12 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

 

HERKESLE GÖRÜŞÜLMESİNİ İSTİYORUZ

İçişleri Bakanı Atalay'ın koordinasyonunda bir ''sürecin'' devam ettiğini belirten Erdoğan, ''Bir paketten bahsetmiyoruz. Bir süreç... Bu süreci devam ettirirken de parlamento içi, parlamento dışı siyasî parti liderleriyle de görüşmeler yapalım. Akademisyenlerle, bu ülkenin çeşitli aydınlarıyla, çeşitli medya mensuplarıyla, sivil toplum örgütleriyle, yani bu konuda söyleyecek sözü olan her kesimle görüşmeler yapılsın diyoruz” şeklinde konuştu.

SÖYLEYİN, RAPORUMUZA KOYALIM

CHP ve MHP'nin Atalay'a kapıyı kapatmasını eleştiren Erdoğan şunları söyledi: “Benim Bakanım gelip de size birşeyi dayatmayacak, sizinle birşeyi paylaşacak. Söyleyecek neyiniz var? Bize bunu söyleyin. Biz bunları da bu çalışmanın içerisine koyalım. İnşallah sonuç bildirgesine, raporumuza bunu koyalım. Bu sürede inşallah bunları bir milât yapalım istiyoruz.”

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı Atalay’ın koordinasyonunda bir ‘’sürecin’’ devam ettiğini vurgulayarak, ‘’Bir paketten bahsetmiyoruz. Bir süreç...” dedi.

Partisinin TBMM grup toplantısında konuşan Erdoğan, başlattıkları ‘’demokratik açılıma’’ değindi. Evlat acısından daha büyük acının bulunmadığını vurgulayan Erdoğan, ‘’Allah hiç kimseye bunu yaşatmasın. Hiç kimsenin ocağına bu acıyı düşürmesin’’ dileğinde bulundu. Erdoğan, son 25 yılda Türkiye’nin doğusunda, batısında, kuzeyinde, güneyinde nice annelerin, çalan her telefonda yüreklerinin ağzına geldiğini ifade ederek, yaklaşık 30 yıldır nice annenin, telefonun başında Ağrı Dağı gibi, Munzur Dağı, Cudi Dağı gibi, Erciyes Dağı gibi, Kaçkar Dağı gibi olduğu yere yığılıp kaldığını, hep bunu yaşadıklarını vurguladı, babaların göz yaşlarınınsa sel olup içine aktığını söyledi.

‘’YOZGAT’TAKİ ANNE İLE

HAKKÂRİ’DEKİ ANNE’’

‘’Annenin ideolojisi yoktur, annenin siyaseti yoktur, sağcılığı, solculuğu yoktur’’ diyen Erdoğan, şöyle devam etti: ‘’Oğlu her ne sebeple hayatını kaybetmiş olursa olsun, Yozgat’taki anne ile Hakkâri’deki anne, oğullarının başında aynı duâyı ediyorsa, evladı için Yasin ve Fatiha okuyorsa, cemaat aynı kıbleye dönüyorsa, burada çok ciddi bir yanlış olduğu ortadadır. Bu süreçten hiçbir tarafın kazançlı çıkmayacağı aşikârdır. Ama kaybedenin Türkiye olduğu, kaybedenin vatanımız olduğu, kaybedenin milletimiz olduğu, ülkemizin geleceği olduğu aşikârdır. Kaybedenin anneler olduğu, babalar olduğu aşikardır. Şehit anneleri, buyurun, Diyarbakır’da bir araya gelip kucaklaşabiliyor da ama birilerine bakıyorsunuz ki onlar bu buluşmadan rahatsız oluyorlar. Çok enteresan bu.’’

SÖYLEYİN, RAPORUMUZA KOYALIM

Başbakan Erdoğan, İçişleri Bakanı Atalay’ın koordinasyonunda bir ‘’sürecin’’ devam ettiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: ‘’Bir paketten bahsetmiyoruz. Bir süreç... Bu süreci devam ettirirken de parlamento içi, parlamento dışı siyasi parti liderleriyle de görüşmeler yapalım. Akademisyenlerle, bu ülkenin çeşitli aydınlarıyla, çeşitli medya mensuplarıyla, sivil toplum örgütleriyle, yani bu konuda söyleyecek sözü olan her kesimle görüşmeler yapılsın diyoruz. Bu görüşmeleri, İçişleri Bakanımızın koordinesinde yürütüyoruz. Ama bakıyorsunuz dün, Anamuhalefet ile diğer muhalefet partisi, her ikisine mektup gidiyor ve anında ret cevabı geliyor. Hani bunlar uzlaşmadan yanaydı, hani bunlar bu ülkeden, mutabakattan yanaydılar? Bu meselede mutabakatın olmayacak da bu meselede çözüm aramak olmayacak da nerede çözüm arayacaksınız, söyler misiniz? Benim Bakanım gelip de size bir şeyi dayatmayacak, sizinle bir şeyi paylaşacak. Söyleyecek neyiniz var? Bize bunu söyleyin. Biz, bunları da bu çalışmanın içerisine koyalım. İnşallah sonuç bildirgesine, raporumuza bunu koyalım. Bu sürede İnşallah bunları bir milat yapalım istiyoruz.

Bu meselenin kalıcı olarak çözümü, huzur ve emniyet zemininin, kardeşlik ikliminin yeniden tesis edilmesi için biz bu çalışmayı sürdürüyoruz, sürdüreceğiz.’’ Ankara / aa

12.08.2009


 

Atalay, ziyaretlerine DSP ile başladı

İÇİŞLERİ Bakanı Beşir Atalay, kamuoyunda ‘’Demokratik açılım’’ olarak nitelenen çalışmalara ilişkin ziyaretlerine dün başladı.

Bakan Atalay’ın programında bugün Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile BBP ziyaretinin yer aldığı öğrenildi. Atalay’ın, yarın da DTP’yi ziyaret edeceği belirtildi. Bakan Atalay’ın diğer ziyaretlerinin gün ve saatleri ise henüz kesinleşmedi. Ankara / aa

12.08.2009


 

Demokratik açılım iç meselemiz

Dışişleri Bakanı Ahmet Davudoğlu, “Demokratik açılımlar konusu Türkiye’nin iç meselesidir” dedi. Bakan Davudoğlu, bu konuya ilişkin Türkiye’nin kendi içinde güçlü bir siyasî iradeye, gelişmekte olan güçlü bir toplumsal mutabakat ve görüş alışverişi zeminine sahip olduğunu kaydetti.

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, demokratik açılımlar konusunun Türkiye’nin iç meselesi olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bir günlük resmî ziyarette bulunmak üzere Irak’ın başkenti Bağdat’a gitti. Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’la birlikte Ata uçağıyla Irak’a giden Davutoğlu, hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi. Bir gazetecinin, “demokratik açılım konusunun, Bağdat temaslarının gündeminde yer alıp almadığı” sorusu üzerine Davutoğlu, ziyaretinin temel amacının Irak’a olan desteği en güçlü şekilde ifade etmek ve “Irak’ın güvenliği, esenliği, geleceğiyle ilgili Türkiye’nin takındığı ilkeli tutumu paylaşmak ve Irak’la ilgili bütün gelişmelerde Irak halkının yanında olunduğunu bir kere daha teyit etmek olduğunu” söyledi. Ayrıca ziyaretin ana perspektifinin, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin çalışmalarını yürütmek olduğunu belirten Davutoğlu, “demokratik açılımlar konusu ise Türkiye’nin iç meselesidir” dedi. Davutoğlu, demokratik açılımlar konusuna ilişkin Türkiye’nin kendi içinde güçlü bir siyasi iradeye, gelişmekte olan güçlü bir toplumsal mutabakat zeminine ve görüş alışverişi zeminine sahip olunduğunu kaydetti. Geçen ay üçlü mekanizma çerçevesinde Irak heyetinin Türkiye’de olduğunu, ayrıca Irak’tan geçen günlerde çok sayıda ziyaret gerçekleştiğini hatırlatan Davutoğlu, “iki ülkeyi ilgilendiren konularda özellikle güvenlikle ilgili konularda zaten işleyen bir mekanizma var. Ama tabii, bölgemizi genel olarak ilgilendiren meselelerde her türlü istişarelere açığız. O bakımdan bu çerçevede görüşmeler söz konusu olacak” diye konuştu. Ankara / aa

12.08.2009


 

Akaryakıt zammı şoför esnafını bezdirdi

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, akaryakıta yapılan zamlardan şoför esnafının muzdarip olduğunu ifade ederken, kurşunsuz benzine 1 kuruş daha zam, mazota ise 1 kuruş indirim yapıldı.

Türkİye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, akaryakıta yapılan zamlardan şoför esnafının muzdarip olduğunu belirterek ‘’mazot zammı artık hız kesmeli. Bir ay olmadan yüzde 15 zam yapıldı’’ dedi.

Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, Temmuz ayında akaryakıt vergilerine yüzde 7,87 oranında yapılan zamla, Merkez Bankası’nın yıllık enflasyon beklentisi olan yüzde 5,87’lik orandan bile yüzde 35 oranında mazota fazladan zam yapıldığını belirterek şunları kaydetti: ‘’Motorin fiyatı, 15 Temmuz’da yapılan zamla 2,35 liradan 2,53 liraya yükseldi. Son yirmi gündür yapılan zamlarla 2,70 liraya ulaştı. Yani üzerinden bir ay geçmeden zam oranı yüzde 15’i buldu. Geçen yıl dünya ham petrol fiyatları 124 dolar, motorinin fiyatı 2,98 iken bugün neredeyse ham petrol fiyatları yarı yarıya düşmesine rağmen, ülkemizde akaryakıt fiyatları yeterince inmiyor. Doların da 1,5 liranın altına düştüğü bir dönemde yoğun olarak çiftçi ve nakliyeci kesiminin kullandığı mazota zam geliyor.’’

Her gittiği ilde akaryakıta yapılan zamlardan şikâyet geldiğini belirten Palandöken, mazot zammının artık hız kesmesi gerektiğini kaydetti. Yat ve uçak biletlerinden indirim yapılırken, ekmeği için gece gündüz çalışan, yaz-kış, yağmur-çamur demeden uğraşan nakliyeci kesiminin de düşünülmesi gerektiğini belirten Palandöken, yapılan zamların en kısa zamanda geri alınmasını istedi. Ankara / aa

12.08.2009


 

Kapsite kullanımında düşüş sürüyor

İmalat sanayinde kapasite kullanımı, Temmuz ayında yüzde 72,3 seviyesinde gerçekleşti. Dağılıma bakıldığında, kamu sektöründe kapasite kullanım oranı yüzde 87,8, özel sektörde yüzde 72,1 oldu.

2008 yılı Temmuz ayında, kapasite kullanım oranı özel sektörde yüzde 78,1, kamuda yüzde 93,3 düzeyindeydi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Temmuz ayı için Aylık İmalat Sanayi Eğilimi Anketine cevap veren 4 bin 929 iş yerinden derlenen analiz sonuçlarını yayımladı. Buna göre, imalat sanayinde kapasite kullanım oranı, geçen yılın aynı ayına göre 7,7 puan azalırken, bir önceki aya göre de 0,4 puan azaldı. 2008 yılı temmuz ayında yüzde 80 olan üretim değeri ağırlıklı kapasite kullanım oranı, bu yılın temmuz ayında yüzde 72,3 olarak hesaplandı. Kapasite kullanımı bu yılın haziran ayında yüzde 72,7 düzeyindeydi. İmalat sanayinde iktisadi faaliyet kollarına göre kapasite kullanımı en düşük sektör, yüzde 43,6 ile büro, muhasebe bilgi işlemleri makine imalatı oldu. Bunu, yüzde 63,9 ile derinin işlenmesi bavul, çanta vb., yüzde 65,2 ile metal eşya sanayi (makine teçhizatı hariç) imalatı izledi.

Temmuz ayında kapasite kullanım oranları, gıda ürünleri ve içecek imalatında yüzde 70,1, tütün ürünleri imalatında yüzde 76,8, tekstil ürünleri imalatında yüzde 73,1, giyim eşyası imalatında yüzde 76, ağaç ve mantar ürünleri imalatında (mobilya hariç) yüzde 84,8, kağıt ve kağıt ürünleri imalatında yüzde 79,8, basım ve yayım imalatında yüzde 73,9, kok kömürü rafine edilmiş petrol ürünlerinde yüzde 74,7, kimyasal madde ürünleri imalatında yüzde 73,4, plastik-kauçuk ürünleri imalatında yüzde 72,9, metalik olmayan diğer mineral madde imalatında yüzde 72,7, ana metal sanayi imalatında yüzde 72,5, makine ve teçhizat imalatında yüzde 69,1, elektrikli makine cihazları imalatında yüzde 71,8, radyo, TV haberleşme cihazları imalatında yüzde 90,3, tıbbi, optik hassas alet imalatında yüzde 83, diğer ulaşım araçları imalatında yüzde 79,1, taşıt araçları ve karoseri imalatında yüzde 69,2, mobilya imalatında yüzde 71,7 oldu. Ankara / aa

ANA SEBEP TALEP YETERSİZLİĞİ

2009 Temmuz ayında, iş yerlerinin tam kapasite ile çalışmamasının sebepleri arasında talep yetersizliği ilk sırada yer aldı. İç pazarda talep yetersizliği yüzde 53,3 ve dış pazarda talep yetersizliği yüzde 28,8 oranında etkili oldu. Malî imkânsızlıklar yüzde 3,5, yerli mallarda hammadde yetersizliği yüzde 3,5 ve ithal mallarda hammadde yetersizliği yüzde 1,9, işçilerle ilgili meseleler ise yüzde 1,4 oranında etkiledi.

İŞ YERLERİNDE ÜRETİM MİKTARI ARTTI

İş yerlerinde Temmuz ayı üretim miktarı bir önceki aya göre yüzde 0,5 artarken, Ağustos ayında üretim miktarının yüzde 1,7 azalması bekleniyor. Temmuz ayı satış miktarı yüzde 1,4 azalırken, Ağustos ayında yüzde 1,2 yükseleceği öngörülüyor. Temmuz ayı satış fiyatları bir önceki aya göre değişmezken, Ağustos ayında yüzde 0,6 artması bekleniyor. Temmuz ayı hammadde fiyatları yüzde 0,1 artarken, Ağustos ayında yüzde 0,9 yükselmesi öngörülüyor.

12.08.2009


 

İsrail ve ABD ile ortak tatbikat yapacağız

Türkiye, İsrail ile ABD’nin kara ve deniz kuvvetlerinin katıldığı ortak arama ve kurtarma tatbikatlarından “Güvenilir Denizkızı” tatbikatına bu kez Türkiye ev sahipliği yapacak. İsrail Ordu sözcülüğü 17-21 Ağustos günleri arasında yapılacak tatbikatın, Akdeniz’in doğusunda, Türkiye’nin arama ve kurtarma alanlarında düzenleneceğini açıkladı.

TÜRKİYE, İsrail ile ABD’nin kara ve deniz kuvvetlerinin katıldığı ortak arama ve kurtarma tatbikatlarından “Güvenilir Denizkızı” tatbikatına bu kez Türkiye ev sahipliği yapacak. İsrail Ordu sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre, 17-21 Ağustos günleri arasında yapılacak tatbikat, Akdeniz’in doğusunda, Türkiye’nin arama ve kurtarma alanlarında düzenlenecek. Tatbikata her üç ülkeden 8 gemi, 4 helikopter ile 3 arama-kurtarma uçağı katılacak. Deniz sularında acil durumlarda ortak kurtarma aktiviteleri ile koruma önlemlerinin paylaşıldığı tatbikat, her üç ülkenin donanma ve hava kuvvetleri arasında bu tür durumlarda işbirliğinin ve karşılıklı koordinasyonunun etkin ve hızlı bir şekilde sağlanmasını amaçlıyor. Tel Aviv / aa

12.08.2009


 

700 hektar orman kül oldu

İzmir’in Seferihisar ilçesinde çıkan orman yangınında 700 hektar alan kül oldu. 17 saatte kontrol altına alınan yangın, otluk alanda başladı. Yangın, rüzgârın etkisiyle ormanlık alana sıçrayınca büyüdü. Yangında 100 hektar tarım arazisi de yandı. Yangın tehlikesine karşı evleri boşaltılan vatandaşlar büyük bir korku yaşadı.

AYNI GÜN 11 AYRI BÖLGEDE YANGIN ÇIKTI

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, yeni bir orman konsepti oluşturacaklarını ifade ederek “İnşallah bu son yangın olur. Yangına dayanıklı ağaçlar dikme projesi başlattık” diye konuştu. Kahveci, önceki gün 11 ayrı bölgede orman yangını çıktığını bildirdi. İzmİr’İn Seferihisar ilçesiyle Doğanbey Körfezi arasında otluk alanda çıkan, rüzgârın etkisiyle ormanlık alana sıçrayan ve 17 saatte kontrol altına alınabilen yangında 100’ü tarım arazisi, kalanı orman, ağaçlandırma sahası ve makilik olmak üzere toplam 700 hektarlık alanın yandığı bildirildi. Rüzgârın etkisiyle büyüyen yangının söndürülmesi için bölgeye hava gücünün yarısının yönlendirildiği, 9 uçak, 4’ü amfibik 7 helikopter, hava ve yer ekipleri, 100’e yakın arazöz ve 500’ün üzerinde işçinin söndürme çalışmalarına katıldığı, Çanakkale, Balıkesir, Muğla, Manisa, Uşak gibi çevre illerden iş makineleri ve arazözlerin de çalışmalara destek verdiği belirtildi. Doğanbey Eski Köy tarafına ilerleyen yangın dolayısıyla Seferihisar Belediyesi, anonslarla vatandaşları evleri boşaltmaları konusunda uyardı. Eski Köy’deki evlerin yanı sıra Ömür beldesindeki Doğakent, Saklıkent, Derya Sitesi’ndeki evler de boşaltıldı. Vatandaşlar yol kenarında bekletildi. Görgü şahitleri, yangının başladığı sıralarda kendilerinin müdahale ettiğini ancak rüzgârın etkisiyle büyümesi üzerine jandarmanın kendilerini bölgeden uzaklaştırdığını ifade etti. Köylüler, hayvanlarının telef olduğunu söyledi. BÖLGEDE 11 AYRI YERDE YANGIN ÇIKTI Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, yangının gece boyunca ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alınmaya çalışıldığını belirterek, yangının zorlu mücadele sonrasında sabahın erken saatlerinde tamamen kontrol altına alındığını ifade etti. Yangında 100’ü tarım arazisi, kalanı orman, ağaçlandırma sahası, makilik olmak üzere toplam 700 hektarlık alanın yandığını bildiren Kahveci, rüzgârın gece boyunca hem yangının yayılmasında etkili olduğunu hem de söndürme çalışmalarını olumsuz etkilediğini belirtti. Seferihisar’daki yangının bu yıl İzmir’in yaşadığı üçüncü büyük yangın olduğunu bildiren Kahveci, şunları kaydetti: ‘’İnşallah bu son yangını olur. Ülkemizde dün gece sadece bu bölgede değil 11 ayrı yerde yangın çıktı. Bunlardan 6’sı İzmir ve çevresinde. Kahveci, yeni bir orman konsepti oluşturacaklarını ifade ederek, ‘’Yangına dayanıklı ağaçlar dikme projesi başlattık. ’’ diye konuştu. İzmir / aa

12.08.2009


 

ÖSS yerleştirme sonuçları açıklanıyor

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, yaptığı açıklamada, ÖSS yerleştirme sonuçlarının bugün açıklanacağını bildirdi.

Yarımağan, bugün saat 09.30’da sonuçların ilân edileceğini, adayların sonuçları merkezin “http//www.osys.osym.gov.tr” şeklindeki internet adresinden öğrenebileceklerini kaydetti.

12.08.2009


 

Çinli Yang Müslüman oldu, Türk örfüne göre de evlendi

Çİn’de özel bir Türk şirketinde çalışan Yang Xiaotong, Türk adetlerine göre evlenmek için Kırıkkale’ye geldi.

Çin’de çalışan Harun Yaşar’la hayatını birleştiren Yang Xiaotong, ismini de Hatice olarak değiştirdi. Kızının Müslüman olmasının kendi kararı olduğunu açıklayan anne Yang Nilan Xiaotong, çevrenin, kızının Müslüman olmasına saygı gösterdiklerini ifade ederek, “Kızım Hatice Müslüman olduktan sonra köklü değişiklikler oldu. Anne ve babasına saygısı arttı. Çevresine bakış açısı değişti. İnsanlara sevgisi daha da arttı.” dedi.

Çin’in ticaretiyle ünlü şehri Guangzholı şehrinde özel bir Türk şirketinde danışmanlık yaptığını açıklayan Harun Yaşar, eşi Hatice Yaşar ile aynı şirkette çalıştıklarını ve eşinin evliliğini Türk adetlerine göre yaptırmak istemesinden dolayı memleketi Kırıkkale’ye geldiklerini söyledi. Eşi Hatice’nin Türk insanını çok sevdiğini söyleyen Harun Yaşar, “Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Çin ziyaretinde, Gül’e danışmanlık yaptım. Bu sırada eşimin Türklere karşı ilgisi bir kez daha arttı. Çin’de faaliyet gösteren Türklerle diyaloğunu geliştirdi. Ardından düğünü Türk adetlerine göre yaptırmak istediğini açıkladı. Annesi Yang Nilan Xiaotong ile birlikte Türkiye’ye geldik.” dedi.

Eşinin İslâm’la ilk İngiltere’de tanıştığını açıklayan Yaşar, “Ardından memleketi Çin’e geldi ve bir Türk şirketinde danışmanlık yapmaya başladı. Burada eşimle tanıştım. Birbirimizi sevdik. Daha sonra Kur’ân-ı Kerimi okumaya başladı. Okumadan önce belli bir inancı yoktu. Kur’ân-ı Kerimi okudukça İslâm’a ilgisi arttı. Ardından Müslüman oldu.” şeklinde konuştu.

Kur’ân-ı Kerim’den çok etkilendiğini açıklayan Hatice Yaşar, “İlk Müslümanlığı İngiltere’de tanıdım. Burada pek fazla ilgilenmedim. Tekrar memleketim Çin’e geldim. Burada bir Türk şirketinde çalışmaya başladım. Burada çalışan insanların yaşayış tarzları beni çok etkiledi. Kur’ân-ı Kerimi öğrenmeye ve anlamaya çalıştım. O arada eşimle tanıştım. Eşimin bana davranışı çok hoşuma gitti. Evlenmeye karar verdim ve Müslüman oldum. Dünya’da İslâm’ı en iyi Türklerin yaşamaya çalıştığını gördüm. Çin’de bulunan bazı Türkler’in hayat tarzı olağanüstüydü. Ardından Türk örf ve adetlerine göre evlenmeye karar verdim.” diye konuştu. Kırıkkale / cihan

12.08.2009


 

‘Kuş gribi, Yahudi tezgâhı’ iddiası

HollandalI gazeteci Desire Röver (61) dünyada pek çok ölümlere sebep olan kuş gribinin (H5N1) bir Yahudi tezgâhı olduğunu öne sürdü. Hollanda’nın en büyük gazetesi De Telegraf’ta çıkan röportajında Röver, dünya nüfusunu azaltmak için oynanan uluslar arası bir oyun olduğunun da ileri sürdü. İddiaya sert tepki gösteren Hollanda’daki Yahudi kuruluşları, ifadelerin tamamen anti Semitizm koktuğunu belirtti. Bu tür komploların yaklaşık bin 200 yıl önce Yahudiliği din olarak kabul eden Hazaraların torunlarını gösterdiğini iddia eden Röver şunları söyedi: ‘Şimdiki torunlar başka bir tanrıya Lucifer’e Şeytan’a ya da Rockefeller’e, Rothschild’e, Brezinski’ye ve Kissinger’e duâ ediyor.’ İsrail üzerine Belge ve Enformasyon Merkezi Müdürü Ronny Naftaniel ise Röver’den ilk kez bu tür iddialar duyduğunu belirterek, Hollandalı gazetecinin aklından zoru olduğunu söyledi. İlk kez 1997 yılında ortaya çıkan ve son yıllarda dünya gündemini meşgul eden kuş gribinden dolayı şu ana kadar 200’den fazla insanın öldüğü belirtiliyor. Kahire / cihan

12.08.2009


 

Bağışıklık sistemiyle ilgili yeni keşif

nBağIşIklIk sisteminin işleyişine ilişkin yeni bir keşif, kanser, şeker hastalığı, kas erimesi ve kireçlenmenin daha iyi tedavi edilmesinin yolunu açtı. Arjantinli bilim adamları, bağışıklık sistemini ‘’devreden çıkaran’’ moleküler mekanizmalar buldu. İngiliz ‘’Nature Immunology’’ dergisinde yayımlanan keşfe dair bu çalışma, beklenenin tersi yönünde etki göstermeyi sürdürmesi durumunda bağışıklık sisteminin durmasını ya da tümörle mücadele etmemesi durumunda sistemin harekete geçmesini sağlayabilecek. Buenos Aires / aa

12.08.2009


 

Doğru beslenmek lâzım!

İngİlİz bilim adamları, doğru beslenmenin kadının hamile kalma ihtimalini arttırdığını bildirdi. İtalyan La Stampa gazetesinde yayımlanan habere göre, Manchester Metropolitan Üniversitesinde görev yapan bilim adamları, doğru ve kontrollü bir beslenme biçiminin, kadınların hamile kalma ihtimalini neredeyse tüp bebek tedavisi kadar arttırdığını ortaya koydu. Bilim adamları, çok meyve ve sebze tüketmelerini tavsiye ettikleri kadınlara, sigaradan ve alkollü içeceklerden uzak durmalarını ve kafeini azaltmalarını da tavsiye ediyor. Ankara / aa

12.08.2009


 

Ramazan’da yoksullar pideyi askıdan yiyecek

Kocaelİ’de Ramazan ayı boyunca ‘askıda pide’ kampanyası başlatılacak. Maddî durumu iyi olan vatandaşlar ekmek alırken, bir ekmekte askıya koyacak. Maddî durumu iyi olmayan vatandaşlar Ramazan ayı boyunca pideyi askıdan yiyebilecek. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kent Konseyi, Kocaeli Fırıncılar Odası ve Erkul Lisesi Mezunlar Derneği (ERKOMED)’nin işbirliğiyle Ramazan ayında önemli bir kampanyayı hayata geçirmeye hazırlanıyor. Bu çerçevede Ramazan ayında her fırında “Askıda Pide” kampanyası başlatılacak. İsteyen kişinin başka bir kişinin ücretsiz faydalanması için fazladan bir ekmek alarak askıya asması anlamına gelen ‘Askıda Ekmek’ kampanyası Ramazan ayına özel olarak ‘Askıda Pide’ olarak uygulanacak. Büyükşehir Belediyesi tarafından geçen yıl elektronik numaratör yardımıyla kampanyayı 150 fırın uygularken sayı bu yıl 280’e çıkarılacak. Kampanya bütün ilçelerde uygulanacak. Kampanya ile birlikte maddî durumu iyi olmayanların sofrasında Ramazan’ın vazgeçilmez yiyeceği pidenin yer alması sağlanacak. İstanbul / Yeni Asya

12.08.2009


 

10 bin tekne birden balığa çıktı

Çİn’de en az 3 kişinin ölümüne sebep olan Morakot tayfunu şiddetini yitirmeye başladı. Doğudaki Zhejiang eyaletinde tayfun uyarısının kaldırılmasının ardından balıkçı tekneleri yeniden ‘rastgele’ dedi. Çin’in resmî haber ajansı 10 bine yakın geminin dün sığındıkları limanlardan ayrıldığını duyurdu. Önceki gün Çin’in doğusundaki dört eyalette etkili olan tayfun sebebiyle 1,4 milyon kişi tahliye edilmişti. Morakot’tan 7.8 milyon kişi etkilenirken, 5 bin ev yıkıldı, 1 milyar liradan fazla maddî hasar meydana geldi. Houshan / cihan

12.08.2009


 

İngilizler, kumanda bozulunca kanal değiştirmiyor!

İngİltere’de yapılan bir kamuoyu araştırması, “İngilizlerin giderek tembelleştiğini” ortaya koydu. İngiliz sağlık grubu Nuffield Health’in yaptığı araştırmada, 6 İngiliz’den birinin, televizyonun uzaktan kumandası bozulduğunda kanal değiştirmeye üşendiği ve bundan vazgeçtiği belirlendi. Araştırmaya göre, uzaktan kumanda bozulduğunda katılımcıların yaklaşık yüzde 15’i seyrettiği programı değiştirmek yerine koltuğunda oturmaya devam etmekten yana. Katılımcılardan yüzde 59’u iki kata merdivenle çıkmak yerine asansörü kullanmayı tercih ettiğini söylerken, yüzde 36’sı otobüsü yakalamak için koşmaya yeltenmeyeceğini belirtti. Kamuoyu yoklamasına katılan 2 bin yetişkinden 4’te 3’ü, gün sonunda eşleriyle birlikte olamayacak, çocuk sahibi 654 kişiden yaklaşık 3’te 2’si ise çocuklarıyla oynayamayacak kadar yorgun olduğunu söyledi. Araştırmaya imza atanlardan Dr. Sarah Dauncey, bu şartlarda, Sağlık Bakanlığının verilerine göre 6 çocuktan birinin aşırı kilolu olmasının hiç de şaşırtıcı olmadığını ifade etti. “Bu sorunun halledilmemesi durumunda bir neslin tümünün en temel işleri bile yapamayacak duruma geleceğini” vurgulayan Dauncey, hazır yiyeceklerin, uzaktan kumandaların ve internetten yapılan alış verişlerin İngiltere’nin tehlikeli biçimde tembel bir ülke haline gelmesine katkıda bulunduğunu belirtti. Obezitenin önemli bir sağlık sorunu olduğu İngiltere’de tembellik, bilim adamlarını da endişelendiriyor. Sağlık Bakanlığının verilerine göre her yıl 9 bin kişi aşırı kilo dolayısıyla erken ölüyor. İngiltere’nin University College London Üniversitesinden araştırmacılar, mevcut durumun devam etmesi halinde İngilizlerin neredeyse 3’te birinin (13 milyon kişi) 2012’de aşırı kilolu olacağı görüşünde.

12.08.2009


 

Prof. Dr. Ercan: Marmara’da 6 yıl deprem beklemiyorum

TÜRKİYE Jeofizik Kurumu Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, Marmara Bölgesi’nde 2015 yılına kadar bir deprem beklemediğini söyledi. Ercan, yaptığı açıklamada, Marmara Depremi’nde 132 atom bombası gücünde bir enerjinin boşaldığını kaydetti. Marmara’da yeni bir depremin olması için en az 65 atom bombası gücünde bir enerji olması gerektiğini belirten Ercan, enerji birikimi olmadığı için bölgenin dingin olduğunu ifade ederek, ‘’Marmara’nın çevresinde alınan jeofizik ölçümlerde herhangi bir deprem belirtisi yok. Depremin yakınlaştığına dair herhangi bir bilgi yok. Ben Marmara Bölgesi için yakında büyük bir deprem beklemiyorum. Marmara, 17 Ağustosta yaklaşık 3 kat daha fazla enerji boşalttı. Yeni bir enerji boşlatmak için hazır durumda değil. Sakarya Çukuru için öngörüm ise 2025 yılına kadar 2 deprem olabilir. Sakarya Çukuru dediğimiz yer, Kaynaşlı’dan başlayıp, İzmit’e kadar olan bölge. Çünkü bu bölümde gerginlik birikimi İstanbul yönüne göre daha hızlı’’ dedi. Güçlendirme yerine yeni binaların yapılmasından yana olduğunu dile getiren Demir, ‘’Adapazarı’ndaki yapıların çoğu yorgundur. Dolayısıyla yorgun yapılar, gelecek bir depremde yıkılacaktır. Bana göre güçlendirmek bir çözüm değil. Olası bir depremde o tür yapılar yıkılıyor. Kaldı ki 1967’de güçlendirilmiş yapılar, 1999 depreminde yıkıldı’’ diye konuştu. Sakarya / aa

12.08.2009


 

Buğday üreticisine ithalat tehdidi

Zİraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hasan Hüseyin Motuk, buğday kalitesinin düşük olması sebebiyle bu yıl, özellikle ihracatçı un üreticilerinin buğday ithalatına ihtiyaç duyabileceğini söyledi. Motuk, yaptığ açıklmada, ‘’tahıl ambarı’’ Konya Ovası’nda üretilen buğdayın yüzde 60’ında, süneyle mücadelede yetersiz kalınması ve yağışların bu yıl hasat dönemine kadar devam etmesi sebebiyle, kalitenin düştüğünü söyledi. Buğday kalitesinin düşük olması sebebiyle bu yıl, özellikle ihracatçı un üreticilerinin buğday ithalatına ihtiyaç duyabileceğini ifade eden Motuk, ‘’Hasat sezonu, bu hafta sonuna kadar tümüyle bitecek. Ekmeklik buğdayın fiyatı 50 kuruş civarında işlem görüyor. Bu rakam, dünya fiyatlarından yüksek olsa bile Türkiye’de maliyetleri yüksek olan ve yeterince devlet desteği alamayan Konyalı hububat üreticisini tatmin etmiyor’’ dedi. Konya’da pazara gelen buğdayın çoğunda yüzde 2 ile 4 oranında süne emgisi tespit edildiğini, kabul edilebilir süne emgisi oranının ise yüzde 1’in altında olduğunu vurgulayan Motuk, buğdayın kalitesinin düşük olması sebebiyle piyasada ürününü istediği fiyattan satmakta zorlanan çiftçinin, tek çıkar yol olarak Toprak Mahsulleri Ofisi’ni (TMO) gördüğünü söyledi. Konya / aa

12.08.2009


 

Yaş meyve sebze ihracatında artış

TÜRKİYE'NİN geçen yıl 7 ayda 970 milyon dolar civarında olan yaş meyve sebze ve narenciye ihracatının, bu yıl aynı dönemde bir milyar doların üzerine çıktığı bildirildi. Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (TYMSİB) Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, yaptığı açıklamada, yaş meyve sebze ve narenciye ihracatının miktar ve değer bazında artış gösterdiğini söyledi. Yaş meyve sebze ve narenciyede bu yılın temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre miktarda yüzde 32, değerde ise yüzde 44’lük artış gerçekleştirildiğini belirten Kaçmaz, geçen yıl 7 aylık dönemde 970 milyon 21 bin 716 dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini, bu yıl aynı döneminde 1 milyar 62 milyon 654 bin 663 dolara ulaşıldığını belirtti. Kaçmaz, ‘’Geçen yıl 8 aylık dönemde yakaladığımız rakamı bu yıl bir ay erken yakaladık. Yıl sonunda 2 milyar dolar olarak hedeflediğimiz ihracat rakamına ulaşacağımızı umut ediyoruz’’ dedi. Mersin / aa

12.08.2009


 

Rehabilitasyon merkezine operasyon: 50 gözaltı

Nevşehİr’de 2 ayrı özel rehabilitasyon merkezine yapılan operasyonda, nitelikli dolandırıcılık iddiasıyla aralarında öğretmenlerin de bulunduğu yaklaşık 50 kişi gözaltına alındı. Edinilen bilgiye göre, bir ihbarı değerlendiren Nevşehir Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, il merkezinde faaliyet gösteren 2 özel rehabilitasyon merkezine operasyon düzenledi. Operasyonda, nitelikli dolandırıcılık yaptıkları iddiasıyla aralarında öğretmenlerin de bulunduğu yaklaşık 50 kişi gözaltına alındı. Yetkililer, gözaltına alınan zanlıların sorgusunun ve yapılan operasyonların devam ettiğini, gözaltı sayısının artabileceğini bildirdi. Nevşehir / aa

12.08.2009


 

Sürücüler dikkat!

KarayollarI Genel Müdürlüğü, karayollarının bazı kesimlerinde sürdürülen yol yapım çalışmaları sebebiyle sürücüleri uyardı. Buna göre, TEM Otoyolu’nun Sadabad Viyadüğü-Hasdal Köprülü Kavşağı arasında ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü-Harp Akademileri Ayazağa Kavşağı arasında kalan bölümünde asfaltlama çalışmaları sebebiyle 10 Ağustos-30 Eylül 2009 arasında 22.00-06.00 saatlerinde yol tamamen trafiğe kapatılarak, ulaşım karşı yönden gidiş-geliş olarak sağlanacak. Balıkesir-İzmir yolunun 25-36. kilometreleri arasında patlatmalı yol yapım çalışmaları sebebiyle hafta içi her gün 15.00-18.00 saatleri arasında yol trafiğe kapatılacak. Aliağa-İzmir bölünmüş devlet yolunun 15-21. kilometreleri arasındaki asfalt üst yapı çalışmaları nedeniyle de ulaşım, bölünmüş yolun bir kısmından iki yönlü olarak sağlanıyor. Ankara / aa

12.08.2009


 

Benzine yine zam !

ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), akaryakıt dağıtım ve bayi satışlarına yönelik belirlediği ‘’tavan fiyat’’ı 95 oktan kurşunsuz benzinde artırdı. EPDK, 11 Ağustos’ta geçerli olmak üzere, akaryakıt bayi tavan fiyatlarını 95 oktan kurşunsuz benzinde 1 kuruş artırdı. Buna göre, 3,31 lira olan 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 3,32 liraya çıktı. Motorin fiyatlarında ise indirime gidildi. Litre fiyatı 2,70 lira olan motorin 2,69 liraya geriledi. Kırsal motorinin litre fiyatında 2 kuruş indirim yapıldı. 2.56 lira olan kırsal motorinin litre fiyatı 2.54 liraya düştü.

12.08.2009


 

Karakola yıldırım düştü: 1 şehit

Van’In Başkale ilçesinde jandarma karakoluna yıldırım isabet etmesi sonucu 1 asker şehit oldu, 3 asker yaralandı. Alınan bilgiye göre, önceki gün akşam etkili olan şiddetli yağışın ardından Başkale 6. Piyade Taburu Gelincik Karakol Komutanlığına yıldırım isabet etti. Tokat doğumlu astsubay Şahap Gürsoy şehit oldu, 3 asker yaralandı. Yaralılardan 2’si Başkale Devlet Hastanesinde ayakta tedavi edildi, biri Van Askeri Hastanesinde tedavi altına alındı. Gürsoy’un cenazesi, helikopterle Van Askeri Hastanesine gönderildi. Başkale / aa

12.08.2009


 

Belediye, İstanbul’da iftar paketi dağıtacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ramazan ayı süresince, belirlenen 10 ayrı meydanda vatandaşlara iftar paketi dağıtımı yapacak. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, iftar paketi dağıtımı ‘’Eminönü, Avcılar, Bakırköy, Kadıköy, Beşiktaş, Şişli, Şirinevler, Büyükçekmece, Aksaray ve Taksim’’ meydanlarında gerçekleştirilecek. İftar paketlerinin hijyenik ortamlarda ve ambalajlı olacak ve mönü de, ‘’etli yemek, pilav, ekmek, meyve suyu, hurma, zeytin, peynir ve reçelden’’ oluşacak. Belediye ayrıca ‘’Eyüp Sultan Adak Kurban Kesim Merkezi’’ aracılığıyla il genelindeki tüm hayır kurum ve kuruluşlarına ihtiyaçları kadar et dağıtımı yapacak. İstanbul

12.08.2009


 

Büro Memur-Sen’de Yazgan yeniden başkan

BÜRO Memur-Sen 3. Olağan Genel Kurulu’nda, Yusuf Yazgan tekrar genel başkanlığa seçildi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Konferans Salonu’nda yapılan kongre, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Memur-Sen’e bağlı sendikaların genel merkez yöneticileri ve Büro Memur-Sen delege ve üyelerinin katılımıyla gerçekleşti. Kongrede konuşan Gündoğdu, toplu görüşmelere yetkili konfederasyon olarak katılacaklarını, kamu çalışanlarının haklarını savunmak için mücadele edeceklerini ifade etti. Konuşmaların ardından, yapılan seçimde Yusuf Yazgan, yeniden Büro Memur-Sen Genel Başkanlığı’na seçildi. Ankara

12.08.2009


 

RTÜK üyeleri hakkında soruşturma izni istendi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, ‘’Ergenekon’’ soruşturması kapsamında tutuklandıktan sonra tahliye edilen Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek’in, RTÜK üyeleri hakkındaki suç duyurusuyla ilgili Başbakanlık’tan soruşturma izni istedi.

Alınan bilgiye göre, Memur Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Abbas Özden’in talebi üzerine, Başsavcıvekili Mehmet Çavuşoğlu imzasıyla Başbakanlığa gönderilen yazıda, ‘’müşteki Dursun Çiçek’in, kendisi hakkında yayın ilkelerine aykırı olarak bir kısım televizyon kanalı tarafından aleyhinde yapılan yayınlara yönelik yasal sorumlulukları kapsamında gerekli tedbirleri almadıkları, böylece maddi ve manevi yıpratılmasına, iftiraya uğramasına ve yargısız infaz yapılmasına göz yumdukları gerekçesiyle RTÜK Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri hakkında suç ihbarında bulunduğu’’ hatırlatıldı. ‘’Eylemin görevden doğduğu, kaybolması muhtemel ve derhal toplanması gerekli delil bulunmadığının’’ değerlendirildiği belirtilen yazıda, 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun’un 3. ve 6. maddeleri gereğince soruşturma izni talep edildi. Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek, kendisiyle ilgili ‘’maksatlı ve gerçek dışı bilgileri içerecek şekilde’’ yayın yaptığını iddia ettiği bazı televizyon kanalları hakkında gerekli tedbirleri almadığı gerekçesiyle RTÜK üyeleri hakkında ‘’görevi ihmal’’ suçundan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, suç duyurusu dilekçesini işleme koymuştu. Ankara / aa

12.08.2009


 

HSYK üyesi Ertosun’dan suç duyurusu

HAKİMLER ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Üyesi Ali Suat Ertosun, dinlenildiği ve takip edildiği iddialarının araştırılması ve sorumluların cezalandırılması talebiyle suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusuna ilişkin dilekçesini önceki gün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına veren Ertosun, yaptığı açıklamada, ‘’özel hayatı ve özel hayatının gizliliğinin ihlâl edildiği’’ gerekçesiyle suç duyurusunda bulunduğunu söyledi. HSYK’nın yaz kararnamesi çalışmaları sırasında basında yer alan fotoğrafların, dinlenildiği ve takip edildiği şüphelerini güçlendirdiğini ifade eden Ertosun, fotoğrafta birlikte görüldüğü kişilerin de dinlenilip dinlemediğinin ve takip edilip edilmediğinin tespit edilmesini istediğini ifade etti. Ertosun, yapılacak soruşturma sonucunda, dinlenildiği ve takip edildiğinin tesbit edilmesi halinde, bu eylemleri gerçekleştirenlerin kimler olduğunun, bu kişiler devlet görevlileri ise mahkeme kararları olup olmadığının belirlenmesini talep etti. Ali Suat Ertosun, belirlenen kişilerin TCK’nın ilgili maddeleri gereğince cezalandırılmalarını istedi. Ankara / aa

12.08.2009


 

IMF’yi protesto “14 alan”da yapılacak

EMNİYET Müdürlüğü, 6-7 Ekim günlerinde İstanbul’da düzenlenecek olan “Dünya Bankası ve IMF 2009 Yılı Toplantısı” ile ilgili basın açıklaması yapılacak açık alanları belirledi. İstanbul Emniyet Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, söz konusu toplantı öncesi, sonrası ve toplantı sırasında Beşiktaş’taki Barbaros Hayrettin Paşa Anıtı, Atatürk Cumhuriyet ve Demokrasi Anıtı, Ortaköy, Levent Çarşı ve Dolmabahçe meydanlarında basın açıklaması yapılabileceğini bildirildi. Beyoğlu’nda ise, Galatasaray Meydanı, Taksim Tramvay Durağı, Taksim Metro Çıkışı ve Taksim Gezi Parkası, Fatih’te de Beyazıt Meydanı ve Saraçhane Anıt Parkı, Şişli Meydanı, Kanyon Alışveriş Merkezi önü basın açıklaması yapılacak alanlar olarak duyuruldu. İstanbul / aa

12.08.2009


 

TBMM Başkanlık Divanı toplandı

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in başkanlığında toplanan Başkanlık Divanı’na, Meclisin iç yapısı hakkında bilgi verildi. Görevlerine yeni seçilen Başkanlık Divanı üyeleri, Şahin’in başkanlığında Anıtkabir’i ziyaret ettikten sonra, Başkanlık Divanı Toplantısı’nda bir araya geldi. Şahin, yaptığı açıklamada, toplantının, özel nitelikli’’ bir toplantı olduğunu ifade ederek, Başkanlık Divanı’nda ilk kez görev aldığını, divan üyeleriyle tanışacağını söyledi. Bazı milletvekillerinin daha önce Başkanlık Divanında görev aldığını, bazıların ise yeni seçildiğini hatırlatan Şahin, Meclis Genel Sekreteri Ali Osman Koca’dan Meclisin yapısı, iç düzeni ve çalışmaları hakkında bilgi alacaklarını kaydetti. TBMM Başkanı Şahin, Koca’nın, TBMM’nin kuruluşunun 90. yıl dönümü nedeniyle eski Meclis başkanlarının belgeselinin hazırlanmasına yönelik çalışmalar hakkında divan üyelerine bilgi verilmesi önerisinde bulunduğunu da belirtti. Başkanlık Divan Toplantısı, daha sonra basına kapalı devam etti. Ankara / aa

12.08.2009


 

Domuz gribinden bin 462 kişi öldü

DÜNYA Sağlık Örgütü (DSÖ), H1N1 virüsünün sebep olduğu domuz gribinden ölenlerin sayısının bin 462 olduğunu açıkladı. DSÖ açıklamasında, vaka sayısının, 170 ülkede 177 bin 457’ye yükseldiği kaydedildi. Açıklamada, hastalığın güney yarımküredeki birçok ülkede gerilemekte olduğu belirtildi. Cenevre / aa

12.08.2009


 

‘’Barış elçisi’’ son yolculuğuna uğurlandı

GÜNEYDOĞU’DA kan davalı aileleri barıştırmasıyla tanınan ve ‘’Barış elçisi’’ olarak adlandırılan Sait Şanlı, sevenleri tarafından son yolculuğuna uğurlandı. Tedavi gördüğü Ankara’daki özel bir hastanede vefat eden Kasaplar Odası Başkanı ve Liceliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Sait Şanlı’nın cenazesi önceki gün akşam uçakla Diyarbakır’a getirildi. Ulucami’de öğle namazından sonra kılınan cenaze namazının ardından Şanlı’nın tabutu omuzlarda yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta Mardinkapı Mezarlığı’na getirilerek, toprağa verildi. Diyarbakır / aa

12.08.2009


 

Atılan her roket bir kişiyi işsiz bırakıyor

TÜRKİYE Sanayicileri ve İşadamları Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, çatışmalarda atılan her roketin bir kişiyi işsiz bıraktığını söyledi. Osmaniye Girişimci İşadamları Derneği’nin (ORGİAD) yeni binasının açılışına katılan Rızanur Meral, hükümetin Kürt sorunu konusundaki demokratik çözüm çalışmalarını desteklediklerini belirtti. Meral, “Bu sonu gelmeyen çözümsüzlüğün, çatışmaların bir an önce sona erdirilerek Türkiye’nin millî bütünlük politikasına kesinlikle zarar getirmeden çözülmesini öneriyoruz. Bu noktada hükümetimizin girişimlerini destekliyoruz.” dedi. Devletin yatırım yapacak, yatırım yapanları destekleyecek kaynaklarının çatışmalara gittiğini kaydeden Meral, şunları söyledi: “Bugün uçakların bir günlük yaptıkları ataklar bir fabrikanın kuruluş bedeline eşit. Atılan bir roketin değeri 50-100 bin dolar arasında. Bugün bir insanın iş kurması için 50 bin dolar yeterli. Atılan her roket bir kişinin işsiz kalmasına neden oluyor. Yıllardır harcanan paraları, silâhları ve mühimmatı düşünmek lazım. Şu an da onlarca tesis kazanacakken bölge bunlardan mahrum. Bu ekonomik kaybın durdurulmasıyla birlikte, buradaki imkanlar iş dünyasına yatırıma ve desteğe dönüşecek. Bu da ülkenin canlanmasına ve kendine gelmesine sebep olacak. İş dünyası olarak demokratik çözümü çok önemsiyoruz.” Adana / cihan

12.08.2009


 

Aydınlar, Kürt açılımına destek verdi

TÜRKİYE gündeminin en sıcak konusu haline gelen Kürt açılımına, aralarında çok sayıda bilim adamı, sanatçı, yazar, gazeteci, insan hakları savunucusu ve sivil toplum kuruluşu yöneticisinin yer aldığı 162 kişi bildiri yayınlayarak destek verdi. Yazar Ümit Fırat, Ali Bayramoğlu, Araştırmacı Tarhan Erdem, Avukat Ümit Kardaş, Öğretim Üyesi Cengiz Aktar, Prof. Dr. Doğu Ergil, Türk Tabipler Birliği Başkanı Prof. Dr. Gencay Gürsoy, Sanatçı Hale Soygazi ve Gazeteciler Alper Görmüş ile Aydın Engin’in aralarında bulunduğu 162 aydın, Kürt açılımına destek vermek için bildiri yayınladı. Bildiride, şöyle denildi: “Bizler, on yıllardan beri devam eden, binlerce insanımızın yaşamına, onarılmaz acılara, maddi ve manevi kayıplara mâlolan, toplumsal dokumuzu bozan, ülkeyi etnik çatışmaların eşiğine getiren Kürt sorununun adil, demokratik, barışçı çözümü için atılan adımları sonuna kadar destekliyoruz. Kanın durması, barış, dostluk ve karşılıklı güvenin yeniden kurulması ve onarılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne hayatî ve ertelenmez bir sorumluluk düştüğüne inanıyoruz. Bu inançla, soruna cesaretle eğilen ve çözüm arayan her girişimi, barış ve çözüm yolunda adım atan bütün kişi ve kurumları destekliyor; barış çabalarını kendi dar çıkarları ve savaşçı emelleri uğruna engellemeye çalışanları tarih ve toplum önünde kınadığımızı bildiriyoruz.” denildi. İstanbul / cihan

12.08.2009


 

Haberal’dan rektörlere talimat

“Ergenekon” terör örgütünün kurucu ve yöneticisi olarak 3. iddianameye giren eski Başkent Üniversitesi Rektörü Mehmet Haberal’ın, Malatya İnönü Üniversitesi eski Rektörü Fatih Hilmioğlu’na kadrolaşmaya yönelik talimat verdiği ortaya çıktı. Özel bir üniversitenin rektörü olmasına rağmen devlet üniversiteleri rektörlerine kadrolaşma konusunda emir veren Haberal, Hilmioğlu’na gönderdiği bir mailde, yapılacak atamalarda çok dikkatli olması gerektiğini ifade ediyor. 3. iddianamenin 2001 ve 2002. sayfalarında, Fatih Hilmioğlu’na ait bir CD içerisinde “Gönderilmiş Öğeler. Dbx” isimli bir e-posta arşiv dosyasında yer alan Hilmioğlu’na gönderilen e-postaya dair bilgiler bulunuyor. e-postada, “Sayın rektörüm, üniversitenize yapacağınız idari atamalarda dikkatli olmalısınız. Eski yönetimlerle diyaloğu olan personellerin atamalarının şube müdürlüğüne yapılması için çalışmalar yapıldığına dair duyumlar aldım. Bu atanacak kişilerin zihniyeti ve fikirleri bellidir. Bu kişileri araştırmadan ve soruşturmadan işlem yapmayınız” deniyor.

İddianamede, iletinin Mehmet Haberal tarafından elektronik posta yoluyla gönderildiği, şüphelinin özel üniversite rektörü olmasına rağmen devlet üniversitelerinde görevli rektörlere personel atamalarında kadrolaşmaya yönelik emir ve talimat verdiği ileri sürülüyor. Adana / cihan

12.08.2009


 

Adana’da da 23 yangın çıktı

Adana Orman Bölge Müdürlüğü’nün sorumluluk alanlarında, bu yıl içinde çıkan 23 yangında 40 hektarlık alanın tahrip olduğu belirtilerek, vatandaşlardan yaz mevsimi sebebiyle yangınlara karşı duyarlı olmaları istendi. Adana Orman Bölge Müdürü Mustafa Kara, Adana, Osmaniye, Nevşehir, Niğde ve Kayseri’yi kapsayan yaklaşık bir milyon hektarlık ormanlık alanda hizmet verdiklerini söyledi. Bu alanın yüzde 69’unun yangına birinci derecede hassas olduğunu anlatan Kara, sorumluluk alanlarında son 10 yıllık dönemde 981 adet orman yangınında 7 bin 638 hektarlık sahanın tahrip olduğunu belirtti. Kara, bu yıl içinde çıkan 23 yangında ise 40 hektarlık alanın tahrip olduğunu bildirirken, bölgede çıkan yangınların yüzde 88’inin ihmal ve dikkatsizlikten kaynaklandığını bildirdi. Kara, vatandaşlardan yaz mevsimi dolayısıyla yangınlara karşı duyarlı olmalarını istedi. Adana / aa

12.08.2009


 

SBS sonucuna göre okullar mercek altına alınacak

nDİyarbakIr Millî Eğitim Müdürü Zülfü Toman, Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçlarının öğrencinin seviyesinin yanı sıra okulun, ilin ve ülkenin seviyesini de ortaya koyan bir veri niteliği taşıdığını söyledi. Sınav sonuçlarının öğrencinin seviyesinin yanı sıra okul idarelerinin ve öğretmenlerin de seviyesini ortaya koyduğunu belirten Toman, sıfır puan alan öğrenciden hareketle o öğrenciyi böyle bir sonuca götüren bütün unsurların tesbit edilebileceğini ifade ederek, öğrencinin ailevi sorunlar, eğitimden kaynaklanan sorunlar veya eğitim öğretim tekniklerinden kaynaklı sorunlar dolayısıyla mı sıfır aldığının araştırılabileceğini ifade etti. ‘’Başarısızlığa neden olan faktörler araştırılarak gerektiği taktirde okul idaresine soruşturma açılabilecek’’ diyen Toman, başarı-sızlığa sebep olan faktörleri belirlemek için okul idarecileriyle toplanacaklarını ve eğitimle ilgili kendilerini sorgulayacaklarını söyledi. Diyarbakır / aa

12.08.2009


 

Özürlülerin eğitim giderini Bakanlık karşılayacak

nMİllÎ Eğitim Bakanlığının, Özürlü Bireylere Uygulanacak Destek Eğitim Programları ve Eğitim Giderlerinin Karşılanmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmî Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı. Yönetmeliğin ‘’ödeme şartları’’ başlıklı 8. maddesinde yapılan değişiklikle, özürlü bireylerin destek eğitimi giderlerinin aylık olarak Millî Eğitim Bakanlığınca karşılanması için asgarî yüzde 20 özürlü olduğuna dair sağlık kurulu raporu, bundan böyle ‘’her özür grubu’’ için alınacak. Yönetmeliğin 11. maddesinde yapılan değişikliğe göre de gerçek dışı beyanda bulunarak fazladan ödemeye sebebiyet veren kurumların, bu fiillerini ‘’tekrarlamaları’’ halinde kurum açma izinleri iptal edilecek. Ankara / aa

12.08.2009


 

Liselere kayıtta kolaylık geliyor

Ortaöğretİm Yerleştirme Puanı (OYP) sonuçlarına göre öğrenci alan fen, Anadolu ve sosyal bilimler liseleri ile bazı meslek liselerine kayıtlar sırasında bundan sonra diploma, tasdikname veya denklik belgesi dışında hiçbir belge istenmeyecek. Millî Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu imzasıyla yayımlanan genelgeye göre, OYP ile öğrenci alan okullara kayıt sırasında artık ilköğretim okulu müdürlüklerince verilen ‘’yerleştirme sonuç belgesi’’ istenmeyecek. Bundan önceki düzenlemede, kayıt sırasında öğrencilerin, ilköğretim okulu müdürlüklerince verilen yerleştirme sonuç belgesini ibraz etmeleri isteniyor, aksi halde kayıt yapılmayacağı belirtiliyordu. Çubukçu, genelgede, sınav sonuç veya yerleştirme belgelerinin e-Okul sisteminde yer aldığına işaret ederek, şunları kaydetti: ‘’Bu durumda söz konusu belgelerin ayrıca ilköğretim okulu müdürlükleri tarafından çıktılarının alınması, onaylanması ve veliler tarafından kayıt işlemlerinin yapılacağı okullara ibraz edilmesi gereksiz görülmektedir. Hükümetimizin başlatmış olduğu ‘Bürokrasinin Azaltılması ve İdarî Basitleştirme’ çalışmalarının amaçlarına da uygun olarak, Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi kapsamında öğrenci kaydı yapılan okullarımıza, kayıt işlemlerinde diploma, tasdikname veya denklik belgesi dışında fotoğraf, pul, zarf vb. evrak istenmeyeceği gibi e-Okul sisteminden alınabilecek hiçbir belgenin ayrıca çıktısı ve okul müdürlüklerine onaylatılması talep edilmeyecektir. Gerekli hallerde kayıt işlemini yapan okul yöneticileri ihtiyaç duyulan belgeleri doğrudan sistemden kendileri alacaklardır.’’ Ankara / aa

12.08.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.