05 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

 

Geri dönüş yok

Honduras’taki Yüksek Mahkeme, Devlet Başkanı Manuel Zelaya’nın azledilmesi kararının geri dönüşü olmadığını açıkladı. Mahkeme sözcüsü Danilo Izaguirre, Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) Genel Sekreteri Jose Miguel Insulza’ya bu bilgiyi ilettiklerini bildirdi.

Honduraslı darbeciler: Geri dönüş yok

Honduras’takİ Yüksek Mahkeme, Devlet Başkanı Manuel Zelaya’nın azledilmesi kararının geri dönüşü olmadığını açıkladı. Mahkeme sözcüsü Danilo Izaguirre, Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) Genel Sekreteri Jose Miguel Insulza’ya bu bilgiyi ilettiklerini bildirdi ve ‘’Mahkeme Başkanı, Insulza’ya ‘kararımız alınmıştır ve kararın geri dönüşü yoktur’ şeklindeki görüşü iletti’’ ifadesini kullandı. Zelaya’nın tutuklanıp sınır dışı edilmesinden sonra Honduras’a gelen Insulza, ‘’eli boş döneceğimi düşünüyorum’’ dedi. Zelaya’nın görevden alınmasının ‘’bir darbe’’ olduğunu söyleyen Jose Miguel Insulza, ‘’bu, artık askerî darbe yapılmayacağını düşündüğümüz bir bölgedeki askerî darbedir’’ ifadesini kullandı. Öte yandan Honduras’taki darbenin ardından idareyi ele geçiren askerî yönetim, darbeyi kınayan Amerikan Devletleri Örgütü’nden (OAS) ayrılıyor. Honduras’taki geçici yönetimin başkanı Roberto Micheletti, televizyondan duyurulan açıklamasında, OAS’nin bir mahkeme değil, siyasî bir kuruluş olduğunu, örgütün kendilerini yargılayamayacağını söyledi.

Micheletti, OAS’yi, Honduras’taki yeni yönetimle ilgili olarak “tek taraflı” karar almakla itham etti ve örgütü artık tanımayacaklarının mesajını verdi.

05.07.2009


 

Dışişleri Müsteşarı Apakan, BM Daimî Temsilcisi oldu

DIşİşlerİ Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Ertuğrul Apakan, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Nezdinde Daimî Temsilcisi olarak atandı.

Bakanlar Kurulu tarafından 29 Haziran’da alınan karar, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onaylamasının ardından dün Resmî Gazete’de yayımlandı. BM Daimi Temsilciliği görevi, emeklilik yaşı gelmesine rağmen Baki İlkin tarafından “Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı” sıfatıyla yürütülüyordu. Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Feridun Sinirlioğlu’nun Apakan’dan boşalacak müsteşarlık makamına getirilmesi bekleniyor.

05.07.2009


 

UAEK yeni başkanı, Yukiya Amano

UluslararasI Atom Enerjisi Kurumu’nun (UAEK) yönetim kurulu, Japonya temsilcisi Yukiya Amano’nun başkanlığa seçilmesini, dün “oy birliğiyle” onayladı. Yönetim kurulu olağanüstü toplantısının özel oturumunda aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 35 ülkenin temsilcilerinin gerçekleşen seçim sonucunu kabul ettiği ve Japonya temsilcisi Yukiya Amano’yu kurumun yeni başkanı olarak onayladığı açıklandı.

Toplantının ardından yeni başkan adayı kimliğiyle basının karşısına çıkan Amano, “Başkanlığının yönetim kurulu üyesi ülkelerce oy birliğiyle onaylanmasından memnuniyet duyduğunu” belirterek, “tarafsız bir kurum olan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunu aynı şekilde tarafsız bir başkan olarak yöneteceğini” söyledi. UAEK’nın gündeminde olan İran ve Suriye’nin nükleer programları konusunda nasıl bir tavır takınacağı yolundaki bir soru üzerine Amano şunları söyledi: “Henüz resmen başkanlık görevini üstlenmedim. Ancak, göreve başladığımda UAEK’nın görev yönergesini ve statüsünü aynen uygulayacağımdan endişeniz olmasın. Nükleer Silâhların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması’nın (NPT) gereklerini tüm üye ülkelere eşit ölçüde uygulayacağım.”

05.07.2009


 

İran, yeni başkandan tarafsızlık istedi

İran’In Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’ndaki (UAEK) Daimi Temsilcisi Ali Asker Sultaniye, ‘’kurumun yeni Başkanı Yukiya Amano’dan olası siyasi baskılara boyun eğmemesini’’ istedi.

Sultaniye, UAEK ile yeni dönemde de işbirliğini sürdüreceklerini belirtti ve Amano’yu göreve seçilmesinden dolayı kutladı. Kurumun halihazırdaki Başkanı Muhammed El Baradei’nin, baskılar karşında direndiğini ve tarafsızlık ilkesinden taviz vermemeye çalıştığını kaydeden Sultaniye, yeni başkandan da bu yönde beklentinin çok olduğunu söyledi. Bazı Batılı ülkeleri, UAEK üzerinde siyasi baskı kurmakla suçlayan Sultaniye, ‘’Amano, bütün siyasi baskılara rağmen tarafsız davranmalı’’ ifadesini kullandı. Sultaniye, barışçıl nükleer enerjiden istifade için ülkelerin işbirliğinin önemli olduğunu kaydetti. Amano, ‘’Kurumun resmi belgeleri arasında İran’ın nükleer silah elde etmek istediğine dair bir delil olmadığını’’ söylemişti.

05.07.2009


 

Domuz gribi, Yeni Zelanda’yı vurdu

Yenİ Zelanda’da domuz gribinden 3 kişi öldü. Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, A/H1N1 virüsüne yakalanan 2 kişinin hafta içinde, bir kişinin de dün sabah öldüğü belirtildi.

Domuz gribine yakalanan 19 yaşındaki bir erkeğin 28 Haziranda, 42 yaşındaki bir erkeğin 2 Temmuzda öldüğü, üçüncü vak’anınsa dün sabah ölen bir genç kız olduğu kaydedildi. Halk Sağlığı Müdürü Mark Jacobs, ülkede vak’a sayısının 1000’e yaklaştığını, ancak hastalığa karşı yeni önlemlerin henüz gerekmediğini söyledi.

05.07.2009


 

Rusya-ABD askerî anlaşma imzalayacak

ABD Başkanı Barack Obama’nın 6-8 Temmuz’da Moskova’ya gerçekleştireceği ziyaretle ilgili tüm çalışmalar hızla sürdürülüyor.

Kremlin danışmanı Sergey Prikhodko, iki ülkenin askeri alanda silâhların kontrolü ile ilgili çerçeve bir anlaşma imzalayacaklarını söyledi. Bir anlaşma da Afganistan’a Rusya üzerinden, askerî malzeme sevkıyatının yapılması ile ilgili parafe edilecek. Prikhodko, imzalanacak askerî anlaşmaların, Rusya’nın Gürcistan’la gerçekleştirdiği savaşın ardından durdurulan iki ülke askerî ilişkilerinin yeniden başladığı anlamına geldiğini söyledi. Prikhodko konu ile ilgili hazırlıkların ABD Genelkurmay Başkanı Michael Mullen’in Moskova temasları sırasında hazırlandığını belirtti. Kremlin danışmanı, Afganistan’a havadan ve karadan askeri malzeme sevkıyatı ile ilgili anlaşma sağlanacağını, ancak askerî personelin buna dahil olmadığını kaydetti. ABD liderliğinde bölgede görev yapan Uluslararası Güvenlik Gücü (ISAF)’ın 62 bin askeri bulunuyor. Afganistan’da operasyonlarını hızlandıran Obama yönetimi, bölgede bulunan askerî kapasitesini de arttırmayı planlıyor. Yıl sonunda süresi dolacak stratejik silâhlarda indirim anlaşması (START-1) ile ilgili de çerçeve anlaşma hazırlanmış durumda. Prikhodko, Moskova’nın anlaşma sağlanması konusunda ümitli olduğunu söylerken, Kommersant gazetesi konu ile ilgili detay bilgiler verdi. Yeni anlaşmaya göre taraflar en fazla bin 500-bin 600 aktif başlık ve bin 100 taşıma sistemine sahip olacak. Ancak Rusya’nın nükleer başlıkların bin 700’ün altına düşmesine karşı olduğu ve yeni anlaşmanın füze kalkanı ile irtibatlı hale getirilmesini istediği kaydediliyor.

05.07.2009


 

Palin, valilik adaylığından vazgeçti

Geçtİğİmİz yıl yapılan ABD Başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’den başkan yardımcısı adayı olan Alaska Valisi Sarah Palin, önümüzdeki yıl kendi eyaletinde yapılacak olan valilik seçimine katılmayacağını açıkladı.

Palin’in ikinci defa vali seçilmek için aday olmayacağını açıklaması Amerikan basının da beklenmedik gelişme olarak yorumlandı. Kararının ardından yaptığı basın açıklamasında Palin, “Alaska için doğru olanı seçmek istiyorum ancak bu hiçte kolay olmadı” diye konuştu. Adı 2012 yılında yapılacak olan Başkanlık seçimi için Cumhuriyetçi Parti’nin adayları arasında geçen Palin, bu ayın sonunda da tüm yetkilerini yardımcısı Sean Parnell’e bırakacağını ifade etti. Palin, Cumhuriyetçi Parti adayı John McCain’in başkan yardımcısı olmak için 2008 yılı başkanlık seçimlerinde politik arenada rakibi Barack Obama ve Demokrat Partililere karşı sert eleştirileri ile hafızalarda yer edindi. Bunun dışında Palin, 2008 seçimlerinde 150 bin dolar kılık-kıyafeti için partinin kasasında yaptığı harcamalarla da hatırlanıyor.

05.07.2009


 

ABD Başkan Yardımcısı Biden Bağdat’a geldi

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Amerikalı diplomatlardan Iraklıların siyasî uzlaşmaya varabilmesi için yardım etmelerini istedi.

Biden, Bağdat’ta askerler için düzenlenen bir törende yaptığı konuşmada, “Barış ve güvenliğin yolunu açacak, güvenliği tesis edebilecek ve Irak halkının hakkı olan hizmetleri sunabilecek bir hükümet kurulmasını sağlayacak siyasî uzlaşmaya varılabilmesi amacıyla diplomatlarımız ve siviller, artık Iraklılara yardım etmek için ellerinden geleni yapacak” dedi. Askerlere seslenen Biden, “4 bin 322 arkadaşınızı kaybettiniz, 17 bini ağır 30 binden fazlası yaralandı. Ancak yaptıklarınız ve onların fedakarlıkları sayesinde Irak, terör ve şiddetten çıktıktan sonra iyi bir geleceğe doğru yöneliyor” diye konuştu. Biden, halen yapacak çok ve zor işler olduğunu belirterek, askerler sayesinde Iraklıların kendi kaderini eline almaya başladığını ifade etti. Bağdat’a önceki akşam gelen Biden’in bu sürpriz ziyareti, ABD ordusunun Irak şehirlerinden çekilme işlemini tamamlaması ve kentlerin kontrolü tamamıyla Iraklılara geçmesinin ardından düzenlendi. ABD askerleri, 2011 yılı sonunda Irak’tan tamamıyla çekilecek.

05.07.2009


 

Kuzey Kore, füze denemeleriyle ortalığı ısıttı

Kuzey Kore’nin 24 saat içinde tam 7 füze denemesi yaptığı bildirildi.

Güney Kore Savunma Bakanlığı, Kuzey’in doğu sahillerinde 7 füze denemesi yaptığını belirtti. Füzelerin hepsinin 400-500 kilometre menzili bulunduğu açıklandı. Güney Kore ve Japonya ise Kuzey Kore’nin füze denemelerini kınadı. Güney Kore ajansı Yonhap’ın haberine göre, Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, “Bu, BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal eden provokatif bir eylemdir” denildi. Japonya Dışişleri Bakanlığının açıklamasında da füze denemeleri şiddetle protesto edilerek, denemelerin “komşu ülkelerin güvenliğine karşı ciddi bir provokasyon eylemi” olduğu belirtildi. Güney Kore, test edilen füzelerin kısa menzilli olarak nitelendirdiği Scud füzeleri olduğunu bildiriyor. Kuzey Kore’nin 300 ila 500 kilometre menzile ulaşan 600’den fazla Scud füzesi olduğu sanılıyor. Pyongyang yönetiminin ayrıca 300’den fazla da orta menzilli Rodong füzesine sahip olduğu tahmin ediliyor. Pyongyang yönetimi önceki gün de 4 kısa menzilli füze denemesi yapmıştı.

05.07.2009


 

2. Dünya Savaşı’nın tek sorumlusu Almanya değil

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilâtı (AGİT), İkinci Dünya Savaşı’nın başlatılmasında Avrupa’yı gizli anlaşma ile aralarında ikiye bölen Adolf Hitler’in Almanya’sı kadar, Jozef Stalin’in Sovyetler Birliği’nin de suçlu olduğuna karara verdi.

Eski Sovyet ülkeleri Litvanya ve Slovenya’nın ‘Bölünen Avrupa’nın yeniden birleştirilmesi’ adını taşıyan girişimi ve sonrasında alınan karar çerçevesinde, 23 Ağustos İkinci Dünya Savaşı mağdurlarını anma günü olarak kutlanacak. İkinci Dünya Savaşı’nın başlaması ile ilgili gizli bilgilerin yer aldığı raporda, Hitler ve Stalin’in 23 Ağustos 1939’da “Molotov-Ribbentrop Anlaşması”nı imzalamaları örnek gösterildi. Anlaşmaya göre iki lider tüm Avrupa’yı ikiye bölerek, kendi çıkar alanlarını belirlemişlerdi. Anlaşmanın gizli ve sır detayları 1989 yılında Moskova’da devlet arşivlerinin açılmasıyla ortaya çıkmıştı. Gizli anlaşmaya göre, Hitler’in Polonya’ya saldırması karşılığında SSCB’nin de Polonya’nın doğu kısmını ve ayrıca Baltık cumhuriyetlerini kendi topraklarına ilhak edilmesi öngörülüyordu. 1 Eylül 1939 yılında Nazi Almanya’sı askeri birlikleri Polonya’ya, 17 Eylül tarihinde Sovyetler Birliği ordusu ise Polonya’nın doğusuna girdi. Uzmanlar AGİT’in bu kararla Rusya’ya karşı “diplomatik atak” geliştirdiği yorumunda bulundu. Kararda, Stalinizm ile Nazi rejimi aynı kefeye konularak, her iki totaliter rejimin de insanlığa karşı suç işlediği belirtildi.

05.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.