26 Haziran 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

HUKUKÇULAR: YARGI SÜRECİ DEVAM ETMELİ

Genelkurmay Askerî Savcılığının, Taraf gazetesinde yayınlanan skandal belgenin Genelkurmay’da hazırlanmadığına ve Albay Çiçek hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar vermesine hukukçular tepki gösterdi. Kararı değerlendiren hukukçular, olayın bu şekilde örtbas edilemeyeceğini vurgulayarak, yargı sürecinin devam etmesi gerektiğini söylediler.

ASKER, EMİR-KOMUTA İLE KARAR VERİR

Emekli askerî hakim Ümit Kardaş, “Hangi askerî savcı, karargâha yönelik soruşturma yapabilir?” diyerek askerî yargının bağımsızlığını sorgularken, emekli Yargıtay Savcısı Ahmet Gündel de askerî savcılığın, albayın lehine olan delilleri değerlendirdiğine dikkat çekti. Emekli askerî hakim Faik Tarımcıoğlu ise “sahte” diyerek insanların oyalandığını söyledi.

Eylem planı örtbas edilemez

GENELKURMAY Askeri Savcılığı, Taraf gazetesin yayınlanan skandal belgenin Genelkurmay’a ait olmadığına ve Albay Çiçek hakkında kavuşturmaya yer olmadığına karar vermesine hukukçular tepki gösterdi. Kararı değerlendiren hukukçular, olayın bu şekilde örtbas edilemeyeceğini vurgulayarak, yargı sürecinin devam edeceğine işaret ettiler. Eleştirilerin odağında ise yargıdaki çift başlılık yer aldı. Hukukçular, askerî savcılığın kararının kesinmiş gibi sunulamayacağını belirtiyor.

Adlî yargı, devam eder

Emekli Tuğgeneral Nursafa Pandar, asker kişilerin askerî mahalde suç işlediği takdirde görevin askerî yargıya ait olduğunu ifade ederek, “Arkadaşlarımız bunu araştırmıştır. Askerî yargı görev alanına giren bölümle ilgili karar vermiştir. Adlî yargı, kaldığı yerden devam eder. Adlî makamlar, görevleri gereği çalışmalarını sürdürecek. Delil bulunmamış olması soruşturmanın bittiği anlamına gelmiyor” dedi.

Böyle olacağı belliydi

Emekli Askerî Hakim Ümit Kardaş da, askeri savcılığın karararını “Zaten böyle olacağı açık ve netti. Şaşırmadım” diyerek değerlendirdi. Kardaş, belgenin İstanbul Başsavcılığı’nın, Ergenekon’la bağlantısını tespit ederse, soruşturmayı yürütebilceğini ifade ederek, “İş sadece imza tahlili yapmakla bitmiyor. İmza farklılıkları var, onun üzerinde durulmalıydı. Askerî savcının statüsü nedeniyle belgenin üzerine gidilemeyeceği belliydi. Hangi askerî savcı, karargâha yönelik soruşturma yapabilir?” diye sordu.

Askerî yargı taraftır

Emekli Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gündel, askerî savcılığın, albayın lehine olan delilleri değerlendirdiğini söyledi. Ortada imzanın Albay Çiçek’e ait olup olmadığına dair üç tane rapor olduğunu hatırlatan Gündel, “Üç raporun müşterek yanı, Çiçek’in geçmişte kullandığı samimi imzalarıyla suça konu belgedeki imza arasında benzerlik olduğudur. Belgenin sahteliğiyle ilgili değerlendirmelerin Yargıtay kararlarına dayandırılması yanıltıcı. Ayrıca askerî savcılık, taraf olan bir mercinin birimidir” dedi.

Karar, vicdanları tatmin etmedi

Hukukun Üstünlüğü Derneği Başkanı Süleyman Arslan, askerî savcılığın kendi yetki sahasında olmayan bir konuda soruşturma yapmasının hatalı olduğunu vurguladı. Arlan, bu olayın, sivil yargıda devam etmesi gereken bir konu olduğunu belirterek, “Çünkü demokrasiye karşı yapılmış bir durum var. Kamuoyu, verilen bu yanlış kararla yanıltılmaktadır. Böyle bir karar, vicdanları tatmin etmemektedir. Bu duruma itiraz edilmesi gerekiyor. Olayın takibini yapanlar daha hassas hareket etmeli” açıklamasında bulundu.

Askeri yargının bakması anayasaya aykırı

Adalet ve Hukuk Derneği Başkanı Ayhan Gültekin ise konunun askerî mahkemede olmasının hata olduğunu kaydetti. Gültekin, bu durumun Avrupa Birliği’ne ve anayasaya aykırı olduğuna dikkaçi çekerek, “Hukukun üstünlüğüne aykırı bu uygulama yok sayılmalı. Ergenekon adı verilen davanın savcıları bu işin üzerine gitmeli” dedi

“Fotokopi” demek insanları oyalamak

Emekli Askeri Hakim Albay Faik Tarımcıoğlu da takipsizlik gibi algılanacak görevsizlik kararının olduğunu belirterek, Genelkurmay’ın kararını doğru bulmadığını söyledi. Tarımcıoğlu, “Darbe günlükleri, Danıştay cinayeti, yeraltından çıkan cephaneler gösteriyor ki bir darbe hazırlığı var. Eylem planı da bu hazırlıkların son hali. Fotokopiydi, sahteydi demek insanları oyalamaktan başka bir şey değil” değerlendirmesinde bulundu.

Askeri yargı tam bağımsız değil

Avukat Engin Cirmen ise “Eğer bir yerde yargı bağımlıysa onun verdiği bütün kararlara şüpheyle bakıyoruz. Askerî yargıda toptan olarak bağımsız olmama hali çok büyük. Dolayısıyla güven meselesi var. Verilen bu karar İstanbul Başsavcılığı’nı bağlamaz. Kesin hüküm değildir” diye konuştu.

26.06.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Askerî savcı yetkisini aştı

  HUKUKÇULAR: YARGI SÜRECİ DEVAM ETMELİ

  Çevik Bir, Ergenekon savcılarına ifade verdi

  BAŞBUĞ, BUGÜN AÇIKLAMA YAPACAK

  Ergenekon’da bir sağlık tahliyesi daha

  Adlî süreç işler

  ÇİÇEK: SÜREÇ DEVAM EDİYOR

  Mayın yasası yargıda

  TBMM Onur Ödülü Kemal Karpat’a

  Mardin uçağında “bomba” paniği

  Geçici 15. madde görüşmesi

  Bu anayasa ile yola devam

  Günay: İçki reklamlarına aşırı kısıtlama olmasın

  “Pippa Bacca”nın katiline müebbet

  İnekler devlet malına zarar verdi, sahipleri de ifade

  Giyimkent, bilişim merkezi olacak

  Yeni Asya’dan Gaziosmanpaşa Belediyesine ziyaret

  KPSS hafta sonu yapılacak

  Kırşehirli gençlerden okuma programı

  Camsil’den su tutmasını ve buğu oluşmasını engelleyen ürün

  GÖZYAŞI VE HÜZÜN ŞEHRİ: ŞAM

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.