17 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

 

İsrail’den İran’a gözdağı

İsraİllİ bir Savunma yetkilisi, İsrail’in, aralarında bir nükleer denizaltının da bulunduğu savaş gemilerinin Süveyş kanalından geçerek Kızıldeniz’e açılmasının “ciddiye alınması” gerektiğini söyledi. İsrailli yetkilinin, İngiliz Times gazetesine yaptığı açıklama, İsrail basınının internet sayfalarının hemen tamamına yansıdı.

Bunun İran’ın nükleer tesislerine muhtemel bir saldırının hazırlığı olarak görüldüğü belirtilirken, adı açıklanmayan İsrailli yetkili, “İsrail, zamana yatırım yaparak, İran’a muhtemel bir saldırının karmaşıklığına hazırlanıyor. Bu manevralar İran’a, İsrail’in, (İran’ın) tehditlerinin arkasına düşeceği yolunda bir mesajdır” ifadesini kullandı. Times’ın haberinin, Arap kaynakların, İsrail’in son derece gelişkin ve füze donanımlı iki savaş gemisinin Süveyş’ten geçerek Kızıldeniz’e açıldığı yolundaki bilgilerin ortaya çıkmasının hemen ardından geldiğine dikkat çekiliyor. İsrail’in Dolfin tipi bir nükleer denizaltısının geçen ayın sonunda Süveyş’ten geçip, sonra geri döndüğü yolundaki haberi, daha sonra Hanit ve Eylat adlı füze donanımlı, Sa’ar 5 tipi iki savaş gemisinin daha kanaldan geçip Kızıldeniz’e açıldığı haberleri izlemiş, Eylat’ın geçen Salı günü Kızıldeniz’e geçtiği bildirilmişti. İsrailli Savunma yetkilisi ayrıca, İsrail’in kamuoyu önündeki bu uzun vadeli manevralarının rastgele manevralar olmadığını belirterek, “Bu gizli bir operasyon değil... İsrail’in yapabileceklerini ortaya koyan bir vitrindir” ifadesini kullandı. Aynı yetkili, İsrail’in daha önceki, Yunanistan ile İsrail Hava Kuvvetleri’nin Cebelitarık’taki uzun dönemli tatbikatlarına ilişkin haberleri de hatırlattı.

İSRAİL, FİLİSTİN’E TAVİZLE DÜNYADAN DESTEK ARIYOR

İsraİl’İn bir süre önce İran’ın nükleer bir güce sahip olmasından endişe eden bazı Arap ülkeleriyle diplomatik bağlarını güçlendirme çabalarına da dikkat çekilirken, özellikle Mısır ile ilişkilerin, İran’a karşı aynı güvensizliği paylaşan iki ülke olarak giderek daha güçlendiğine vurgu yapıldı. Öte yandan, aynı haberde, İsrail ile Batılı liderler arasında şekillenmeye başlanan anlaşmanın, Filistinliler ve Arap komşularıyla barış görüşmelerinde tavizler karşılığı, İsrail’in İran’ın nükleer tesislerine muhtemel bir saldırısına karşı uluslararası desteği kolaylaştıracağını yazdı. Gazeteye açıklama yapan bir İngiliz yetkili, böyle bir yaklaşımın, bir yıl içinde bir İsrail saldırısına imkân sağlayabileceğini öne sürdü. Kimliği açıklanmayan diplomatlara göre, İsrail, İran’a muhtemel bir operasyon için uluslar arası destek karşılığında, bir Filistin devletinin oluşturulmasına, yerleşim politikasında ve Arap komşularıyla ilişki konularında tavizler önermeye hazır. Avrupalı bir diplomat, gazeteye, “İsrail, İran tehdidini, yerleşimlerle yer değiştirme yolunu seçti” diye konuştu.

17.07.2009


 

Rusya: Nabucco, rakip değil

Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı Viktor Zubkov, Nabucco’nun Güney Akım doğal gaz boru hattına karşı ciddî bir rakip olmadığını söyledi.

Münih’te temaslarda bulunan Zubkov, Rus haber ajansı RİA Novosti’ye yaptığı açıklamada, “Sizin de bildiğiniz gibi bize ait olan Güney Akım ve Kuzey Akım doğal gaz boru hatlarına karşı Nabucco’nun ciddî bir rakip olduğunu düşünmüyoruz. Uzmanlar, Nabucco’yu dolduracak kadar gaz bulunmadığını belirtiyorlar” dedi.

Zubkov, Avrupa’nın gaz kaynaklarını çeşitlendirme çabalarının son derece normal olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Ancak bu boru hattının nasıl doldurulacağı da ayrı bir hesaplama konusu. Korkarım ki karşıtlarımız kaynaklarını iyi hesaplamadıkları bir proje için acele etmiş olabilirler ve bu da belirli hırsların anıtı olacak boş bir boru hattına dönüşebilir.”

Rus uzmanların Nabucco’yu doldurabilecek bir kaynak bulamadığını belirten Zubkov, “Ancak ne kadar farklı gaz boru hattı olursa o kadar iyi” diye konuştu.

Rusya kInandI

Beyaz Saray, Rus insan hakları savunucusu Natalya Estemirova’nın kaçırılmasının ve öldürülmesinin son derece endişe verici ve üzücü olduğunu bildirdi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Mike Hammer, Rus hükümetini, bu suçun sorumlularını adalete teslim etmeye ve kanunsuzluğa izin verilmeyeceğini göstermeye çağırdı. Çeçenistan’da önceki gün kaçırılan insan hakları savunucusu ve serbest gazeteci Natalya Estemirova, komşu İnguşetya Cumhuriyeti’nde ölü bulunmuştu.

17.07.2009


 

“Uygurlar’a geniş haklar tanınmalı”

Avrupa Parlamentosu’nun İngiliz üyesi Graham Watson, Çin hükümetinin Uygur Türkleri’ne uyguladığı politikayı değerlendirdi.

Watson’a göre bölgenin huzura kavuşması Uygurlar’a tanınacak daha fazla özgürlüğe bağlı. Graham Watson, “Çin’de şu anki durum, 15-20 sene öncesi gibi değil. Fakat yine de büyük sorunlar varlığını sürdürüyor. Hâlâ siyasî mahkûmlara işkence, polis merkezlerinde şiddet, zorla çalıştırılan işçi kampları mevcut. Ancak bazı dürüst Çin Komünist Parti yetkilileri, Şincan Uygur Bölgesi’ne huzur getirebilmek için bölge halkının anadillerini kullanması, kendilerine daha geniş bir otonomi ve kalkınma fırsatları verilmesinin gerekli olduğunu söylüyorlar” dedi. Avrupalı Parlamenter, “Son 50 yıla bakarsanız, bu bölgede kültürel bir soykırım yapıldığını söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

17.07.2009


 

Hindistan ve Pakistan bir araya geldi

Hİndİstan ve Pakistan Başbakanları, iki ülke arasındaki gerginliği azaltmak amacıyla bir araya geldi.

Bağlantısızlar Hareketi zirvesi için Mısır’ın Şarm Eşşeyh beldesinde bulunan Hindistan Başbakanı Manmohan Singh ve Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, geçen yıl Hindistan’ın Mumbai şehrinde düzenlenen terör saldırılarından sonra ilk kez zirvenin yanı sıra görüştü. Hindistan geçen Kasımda 166 kişinin öldüğü saldırılardan Pakistanlı teröristleri sorumlu tutmuştu. İki ülke arasındaki Keşmir, su konuları ve askerden arındırma meseleleri saldırılardan sonra yarım kalmıştı. Singh, zirvede yaptığı konuşmada, teröristlerin ve onlara yardım edenlerin adalete teslim edilmesi gerektiğini vurgularken, Pakistan Başbakanı da Güney Asya’da barışın ulaşılabilir olduğunu dile getirmişti.

17.07.2009


 

Belarus, Abhazya’yı tanıyacak

Gürcİstan’dan tek yanlı bağımsızlığını ilân eden Abhazya’nın lideri Sergey Bağapş, Belarus’un Abhazya’nın bağımsızlığını tanıyacağını söyledi.

Moskova’nın Sesi (Eko Moskve) radyosuna konuşan Sergey Bağapş, “Belarus’un, Abhazya’nın bağımsızlığını önünde sonunda tanıyacağından emin olduğunu” belirtti. Sorunun çözüleceğini ancak ne kadar zaman alacağını bilmediğini belirten Bağapş, bunun elbette Belarus Parlamentosu ve hükümetinin vereceği bir karar olduğunu kaydetti. Öte yandan, Abhazya’da 12 Aralık 2009’da “devlet başkanı seçimi” yapılması planlanıyor. Sergey Bağapş’ın muhtemel tarihini açıkladığı seçimle ilgili konuşan Gürcistan’daki hükümet yetkilileri, seçimlerden önce bölgede ciddî bir siyasî cepheleşme beklendiğini kaydetti.

17.07.2009


 

Honduras durulmadı

Honduras’In geçici lideri Roberto Micheletti, devrik Devlet Başkanı Manuel Zelaya’nın yeniden iktidara gelmesine izin verilmemesi şartıyla görevinden istifa edebileceğini bildirdi.

Zelaya’nın devrilmesinden sonra geçici olarak yönetimin başına getirilen eski kongre lideri Micheletti, başşehir Tegucigalpa’da gazetecilere, ülkesine barış ve sükûnetin gelmesi için istifa etmesi gerekiyorsa Zelaya’nın yeniden geri dönmemesi şartıyla bunu yapmaya hazır olduğunu söyledi. Micheletti, istifa teklifinin, Honduras’ın üyeliğini askıya alan Amerikan Devletler Örgütüne (OAS) iletildiğini de belirtti. Honduras’ta 28 Haziran’daki darbenin yol açtığı siyasî krizin giderilmesi için yapılan görüşmelere hafta sonu Kosta Rika’da devam edilmesi bekleniyor.

17.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.