07 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

Hiroşima’dan dünyaya nükleer çağrısı

Tarİhİn ilk nükleer saldırısının 64. yılı sebebiyle, atom bombasının atıldığı Japonya’nın Hiroşima şehrinin Belediye Başkanı Tadatoşi Akiba, 2020’ye nükleer silâhlardan tamamen arınılması çağrısı yaptı.

Japonya’nın batısındaki Hiroşima şehrinde kurbanların hatırasına düzenlenen törene, aralarında ABD’nin attığı bombadan kurtulmayı başaranların da bulunduğu, Başbakan Taro Aso ve 60 kadar ülkeden temsilcilerden oluşan yaklaşık 50 bin kişi katıldı. ABD’den temsilcinin katılmadığı ve 6 Ağustos 1945’te korkunç bombanın patladığı şehirde, büyük hasar görmesine rağmen ayakta kalan tek bina olan “Genbaku”nun önünde düzenlenen törende, şehrin Belediye başkanı Akiba, Başkan Barack Obama’nın nükleer karşıtı tutumunu övdü. Atom bombasına başvuran tek nükleer güç olduğunun altını çizdiği ABD’nin Başkanı Obama’nın, “ülkesinin dünyanın nükleer silâhlardan kurtulması için ahlâkî davranma sorumluluğu bulunduğunu” söylediğini hatırlatan Akiba, “nükleer silâhların ortadan kaldırılması sadece Hibakuşalar’ın (atom bombasından kurtulanlar) değil, bu gezegendeki halkların ve milletlerin çoğunluğunun dileğidir” dedi. Hiroşima’ya atılan atom bombası yüzünden 6 Ağustos - 31 Aralık 1945 arasında toplam 140 bin kişi öldü. ABD, 9 Ağustos’ta da 70 bin kişinin ölümüne sebep olan ikinci atom bombasını Nagasaki şehrine attı. Japonya 15 Ağustos 1945’te teslim oldu ve o tarihten bugüne kadar barışçı bir millet ve ABD’nin en yakın müttefiklerinden birisi haline geldi. Buna karşılık Amerikan hükümeti, masum kurbanlar için şimdiye kadar özür bile dilemedi. Hiroşima / aa

KİTLESEL KATLİÂM ARACI: ATOM BOMBASI

Atom bombası, patlamanın kontrolsüz çekirdek tepkimesi yoluyla sağlandığı bomba modelidir. Çekirdek tepkimesi zincirleme ve çok hızlı gerçekleştiğinden ortaya devâsâ bir enerji açığa çıkar ve bu da patlama ile beraberinde şok dalgası oluşturur. Fisyon tipi çekirdek tepkimesine dayalı atom bombalarında yüksek zenginlikte (saflıkta) Uranyum (235U) veya Plütonyum (239Pu) kullanılır. Günümüzde üretilen bombalar daha çok plütonyum muhtevalıdır. Bu yüksek zenginlikte malzeme, zenginleştirme tesislerinden ya da nükleer reaktörlerden elde edilmektedir. Zincirleme çekirdek tepkimesinin gerçekleşmesi için, ortamın kritik adı verilen seviyede ya da üstünde olması gerekmektedir. Bunun için de belli miktarda ki kütlenin belli bir hacimde olması gereklidir. Bu gereken en az kütleye kritik kütle, hacime de kritik hacim denir. Atom bombalarına kritik kütle sağlanacak miktarda malzeme konur. Bu malzeme öyle bir dağınık yerleştirilir ki, kritik hacim şartı sağlanamaz ve bu sayede bomba beklerken ya da taşınırken tamamen güvenli bir şekilde durur. Atom bombasında patlamanın gerçekleşmesi için nükleer malzeme dışında iki ayrı önemli bölüm daha vardır. Bunlardan biri tetiklemeyi yapacak olan fünye diyebileceğimiz parçadır. Genelde dinamit kullanılır. Bombanın patlaması için bu az miktardaki dinamit ilk olarak patlar ve patlamanın etkisi ile dağınık nükleer malzeme bir araya gelerek kritik hacme ulaşır. Artık kritik kütlede ve hacimde olan malzemede zincirleme çekirdek tepkimesini bu nötron kaynağından çıkan nötronlar başlatır ve bundan sonrası kontrolsüz bir biçimde devam eder ve patlama gerçekleşir. Bu buluş nükleer silâhların üretimine başlanmasına sebep olmuştur.

07.08.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  GENELKURMAY AÇIKLASIN

  Putin’in yarım günlük Türkiye ziyareti

  Darbe niyetlerinden haberim vardı

  Mehmet Güvenç duâlarla

  Hiroşima’dan dünyaya nükleer çağrısı

  Gıdada yenilebilir ambalaj devri

  Kediler de solak olabiliyor

  Mars’ta metan gazı

  11 Eylül, binlerce kişiyi astım etti

  Dünyanın en eski haritası bulundu

  Japon turist İtalyan Bakan’a ders verdi

  Çamurdan enerji üretilecek

  AIDS’in gen haritası çözüldü

  İlk duruşma 7 Eylül’de

  AKP binasına saldırı

  Akaryakıta bir zam daha

  ÖTV etkisi geçti, oto satışları yüzde 34 düştü

  Bankaların 6 aylık kârı yüzde 32,6 arttı

  TMO’dan spekülatif fiyat artışlarına tedbir

  Şırnak’ta mayın patlaması: 1 yaralı

  Dokunulmazlık dosyaları TBMM başkanlığında

  40’ından sonra üniversite

  Greenpeace, Putin’i protesto etti

  Emniyet, 9.500 polis alacak

  Sultangazi’nin ‘ilk’ bilgi evi hizmete açıldı

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.