25 Haziran 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

Okul öncesi eğitim, zorunlu hâle geliyor

Alınan bilgiye göre Millî Eğitim Bakanlığı, okul öncesinde 5 yaş (60-72 ay) grubunun zorunlu eğitime dahil edilmesine ilişkin projesini 5 yılda tamamlayacak.

Bu çerçevede hazırlanan takvime göre, ilk aşamada okul öncesi eğitimde okullaşma oranı yüzde 50’nin üzerinde olan 32 ilde gelecek yıldan itibaren ‘’zorunlu eğitim’’ uygulaması başlayacak. Projeye, 2010-2011 eğitim öğretim yılında Mersin, Antalya, Balıkesir, Aydın, Elazığ, Manisa, Niğde, Osmaniye, Sakarya, Kocaeli, Denizli, Afyonkarahisar, Yozgat; 2011-2012 eğitim öğretim yılında Iğdır, Erzincan, Tekirdağ, Malatya, Aksaray, Siirt, Tokat, İzmir, Zonguldak, Kayseri, Kastamonu, Ankara; 2012, 2013 eğitim-öğretim yılında Hatay, Çorum, Bursa, Bitlis, Sivas, Muş, Bingöl, Konya, Adıyaman, Batman, Ordu, Diyarbakır, Adana, Kahramanmaraş; 2013-2014 eğitim-öğretim yılında Şırnak, Kars, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, Mardin, Van, Şanlıurfa, Hakkari ve Ağrı dahil edilmesi öngörülüyor.

Bu illerdeki derslik, öğretmen, donatım ve materyal ihtiyacı eğitim-öğretim yılı başlamadan da ayrıca değerlendirilecek. Değerlendirme sonucunda gerekirse bazı iller daha önce, bazıları da daha sonraki eğitim-öğretim dönemlerinde zorunlu eğitim kapsamına alınabilecek.

Okul öncesi eğitimin zorunlu olması öğretmen ihtiyacını da artacağı için bu doğrultuda istihdam sağlanacak. MEB, gelecek eğitim-öğretim yılında Amasya, Nevşehir, Çanakkale, Bilecik, Edirne, Karabük, Ardahan, Gümüşhane, Trabzon, Yalova, Karaman, Tunceli, Kilis, Bolu, Kırıkkale, Bayburt, Burdur, Kırklareli, Muğla, Düzce, Bartın, Artvin, Çankırı, Kütahya, Rize, Isparta, Kırşehir, Giresun, Uşak, Eskişehir, Sinop ve Samsun’da okul öncesi eğitimin zorunlu olmasını kararlaştırmış ve bu ilin valileri ve millî eğitim müdürleriyle toplantı yaparak durum değerlendirmişti.

MEB, ayrıca genelge yayımlayarak il millî eğitim müdürlüklerinden okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılmasına yönelik önlemler almaları talimatı vermişti. Bu çerçevede, kullanılmayan boş dersliklerin ana sınıfı olarak değerlendirilmesi, fiziki durumu uygun örgün ve yaygın eğitim kurumları bünyesinde ana sınıfı açılması, okul öncesi çağ nüfusu bulunan köylerdeki kapalı okulların anaokulu/ana sınıfına dönüştürülmesi, yerel yönetimler ve üniversitelerle işbirliği yapılarak ‘’Gezici Sınıf Projesi’’ uygulanması ve konuyla ilgili çevrelerin desteğinin alınması da istenmişti.

ÇAĞ NÜFUSU

MEB’in verilere göre, Türkiye’de 1136 anaokulu ile ilköğretim okullarının bünyesinde toplam 39 bin 481 ana sınıfı bulunuyor. Türkiye’de 4-5 yaş (48-72 ay) grubu arasında toplam 761 bin 350 çocuk öğrenim görürken bu yaş çağ nüfusu 2 milyon 340 bin 43 çocuktan oluşuyor. Çağ nüfusu içindeki çocukların ancak yüzde 33’ü okul öncesi eğitimden yararlanıyor.

Okul öncesi eğitimden yararlanan 5 yaş (60-72 ay) çocuk sayısı 591 bin 122 iken çağ nüfusu 1 milyon 162 bin 951 olarak saptandı. 5 yaş grubunun okullaşma oranı da yüzde 51 olarak belirlendi. Ankara/aa

25.06.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  GERİDE SADECE ALLAH’IN RIZASINA UYGUN AMELLER KALIYOR

  Okul öncesi eğitim, zorunlu hâle geliyor

  Askerî savcılıktan beklenen açıklama

  Sınırdaki mayınlı arazide petrol var

  AB, ortak heyecanımız

  KÜLTÜREL MAYINLAR DA TEMİZLENİYOR

  Kriz hacıları da etkiledi

  Müstehcen siteler engelleniyor

  TELEKOMİNİKASYON Telekomünikasyon İletişim Başkanlığınca (TİB) ve yargı kararlarıyla, 23 Kasım 2007’

  YÖK’e bir durdurma daha

  Paralar silâha değil, yatırıma gitsin

  Türkiye AB’ye alınmazsa Doğu’ya yönelir

  5 yıl ceza aldı tahliye edildi

  Küçülme büyüyecek

  Madımak Oteli kamulaştırılacak

  Hatay’da teröristler erzak ve araç gaspett

  Aydın’da 5 hektarlık çam ormanı kül oldu

  Bursa'da operasyor 7 gözaltı

  Köyde 7 ev ve cami kül oldu

  7 yeni vakıf üniversitesi kurulacak

  11 ilde 37 kişinin evinde “Ergenekon” araması

  Kimsesiz çocukları evde koruma projesi

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.