18 Haziran 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

Kastamonu

Kastamonu ilimiz tarihî seyir içinde önemli bir yere sahiptir. Birçok maneviyât ehli bu beldeyi mekân ve makam eylemiştir. Osmanlı döneminde bu ilimizin vergi gelirleri, Mekke ve Medine’deki mukaddes mekânların ihtiyaçları için kervanlar ile gönderilirmiş.

Kastamonu, merkezi ve ilçeleri ile tam bir nostaljik atmosferdir. Birçok defa bu ilimizi ve bazı ilçelerini görme ve gezme imkânı buldum. Geçtiğimiz günlerde de, bu ilimizin gayyur muhabbet fedaisi İbrahim Vapur kardeşimin müzahereti ile birkaç dostumuzla birlikte tekrar gezme ve incelemelerde bulunduk. İbrahim kardeşim şu otuz yıl içinde on bin Risâle-i Nur Külliyatı’nı muhtaç insanlara ulaştıran bir kahraman.

Son yüzyılımızın müceddidi Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri, 1930’lu yılların ortasından itibaren sekiz yıl bu ilimizde mecburî ikamete tabi tutulmuştur. İşte “Kastamonu Lâhikası”, ekseriyetle bu ilimizden Isparta’daki Nur Talebelerine gönderilen mektuplardan ve Kastamonu’daki hizmet seyri ile ilgili konulardan oluşmuştur. Şapka inkilâbının da bu ilimizde ilân edildiğini ifade hatırlatmış olalım.

Bediüzzaman Hazretleri yaşadığı her yeri iman ve Kur’ân’a hizmet mekânları haline getirdiği gibi Kastamonu ve çevresini de öyle yapmıştı. İnebolu, Taşköprü gibi ilçelerin kahramanları, Mehmet Feyzi ve Çaycı Emin Efendiler bu günlerin unutulmaz isimleridir. Birçok hizmet hatıraları yaşanmıştır Kastamonu’da.

Bir gün Karadağ mevkiine giderken, içki içenlerin yanından geçerken “Acaba hoca efendi bize selâm verir mi?” diye içlerinden geçirenlere Bediüzzaman selâma benzer bir mukabelede bulunur. Bu hâle bir mânâ veremeyen Mehmet Feyzi Efendi; “Efendim böyle zatlara selâm verilebilir mi?” diye sorar. Bediüzzaman Hazretleri ise; “Kardeşim ben onlara ‘Allah sizi bu halden kurtarsın’ diye mukabelede bulundum” der. O insanlar daha sonra o hallerini terk ederek takvâ sahibi olurlar.

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Kastamonu El Sanatları Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün yöresel dokumacılığı, yöresel ahşap el oymacılığını, Kastamonu el sanatlarını sergilediği nostaljik mekânları ve—tatil olmasına rağmen—Şeyh Şaban-ı Veli Hazretlerinin külliyesi içindeki müzeyi görmemize imkân sağlayan yetkililere, Kastamonu El Sanatları Enstitüsü’nün değerli yetkilisine ve yakın ilgilerine teşekkürlerimizi sunarız.

Kastamonu’da, Bediüzzaman Hazretlerinin sekiz yıla yakın ikamet ettiği hânesinin yerine inşâ edilen evini gezdik. Bazı eşyalarını görme imkânı bulduk. Hatıralar tazelenmişti. Bir daha buluşmak ümidiyle Kastamonu topraklarından ayrıldık. Kastamonuların adlarına lâyık yeni mekânlar ve hizmetlerin gerçekleşeceği ümidiyle...

Raşit YÜCEL

18.06.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  ALBAY ÇİÇEK'İN İMZA ÖRNEKLERİ İSTANBUL'A DA GÖNDERİLECEK

  Genelkurmay kalkan olmasın

  52 polis 17 yıldan bu yana yargılanıyor

  NAMAZDAN ETKİLENDİ, MÜSLÜMAN OLDU

  İyileşme yok, kötüleşme azaldı

  Benzin ucuz değil

  AB kapıları Türkiye’ye açık

  Kredi kartı tasarısını bankacılık lobisi hazırladı

  Ufuk Uras, ÖDP’den istifa etti

  Yayladağı’nda, 4.5’luk deprem

  İki ailenin mera kavgası: 2 ölü, 6 yaralı

  Otomobile yüzde 7 zam

  . Darfur krizi, İstanbul’daki konferansta ele alınacak

  ‘CeBIT Bilişim Eurasia’, 10 yaşında

  “Alevî Çalıştayı” 8 Temmuz’da

  “Annemle biz kanseri yeneriz”

  Kemah Meslek Yüksekokulu açılıyor

  700 bin kişi alkolden ölüyor

  Şehit imam, örnek gösterildi

  Çölleşme tehdit ediyor

  BBC: Türkiye yeni bir darbeyi araştırıyor

  PKK operasyonunda 9 gözaltı

  Molozların arasından suikast silâhı çıktı

  Adliye önünde eylem

  Uzayda canlılar var mı?

  Süt çeşmeleri

  Risâle-i Nur'u daha iyi anlamak için

  Okuma programında irade terbiyesi

  Kastamonu

  İklim değişikliği kendini gösterdi

  Endeavour yine fırlatılamadı

  BM’den siber-nefrete karşı çağrı

  Hastalanmadan önce şifa arayın

  Sigara yasağı arabalara da giriyor

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.