25 Haziran 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

Küçülme büyüyecek

Ekonomİk Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Türkiye’nin ekonomisinin 2010 yılında toparlanmaya başlamadan önce bu yıl yüzde 5,9 daralacağı tahmininde bulundu.

OECD’nin, Haziran 2009 ‘’Ekonominin Görünümü Raporu’’na göre, küresel ekonomideki gerilemenin etkileri yüzünden düşen iç talep nedeniyle 2008 yılında ekonomisi daralmaya başlayan Türkiye, bu yıl yüzde 5,9 daralacak. OECD, Türkiye’nin ekonomisinin gelecek yıl ise yüzde 2,6 büyüyeceği öngörüsünde bulundu.

İşsizlik oranının bu yıl yüzde 15,4 olacağı ve gelecek yıl ise bu oranın yüzde 16,4’e çıkacağı ifade edilen raporda, tüketici fiyat endeksinin 2009’da yüzde 6,3, 2010 yılında ise 5,9 olmasının beklendiği bildirildi. Küresel ve iç belirsizlikler göz önüne alındığında, ekonomi politikasının güvenilirliğinin, düzelme ve güvenin sağlanmasında önemli olduğu vurgulanan raporda, sağlam orta vadeli harcama sisteminin, otomatik stabilizörlerin operasyonuna olanak sağlayacağı ve ‘’Uluslararası Para Fonu ile yeni bir anlaşmanın, yerli ve yabancı yatırımcıların güvenini sağlayamaya yardımcı olacağına’’ işaret edildi.

Önceki yıl iç talebin hızla gerilemesinin gayrisafi yurt içi hasılanın büyümesini düşürdüğü, özel tüketimin 2007 yılının ortalarından bu yana zayıflamayı sürdürdüğü ve bunun OECD’deki diğer ülkelerden daha fazla olduğu belirtilen raporda, ihracatın güçlü biçimde düştüğü ve ticaret yönlü üretimin, özellikle araç ve makine ekipmanı sektöründe olmak üzere gerilediği kaydedildi.

İşsizliğin 2008 yılının sonunda artmaya başladığı, bu yılın başında tarım dışı işsizliğin yüzde 20’ye yaklaştığı bildirilen raporda, cari açığın, petrol fiyatlarının gerilemesi ve iç talebin yavaşlamasına bağlı olarak 2009 yılının ilk çeyreğinde hızla daraldığına dikkati çekildi. Orta vadeli mali yapıyı, hükümet hesaplarının tam zamanında sunulmasıyla ve güvenilir harcama tavanlarıyla güçlendirmenin güveni destekleyeceği vurgulanan raporda, IMF ile bir stand-by anlaşmasını sonlandırmanın güvenilir fon kaynağı ve güvenilir izleme sağlamasına yardımcı olacağına dikkati çekildi. Bu yıl yüzde 5,9 daralması beklenen Türkiye ekonomisinin, uluslararası ekonominin düzelmesine bağlı olarak 2010 yılında tekrar büyümeye başlayacağı bildirilen raporda, kısa ve orta vadeli risklerin göreli olarak dengeye kavuştuğunun gözüktüğü kaydedildi. Raporda, uluslararası ekonomideki düzelmenin tahmin edilenden hızlı olması ve Türkiye’nin ihracatının rekabet edebilirliğinin sürmesinin büyümeyi destekleyeceği, buna karşın uluslararası şartların kötüleşmesi ve Türkiye’nin makroekonomik yapısının sürdürülebilirliğine güvenin zayıflaması durumunda düzelmenin gecikebileceği ifade edildi. Ankara / aa

25.06.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  GERİDE SADECE ALLAH’IN RIZASINA UYGUN AMELLER KALIYOR

  Okul öncesi eğitim, zorunlu hâle geliyor

  Askerî savcılıktan beklenen açıklama

  Sınırdaki mayınlı arazide petrol var

  AB, ortak heyecanımız

  KÜLTÜREL MAYINLAR DA TEMİZLENİYOR

  Kriz hacıları da etkiledi

  Müstehcen siteler engelleniyor

  TELEKOMİNİKASYON Telekomünikasyon İletişim Başkanlığınca (TİB) ve yargı kararlarıyla, 23 Kasım 2007’

  YÖK’e bir durdurma daha

  Paralar silâha değil, yatırıma gitsin

  Türkiye AB’ye alınmazsa Doğu’ya yönelir

  5 yıl ceza aldı tahliye edildi

  Küçülme büyüyecek

  Madımak Oteli kamulaştırılacak

  Hatay’da teröristler erzak ve araç gaspett

  Aydın’da 5 hektarlık çam ormanı kül oldu

  Bursa'da operasyor 7 gözaltı

  Köyde 7 ev ve cami kül oldu

  7 yeni vakıf üniversitesi kurulacak

  11 ilde 37 kişinin evinde “Ergenekon” araması

  Kimsesiz çocukları evde koruma projesi

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.