07 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

 

Şırnak’ta 4 işçi mayın kurbanı oldu

nŞırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Ballıkaya köyü yakınlarında Güvenlik Barajının yol yapımında çalışan işçileri taşıyan minibüs, PKK’lı teröristlerin yola döşediği mayına çarptı. Patlamada 4 işçi öldü, 9 işçi yaralandı. Şırnak Valiliği, yaralıların hayatî tehlikesi bulunmadığını açıkladı.

Şırnak’ta meydana gelen mayın patlamasında 4 işçi öldü, 9 işçi yaralandı. Şırnak-Uludere arasındaki Besta bölgesinde işçiler yol yapımında çalıştığı sırada terör örgütü mensuplarınca döşenen mayın patladı. Yaralılar, Şırnak Devlet Hastanesine kaldırıldı. Şırnak Valiliği, Silopi ilçesinde meydana gelen mayın patlamasında 4 işçinin öldüğünü, 9 işçinin ise yaralandığını bildirdi. Şırnak Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, Silopi ilçesine bağlı Balıklaya köyü kuzeyinde, baraj yol yapım çalışmalarını yürüten işçileri taşıyan minibüsün daha önceden teröristlerce yola döşenen mayına çarpması sonucu olay meydana geldi. Yaralıların hayati tehlikesinin bulunmadığı belirtildi. Silopi/aa

07.07.2009


 

“HAKLARIMIZI TALEP ETMEKTEN VAZGEÇMEYECEĞİZ”

Özgür-Der Antalya Temsilciliği tarafından düzenlenen “Başörtüsüne Özgürlük” basın açıklaması Pazar günü Antalya kapalı yolda gerçekleştirildi.

“Başörtüsüne Özgürlük” talebinde bulunan basın açıklamasında şu görüşlere yer verildi: “İnsan hakları ve özgürlükler alanında büyük gelişmeler yaşandığı iddialarına karşın inancımıza ve kimliğimize yönelik baskı ve dayatmalar acımasızca sürmekte. Maruz kaldığımız bu açık zulüm uygulaması ve haksızlığın gündemleştirilmesi dolaylı yöntemler ve dayatmalarla engellenmeye, sesimiz kısılmaya çalışılmaktadır. Ak Parti iktidarı küresel emperyalizmin imtiyazlı taşeronluğunu üstlenerek, jakoben-laik ulusalcı elitlerin toplum üzerindeki baskısını hafifletme söyleminden öte gerçek bir adım atmamaktadır.”

17 AİLEYE DÂVÂ AÇILMIŞTI

Bilindiği gibi daha önce Antalya İnanç Özgürlüğü Platformu tarafından gerçekleştirilen 2. basın açıklamasında 17 aile ve çocukları göz altına alınmıştı. Pazar günkü basın açıklamasında bu konuya yer verildi. Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve 27 Mayıs 2009 tarihinde Sulh Ceza Mahkemesi’ne sunulan iddianamede 17 kişinin cezalandırılması talep edilmekte. Antalya 6. Sulh Ceza Mahkemesinde 15 Ekim 2009 tarihinde görülmeye başlanacak olan dâvâda birçoğu anne baba konumundaki eşlerden oluşan bu kişilere “velayet hakkını kötüye kullanmak” suçu isnat ediliyor. Her ay tekrarlanan eyleme ebeveynleriyle birlikte çocukların da katılması suçlamaya gerekçe gösterildi. Antalya / Yeni Asya

07.07.2009


 

Yaşlılar huzurevine emanet

İZMİR’DE 2005 yılında 17 olan özel huzurevi sayısının 30’a yükseldiğin, kamuya ait huzurevlerine girmek için de 220 yaşlının sıra beklediği bildirildi.

Sosyal Hizmetler İl Müdürü Zekeriya Ertaş, yaptığı açıklamada, toplumsal yapı ve aile değerlerindeki değişiklik, çekirdek aileye dönüş, karı kocanın birlikte çalışması gibi nedenlerin, huzurevleriyle buralarda kalanların sayısının arttığını söyledi.

Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu’na bağlı Konak, Buca, Bornova, Karşıyaka’da bulunan huzurevlerinin tamamen dolu olduğunu ve yaşlıların sıra beklediğini belirten Ertaş, bu huzurevlerinde kapasitelerinin üzerinde 591 kişinin kaldığını ve 220 kişinin de sırada beklediğini ifade etti. İzmir’de Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’na bağlı Narlıdere Emekli Sandığı Dinlenmeevi’nin 1087 kişi kapasiteli olduğunu, Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen 304 kapasiteli Zübeyde Hanım Huzurevi’nin yanı sıra Ödemiş ve Selçuk’ta belediyeler tarafından işletilen 114 kişi kapasiteli iki huzurevi daha bulunduğunu kaydeden Ertaş, şu bilgiyi verdi: ‘’Huzurevlerine yerleşmeyi bekleyen 220 yaşlımız var. Vatandaşların duyarsızlığı yüzünden sırada bekleyen yaşlılar kurumlara yerleştirilemiyor. İnsanlar hasta olan yaşlıları hastaneye veya sokağa terk edip gidiyorlar. Aralarında ismini bile söyleyemeyen, alzheimer hastası yaşlılar da var. Biz bu yaşlılarımızı alıp kurumlarımıza yerleştiriyoruz. Ölüm olmadan yatak boşalmıyor. Yeni hizmete giren Karşıyaka huzurevi dışındaki Buca, Yeşilyurt ve Bornova huzurevleri tamamen dolu. Karşıyaka Huzurevi’nde şu anda 50 yaşlımız var, yaşlı kabulüne devem ediyoruz. Huzurevinin kapasitesi 135 kişi. Bornova’da 102, Yeşilyurt’ta 258, Buca’da 102 yaşlımızı misafir ediyoruz, hepsi de dolu. Parası olanı özel huzurevlerine yönlendiriyoruz. Türkiye’de huzurevi yaşlı yatak sayısında İzmir, İstanbul’dan sonra ikinci sırada. Resmi ve özel 3 bin 300 kapasitemiz var. Bunların bin 200’ü özel, 2 bin 100’ü kamuya ait.’’ Zekeriya Ertaş, son dört yılda İzmir’de özel huzurevi sayısında büyük artış olduğunu, 2005’de 17 olan özel huzurevi sayısının 30’a ulaştığını söyledi. İzmir/aa

07.07.2009


 

150 milyon insan göç edecek

ÇEVRE ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Türkiye’nin Kyoto Protokol’ün önümüzdeki aydan itibaren taraf olacağını açıkladı.

Eroğlu, 26 Ağustos’ta bu kararın BM tarafından açıklanmasını beklediklerini söyledi. Uluslararası Hidrojen Ajansı Başkanı Prof. Dr. Nejat Veziroğlu, küresel ısınma nedeniyle 150 milyon insanın göç etmek zorunda kalacağını açıkladı.

Grand Cevahir Otel’de düzenlenen Uluslararası Küresel Isınma Konferansı’na Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile 48 ülkeden 200’e yakın konuyla ilgili akademisyen katıldı. Toplantıda konuşan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, iklim değişikliği günümüzde insanlığın karşılatığı en büyük ve en karmaşık meselelerden biri olduğunu söyledi. Eroğlu, “Bu küresel bir mücadele gerektiriyor. Bilindiği üzere sera gazlarını bugün durdursak bile iklim değişikilği önümüzdeki 20-30 yıl boyunca devam edecektir. Bu gerçek küresel iklim değişikliğine uyum çalışmalarını, sera gazları azaltma çalışmaları kadar önemli Türkiye en riskli Doğu Akdeniz Havzası’nda yer almakta. İklim değişikliği kıtlık ve çölleşmeyi beraberinde getirmekte. Hükümetimiz bu konudaki mücadeleye çok önem vermektedir. Bu kapsamda İklim Değişikliği ile Mücadele Koordinasyon Kurulu teşkil edildi. Bu kurul çalışmalarını sürdürmektedir” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin yaptığı çalışmalar neticesinde 2009 yılı başında Kyoto Protokolü’ne taraf olmaya karar verdiğini hatırlatan Eroğlu, “Bu karar TBMM’den geçtikten sonra Bakanlar Kurulu kararı alınarak BM’ye gönderildi. 90 günlük bekleme süresinin ardından Türkiye’nin Kyoto Protokolü’ne taraf olduğu kararlaştırılacak. Bu tarih 26 Ağustos 2009’dur. Türkiye’nin ağustos itibariyle Kyoto Protokolü’nün tarafı olduğunu bildirmek isterim” ifadelerini kullandı. İstanbul/cihan

07.07.2009


 

KOBİ’lerin borçları düzenlenmeli

Kayserİ Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mustafa Boydak, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin (KOBİ) ülke ekonomisini ayakta tuttuğunu ifade ederek, “KOBİ’lerin borçlarının düzenlenmesi gerekiyor.

Ancak bakıyoruz, kamu bankalarının bile afakî faiz oranları uyguladığını görüyoruz” dedi.

KOBİ’lerin finansman noktasında sıkıntı yaşadıklarını dile getirdiklerini anlatan Mustafa Boydak, son zamanlarda küçük işletmelerin mevcut kredi borçları sebebiyle yeni finansman bulmakta da iyice zorlandıklarını ifade etti.

Boydak, kredi kartı mağdurları gibi düşünüldüğünde küçük ve orta ölçekli işletmelerin de aynı durumda olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu: “Kredi kartı mağdurlarına devlet son bir kez borçların yapılandırmasını hayata geçirdi. Yeni yapılandırmayla kredi kartı mağduru insanlar kurtulmuş oldu. Şu an için Türkiye’nin lokomotifi olarak değerlendireceğimiz KOBİ’lerin borçlarının yapılandırılması gerekmekte. İstihdamın büyük bir kesimini barındıran KOBİ’lerin borçlarının yapılandırılması şart. Bankalarla olan sıkıntıları nedeniyle finansman sorunu yaşıyorlar. Aralarındaki problemin çözümü şart. KOBİ’lere kamu bankalarının bile afakî faizler uyguladığına şahit olduk. Bu konuda acil düzenleme yapılmalı.” Kayseri / cihan

07.07.2009


 

Zapatero: Türkiye’nin AB’ye girişinden yanayım

İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, “Çok açık bir şekilde Türkiye’nin AB’ye girişinden yanayım” dedi.

Zapatero, Madrid’de genç sosyalistlerin düzenlediği etkinlikte yaptığı konuşmada, 2010’un ilk yarısında İspanya’ya geçecek olan AB dönem başkanlığıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. İspanya’nın, Türkiye’nin AB üyeliğine desteğini yineleyen Zapatero, ayrıca AB dönem başkanlığı boyunca “Avrupa projesine hayat vermek ve uzun vadeli AB politikalarının doğmasını sağlamak” için çalışacaklarını söyledi. AB’nin, ekonomiyi canlandırmak zorunda olduğunu vurgulayan İspanya Başbakanı, finans piyasalarının kontrolü için gerekli mekanizmaların kurulması çalışmalarının tamamlanması gerektiğini belirtti. Ortadoğu meselesi için “Bugün, bir yıl öncesine oranla daha fazla barış olasılığı var” yorumunda bulunan Zapatero, İspanya’nın AB dönem başkanlığı süresinin “bölgede barış girişimleri yapmak için iyi bir zaman olacağını” savundu. Madrid / aa

07.07.2009


 

Tam güneş tutulması 22 Temmuz’da

ÇİN, Hindistan, Güney ve Doğu Asya, Japonya, Endonezya’nın kuzeyi ve Filipinler’de 258 kilometre genişliğindeki hat üzerinde 22 Temmuzda meydana gelecek güneş tutulması sırasında, dünyanın gündüzü dolunay karanlığındaki akşama dönüşecek.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nden alınan bilgiye göre, 2009 yılının ikinci ve son güneş tutulması, Asya’nın doğusu, Endonezya ve Pasifik Okyanusun’dan parçalı tutulma olarak izlenebilecek. Tam tutulma, ayın gölgesinin Türkiye saati ile 03.53’de Hindistan’da Khambhat Körfezi’ne düşmesiyle başlayacak. Gölge 3 saat 28 dakika süreyle, 15 bin 200 kilometre yol kat ederek, 07.18’de dünyayı terk edecek. Tutulmanın hiçbir evresi, Türkiye’den izlenemeyecek. Ayın gölgesi, 05.35’de Güney Pasifik Okyanusu üzerindeyken, tam tutulmanın, 6 dakika 39 saniye ile en uzun sürdüğü an gerçekleşecek. İÜ Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Esenoğlu, yaptığı açıklamada, güneş tutulmasının yılda en az 2 kez meydana geldiğini söyledi. İstanbul / aa

07.07.2009


 

Ayaklarınız kösele ile nefes alsın

Hava sıcaklığının yüksek olduğu yaz aylarında, ayak sağlığı için kösele tabana sahip ayakkabıların giyilmesi tavsiye ediliyor. Bursa Ayakkabıcılar ve Benzerleri Odası Başkanı İbrahim Aytekin, yaptığı açıklamada, kösele tabanlı ayakkabıların, genellikle yazın iyi havalarda kullanıldığını belirti. Kösele tabanın, doğal ve sıhhî bir malzeme olduğuna işaret eden Aytekin, şunları söyledi: ‘’Kösele tabana sahip ayakkabılar, ayağın sıcak yaz günlerinde nefes almasını sağlar, teri emer. Ayrıca kösele tabanlı ayakkabı, vücuttaki stresin atılmasına da faydalı. Kösele tabanın tek dezavantajı, suya pek dayanıklı olmaması.’’ Yapay tabanlı ayakkabıya göre pahalı olması sebebiyle kösele tabanlı ayakkabı kullanımının giderek azaldığına dikkati çeken Aytekin, şöyle devam etti: ‘’Kösele ayakkabıların emek yoğun bir serüveni olduğu için maliyetleri de fazla. Günümüzde ucuzluğu sebebiyle genelde PVC tabanlı ayakkabılar tercih ediliyor. PVC tabanlı ayakkabıların, teri emme özelliği yoktur, koku yapar. O sebeple bu tür tabana sahip ayakkabıları bir gün giyip bir gün dinlendirmek gerekiyor. Ayrıca PVC, sert bir tabandır, kırılma yapabilir.’’ Bazı ayakkabı üreticilerinin, Uzak Doğu ile rekabet edebilmek adına mecburen ucuz malzemeye yöneldiğini anlatan Aytekin, ‘’Ayakkabılar, marka ve modeline göre çeşitli fiyatlarla satılıyor ama bir ayakkabı, imalat bazlı satışlarda 35-40 liranın altına iniyorsa, o ayakkabıda sıhhi olmayan şeyler vardır’’ dedi. Bursa / aa

07.07.2009


 

Kemik iliği dokusu kalbe nakledildi

Belçİka’da doktorlar dünyada ilk kez, kalp krizi geçiren bir hastanın kemik iliğinden elde edilen dokuyu kalbe nakletmeyi başardı. VRT televizyonunun haberine göre ABD’nin önderliğindeki araştırma projesi kapsamında Genk hastanesinde yapılan operasyonda, zarar gören kalp dokusu kök hücre teknolojisiyle elde edilen dokuyla onarıldı. Kalp ameliyatını gerçekleştiren doktor Mathias Vrolix, operasyonun başarısından emin olmak için en az 12 ay geçmesi gerektiğini söyledi. Ani krizlerde kalpteki kas hücrelerinin yarıya yakını zarar görebiliyor. Mevcut durumda kalp krizi geçiren hastalar ilaç ve elektrik şokuyla tedavi ediliyor. Araştırmacılar, kök hücre teknolojisinin kalp hastalıkların tedavisini kolaylaştırarak bazı hallerde kalp nakli ihtiyacını devre dışı bırakabileceğini belirtiyor. Brüksel / aa

07.07.2009


 

Kromozom farkları kanser riskini arttırıyor

Özellİkle 9p21 kromozomundaki farklılıkların beyin ve cilt kanserlerine yakalanma riskini artırdığı belirlendi. ABD’nin Teksas Üniversitesi’ne bağlı M.D.Anderson Merkezi ve Londra’daki Kanser Araştırmaları Kurumundan bilim adamlarının yaptığı araştırma, 9. kromozomda yer alan 5 gende gözlemlenen farklılıklar ile beyin tümörü riskinin artması arasında bağlantı olduğunu gösterdi. Kaliforniya Üniversitesi ve Mayo Clinic’ten bilim adamlarının yaptığı araştırma da aynı sonucu verdi ve 9. kromozomdaki farklılıklar ile glioblastoma (beyin tümörünün habis türü) riski arasında ilişki olduğunu ortaya koydu. Yapılan iki araştırmada ayrıca, 9p21 kromozomundaki farklılıkların melanom (cilt kanserinin habis türü) riskini de artırdığı ortaya çıktı. Nature Genetics dergisinde yayımlanan araştırmalarda, biri 9p21 kromozomunda olmak üzere genlerdeki bazı farklılıklar ile en sık rastlanan cilt kanseri türü bazosellüler karsinom riskinin artması arasında bağlantı olduğu da belirtildi. Washington / aa

07.07.2009


 

Yoksulluk büyük tehlike

YardIm örgütü Oxfam, Afrika, Asya, Latin Amerika’daki 15 ülkede çiftçileri dinledi ve kaleme aldığı raporda, mevsimlerin artık birbirine benzediğini, bunun hasadın alınamamasına neden olduğunu, çiftçilerin ekimi bıraktığını belirtti. Oxfam, raporda ayrıca, “iklim değişikliğinin etkisinin dolarlarla değil, milyonlarca ya da milyarlarca hayatla ölçüleceğini” vurguladı. Örgüt, raporunda, bu hafta İtalya’da bir araya gelecek olan G-8 ülkelerinin liderlerine 2020’ye kadar sera etkisi yaratan gazların salımının en az yüzde 40 azaltılması için derhal harekete geçme çağrısında bulundu. Danimarka’da martta bir araya gelen farklı ülkelerden 2500 bilim adamının araştırma sonuçlarına dayanılarak hazırlanan raporda, kuraklığın, sellerin etkileri ve iklimin değişmesine bağlı daha önce rastlanmayan olayların bazı ülkelerde beslenme ve sağlık alanında ciddî sorunlara sebep olacağı vurgulandı.

BM’nin tarım, mülteciler, sağlık kurumlarının araştırmaları ile çalışanlarının 100 kadar ülkedeki tespitlerinden de yaralanan Oxfam, yoksul ülkelerde hayati önem taşıyan mısır, pirinç gibi temel gıda maddelerinin sıcaklık artışlarına ve alışılmadık mevsim dönemlerinden en fazla etkilenenler olması sebebiyle en fazla endişe uyandıranın, açlıkların artması riski olduğunu belirtti. Roma / aa

07.07.2009


 

G-8 ülkeleri açlığa dur demeli

SİVİL toplum kuruluşu ActionAid, G-8 ülkelerinin açlığın artmasını engellemesi gerektiğini bildirdi. ActionAid yetkilisi Angela Wauye, G-8 ülkelerinin aç bir milyar kişiye yardım etmeyi başaramadığını, 2008’de bu ülkelerin gıda kriziyle mücadele sözü verdiğini ancak geçen yıldan bu yana açların sayısının 100 milyon arttığını belirtti. Kuruluşun verilerine göre, zengin ülkelerin, 2015’de aç insanların sayısını yarıya indirmek için tarıma yardımı yılda 23 milyar dolar artırması gerekiyor. İstanbul / aa

07.07.2009


 

Dink cinayeti tanığından “İki kişi kaçtı” iddiası

Hrant Dink cinayetiyle ilgili dâvânın 10. duruşmasında olay yerinde sanık Ogün Samast’ı gördüğünü belirten tanık dinlendi. Kadın tanık Dink’i vuran kişiyle kaçan bir başka kişiyi daha gördüğünü söyledi. Duruşmada ayrıca olaydan 3-4 gün önce Dink ile konuşurken Ogün Samast’ı gördüğünü savunan tanığın ifadesi de okundu.

Dink cinayeti dâvâsının 10. duruşmasında tanık ifadeleri alındı. Mahkemeye gelen cevabî yazıları açıklayan Mahkeme Başkanı, başka bir suçtan tutuklu Mesut Öz adlı şahsın talimatla alınan ifadesini okudu. Mahkeme Başkanı’nın okuduğu ifadede Öz şunları kaydetti: “Ben Bakırköy’de Atatürk Caddesi’nde yürürken bir şahısla çarpıştım. Yere düştüm, ayağım burkuldu. Sonra Hrant Dink olduğunu öğrendiğim bu şahıs beni yakındaki bir pastaneye götürdü. Çay söyledi. Bir süre konuştuk. O sırada pastanenin yakınındaki bir ağacın altında bir kişinin beklediğini gördüm. Bizi izliyordu. Sonradan bu şahsın Ogün Samast olduğunu öğrendim. Yaklaşık yarım saat bu şahsı takip ettim. Hrant Dink gördü mü bilmiyorum. Bir süre sonra kalıplı, kahverengi montlu, minyon tipli biri daha geldi. Ogün Samast ile görüştüler ve sonra bu şahıs ayrıldı. Bu olaydan 3-4 gün sonra Dink vurulunca, görüntülerdeki Ogün Samast’ı tanıdım. Yanına gelen ikinci kişinin görüntüsünü televizyonlarda görmedim. Görsem tanırdım.”

Cevabî yazıların okunmasının ardından Mahkeme Başkanı, Ogün Samast’a Öz’ün ifadesini sordu. Samast da Bakırköy’ü bilmediğini, Bayrampaşa, Şişli ve Eyüp’e gittiğini iddia etti. Avukat Bahri Belen ise, bu tanıkların mahkeme huzurunda dinlenmesini istedi.

GERGİN MAHKEMEDE

KOMİK ANLAR

Daha sonra olay sırasında Ogün Samast’ı gördüğü belirtilen tanık Mesme Havva’nın ifadesi alındı. Olayı anlatan Havva şunları anlattı: “Ben markette çalışıyordum. Arkadaşım gelmişti, beraber bankaya gidiyorduk. Şahsen tanıdığım Hrant Dink önümüzde yürüyordu. Bir süre sonra arkamızdan gelen genç biri yol istemek amacıyla bizi ittirdi. ‘Oğlum neden itiyorsun?’ dedim. Sonra silâh sesi geldi. Ben, arkadaşım vuruldu sandım. Önümüzdeki kişi ikinci kurşunda sendeleyerek yere düştü. İnsanlar kaçışmaya başladı. Yere düşen bu kişiyi kaldırıp bakmak istedim. Vuran kişiye de ‘Oğlum niye vurdun?’ dedim. Bir yerde durup üçüncü kurşunu da sıktı. Ancak o kişi yere düştüğü için üçüncü kurşun boşa gitti. Ne için bekledi, emin olmak için mi anlamadım. Sonra oradan kaçmaya başladı. Ben Hrant Dink’i yerden kaldırmak isterken, elemanları camdan bakıyordu. ‘Dur savcı gelecek’ dediler. Dokunmadım. Ellerimi dizlerime vurdum. Gözlükçüye girip soluklandım. Bu sırada patronum aradı. ‘Neredesin beni mahvettin’ dedi. Ben de ‘Ben vurmadım’ deyince, ‘Gel biliyorum’ dedi. Sonra karakolda teşhis yaptım. Olay sırasında kenarda duran biri vardı. Vuran kişi kaçınca, bu da kaçmaya başladı. Hatta yolda kızın birine çarptılar elindeki paralar döküldü”

Havva’nın patronuna ‘Ben vurmadım’ dediğini anlatması salonda gülüşmelere neden oldu. Bunun üzerine Havva salondakilere, “Gülmeyin ben şok geçirdim” diye konuştu.

Mahkeme Başkanı’nın “Emniyetteki ifadende Ogün Samast’ın vurma anında ‘Geber Ermeni geber’ diye bağırdığını söylemişsin” diye hatırlatması üzerine, “Duydum, ama söylemek istemiyorum” dedi. Mahkeme Başkanı “Her şeyi söyle ki bir daha seni çağırmayalım” deyince Havva, “Zaten bu son gelişim. Gel desen de gelmem. İşten atıldım. Kocam evden attı. Herkes kendi şeyini soruyor. Bize derdimizi soran yok” şeklinde konuştu. Havva’nın bu ifadeleri de salonda gülüşmelere neden oldu.

Yasin Hayal ve Osman Hayal’in avukatı Eda Salman’ın “Çevredeki insanlar kaçtı mı?” sorusu üzerine Mesme Havva, “Aslında gören çok, ama şimdi görmeyen çok oldu. Kızım ben çok yürekli kadınım. Ama af edersiniz cahilim. Okumadım, okusaydım buraları sallardım. Öyle yürekli kadınım” dedi. Salman’ın soruları üzerine Havva, “Canım o kadarını niye soruyorsun ki?” diye tepki gösterdi. İstanbul / cihan

07.07.2009


 

Cumhurbaşkanı Gül’den demokratikleşmeye katkı bekliyoruz

Memur-Sen Genel Merkezinden yapılan açıklamada, askerlerin sivil mahkemede yargılanması ve sivillerin askeri mahkemede yargılanmaması gibi zorunlu ve olumlu değişiklikleri içeren 5918 sayılı Kanun, sivil ve askeri olmak üzere iki Yargıtay’a sahip olmak gibi bir garabetten kurtulmanın başlangıcı olmak yanında askeri mahkemeleri de “asker kişileri koruma kalkanı” yaftasından da kurtaracağı belirtilirken Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den kanunu bekletmeksiniz onaylaması istendi. Yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’nin, tam ve şartsız demokrasiye kavuşmak adına hızlı ve yönü değiştirilemez bir süreç içerisinde olduğu belirtilirken, “TBMM tarafından kabul edilen ve Cumhurbaşkanlığına gönderilen 5918 sayılı “Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”, bu süreci destekleyecek son derece önemli değişiklikleri içermektedir. Kamuoyunun söz konusu düzenlemeyi ‘askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasının önünü açan düzenleme’ olarak isimlendirmesi dahi yapılacak değişikliğe konunun uzmanlarının ve ilgililerin ne denli olumlu baktıklarını göstermektedir” denildi. Ankara / Fatih Karagöz

07.07.2009


 

“Kimse Kosova’daki istikrarı bozmaya çalışmamalı”

Çeşİtlİ temaslarda bulunmak üzere Kosova’ya gelen TBMM Başkanı Köksal Toptan, Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu tarafından kabul edildi. Cumhurbaşkanı Seydiu, Türkiye’nin, Kosova’nın ekonomik ve siyasi istikrarının sağlanması yönünde yaptığı yatırımlardan dolayı müteşekkir olduklarını belirtti. TBMM Başkanı Toptan da yaptığı açıklamada, Türkiye’nin, Kosova’nın bağımsızlığı, toprak bütünlüğü ve siyasi istikrarı konusunda bugüne kadar verdiği desteği bundan sonra da en güçle şekilde sürdüreceğini söyledi. Demokrasi ve insani değerlerin yükselen değerler haline geldiği ortamda uluslararası gayretlerin de desteğiyle barış ve istikrarın sağlandığına dikkati çeken Toptan, ‘’Kimse çok cana ve gözyaşına mal olan bu istikrarı bozmaya çalışmamalıdır. Türkiye, Kosova’nın geleceği ve insanların huzur ve mutluluğunu esas alan gayretlerini desteklemeye devam edecektir’’ diye konuştu. Priştine / aa

07.07.2009


 

AB yasaları halka anlatılacak

AKP, AB üyelik sürecinde çıkartılan yasaları halka anlatmak için harekete geçti. AKP Bursa İl Başkanı Nagip Vardar, Avrupa Birliği’ne (AB) tam üyelik müzakereleri çerçevesinde çıkartılan yasaların halka daha iyi anlatılabilmesi için AB birimi kuracaklarını söyledi. Türkiye’nin Avrupa üyeliğini çağdaşlaşma olgusu olarak gördüklerini söyleyen Vardar, AB’ye uyum yasalarının halka daha iyi anlatılabilmesi için Bursa teşkilatı olarak yeni birim kurma kararını aldıklarını bildirdi. Avrupa yolunda aydınlatıcı yaklaşımların halkı daha da motive edeceğinden şüphelerinin bulunmadığını belirten Vardar, “Teşkilatımızın bu konuda kendi içinde aldığı karar örnek oldu. AB birimi kurulması yönündeki görüşlerimizi Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’la paylaştık. Başbakanımız konuya çok sıcak yaklaştı ve bu girişimin yaygınlaştırılarak tüm teşkilatlarda uygulanmasını istedi. Şu anda konuyla ilgili bir yol haritası belirleniyor. Çok kısa bir zaman sonra ilçelere varana kadar, birer AB birimi kurulacak. Bu birimler AB’ye tam üyelik sürecinde çıkartılan yasalarla ilgili vatandaşı bilgilendirecek” dedi. Bursa / cihan

07.07.2009


 

Petrol fiyatlarında gerileme

UluslararasI piyasada petrol fiyatları geriledi.Geçen hafta işsizlik oranının ABD’de 26 yıllın, Avro bölgesinde 10 yılın en yüksek seviyesine çıktığı yolundaki raporlar, yatırımcılar arasında küresel ekonomideki iyileşmeye yönelik endişelerin artmasına neden oldu. Londra Borsası’nda işlem gören Brent türü petrolün Ağustos ayı vadeli fiyatı 1,71 dolar azalarak 63,90 dolara indi. Londra / aa

07.07.2009


 

Orta Doğu için “yeni başlangıç” temennisi

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Orta Doğu barışı için “yeni bir başlangıç” temenni etti. İsrail’e gelen Steinmeier, Amerikan yönetiminin desteğiyle Orta Doğu barış sürecine “yeni ivme” kazandırılması dileğinde bulundu. Bakan “Umarım, ABD Başkanı’nın (Barack Obama) girişimi sayesinde Orta Doğu’daki barış sürecinde yeni bir başlangıç olur” dedi. Steinmeier, Başkan Obama’nın İsrail ve Filistinlilere, Filistin sorununun çözülmesi amacıyla iki devletli çözüm için yaptığı çağrıyı hatırlattı. Alman Bakan, ülkesinin ve Avrupa’nın Orta Doğu barışı için önemli rol oynayabileceğini de kaydetti. Bölgedeki iki günlük ziyareti çerçevesinde, Steinmeier’in İsrail’den sonra Doğu Kudüs’te Filistinli yetkililerle görüşeceği, Suriye ve Lübnan’a da gideceği belirtildi. Kudüs / aa

07.07.2009


 

Eğitim yardımı dağıtımında iztiham

nŞanlIurfa’nIn Viranşehir ilçesinde Şartlı Nakit Transferi yardımından faydalanmak isteyen vatandaşlar, PTT şubesi önünde zaman zaman izdihama neden oldu. Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Genel Müdürlüğünce, çocuklarını okula gönderen ailelere dağıtılan yardımlardan yararlanan öğrenci anneleri, Belediye Caddesi’ndeki PTT şubesi önünde sabah saatlerinden itibaren yoğunluk oluşturdu. Mesainin başlamasıyla sıra kapabilmek için bir an önce içeri girmek isteyen vatandaşların oluşturduğu yoğunluk nedeniyle zaman zaman izdiham yaşandı. Kurumun özel güvenlik personelince sıraya konulan kadınlara, sabah saatlerinden itibaren ödeme yapılmaya başlandı. PTT şubesi yetkilileri, ilçede 17 bin 225 öğrenci ailesinin eğitim yardımlarından yararlandığını belirtti. Yardımların dağıtımı sırasında herhangi bir aksaklık yaşanmaması için personelin her zamankinden daha hızlı hareket ettiğini ifade eden yetkililer, ödemelerin hafta sonuna kadar tamamlanacağını kaydetti. Viranşehir / aa

07.07.2009


 

Kansere karşı yeni merkez

Türk Kızılayı’nın Amerikalı bir firma ile yaptığı anlaşma doğrultusunda, kanser tedavisinde, sadece kanserli hücreyi hedef alarak gerçekleştirilen ‘’proton terapi’’ yönteminin uygulanacağı merkez, yaklaşık 260 milyon dolar harcanarak Türkiye’de kurulacak. Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali, yaptığı açıklamada, afetlerde, dünyanın neresinde yaşanırsa yaşansın Kızılay olarak imkânları ölçüsünde yardım eli uzatmaya çalıştıklarını söyledi. Trabzon / aa

07.07.2009


 

Bilgisayarcılarda tatil hareketliliği

OKULLARIN kapanması ile bir yılın stresini atmak isteyen öğrencilerin bilgisayar oyunlarına yöneldiği, oyunsevenlerin iyi bir oyun deneyimi için, ekran kartı, LCD monitör, güç kaynağı ve oyun kolları gibi donanımlarını yenilemeye başladığı bildirildi. Alınan bilgilere göre, yaz tatilinin başlamasıyla, çoğu öğrenci de boş vakitlerini bilgisayar oyunlarıyla değerlendirmeye başladı. Giderek büyüyen bir sektör haline gelen bilgisayar oyunları daha gerçekçi grafikler ve ses efektlerini sunmak için daha güçlü bilgisayarlar gerektirdiğinden, çocuklar da anne ve babalarından hediye olarak buna cevap verecek ek donanım ve parçalar istemeye başladı. Adana’da kurulu bir bilgisayar firmasının yöneticisi Alparslan Yalnızyiğit, yaz döneminin gelmesiyle iş yoğunluklarının da iki kat arttığını söyledi. Tatil sebebiyle oyun üreticilerinin de iddialı oyunlarını piyasaya sunmaya başladığını belirten Yalnızyiğit, bu oyunların takviye donanım olmadan çalışmadığını kaydetti. Güncel oyunları çalıştırabilecek 1 gigabyte bellekli ekran kartlarının fiyatlarının 100 TL ile 350 TL arasında değiştiğini kaydeden Yanlızyiğit, en üst model ekran katlarının fiyatının ise bin TL’ye kadar çıkabildiğini bildirdi. Oyun dünyasının olmazsa olmazı arasında yerini alan büyük boy LCD monitörlerin 230 TL’den başlayan fiyatlarla tüketiciye sunulduğunu anlatan Yalnızyiğit, ‘’Bu oyunları oynatmak için bilgisayarda yeterli bellek (RAM) de bulunmalı. Oyunları rahat şekilde oynatabilmek için 2 GB RAM’lerin fiyatları da 40 YTL’den başlayıp, modeline göre 200 YTL’ye kadar çıkıyor. Oyunlar için yeterli olacak bir 2-3 GHz hızındaki işlemcinin (CPU) fiyatı ise 200-600 TL arasında değişiyor’’ dedi. Yalnızyiğit, bilgisayarın kasasında yapılan bu değişiklikten sonra, oyunu kumanda edecek aksesuarlara da gereksinim duyulduğunu ifade ederek, ‘’Oyun için özel geliştirilen klavye ve fare setlerinin fiyatlarının ise 40 TL’den başlayıp 350 TL’ye kadar çıkabiliyor. Oyunları daha zevkli oynamak için ise oyun kolları ve direksiyon setleri mevcut. Bunların fiyatları da 10 TL’den başlayıp 300 TL’ye kadar ulaşıyor’’ diye konuştu. İstanbul/aa

07.07.2009


 

Güngören’de balkon çöktü bina tahliye edildi

GÜNGÖREN’DE bir binanın balkonu çöktü. Ölen ya da yaralananın olmadığı olay, çevrede panik yaşanmasına sebep oldu. Olay sonrası bina tahliye edildi. Olay, saat 20:45 sıralarında, Karadeniz Caddesi Taşlık Sokak numara 24’te bulunan 5 katlı apartmanda meydana geldi. Apartmanın 2. katında bulunan iki ayrı dairenin balkonu birden aşağı göçtü. Olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Tam o sırada olay yerinden geçen kimsenin olmaması ve balkonda kimsenin bulunmaması muhtemel bir facianın önüne geçti. Evlerinin balkonu çöken İncel ailesi en fazla korkuyu yaşayanlardan biri oldu. Binanın depremde hasar gördüğünü söyleyen apartman sakinleri, “Bu bina eskidir. Deprem zamanında zeminden hasar görmüştür. Zaten korku ile yaşıyorduk. Önce deprem oldu zannettik. Dışarıya çıkıp baktığımızda balkonun çöktüğünü gördük. Ölen ya da yaralanan olmadı” diye konuştu. Binanın içinde inceleme yapan ekipler, ertesi güne kadar binaya kimsenin giremeyeceğini bildirdi. Bunun üzerine bina sakinleri, geceyi geçirmek için yakınlarının yanında gitti. Yapılan incelemenin ardından binanın yıkılıp yıkılmayacağı belli olacak. İstanbul/cihan

07.07.2009


 

Serbest bırakıldı, 2 gün sonra cep telefonu çaldı

OSMANİYE’NİN Kadirli ilçesinde, 2 gün önce hırsızlık şüphelisi olarak gözaltına alınıp mahkemeye çıkarıldıktan sonra serbest bırakılan kişi, önceki gece bir işyerinden çaldığı 2 adet cep telefonuyla suçüstü yakalandı. Alınan Bilgiye göre, önceki gece Savrun Mahallesi’nde bulunan bir lokantaya giren 16 yaşındaki, hırsızlıktan bir çok sabıkası bulunan M.Y, içerden aldığı 2 adet cep telefonunu çaldı. O sırada devriye gezen Asayiş Büro ekipleri olaydan sonra kaçan M.Y’yi, yaptığı çalışmalar sonucu cep telefonlarıyla birlikte kısa sürede yakalayarak gözaltına aldı. M.Y, 2 gün önce üç adet ikametgâh hırsızlığı şüphelisi olarak, O.B (30) ise 13 adet ikametgâh hırsızlığı şüphelisi olarak gözaltına alınmış ve sevk edildiği mahkeme tarafından O.B tutuklanırken, M.Y serbest bırakılmıştı. Zanlılar adlî makamlara sevk edilirken, gülmeleri dikkat çekmişti. Osmaniye/cihan

07.07.2009


 

Dünyaca ünlü hafızlar Kızılcahamam’da buluştu

KIZILCAHAMAM Belediyesi tarafından ilk kez düzenlenen Kur’ân-ı Kerim’i güzel okuma programı Soğuksu Millî Parkında yapıldı. Programa, Dünyaca ünlü hafızlar Muhammed Tusi, Ahmet Ebul Kasım ile Türkiye’nin önde gelen hafızları, Kızılcahamam belediye Başkanı Coşkun Ünal ile çok sayıda davetli katıldı. Programın açılışında konuşan Belediye Başkanı Coşkun Ünal programı bundan sonra her yıl düzenleyeceklerini belirterek, şunları söyledi: ‘’Kızılcahamam bizim kanaatimizce cennet gibi bir yer. Burası vatanını milletini seven insanların yaşadığı ihlâslı halk topluluğu. Bundan sonra Temmuzun ilk haftası kimseye söz vermeyin, çünkü her temmuzun ilk haftasında yaptığımız bu organizasyonun ikincisi, üçüncüsü, dördüncüsünü yaparak devam edeceğiz. Biz Temmuzun ilk haftasında sizleri burada bekliyoruz.’’ Kızılcahamam da ilk kez düzenlenen Kur’ân okuma programının sonunda semâ gösterisi yapıldı ve Türk tasavvuf musikisi konseri verildi. Kızılcahamam/aa

07.07.2009


 

AB’nin uzmanları İzmir’den çıkt

TÜRKİYE’NİN AB’ye üyelik sürecinde gençlerin somut bilgilere dayanan fikirler geliştirmelerine imkân sağlamak amacıyla yapılan ‘’Avrupa Bilgi Yarışması 2009’’ adlı bilgi yarışmasının bu yılki Türkiye birincisi İzmir’den çıktı. Millî Eğitim Bakanlığı, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu ve AB Bilgi Büroları Ağı işbirliğinde düzenlenen yarışmanın, Ankara’da yapılan finalinde 16 takım arasından İzmir Güzelbahçe 60. Yıl Anadolu Lisesi şampiyon oldu. Okul, Avrupa Bilgi Yarışması 2008’in de Türkiye ikincisiydi. Yarışmada ‘’AB kurumları, politikaları (insan hakları, yenilik, çevre) ve programları, Avrupa ve AB tarihi ve genişleme süreci, Türkiye’nin AB katılım süreci ve aday ülkeler, genel kültür ve coğrafya’’ konularındaki bilgileriyle rakiplerini geride bırakan öğrenciler Yetkin Kaan Gençtürk, Damla Mengen, Başak Koçdar, Metehan Ümit yarışmaya ‘’sıkı’’ bir tempoda hazırlandıklarını söyledi. İzmir Millî Eğitim Müdürü Mehmet Rağip Üye de yarışmanın, öğrencilerin AB ve AB’ye üyelik sürecini takip etmeleri ve ‘’Türkiye açısından fazlaca hassas bir konuya hakim olmaları’’ bakımından oldukça önemli olduğunu söyledi. Öğrenciler yarışma ödülü olarak Brüksel ve Prag seyahati kazandı. Ankara/aa

07.07.2009


 

‘Terör zararları’ karşılanıyor

VAN Vali Yardımcısı Mehmet Nuri Başaran, Van’da şimdiye kadar 24 bin 685 başvurunun, ‘’Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Yasası’’ gereği oluşturulan Zarar Tespit Komisyonu tarafından karar bağlandığını söyledi.

Başaran, Valilik salonunda düzenlediği basın toplantısında, 27 Nisan 2004’te yürürlüğe giren 5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Kanunu’ndan yararlanmak üzere başvuru yapan vatandaşlardan, işlemleri 2008 yılının nisan ayında tamamlanan 895 kişiye ait 12 milyon 235 bin 762 TL’lik ödeneğin, İçişleri Bakanlığı tarafından gönderildiğini, bu ödeneğin de söz konusu kişilerin hesabına aktarıldığını belirtti.

Kanun kapsamında şimdiye kadar Van Valiliğine, 33 bin 734 başvuru yapıldığını ifade eden Başaran, ‘’Valiliğe yapılan 24 bin 685 başvuru, yasa gereği oluşturulan Zarar Tespit Komisyonlarınca karara bağlanmıştır’’ dedi.

Vali Yardımcısı Başaran, bu kapsamda 13 bin 186 kişi için 190 milyon 758 bin 100 TL’lik tazminat ödenmesine karar verildiğini ifade ederek, ‘’Bugüne kadar ise 6 bin 402 kişi için 101 milyon 455 bin 523 TL’lik tazminat ödemesi yapılmıştır. Bütün başvuruların etkin adil ve hızlı bir şekilde sonuçlandırılması için komisyonlar yoğun çaba göstermişlerdir’’ diye konuştu.

Tazminat alan vatandaşların, aldıkları kaynağı ekonomiye kazandıracak şekilde değerlendirmeleri gerektiğini vurgulayan Başaran, terör ve terörle mücadeleden doğan manevi zararın ise ‘’Köylere Dönüş Rehabilitasyon Projesi’’ kapsamında giderilmeye çalışıldığını söyledi. Başaran, konuşmasının ardından yasadan yararlanan bazı vatandaşlara para çeklerini verdi.

Terör nedeniyle Gevaş’ın Töreli köyünden kent merkezine göç eden Mehmet Ziya İnal, köyünü terk ederek kent merkezine yerleşen kişilerin, maddi ve manevi açıdan sıkıntı yaşadığını belirterek, ‘’Maddi sıkıntımızın giderilmesi için tazminat ödenmesine başlanmıştır. Bu ödemenin gecikmemesi için yoğun çaba gösteren yetkililere teşekkür ediyorum’’ diye konuştu. Van/aa

07.07.2009


 

Yanlış yapanı yakalarsam gözünün yaşına bakmam

DEVLET Bakanı Hayati Yazıcı, Gümrük Müsteşarlığı Erenköy Gümrük Müdürlüğü’nde denetimde bulunarak, çalışan ve gümrük müşavir yardımcılarının sorunlarını dinledi. Yazıcı, habersiz olarak geldiği Gümrük Müsteşarlığı Erenköy Gümrük Müdürlüğü’nde, servisleri gezerek personeli denetledi. Gümrük işleyişine yönelik birim personellerinden bilgi alan Yazıcı, ayrıca çalışanların sorunlarını da dinledi. Daha sonra Erenköy Gümrük Müdürü Faruk Kavak’ın makam odasına geçen azıcı, buradan da kurumun güvenlik sistemini monitörden izleyerek inceledi. Yazıcı, aynı alanda bulunan Gümrük Müsteşarlığı Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri (TASİŞ) Erenköy Bölge Müdürlüğü’nde de denetim yaptı. Gümrüklerle ilgili söylenen bir takım şeyler olduğuna değinen Yazıcı, ‘’O konuda herkesin duyarlı olması lazım. Öncelikle iş sahiplerinin duyarlı olması lazım. Elbette burada çalışan kamu personelinin de sorumluluklarının olması lazım. Bu konuda hassasiyetimiz son derece yoğun. Toleransımız sıfır. Etik kurallara aykırı, herhangi bir yanlış yapanı yakalarsam hiç kimsenin gözünün yaşına bakmam. Doğru yapanların da arkasındayım. Onların da hakkını koruruz’’ diye konuştu.

07.07.2009


 

Gelişmiş ülkeler Afrika’ya borçlu

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Afrika’daki 1,4 milyar insanın hâlâ enerjiden istediği payı alamamasının dünyanın gerçeği olduğunu belirterek, ‘’Gelişmiş ülkelerin de bu ülkelere bir borcunun olduğunu belirtmek istiyorum’’ dedi. Küresel Isınma ve İklim Değişikliği İzleme Komitesi tarafından düzenlenen ‘’Küresel Isınma üzerine Küresel Konferans’’ın açılışında konuşan Yıldız, bir önceki enerji kaynağı çok fazla pahalandırılmadan bir sonraki enerji kaynağının devreye giremediğini söyledi. Yıldız, ‘’Her ne yapacaksak, hangi enerji kaynağını geliştireceksek şu anda ortak ekipler kurarak, bir nevi ekiplerimizi değiştirerek enerji ile alakalı alınacak kararlarda çevrede bulunan arkadaşlarımızın, çevre ile alakalı alınacak kararlarda da Enerji Bakanlığı’mızda bulunan arkadaşlarımızın içinde bulunduğu bir karar mekanizması oluşturmak istiyoruz. Ortak dil başka türlü tesis edilemeyecek’’ dedi. Yıldız, hem büyümeyi sağlıklı yapmak hem enerji yatırımlarını gerçekleştirmek hem de aynı zamanda dünyanın sağlığına dikkat zorunluluğu bulunduğunu belirtti. Taner Yıldız, ‘’Şu anda Afrika’da yaşanan enerji talebi ile 1,4 milyar insanın hala enerjiden istediği payı alamamasının dünyanın gerçekleri olduğunu ve gelişmiş ülkelerin de bu ülkelere bir borcunun olduğunu belirtmek istiyorum’’ dedi. Herkesin kendi konumunu çok iyi bilmesi gerektiğini, giderek globalleşen dünyada ülkelerin bağımsız davranma diye bir durumunun bulunmadığını ifade eden Yıldız, buna herkesin itina göstermesi gerektiğini kaydetti. İstanbul/aa

07.07.2009


 

Umman heyeti, TBMM’de

UMMAN İçişleri Bakanlığından bir heyet, Şura Meclisi seçim kanunu hazırlıkları çerçevesinde, TBMM’de temaslarda bulundu. İdari Mahkeme Başkanı Abdullah Al Alawi başkanlığındaki Umman Şura Meclisi Seçim Kanunu Hazırlama Komitesi, ilk olarak TBMM Anayasa Komisyonundan, Seçim Kanunu hakkında bilgi aldı. Konuk heyet, daha sonra Türkiye-Umman Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı, AKP Ankara Milletvekili Aşkın Asan ile bir araya geldi. Umman’da çok güzel günler geçirdiğini anlatan Asan, başta Umman Sultanı Kabus bin Said olmak üzere tüm Ummanlıları, Türkiye’ye davet etti. Asan, Umman’ın, yurt dışında rahat edilecek ülkelerin başında geldiğini dile getirerek, Türkiye ile Umman’ın birbirine benzeyen ortak çok yönleri bulunduğunu söyledi. KKTC’nin, Umman’da temsilcilik açmasından duyduğu mutluluğu dile getiren Asan, ‘’Her platformda Kıbrıs Türklerinin haklı davasını dile getirmeye çalışıyoruz. Çok çekiyorlar, töhmet altında bırakılıyorlar. İçimizden, ‘Arap kardeşlerimiz bu haklı davaya niçin sahip çıkmıyor’ diyoruz. Ancak Ummanlıların yeri bambaşka. KKTC’nin temsilcilik açmasına izin verdikleri için teşekkür ediyorum’’ dedi. Aşkın Asan, kadınlara verilen öncelik açısından Umman’ın durumunun, Türkiye’den daha iyi olduğunu belirterek, ‘’Bizim onlardan öğreneceklerimiz var. Eğitim fakültesi dekanı, bir bayan. Çok iyi yetişmiş bayanları, güzel yerlere getiriyorlar. Biz daha yeni, eğitim bakanımızı kadın yapabildik’’ diye konuştu. Ankara/aa

07.07.2009


 

DÜNYAYI BEKLEYEN RİSKLER

ULUSLARARASI Hidrojen Enerji Ajansı Başkanı Prof. Dr. Nejat Veziroğlu ise yaptığı konuşmada küresel ısınmanın önümüzdeki dönemdeki muhtemel etkilerine dikkat çekti. Veziroğlu, “Güney ve kuzey buzulları eriyor. Bir sürü ada devleti ve Maldivler bu yüzyıl sonunda yok olacak. Bangladeş ve Hollanda gibi ülkeler deniz seviyesinin yükselmesinden çok çekecekler. Yaklaşık 150 milyon kişi 6 kıtadan taşınmak zorunda kalacak. Bu yüzyıl sonunda deniz seviyesi bir metre artacak” dedi.

07.07.2009


 

50 liralık hediye çeki için sıraya girdiler

n‘KRİZ varsa Çare de Var’ kampanyası çerçevesinde Forum Ankara Outlet’in dağıttığı 50 liralık hediye çeki büyük ilgi gördü. Sabahın erken saatlerinden itibaren şehrin merkezine 16 kilometre mesafede olan alışveriş merkezine giden vatandaşlar sıraya girdi. Alışveriş merkezinin kapılarının açılmasıyla içeri giren Ankaralılar, ilk 100 kişiye verilen hediye çekini kaçırmamak için birbirleriyle yarıştı. Forum Ankara Outlet’teki hediye çeki dağıtma programına Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da katıldı. Alış veriş merkezine gelen ilk 100 kişiye 50 liralık hediye çeki verildi. Vatandaşlar aldıkları çeklerle alış veriş yaptı. Küresel ekonomik krizin Türkiye’ye olumsuz etkilerini azaltmak için yapılan projeyle 41 gün boyunca 4 bin 100 kişiye toplam 205 bin liralık hediye çeki verilecek. 31 Ağustos 2009’a kadar sürecek kampanya çerçevesinde 100 liralık alışveriş yapanlara da plaj havlusu hediye edilecek. Hediye çeki dağıtma programına Multi Turkmall CEO’su Levent Eyüpoğlu ve Multi Turkmall Alışveriş Merkezleri Yönetimi Genel Müdürü Murat Sekmen’de katıldı. Ankara/cihan

07.07.2009


 

DHA muhabiri vefat etti

DOĞAN Haber Ajansı (DHA) Elazığ Muhabiri Mustafa Devrim, geldiği Tunceli’de fenalaşması üzerine kaldırıldığı hastanede öldü. Alınan bilgiye göre, arkadaşlarıyla birlikte gezi amacıyla Tunceli’ye gelen Devrim (37), kaldığı otelde aniden fenalaştı. Arkadaşlarının haber vermesi üzerine otele gelen 112 sağlık ekiplerince Tunceli Devlet Hastanesine kaldırılan Devrim, kurtarılamadı. Devrim’in cenazesi, ölüm nedeninin belirlenmesi için Elazığ Adli Tıp Kurumuna gönderildi. DHA’da 3 yıl önce göreve başlayan Devrim’in, evli ve 2 çocuk babası olduğu öğrenildi. Tunceli/aa

07.07.2009


 

Korumacılık önlemleri artabilir

DÜNYA Bankası Başkanı Robert Zoellick, küresel ekonomik durgunluk devam ederken daha çok hükümetin sınırlı ticaret yollarını arayacağını bildirdi. Zoellick yaptığı açıklamada, ekonomik durgunluğa karşı ithal vergiler ile diğer bariyerlerin çok sık kullanılan önlemler olduğunu belirterek, zayıf talep nedeniyle ticaret hacminde gerilemenin yaşandığını kaydetti. Zoellick, işsizlik yükselirken, ticari engeller açısından bir ülkenin ‘’kısasa kısas ile karşılık vermek’’ konusunda kendini bir diğerine karşı mecbur hissedebileceği yorumunda bulundu. cenevre/aa

07.07.2009


 

Gönül köprüsü projesi bir yıla yayılacak

MİLLî Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, öğrencilerin farklı yerleri ve kültürleri tanımaları amacıyla hazırlanan ve geçen yıldan itibaren uygulanmaya başlanan ‘’Gönül Köprüsü Projesi’’nin büyüyeceğini ve tüm öğrencileri kapsar hale geleceğini bildirdi.Proje kapsamında gezilere katılan öğrencilerden bir grup, Çubukçu’yu MEB Tevfik İleri Salonu’nda ziyaret etti. Öğrencileri tek tek öperek ‘’hoşgeldiniz’’ diyen Çubukçu, yaptığı konuşmada, projeyle öğrencilerin farklı illere gezilere gittiklerini ve Türkiye’nin farklı yörelerinden öğrencilerin bir araya geldiğini anlattı. Öğrencilerin bu gezilerle hem birbirleriyle hem de tarihi ve kültürel değerlerle buluştuklarını ifade eden Çubukçu, öğrencilere ‘’Sizler değişime, coşkuya, keşfetmeye, yeni ilişkiler kurmaya, yeni yerler görmeye en açık kesimsiniz. Gönül Köprüsü Projesi bu anlamda size yol arkadaşlığı yapan, seyahat etme imkanı sağlayan çok değerli bir proje’’ diye seslendi. Bakan Çubukçu, projenin yurtdışında da uygulanıp uygulanmayacağı konusundaki soruya, ‘’Şimdilik kendi ülkemizin bölgelerini, insanını tanıma konusunda uyguladığımız bir proje’’ dedi. Çubukçu, projenin ilk etapta yaz aylarında uygulandığını ancak yıl içine yaymayı, yarıyıl tatilinde veya sonbaharda da gezi programları düzenlemeyi planladıklarını bildirdi. Ankara/aa

07.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.