18 Haziran 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

TARİHî MEKÂNLAR ÇOCUKLARA EMANET

BİR zamanlar turistleri rahatsız ettiği gerekçesiyle tarihî yerlerden uzaklaştırılan çocuklar, artık turizme hizmet ediyor.

Diyarbakır surlarında, Eğil’deki peygamber mezarlarında, Şanlıurfa’daki Balıklıgöl’de, Van Kalesinde, Batman Hasankeyf’te, Mardin sokaklarında gönüllü turizm rehberi çocuklar turistlere yol gösteriyor.

Güneydoğu’daki vali ve kaymakamlar, 3 ay süren yabancı dil eğitimini tamamlayan yüzlerce öğrenciyi rehber olarak görevlendirdi.

Bölgelerini geri kalmışlıktan kurtarmak isteyen vali ve kaymakamlar, çok sayıda turizm projesi hazırladı. Eğil ilçesindeki Hz. Elyesa, Hz. Zülkifl, Hz. Yunus ve Hz. Süleyman’ın kâtibi Nebi Harun’un Türbesi için Eğil Kaymakamlığının uyguladığı proje bunlardan biri. İlçede 17 lise öğrencisi 3 aylık İngilizce eğitiminin ardından gönüllü rehberlik hizmetine başladı.

Gönüllü rehberleri Türkiye’nin her yerinde görmek mümkün. Nezaketi elden bırakmayan gönüllü rehberler okullar açık olduğu zaman 3 gün, yaz tatilinde ise 5 gün çalışıyor.

Güneydoğu’da desteklenen turizmin gelişmesi için hemen bütün tarihî yerlerde beyaz şapka ve penyeli öğrenciler görev yapıyor.

Batman’ın tarihî ilçesi Hasankeyf’te gelen yerli ve yabancı turistlere Antik Kent’i çocuklar anlatıyor. Avrupa’dan gelen turistler büyük ilgi gösterdiği tarihî mekândaki gönüllü rehber çocuklar İngilizce, Türkçe ve Kürtçe biliyor. Van ve Hoşap Kalesi’nde resmî kurumların görevlendirdiği 10 rehber çocuk görev yapıyor.

Van Emniyet Müdürlüğü ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından geliştirilen ‘Gönüllü Rehberlik’ projesi kapsamında, Van Kalesi’ni yerli ve yabancı ziyaretçilere tanıtan 10 ilköğretim öğrencisi bulunuyor. Türkçe, İngilizce, Kürtçe ve Japonca bilen çocuklar, turistlerden herhangi bir ücret talep etmiyor. Şanlıurfa Balıklıgöl’de de 40 çocuk İngilizce öğrenip turist rehberi oldu. Özel giysileriyle turistlere Balıklıgöl’ü anlatan çocuklar, turistleri rahatsız etmemeye özen gösteriyor. Diyarbakır’da ise Ulu Cami ve 27 Şehit Sahabe Türbesi’nde çok sayıda rehber çocuklar görev yapıyor. Hemen yanında bulunan tarihî İçkale ve içindeki kiliseyi ziyaret eden turistlere ise İl Turizm ve Kültür Müdürlüğü görevlileri yardımcı oluyor.

Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Güneydoğu’nun kalkınması, işsizliğin en aza indirilmesi için genç potansiyelin bir fırsat olduğunu söylüyor.

Bölgenin dışarıdan oluşturulan kötü imajı dolayısıyla turizmde hak ettiği payı yıllardır alamadığını anlatan Mutlu, bu konuda ciddî bir çalışma içerisinde olduklarını belirtiyor.

Diyarbakır’da Türkiye’nin hiçbir yerinde olmayan tarihî ve kültürel mirasa sahip olduğunu belirten Mutlu, Sosyal Destek Projeleri kapsamında uyguladıkları projelerle turizm açısından önemli mesafe aldıklarını kaydediyor. Diyarbakır / cihan

18.06.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  TARİHî MEKÂNLAR ÇOCUKLARA EMANET

  Aşık Mahsunî Şerif Kahramanmaraş’ta anılacak

  Yozgat’ın tarihi onarımda

  Sakıp Sabancı Müzesi’nde “Emirgânlılar” günü

  Altın Koza 170 bin kişiye ulaştı

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.