09 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Basından Seçmeler

Yunanistan’da G. Kurmay başkanlarını ne yaparlar?

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök’ün ifadesini de içeren Ergenekon Davası’nın üçüncü iddianamesi, Türkiye’nin özellikle...

...2003-2004 yıllarında çok ciddi bir darbe tehlikesi atlattığını çok açık bir biçimde ortaya koyuyor...

İşin daha da korkuncu, olup bitenden tüm devletin haberi var o dönemde... Şimdi yargıda hesap veren cuntacılar oyunu açık oynuyorlar ama onlara kimse dokunamıyor.

Şimdi dokunuluyor olmasına da açık açık homurdanan ve “darbeleri meşru, halk iradesini de gayri meşru” kabul eden sürüsüne bereket adam dolaşıyor ortada.

Tabiî Ergenekon Davası’nın yeminli karşıtı medyanın bir kesimi de buna dâhil.

***

Ergenekon sürecine canı sıkılan büyük gazetelerden birinde, sanki mahcup bir el tarafından birinci sayfaya iliştirilmiş gibi duran “Yunan Genelkurmay Başkanı’nın kellesi erken kesildi” başlıklı haberi görünce gülümsedim.

Genelkurmay Başkanı’nın siyasal konuları kapsayan basın toplantılarını canlı yayınlarla vermek yetmiyormuş gibi ana haber bültenlerinde de bunu defalarca mayalandıran, ertesi gün de gazetelerin ilk sayfalarına taşıyan bizim medyada Yunan Hükümeti’nin bir çırpıda genelkurmay başkanını görevden aldığını bildiren bir habere rastlamak şaşırtıcıydı.

Çünkü bu haber, sadece Türkiye ile Yunanistan arasındaki farkı değil, askeri vesayet ile AB standartları arasındaki farkı da sergiliyordu.

***

Başbakan Kostas Karamanlis’in, kuvvet komutanları için her yıl martta yapılan olağan toplantıyı beklemeden Ağustos 2007’de göreve getirdiği Grapsas’ı “iki yılını doldurduğu” gerekçesiyle neden emekliye ayırdığını merak ettim.

Konuyla ilgili tüm haberleri okudum.

Yunan basınına göre, Grapsas’ın görevine son verilmesinde bardağı taşıran damla, geçen Pazar Thema gazetesinde yayımlanan ve Yunan Genelkurmayı’nın “Türkiye’nin karşısındaki adacıklara 1000 komando gönderdiğini” bildiren haber olmuş...

Başbakan Karamanlis, Dışişleri Bakanı Dora Bakoyannis ve Savunma Bakanı Evangelos Meimarakis, “1000 komando” haberinin krize yol açmasına çok sinirlenmiş. “Şahin” General Grapsas’ın görevi sırasında “sıkıntı yaratan” başka birçok icraatı da var.

Bizim “bedelli askerlik” konusunun peşinde koşan gençlerimizin kulakları çınlasın, To Vima Gazetesi de Grapsas’ın Yunan Kara Kuvvetleri’nde askerliğin 12 aydan 9 aya indirilmesine şiddetle karşı çıktığını, Türkiye karşısındaki Yunan adalarına ve Meriç bölgesine konuşlandırılmak üzere Rusya’dan 450 adet BMP-3 tipi uzun menzilli zırhlı araç satın alınmasını istediğini anlatmakta.

Etnos Gazetesi de, Grapsas’ın muhalefete, ordudaki eksiklikler konusunda bilgi vererek hükümeti zor durumda bıraktığını belirtmekte...

***

Hükümete posta koyarak, izlenen siyasetin dışında işler yapmaya kalkışan Yunan Genelkurmay Başkanı’nın postalanmasının bir nedeni de uluslararası konjonktürle ters düşmesi... Yunan silahlı kuvvetlerinin “Ege’deki Yunan adacıklarına komando göndermek” gibi işlerle uğraşıp bela peşinde koşan “şahinleri”, uluslararası kamuoyu yanında ABD’nin sert tepkisine neden oluyordu...

İki yıllık görev süresinde ortaya koyduğu sert askerlik anlayışı ve aşırı Türk karşıtı görüşleri yüzünden “şahin” olarak tanımlanan Grapsas’ın yerine “düşük profilli, ılımlı ve esnek” bir komutan olarak tanınan Yunan Hava Kuvvetleri Komutanı Hava Korgerenal Yanis Yangos getirildi. Yeni Yunan Genelkurmay Başkanı’nın havacı olmasının, Atina’da Türk-Yunan ilişkilerinde bu sonbaharda yaşanması beklenen gelişmelerle bağlantılı olduğu belirtiliyor.

***

Ergenekon Davası’nın 3. iddianamesi ile... Yunanistan’da Genelkurmay Başkanı Dimitris Grapsas’ın emekliye sevk edilmesini birlikte okuyunca...

İstanbul’dan üç yüz kilometre gidince ulaştığın Yunanistan, asker-sivil ilişkileri açısından bize hala Kaf Dağı kadar uzak durabiliyor...

Acaba diyorum, Türkiye’de statükonun en büyük korkusu AB üyesi olmak ve AB standartlarına uymak mı?

Ayrıcalığını kaybetmekten korkanlar için sahiden de aradaki fark sinir bozucu.

Baksanıza bizdeki militerler siyasi konularda yüksek fikirlerini pek çok kanalın ilgisine mazhar olmuş bir şekilde canlı yayında basın toplantısı yaparak açıklarken, orada hükümete uyum gösteremeyen erken emekli ediliyor.

Mehmet Altan

Star, 8.8.2009

09.08.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.