anketlere göre, muhafazakâr Mahmud Ahmedinejad ve reformcu Mir Hüseyin Musavi seçimin favorileri olarak görülüyor. Diğer adaylardan reformcu Mehdi Kerrubi ve muhafazakâr Muhsin Rızai’ye pek şans tanınmıyor.

AHMEDİNEJAD’IN EN GÜÇLÜ RAKİBİ: MUSAVİ

1941 doğumlu Mir Hüseyin Musavi İran İslâm Cumhuriyeti’nin beşinci ve son başbakanı. Haziran 2009’da yapılacak olan 10. dönem cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılacak 4 adaydan biri. 1941’de Doğu Azerbaycan’da dünyaya geldi. 1969’da Tahran Ulusal Üniversitesi’nden mimar olarak mezun oldu, 1983’te İslâmî mimarî hakkındaki doktorasını tamamladı. Dışişleri Bakanlığı’nda görev alan Musavi, 1981-1989 yılları arasında İran İslâm Cumhuriyeti’nin son başbakanı olarak görev yaptı. İran İslâm Devrimi ve İran-Irak Savaşı sebebiyle sarsılan İran’ın en zor döneminde 8 yıl görevde kaldı. 1997’deki Cumhurbaşkanlığı seçimleri’nde aday olmadı. Bunun üzerine reformistler adı daha az bilinen Muhammed Hatemi üzerinde yoğunlaştılar. Hatemi’nin cumhurbaşkanlığı döneminde onun başdanışmanı olarak görev yaptı. 2005 yılındaki seçimlerinde reformcuların önde gelen adaylarından olsa da bundan vazgeçti. Musavi, Şubat 2009’da cumhurbaşkanlığı adaylığını açıkladı. 14 Mayıs 2009’da Anayasayı Koruyucular Konseyi’nin adaylıklarını onayladığı 4 kişiden biri oldu. İslâm Devrimi’nden sonra İran’ın ilk kadın rektörü olan eşi Zehra Rehneverd ile birlikte güçlü bir kampanya yürüttü. Mir Hüseyin Musavi, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın en güçlü rakibi durumunda.

12.06.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Gözler İran’da

  Brezilya IMF’ye kredi vermeye başladı

  Yahudi Soykırım Müzesi’ne saldırı

  Almanya Düren Hastanesinde mescit açılışı

  Domuz gribi okullara girdi

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.