24 Haziran 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

BAYKAL: ASKERî MÜDAHALELERLE BİR YERE VARAMADIK

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye’nin artık askerî müdahalelerle ülkenin bir yere gitmeyeceğini yeterince deneyip gördüğünü ifade etti. Baykal, “Her darbenin, o darbeye gerekçe diye söylenen sorunların çözümünü bırakınız, yeni yeni sorunlarla, sıkıntılarla, gerilimlerle ülkeyi karşı karşıya bıraktığı yaşanarak görülmüştür” dedi. CHP Lideri, 12 Eylül askerî müdahalesinin iktidarca gündeme getirilmesi halinde parti olarak destek vereceklerini söyledi.

BAHÇELİ: TÜRK SİYASET TARİHİ TALİHSİZ

HATIRALARLA DOLU

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de, Genelkurmay Harekât Başkanlığında hazırlandığı iddia edilen “irticayla mücadele eylem planı” ile ilgili olarak, milletin iradesine yönelen bütün müdahale arayışlarının demokrasiye olan inancın artması ile son bulacağını bildirdi. "Bu konuda Türk siyasî tarihinin geride kalan yılları demokrasiye müdahalelerin talihsiz hatıraları ile doludur” diye konuşan Bahçeli, hükümetin muhalefeti dışlayan demokrasi anlayışını da eleştirdi.

ERDOĞAN: DARBE GİRİŞİMLERİ

EMOKRATİKLEŞME İLE AŞILIR

Önceki gün Başbakan Erdoğan da, AB Büyükelçilerine sözkonusu “belge”yle ilgili olarak, “Bu tür olaylar, bizi demokratikleşme ve reformlar konusunda daha fazla teşvik ediyor” demişti. Öte yandan, DTP de andıçlarla ilgili Meclis Araştırma önergesi verdi. Önergede, “Cumhuriyeti ve ülkeyi koruma ideolojisiyle askerlerin böyle işlerle uğraşması cumhuriyete, ülkeye ve demokratik sisteme zarar vermektedir” denildi. DTP Başkanı Türk de demokraside köklü değişiklik yapmanın fedakârlık istediğini dile getirdi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Bütün müdahale arayışları demokratik siyasal sisteme olan güvenin zayıflaması ile artacak ve toplumsal destek bulacak; demokrasiye olan inancın artması ile son bulacaktır” dedi. Partisinin TBMM Grubunda, 1 Temmuz itibariyle geride kalacak yasama yılının da Türkiye’nin temel sorunlarının çözüme kavuşturulamadığı, israf edilmiş bir dönem olarak hatırlanacağını ifade eden Bahçeli, bunda, 22 Temmuz 2007 seçimleriyle oluşan Meclis aritmetiğinin, AK Parti’ye verdiği yetki ve sorumluluğun yerine getirilmemesinin payının büyük olduğunu savundu. Genelkurmay Harekât Başkanlığı’nda hazırlandığı iddia edilen “irticayla mücadele eylem planı” ile ilgili gelişmeleri değerlendiren Bahçeli, şunları kaydetti: “Ele geçen belgelerin sahte mi gerçek mi olduğuna yönelik tartışmaların yaşandığı içinde bulunduğumuz ağır şartlar çerçevesinde bir kez daha hatırlatılmasını demokrasimizin selameti ve geleceği açısından açıklamayı gerekli görüyorum. Unutmayalım ki, bütün müdahale arayışları demokratik siyasal sisteme olan güvenin zayıflaması ile artacak ve toplumsal destek bulacak; demokrasiye olan inancın artması ile son bulacaktır. ’’

Baykal: Askeri müdahaleler

ile bir yere gidilmez

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ‘’Türkiye, artık askeri müdahalelerle ülkenin bir yere gitmeyeceğini yeterince deneyip görmüştür’’ dedi.

Deniz Baykal, Star Televizyonu’ndaki Arena programında gazeteciler Uğur Dündar ve Nedim Şener’in sorularını cevapladı.

Taraf Gazetesi’nde yayımlanan belgeyle ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine Baykal, şunları söyledi: “Genelkurmay dışında ve askeri hiyerarşi dışında birilerinin böyle bir çalışma yaptığının ortaya çıkması tabii ki çok vahim bir tablodur. En güvendiğimiz kurumun içinde güven vermeyen bir tablonun bulunduğu, bir askeri hiyerarşiye kesinlikle uygun düşmeyen, Silahlı Kuvvetler’in komuta kademesinin söylemlerini ciddiye almayan, onun tam tersi istikamette örgütlenmeler, hazırlıklar yapan birtakım çetelerin kurulduğu ortaya çıkar. Bu vahim bir tablodur, üzüntü verici bir olaydır. Tekrar böyle bir tabloya tanık olmak hepimizi yaralar, üzer. Türkiye artık askeri müdahalelerle ülkenin bir yere gitmeyeceğini yeterince deneyip görmüştür. Bütün her derdinin o darbeye gerekçe diye söylenen sorunların çözümünü bırakınız, yeni yeni sorunlarla, sıkıntılarla, gerilimlerle ülkeyi karşı karşıya bıraktığı yaşanarak görülmüştür.’’

12 EYLÜL’LE HESAPLAŞILABİLİR

Türkiye’nin terörlü mücadeleyi götürürken zaman zaman hukuk, insan hakları ve demokrasinin dışına çıktığını savunan Baykal, terörle mücadeleden pek çok yerde bu sorunun kendisini gösterdiğini ve Türkiye’nin bir noktada bununla hesaplaşma ihtiyacı içinde hissedebileceğini söyledi. Türkiye’de demokrasiye karşı askeri müdahale sorunu bulunduğuna da değinen Baykal, darbelerin incelenebileceğini, 12 Eylül askeri müdahalesinin gündeme getirilebileceğini, anayasadaki güvencenin kaldırılabileceğini, Türkiye’nin askeri müdahaleyle hesaplaşabileceğini belirtti.

Erdoğan: Darbe girişimleri

demokratikleşme ile aşılır

Başbakan Tayyip Erdoğan, önceki gün Ankara’da yemekte buluştuğu AB üyesi ülkelerin büyükelçilerine irtica eylem planı ile ilgili olarak, belgedeki senaryolara karşı ülkenin hemen tamamının ittifak halinde demokrasiyi savunmasını “en çarpıcı” nokta olarak nazarlara vermişti. Medyadan sivil topluma, siyasî partilerden devlet kurumlarına, ilgili herkesin demokrasi ve milli iradeyi sahiplendiğinin altını çizen Erdoğan, şunları söylemişti: “Tam tersine, Türkiye yasadışı, hukuk dışı, demokrasi dışı senaryolara karşı tek yürek, tek vücut olduğunu, bu belge vesilesiyle gösterme fırsatı bulmuştur.”

24.06.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  BAYKAL: ASKERî MÜDAHALELERLE BİR YERE VARAMADIK

  ŞOFÖR UYUDU- 5 ÖLÜ, 27 YARALI

  Trafikte Avrupa'nın en kötüsüyüz

  Üç aylar başladı

  Kriz, ticarî ahlâkı bozdu

  Kuraklık çiftçiyi perişan etti

  6 milyar dolar havaya uçuyor

  Sizin de huzursuz bacak sendromunuz var mı?

  GSM operatörlerinin yarışı tüketiciye yarıyor

  ÇOCUKLAR DUMAN ALTINDA

  Tübitak arşivini paylaşıyor

  Doğu Ekspresi faciadan döndü

  Akdeniz’de hafif şiddette deprem

  İhtiyaçmış gibi kandırıyorlar

  Mayıs’ta Afrika’ya ihracat arttı

  Mazot yüklü tanker devrildi

  Türkiye silâhlanıyor

  Kerkük’teki yaralıların durumu ağır

  JCR: Türkiye’nin en kırılgan noktası dış borç

  Polis kasklarına numara için son tarih 1 Temmuz

  Uzman çavuş şehit, 2 asker yaralı

  Adalet Bakanı: Belge inceleniyor

  MHP ve DTP’den CHP’ye mayın desteği

  DTP: Darbe ve andıçları meclis araştırsın

  Van-Hakkâri yoluna sel engeli

  Isparta'dan İran'a uçak seferleri başlıyor

  Yağışın zararı 2 milyon TL

  Meslek eğitimi önemli

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.