04 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Bilişim-Teknik

40 yılının özeti bu sitede

Gazetemİz yazarlarından araştırmacı-yazar Halil Uslu’ya ait web sayfası. Sayfada yazarımızın özgeçmişi okunabiliyor ve çıkardığı kitaplar görülebiliyor. Yazılar bölümünde 1994 yılından itibaren bugüne kadar gazetemizde yayınladığı bazı makalelere ulaşmaları mümkün. Sitenin Basın Odası bölümünde ise yazarımızın verdiği konferansların medyada yansımalarını görebiliyoruz. Ana sayfada bazı programların videoları indirilebiliyor. Resim galerisinde ise konferanslarda çekilmiş muhtelif görüntüler yer alıyor. İletişim bölümünden yazarla irtibata geçmek mümkün…

04.08.2009


En sık güncellenen teknoloji sitesi

Sİte yetkililerinden aldığımız bilgiye göre: “Teknoloji sitesi ShiftDelete.Net, 2005 yılında kuruldu ve kısa zamanda yüksek bir trafiğe kavuşarak herkes tarafından bilinen bir teknoloji rehberi haline dönüştü. Test merkezi ve deneyimli yazar kadrosu ile Türkiye’deki en sık güncellenen teknoloji sitesi olan ShiftDelete.Net, içeriklerin tamamını kendi mutfağında hazırlıyor ve çok sayıda video ile bu içeriğin daha kolay anlaşılmasını sağlıyor. Hem yazılım hem de donanımları videolar eşliğinde okurlarıyla paylaşan sitenin çok aktif bir de forumu var. Çok hızlı değişen teknoloji dünyasından en son haberleri almak, ülkemize gelen en yeni cihazları yakından tanımak, bilgisayarla ilgili sorunlarınızı paylaşmak ve çözmek için tercih edebileceğiniz en iyi adreslerden biri. “

04.08.2009


Ücretsiz yazılım

Bir bilgisayar aldıktan sonra ihtiyacımız olan birçok program var. Örneğin bir antivirüs-antispyware yazılımı, ofis yazılımı, photoshop yazılımı vs. Bu programları da almaya kalktığımızda her birine en az 20-100 YTL arası para ödememiz gerekiyor. Bu programların illegal paylaşıldığı birçok site var, bu da vicdani kanaatimize uygun gelmiyor. Peki, her programa bu kadar para mı vereceğiz? Hayır, merak etmeyin her programın benzer ücretsiz alternatifleri var. Programcılık ve bilhassa “açık kaynak” yazılım sektörü çok gelişti.

Bu yazılımların “Açık kaynak (open source)” diye adlandırılmasının nedeni program kodunun herkese açık olması ve böylelikle isteyen herhangi bir programcının programı geliştirebilmesi, bir önceki versiyondan üstün hale getirebilmesi. Tabiî programcı değilseniz bu gerekli değil, programın kullanılması tamamen ücretsiz. Bu yazılımlar piyasadaki bir kısım boğucu endüstri devlerinden bunalan programcılar tarafından tasarlanıyorlar. Örneğin Linux bu yolla oluşturulan windows yerine kullanılan bir işletim sistemi. Türkiye’de geliştirilen Pardus da Linux’ün açık kaynağından faydalanılarak hazırlanmış bir Türkçe Linux çeşidi.

Bizi daha çok ilgilendirenler programlar. Evet neredeyse her programın ücretsiz alternatifleri var ve bu alternatif programlar hiç de yabana atılacak cinsten değiller. Mesela Microsoft ofis alternatifi “open office”. Ofis takımında olan word, excel, powerpoint gibi araçları içinde barındırıyor. Üstelik Microsoft ofis dokümanlarıyla uyum içinde çalışabiliyor. Ofisde bulunan neredeyse tüm özellikler içinde var ve tamamen ücretsiz.

Ücretli yazılımlar ise hemen hemen her zaman şişirilmiş, çok etkileyici bir renk şemasına ve gerçekten çok yağlı bir görünümde, bilgisayar gücünü fazla tüketen bir yapıya sahiptir. Eğer görünümüne aldanmazsanız, ücretsiz yazılımlar da iyidir hatta çoğu kez daha iyidir. Bilgisayarınızı daha az yorar, güvenli ve kullanıcı dostudur. Multimedya, grafik, 3D animasyon, güvenlik gibi her alanda birçok kaliteli ücretsiz program var. İsterseniz bir sonraki yazımızda da bu marifetli programlardan bahsedelim.

MUHARREM ZEL

04.08.2009


CCleaner

BİlgİsayarInIzda biriken gereksiz sistem kayıtları ve temporary(geçici) dosyalar, hatalı kısayollar, gereksiz çerezler gibi gereksiz dosyalardan sıkıldıysanız, hard diskinizde bu dosyalar hatırı sayılır yerler kaplamaya başladıysa CCleaner programı tam size göre.

Buna benzer aynı işi yapan bir çok program var, ama CCleaner’in kullanımının kolay olması ve arayüzünün basit olması CCleaner’i diğerlerinden ayırıyor. Açılımı Crap Cleaner, yani gereksiz dosyalarımızı temizleme. Böylece zamanla biriken gereksiz dosyalardan kurtularak daha performanslı bir bilgisayarla karşılaşıyoruz. Şimdiye kadar birçok bilgisayarda denedik ve 1 GB’a yaklaşan gereksiz dosyaları sildik. Ayrıca programın küçük olması ve pratik olması da bizleri sevindiren öğelerden. Özellikle günün büyük bir kısmını internette harcayanlar için bu program vazgeçilmez. CCleaner ayrıca İnternet Explorer harici Opera, Firefox, Safari ve Chrome gibi tarayıcılara ait geçici dosyaları, çerezleri ve geçmişi silebiliyor. Bütün Windows sürümlerinde çalışan program http://www.ccleaner.com/ adresinden indirilebilir.

04.08.2009


Sitelerimizi test ettirelim!

İnternete girdiğimizde bir çok siteye gireriz. Girdiğimiz sitelerin güvenli olup olmadığıyla pek ilgilenmeyiz. Oysa bilgi güvenliğimiz için girdiğimiz sitelerin güvenliği önemlidir. Güvenlik şirketi McAfee’nin site tarama motoru tam işimize göre. SiteAdvisor yazılımı, riskli bir siteyi tıklatmadan önce size Web siteleri hakkında güvenlik tavsiyeleri veren ödüllü ve ücretsiz bir tarayıcı eklentisidir. Test ettireceğiniz siteyi yeşil (güvenli), sarı (riskli), kırmız ı(tehlikeli) olmak üzere gruplandırıyor. Böylece siteleri ziyaret ederken daha dikkatli davranmış oluruz. Programın Web sayfasında “Güvenli şekilde arama, gezinti ve alışveriş yapabilmeniz için web sitelerinde casus yazılım, spam ve aldatmaca testleri gerçekleştiriyoruz” ibaresi yer alıyor. Herhangi bir arama motorunda karşımıza çıkan web sayfalarının kenarına (güvenli, riskli ve tehlikeli) işaretleri koyuyor -resimdeki kutucuklarda görüldüğü gibi… Yazılıma http://www.siteadvisor.com/ adresinden ücretsiz sahip olunabilir.

04.08.2009


Windows se7en izlenimleri

Geçen günlerde bilgisayarımla aram iyi olmadığı için format atmak zorunda kaldım. Git gide sıkıldığım Windows Xp’den Windows Se7en’e terfi ettim. İyi mi ettim bilmiyorum? Ama kullandığım zaman iyi ettiğime karar verdim. Vistadan daha ağır bir performans beklerken Xp’den daha yüksek bir performanslı bilgisayara sahip oldum. Çok hızlı, çok pratik, çok kullanışlı… İlk yüklediğiniz zaman İngilizceydi, ama daha sonra güncelleştirmeleri yükledikten sonra Türkçe kabuğa sahip oldum, çekirdek olarak İngilizce, ama kullanıcı Türkçe olan kısmı görüyor. Gayet kullanışlı ve ideal bir işletim sistemi olmuş. Özellikle sürücüleri kendi kendine tanıması herhalde teknik servis elemanlarını rahat ettirecektir. En sevdiğim özelliği alt kısımdaki başlat tabında program kalabalığının olmaması. Bilmiyorum yazarak ne kadar anlatabilirim. Ama bildiğim tek bir şey var o da Xp’den ve Vista’dan daha iyi olduğu. Her yeni çıkan ürün iyi değildir kavramını Vista çıktığı zamanlarda çok kullandım. Ama şimdi iyi olan bir şeyi methetme sırası. Fazla söyleyecek söz bulamıyorum, deneyin pişman olmayacaksınız. Kalın selametle bir sonraki yazılarımda görüşmek üzere…

(Kabuk: İşletim sisteminin donanım özkaynaklarını atamak gibi en temel görevleri yerine getiren kısmı)

M. BEŞİR PARLAKOĞLU

04.08.2009


BİLİŞİM SÖZLÜĞÜ

Bilgisayar okuryazarlığı:

Bilgisayarların yetenek, uygulama ve işlemelerini anlayabilme ve kullanabilme düzeyi.

Bilgisayar Bilimi:

Matematik, elektronik, mantık, insan davranışları, bilgisayar mimarisi, algoritmalar, yapay zeka gibi dağarcıkları içine alan ve bilgisayarların tasarımı, verilerin işlenmesi gibi alanlarda çalışma yapan bilim dalı. Bilgi İşleme Sistemi: Belirli bir takım bilgi işleme görevlerini sağlamak üzere örgütlenmiş ve donanım, yöntem ve uzman kişileri kapsayan sistem.

04.08.2009


BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

-undisclosed-recipients ne demektir?

SayfamIzIn ilk sayısında, mail gönderirken gördüğümüz ‘CC ve BCC’ alanlarını öğrenmiştik. BCC kısmını yazılan mailler karşı taraftan gizleniyordu. Undisclosed-recipients teriminin anlamını da bu şekilde çevirebiliriz: Örtülü, gizli alıcılar. Yani alıcının mail adresleri görünmüyor. Sonuç olarak mail gönderirken göndereceğimiz maillerin isimlerini karşı taraftan gizlemek istiyorsak (özellilkle toplu mail gönderimlerimizde) Bcc alanını kullanırız ve bu karşı tarafa ‘undisclosed-recipients’ şeklinde gider. Gmail mail sisteminde bu alanları kullanmak için ‘CC ve BCC’ ekle kısmına tıklamamız gereklidir. Yahoo mailde ise CC alanı aktiftir, BCC alanını göstermek için ‘Show BCC-Bcc göster’ seçeneğini aktif hale getirmemiz gereklidir. Mynet mail sisteminde ise bu alanlar zaten hazırdır.Hotmail mail sisteminde ise ‘Bilgi ve ilgi alanlarını göster” seçeneği ile bu kısımları görebiliyoruz.

Peki BCC’nin kullanım amacı nedir?

Kullanıcının isteği dışında gelen maillere Spam mailler adı verilmektedir. Bu mailler, “bu mesajı bilmem kaç kişiye yollarsanız, bilmem ne kuruluşu mesaj başına x dolar verecek” vb. ifadelerle kullanıcılara gönderilmekte ve bunların diğer kullanıcılara aktarılması istenmektedir. Bu tür postaların hiçbirinin gerçekle ilgisi yoktur ve tek amaçları bu tür postalar FORWARD edildikçe (iletildikçe) üzerinde toplanan e-posta adreslerinin toplanması amaçlıdır. İşte gönderdiğimiz kimselerin mail adreslerini korumak için BCC alanını kullanmak ve alıcıları spam maillerden korumak için ‘undisclosed-recipients’ haline getirmek en uygun çözüm… Spam mailler üzerinde daha geniş durmak dileğiyle…

04.08.2009


BUNLARI UNUTMAYIN!

- http://www.resulullah.org adresine üye olarak her gün mail adresinize bir hadis gelmesini sağlayabileceğinizi, ayrıca Peygamber Efendimiz ile alakalı pek çok bilgiye ulaşabileceğinizi...

- http://pdf.yeniasya.com.tr/ adresinden gazetemizi pdf formatında tam haliyle okuma keyfini yaşayabileceğinizi…

- http://www.nurpenceresi.com/cevsen.php adresinden evradlarınızı bilgisayar ortamında okuyarak bilgisayar başındayken zamanınızı değerlendirebileceğinizi…

- Halit Esendir’in gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’la yaptığı ve STV Haber’de yayınlanan programın videolarını http://www.yeniasya.com.tr/video/ adresinden izleyip/indirebileceğinizi…

- 40. Yıl kutlamaları ile ilgili çoklu ortam dosyalarına ve 40. Yıl Tanıtım filmine http://40.yil.yeniasya.com.tr/ adresinden ulaşabileceğinizi…

- 24-01-2006 tarihinden itibaren bazı günler hariç bugüne kadar olan bütün gazete arşivine www.yeniasya.com.tr adresinden ve son 7 ayın da PDF formatına yine aynı siteden ulaşabileceğinizi…

04.08.2009


BİLİŞİM-HABER

Yepyeni bir tarayıcı: Google Chrome

Chrome, Google’ın çıkardığı yeni web tarayıcısının ismi. Chrome de google ana sayfası gibi sade tasarlanmış. Google Ekibi bunu “Yolunuzdan çekiliyor ve sizi gitmek istediğiniz yere götürüyoruz.” diyerek ifade ediyor. Google ekibi bu tarayıcı ile hızı ve cevapverilebilirliği artırdığını ifade ediyor. Ayrıca kodlamalarını açık yaptığını ifade eden ekip, Apple’ın WebKit ve Mozilla’nın Firefox bileşenlerinden faydalandığını ifade etmiş.

Chrome’nin önde gelen özellikleri:

Her yeni sekmeyi açtığınızda, en çok ziyaret edilen siteleri, en çok kullanılan arama motorlarını ve en son yer imi eklenmiş. Sayfaları ve kapatılan sekmelerin görsel bir örneğini görme imkânı ve kullandığınız her sekme tarayıcıdan bağımsız olarak çalışması ve bu yüzden bir uygulama çökerse diğerlerini etkilememesi. Sekmelerin üstten açılması ve şüpheli sayfalara karşı kullanıcıyı uyarması da yeni tarayıcının önde gelen özelliklerinden… Chrome tarayıcı http://www.google.com/chrome adresinden indirilebilir.

04.08.2009


BİLİŞİM-MİZAH

- Hmm yazılım mühendisliği, nasıl oluyor o?

- Bilgisayar yazılımı üzerine.

- Yazı mı yazıyorsun yani bilgisayarda?

- Evet yazı yazıyorum bilgisayarda. (la havle)

- Ne mühendisisin?

- Bilgisayar

- Yav bizim oğlana şöyle iyi bişey, oyunlu falan, toplasak kaça çıkar?

- Sen şimdi ne okuyordun?

- Bilgisayar mühendisliği

- Evladım boşuna okuyorsunuz siz, şimdiki çocukların hepsi bilgisayar kurdu, bizim oğlan bütün gün internet cafede.

Tabii amca, anlıyorum…

04.08.2009


GÜNÜN BİLİŞİM SÖZLERİ

-Şifrenize diş fırçanız gibi davranın: Kimseye kullandırmayın ve altı ayda bir değiştirin. (Clifford Stoll)

-Rahatla biraz! Sadece sıfırlar ve birler var!

-Tasarım bir şeyin nasıl göründüğü veya ne hissettirdiği değildir. Tasarım, onun nasıl çalıştığıdır. (Steve Jobs, Apple)

-640 KB herkes için yeterli olmalıdır. (Bill Gates)

04.08.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.