07 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

Rusya’da başörtüsü serbest

Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin, “Fransa’da ortaöğretim okullarındaki başörtüsü yasağı gibi bir uygulama Rusya'da yok. İsteyen öğrenciler başlarını örterek hem ortaöğretime, hem de üniversitelere gidebiliyor. Hatta öğretmenlerimiz de başlarını örterek derslere girebiliyor” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’in 104 yıllık Moskova Merkez Camii’ne tarihî bir ziyaret gerçekleştirmesi, Rusya Müslümanları tarafından büyük memnuniyetle karşılandı. 1917 yılından bu tarafa yasaklanan din eğitiminin, devlet eliyle verilmeye başlayacak olması da ayrı bir devrim olarak değerlendiriliyor. Orta öğretim ve üniversitelerde öğrencilerin başları örtülü olarak derslere girebildiği, öğretmenlere de benzer özgürlüğün tanındığı ülkede, helâl gıda ve diğer dinî alanlarda da yeni uygulamalar başlıyor. Medvedev, ziyaretinde Müslümanların Rusya için önemine işaret etti ve İslâm ülkeleri ile ilişkilerde destek beklediğini söyledi. İktidar, ülkede yaşayan 20 milyon Müslüman’ı zenginlik olarak görürken, uluslar arası ilişkilerde de elini güçlendirdiğinin farkında.

Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin, Medvedev’in cami ziyaretini tarihî bir olay olarak niteledi.

Öte yandan Rusya’nın 18 bölgesinde, üç ayrı müfredatla din eğitimi pilot uygulama olarak başlıyor. Üç yıl devam edecek uygulamada eksikliler tesbit edilecek ve yeni düzenlemelere gidilecek. Ardın da, bütün Rusya’da din eğitimi müfredatlara girecek. İsteyen resmî olarak kabul edilen dört dinden birinin eğitimini alabilirken, dileyen de bunların karışımı din kültürü ve ahlâk bilgisi dersini tercih edebilecek. Dinle ilgisi olmayanlar da sadece etik değerlerin öğretildiği üçüncü alternatifi tercih edebilecek. Mevcut uzlaşıyı çok olumlu değerlendiren Gaynuddin, “Sadece Hristiyanlığın öğretileceği bir din eğitimi uygulamaya konulsa idi, bu bizim için çok kötü olurdu.” dedi.

07.08.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Rusya’da başörtüsü serbest

  YENİ HEDEF, FAİZSİZ BANKACILIK

  Blackwater Haçlı zihniyetiyle çalıştı

  Domuz gribi hac ve umreyi etkiledi

  Amerika masum çiftçileri öldürdü

  El Fetih’in Kongresi tartışmalı geçiyor

  Batılı siyaset, İslâm karşıtlığını körüklüyor

  Kıbrıs müzakerelerinde ilk tur tamamlandı

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.