24 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Aile

Dondurulmuş gıdaları çözdürürken zehirlenmeyin

Sağlık Bakanlığı besin zehirlenmelerine karşı vatandaşlara uyarılarda bulundu. Bakanlık, dondurulmuş gıdaların oda sıcaklığında, kalorifer ya da soba üzerinde bırakarak çözdürülmemesi gerektiğini vurguladı.

Sağlık Bakanlığı, yaz aylarında sıkça görülen besin kaynaklı zehirlenmelere karşı vatandaşları uyardı.

Besinleri satın almadan tüketime kadar geçen aşamalarda hijyenik şartların yeterince sağlanamaması dolayısıyla, zararlı hale gelebildiğine dikkat çeken Bakanlık; pek çok besin kaynaklı zehirlenmelerin sebebi olan bakteri ve toksinlerin (zehirlerin) özellikle sıcaklıkların artmasıyla birlikte üremek için uygun ortam bulduğunu ve yaz aylarında besin kaynaklı zehirlenmenin daha sık görüldüğüne dikkat çekti.

Bakanlık, besin zehirlenmelerinden korunmak amacıyla besin güvenliğinin sağlanmasında dikkat edilecek hususları şöyle sıraladı:

lBesinler, güvenilir yerlerden satın alınmaya özen gösterilmelidir.

lHer türlü gıda maddesi satın alırken etiket bilgisi okunmalı, üretim ve son kullanma tarihi, Tarım ve Köyişleri Bakanlığından üretim izni olup olmadığı ve saklama şartlarına dikkat edilmelidir.

lİçme sularının güvenilir kaynaklardan satın alınmasına özen gösterilmeli, tüketimde kullanılmış şebeke suyu tercih edilmeli, güvenilirliğinden emin olunmayan sular kaynatıldıktan sonra içilmelidir.

lÖzellikle yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyecekleri almaktan kaçınılmalıdır.

lYiyecekler satın alındıktan sonra açıkta ve oda sıcaklığında bırakılmamalı, tüketilene kadar buzdolabı ısısında muhafaza edilmelidir.

lÇiğ ve pişmiş yiyecekler birbirine temas etmeyecek şekilde üzerleri kapalı olarak muhafaza edilmelidir.

lSebze ve meyveler iyice yıkandıktan sonra tüketilmelidir.

lDondurulmuş besinler, buzdolabı sıcaklığında veya mikrodalga fırında çözdürülerek kullanılmalı, çözdürme işlemi oda sıcaklığında veya kalorifer, soba üstüne bırakılarak kesinlikle yapılmamalıdır.

lKonserve satın alırken, alt ve üst kapakları şişkin, kutusu hasar görmüş, kapağı gevşemiş ve son kullanma tarihi geçmiş olanlar kesinlikle satın alınmamalıdır.

lKırmızı et, tavuk, balık, süt ve süt ürünleri gibi kolay bozulabilen riskli besinler uygun süre ve sıcaklıklarda pişirilmeli, pişmiş yemekler oda sıcaklığında 2 saatten fazla bekletilmemelidir.

lPişirildikten sonra hemen tüketilmeyecek yemekler, hızla soğutularak yeniden servis edilene kadar buzdolabında saklanmalıdır.

lBesinleri hazırlama, pişirme ve servisinde kişisel hijyen kurallarına uyulmalı, eller yemek hazırlamadan önce ve tuvaletten sonra mutlaka iyice yıkanmalıdır.

lÇiğ et, yumurta ve kümes hayvanları gibi besinleri hazırladıktan sonra eller iyice yıkanmalı, bu tür riskli besinler ve pişirilmeden tüketilecek sebze ve meyveler hazırlanırken ayrı doğrama tahtası ve bıçaklar kullanılmalıdır.

lHer kullanımdan sonra besinleri hazırlarken kullanılan bütün araç ve gereçler ve yüzeyler deterjanlı sıcak su ile yıkanıp iyice durulanmalıdır.

lKullanılan bezler, tutaçlar ve süngerler mikropların bir yerden başka bir yere taşınması için en iyi araçlardır. Bu sebeple, her kullanım sonrası bezler deterjanla yıkanmalı, ıslak ve sıkılı halde bırakılmamalıdır.

24.07.2009


Sigara, ağız ve dişeti hastalığına da yol açıyor

BAŞTA kalp ve damar hastalıkları, akciğer kanseri gibi ciddî hastalıklara sebep olan sigaranın, içerisinde bulundurduğu nikotin ile diş sağlığını da olumsuz yönde etkilediğini belirten Diş Hekimi Mehmet Zahid Kazandı sigara içen kişilerin diş ve diş etlerinde çeşitli hastalıkların gözlenebildiğini kaydediyor.

“Sigara kullanmak ağız kanseri, dişeti çekilmesi, doku bozuklukları, kötü ağız kokusu, dişeti hastalığına yatkınlık, damakta kırmızı renkli iltihabı oluşumu, dişlerin üzerinde katran artıkları veya koyu kahverengi leke gibi birçok rahatsızlığa neden olmaktadır. Bunun yanında ağız kanseri riskini de arttırır” diyen Diş Hekimi Mehmet Zahid Kazandı sözlerini şöyle sürdürdü. “Ağız kanserinin özellikle son yıllarda çok yaygın bir şekilde görüldüğünü ve bu hastalığa yakalanmış kişilerin büyük bir çoğunun uzun yıllar sigara kullandığını belirtiyor ve sigara kullanımını bırakma ile bu hastalığa yakalanma riskini azaltabilirsiniz. Sigara içerisindeki nikotin diş yüzeylerine çökerek bir tabaka oluşturur. Bu tabaka diş estetiğini bozduğu gibi ağızda bakteri oluşumunu hızlandırıp dişlerin çürüğe karşı direncini azaltır. Bunun yanı sıra ağzında diş çürüğü olan birinin sigara içmesi çürüğünün daha hızlı bir şekilde yayılmasına sebep olur.

Sigara içmek kadar dumanı soluyan kişilerin de dişlerinde büyük bir zarar oluşur. Yapılan birçok çalışma sigara içilen ortamlarda bulunan kişilerin sigara içmeseler bile, içen kişiler kadar sigaradan etkilendiklerini ortaya koymuştur. Her yıl binlerce pasif içici sadece sigara dumanını soluduğu için çeşitli hastalıklara yakalanmaktadır ve hatta hayatlarını kaybetmektedirler.”

24.07.2009


Gündüz yorulan çocuk, gece çabuk uyuyor

BİRÇOK ebeveynin denediği yöntemi, Yeni Zelandalı bilim adamları ispatladılar: Gün içinde yorulan çocuk, gece daha çabuk uykuya dalıyor.

Auckland Üniversitesi’nden Edwin Mitchell ve ekibi, ölçüm cihazıyla 7 yaşındaki 591 çocuğun hareketlerini inceledi. Araştırmada, çocukların uykuya ortalama 26 dakikada daldıkları, daha çabuk uyuyanların hareketli çocuklar olduğu görüldü. Hareketsiz geçen her saatin çocuğun uykuya dalma süresini 3 dakika uzattığını vurgulayan bilim adamları ayrıca, iyi uyuyamayan çocuğun okulda daha fazla güçlük çektiğini belirterek, bu çocukların aşırı kilolu olma riskinin de daha fazla olduğunu kaydettiler. Ebeveynlerin yüzde 16’sının okul çağındaki çocuklarının uykuya dalmada güçlük çektiğinden yakındığı vurgulanırken, hareketin yalnızca aşırı kilolu olmamak ve kalp damar sağlığı için değil uyku için de önemli olduğu ifade edildi. Araştırma, ‘’Archives of Disease in Childhood’’ dergisinde yayımlandı.

24.07.2009


Bakanlıktan, TV kanalları için psikolog teklifi

DEVLET Bakanı Selma Aliye Kavaf, çocuklar ve aile üzerinde olumsuz etkiye sebep olan programlar hakkında RTÜK’e yazı gönderilerek, televizyon kanallarında psikolog, sosyal araştırmacı ve sosyologların istihdam edilmesinin önerildiğini bildirdi.

Kavaf, yazılı ve görsel medyada çıkan haberler ve televizyon programlarıyla ilgili her türlü tesbitlerin değerlendirildiğini, ihmal veya istismar içeren vak'alara gerekli müdahalelerde bulunulduğunu kaydetti.

Çocuklar ve aileler üzerinde olumsuz etki oluşturduğu düşünülen programlarla ilgili RTÜK’e yazı gönderildiğini bildiren Kavaf, şöyle devam etti: ‘’Türk aile yapısına uygun olmayan yarışma programları, gündüz kuşağı kadın programları, büyü, sihir içeren, ağalık sistemi ve mafya örgütlenmesini konu alan filmlere ilişkin SHÇEK Genel Müdürlüğü olarak RTÜK’e yazı gönderilmiştir. Söz konusu yazıda, yayın ilkelerine atıfta bulunulmuş, yayınlanan programlara ilişkin eleştirel bir bakış açısının yanı sıra yapıcı öneriler de dile getirilmiştir.

Mevcut programların yayınlandıktan sonra olumsuz etkileri üzerinde yapılan şikâyetlerle cezaî yaptırımlar getirildiği konusuna dikkati çekilerek televizyon programlarının standart ve sınırlarının belirlenmesi, televizyon kanallarında psikolog, sosyal çalıştırmacı ve sosyologların istihdam edilerek programların yayınlanmadan önce değerlendirilmesinin sağlanabileceği vurgulanmıştır.’’

24.07.2009


İLGİNÇ BİLMECELER

Hangi yıldız hem gece, hem gündüz gözükür?

(Denizyıldızı)

Kediler hangi balığı yiyemezler?

(Köpekbalığını)

Bir eliyle 10 tonluk kamyonu kim durdurabilir?

(Trafik polisi)

24.07.2009


TEKERLEMELER

lİndim kuyu dibine sildim süpürdüm silkindim çıktım.

lİt iti itti bit iti itti it biti itti. Bit gitti it gitti. İtti bitti gitti.

lKırk kanatlılardan Kırklarelili kırkayak kıkırdayarak kırık kırak yerken.

lSizin damda var beş boz başlı beş boz ördek bizim damda var beş boz başlı beş boz ördek. Sizin damdaki beş boz başlı beş boz ördek; bizim damdaki beş boz başlı beş boz ördeğe: “Siz de bizim gibi beş boz başlı beş boz ördeksiniz.” demiş.

24.07.2009


FIKRALAR

Dişler

ÖĞRETMEN, sınıfa sormuş:

“En son hangi diş çıkar, çocuklar?”

Komik çocuk cevap vermiş:

“En son takma diş çıkar öğretmenim!”

Tavukların

haberi var mı?

ADAMIN biri kendini mısır zannediyormuş. Tavuklar kendisini yer diye hiç dışarı çıkmıyormuş. Bir gün psikoloğa götürmüşler. Adamı zorla ikna ederek insan olduğuna inandırmışlar. Doktor adamı ikna ettiğini iyice anlamak için, hastaya bir kaç soru sormuş. Adama, “ Sen insan mısın?” diye sormuş. Adam demiş ki, “Peki doktor, beni insan olduğuma inandırdınız, ama tavukların bundan haberi var mı?”

24.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.