30 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

İşsizlik oranı artacak mı?

Türkİye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), OECD’nin Türkiye’deki işsizlik oranının, pozitif büyümeye geçilmesi beklenen gelecek yıl da yükselişini sürdürerek yüzde 16,4’e varacağını öngördüğünü bildirdi.

TİSK, Temmuz ayı ekonomik bültenini açıkladı. Bülten de,“Yılın ilk altı aylık dönemi tamamlanmış ve Türkiye ekonomisinin durgunluk içine girdiği artık kesinleşmiştir. Ülkemiz İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemin en önemli krizini yaşamaktadır” denildi. OECD’nin, Türkiye’deki işsizlik oranının, pozitif büyümeye geçilmesi beklenen gelecek yıl da yükselişini sürdürerek yüzde 16,4’e varacağını öngördüğü açıklanan bülten de, işsizliğin yüzde 20 patikasına yükselmemesi için yurtiçi üretim ve istihdam dostu bir büyüme politikasına geçilmesi gerektiği vurgulandı. 2009 yılının ilk çeyreğinde gayri safi yurtiçi hasıla sabit fiyatlarla yüzde 13,8 azaldığına dikkat çekilirken, bunun Türkiye’nin 1930’lı yıllardan sonra yaşadığı en yüksek oranlı küçülme olduğu, krizin başladığı ABD’nin yüzde yüzde 5,5 küçüldüğü düşünüldüğünde, Türkiye’deki küçülmenin sadece küresel krizden kaynaklanmadığı, 2001 krizi sonrasında var olan yapısal sorunlar göz ardı edildiği için Türkiye’nin aynı zamanda kendi krizini de yaşadığının söylenebileceği ifade edildi. Krizde yurtiçi talepteki daralmanın yanı sıra, yurtdışı talep de daraldığı için eskiden olduğu gibi kurları aşağıya çekerek yurtdışı talebi canlandırma imkânı kalmadığı da belirtilen bültende, “Küresel krizin etkisi ile küçülen AB ekonomisinin doğal olarak Türkiye’den mal talebi de azalmış ve 2008 Mayıs ayında yüzde 50,2 olan Avrupa Birliği’nin ihracatımızdaki payı 2009 Mayıs ayında yüzde 47,2 düzeyine inmiştir. AB’ye yapılan ihracat, 2008 yılının aynı ayına göre yüzde 44,5 azalarak 3.474 milyon dolara gerilemiştir” denildi.

Ekonomideki talep daralması ve üretim düşüşünün sonucu olarak Türkiye’nin TÜFE ve ÜFE’de daha önceki yıllarda yakalayamadığı oranlara ulaştığı da bildirilen açıklamada ekonomideki daralmanın etkisi ile 2009 yılı Nisan döneminde istihdam edilenlerin sayısının geçen yılın aynı dönemine göre 530 bin kişi azalarak, 20 milyon 698 bin kişiye gerilediğine dikkat çekildi.

TÜRKİYE EN YÜKSEK İŞSİZLİK

ORANINA SAHİP DÖRDÜNCÜ ÜLKE

Raporda işsizlikle ilgili şu görüşlere yer verildi: “Klâsik tanıma göre işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 285 bin kişi artarak 3 milyon 618 bin kişiye yükselmiştir. İşsizlik oranı 5 puan yükselerek yüzde 14,9 düzeyine çıkmıştır. The Economist’in verilerine göre Nisan 2009’da Türkiye yüzde 14,9’luk işsizlik oranı ile küresel piyasalarda adı geçen 39 ülke içinde Güney Afrika (yüzde 23,5), İspanya (yüzde 18,1) ve Letonya’dan (yüzde17,4) sonra en yüksek işsizlik oranına sahip dördüncü ülkedir. “OECD verilerine göre, Türkiye’de ekonomik büyüme hızı 2010 yılında, OECD ve AB geneline kıyasla daha fazla olacak; ancak işsizlik artmaya devam edecektir. 2010 yılında Türkiye, OECD Ülkeleri içinde işsizlik oranının yüksekliği açısından İspanya’dan sonra ikinci sırada gelecektir. OECD’nin Türkiye’de büyümeyi 2009’da yüzde (-) 5,9; 2010’da yüzde 2,6 olarak tahmin ettiği dikkate alındığında, 2010’da pozitif büyümeye rağmen işsizlik oranında artış öngörülmesi dikkat çekicidir.”

FATİH KARAGÖZ / ANKARA

30.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  İşsizlikte artış devam ediyor

  İşsizlik oranı artacak mı?

  İstanbul-İzmir Otoyolu, Ege’ye ‘kazanç’ getirecek

  Otomotiv sanayiinin payı geriledi

  Yeni Galata Köprüsü’nde çalışma

  İŞKUR’dan, 20 bin kişiye kurs

  Buğday ithal etmek zorunda kalabiliriz

  Türkiye Finans’tan yaz kampanyası

  1 Liraya ayakkabı

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.