22 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

İLK TERAVİH VE CUMA NAMAZI KILINDI

Dün, İslâm coğrafyası ile birlikte dünyanın dört bir yanında Ramazan ayının coşkusu yaşandı. İlk teravih ve Cuma namazları kılınırken, tüm dünya dikkatini Müslümanların bu mübarek ayındaki ibadet ve faaliyetlerine çevirdi. Müslümanlar arasında Ramazan ayının gelişiyle birlikte yardımlaşma ve kardeşlik faaliyetleri de özellikle Avrupalılar tarafından hayranlık ve takdirle takip ediliyor. Batı toplumlarında bu tür faaliyetlerin zayıflığına dikkat çekiliyor.

PUTİN VE BROWN’DAN RAMAZAN TEBRİKİ

Öte yandan, Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Rusya Müslümanlarının Ramazan ayını kutlarken, “Ramazan ayının barış ayı olmasını diliyorum” dedi. Müslümanların Ramazan ayını kutlayanların arasında İngiltere Başbakanı Gordon Brown da vardı. “İslâm dininde şefkat ve adalet hisleri çok güçlüdür” diyen Brown, Müslümanların bu ayda kendilerinden çok “etrafındaki ve dünyanın farklı yerlerinde ihtiyaç sahibi insanlara odaklandığını” söyledi.

RAMAZAN ayı, İslâm âlemi dışında bütün dünya ülkelerinde de huzur, kardeşlik ve barışa vesile oluyor. Almanya’da Ramazan ayının ilk teravih namazı kılındı. Köln’deki Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Genel Merkezine gelen yüzlerce Müslüman ilk teravih namazını kıldı. DİTİB’in yaptırdığı yeni merkez camisi sebebiyle bu yıl ilk kez çadır şehir diye adlandırılan büyük çadırlarda kılınan teravih namazı öncesi Türkiye’den gelen İstanbul Haseki Eğitim Merkezi Öğretim Üyesi Ali Rıza Temel vaaz verdi. Namaz sonrası açıklama yapan Hidayet Yiğit bu yıl da Ramazan’a kavuşmanın sevincini yaşadığını ifade ederek, ‘’Tüm İslam alemine hayırlı bol bereketli Ramazanlar diliyorum’’ dedi. DİTİB Kitabevi sorumlusu Eyüp Yılmaz da her yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan ayında DİTİB merkezi ve Nürnberg, Frankfurt, Münih, Stuttgart, Berlin şubelerinde her türlü kitap satışının yapılacağını belirtti. Ramazan ayı boyunca özel olarak yüzde 30 indirimli kitap satacaklarını dile getiren Yılmaz, ‘’Burada kitap, Hac malzemesi, hediyelik eşya, ilahi CD’leri satıyoruz. Amacımız Almanya’da yaşayan Türklere Türkiye’deki Ramazan ortamını sağlamaya çalışmak’’ diye konuştu. Yılmaz İstanbul’da Feshane’de yapılan şenliklerin bir benzerini de Köln’de gerçekleştirmeyi amaçladıklarını da sözlerine ekledi.

Öte yandan İstanbul Eyüp Sultan Vakfı’nın Kosova Müftülüğü ile işbirliği içinde başşehir Priştine’nin Gençlik ve Spor Merkezi’nde kurulan 800 kişilik dev iftar çadırında, Ramazan Ayı boyunca her gece Kosovalılara ücretsiz iftar yemeği verecek.

Çadır Tertip Kurulu Başkanı İskender Yanova, yaptığı açıklamada, daha önceki yıllarda ‘’kardeşlik sınır tanımaz’’ sloganı altındaki

‘Bereket Konvoyu’yla gelenek hâlini alan Ramazan çadırı organizasyonuna katılmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Yanovalı, Türkiye ve Kosova’nın özel şirketlerinin yanı sıra, Türk hayırseverlerin parasal katkılarıyla dev çadırda Ramazan ayı boyunca yaklaşık 30 bin kişiye yemek verileceğini bildirdi. Priştine’deki Ramazan çadırında yalnız başşehirden değil, önceden otobüs servisiyle Kosova’nın farklı yerlerinden gelecek yurttaşların iftar yapmaları sağlanacak. Öte yandan Kosova Müftüsü Naim Tırnava, yayınladığı Ramazan mesajında Müslümanların birbirlerine destek olması, yoksullara yardımda bulunması çağrısı yaptı. Müftü Tırnava, orucun yoksul ve öksüzlerle dayanışma ve yardımlaşma duygularını pekiştirdiğini vurguladı.Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu, Başbakan Haşim Taçi ve ana muhalefet Lideri Ramuş Haradinay da Ramazan mesajı yayınladı. Kosova’nın yaklaşık 2,5 milyon nüfusunun yüzde 95’inin Müslüman olduğu belirtiliyor. BerlinPriştine / cihan

22.08.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  İLK TERAVİH VE CUMA NAMAZI KILINDI

  İsveçli akademisyenlerden Ramazan kitabı

  Moskova’da camiler doldu taştı

  Brown, Müslümanların Ramazan ayını kutladı

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.