23 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

‘Nabucco ile AB’yi hak ettik’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, özellikle Nabucco projesiyle beraber Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini çoktan hak ettiğini ifade ederek, “Onlar nasıl tanımlamak isterlerse tanımlasınlar. Ama biz AB’yi çoktan hak ettik” diye konuştu.

SURİYE'YE bir ziyaret gerçekleştiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin enerji politikası ve açılımlarının yanı sıra birçok konuda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bakan Taner Yıldız, özellikle NABUCCO projesiyle beraber Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini çoktan hak ettiğini ifade ederek, Türkiye’nin 400 bin nüfuslu Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile kıyaslamanın mümkün olmadığını söyledi. “Bana göre NABUCCO bölgelerarası dengeler açısından 3 ay daha bekleyemezdi” diyen Yıldız, dünyada tüketim gittikçe artarken üretimin azaldığını vurguladı. Bu açıdan da Türkiye’nin çok kritik bir noktada olduğunu, kendilerinin de bunu değerlendirmeye çalıştığını ifade etti. Bakan Yıldız, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın son 6 yıldır 8-9 katına çıkan aramaları olduğunu ayrıca üretiminin bulunduğunu da aktardı. Güney Kıbrıs’ın Akdeniz’de petrol aramasının uluslararası hukuka aykırı olduğunu da dile getiren Enerji Bakanı, son olarak da hükümetin “Kürt açılımını” değerlendirdi: “İç konsensüsle beraber yurtdışında daha güçlü olacağımıza inanıyorum.”

Şam’da Türk gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Yıldız, Türkiye’nin enerji politikası ve AB üyeliği ilgili bir soru üzerine dünyanın hızla globalleştiğini; ancak enerji konusunun daha hızlı globalleştiğini söyledi.

“Enerji ile ilgili kalemler aynı zamanda barışın teminatıdır.” diyen Bakan Yıldız, bu konuya çeşitli açılardan bakılabileceğini belirtti. Bakan Yıldız, “AB’de üç yıl önce Avusturya’nın olumsuz yorumlarını dinlerken, şimdi Avusturya ve Türkiye NABUCCO’nun en önemli ortaklarından biri haline gelmiştir. Dünya globalleşiyor. Ancak enerji sektörü daha hızlı globalleşiyor. Ortak paydaya alabileceğiniz petrol ve doğalgaz gibi tanımlar ve kavramlar uluslararası arenada bir kısım ayrı fikirleri olan ülkeleri ortak paydada birleştiriyor. Bakın bu tanıma uyabilecek ülkeler vardır. Savaş olur; ama enerji alışverişi devam eder. O yüzden enerji ile ilgili kalemler aynı zamanda barışın da teminatıdır” şeklinde konuştu.

NABUCCO ANLAŞMASI İLE

AB’Yİ ÇOKTAN HAKETTİK

Güney Akım ve Rusya ile ilgili paketin imzalanmasıyla beraber NABUCCO’nun bölgede ciddi bir hareketlilik başlattığını ifade eden Enerji Bakanı Yıldız, “NABUCCO anlaşmasıyla beraber bize göre Avrupa Birliği’ni hak etmişizdir. Onlar nasıl tanımlamak isterlerse tanımlasınlar. İster imtiyazlı ortaklık olarak tanımlasınlar, ister tam üyelik olarak tanımlasınlar, isterse de hiçbir şey yapmasak mı diye düşünülsün. Ama biz bu atraksiyonumuzla AB’ye çoktan hak ettiğimizi görüyoruz.” diye konuştu. Türkiye’nin enerji güzergâhı açısından çok önemli ve stratejik bir konumda olduğuna dikkat çeken Yıldız, “Türkiye’nin, 400 bin nüfuslu Güney Kıbrıs Rum Kesimi Yönetimi ile karşılaştırılacak bir ülke olmadığını düşünüyoruz. Öyle bir mukayese zaten söz konusu bile olamaz. Öyle bir şey kabul edebileceğimiz bir durum değildir. Bu açıdan bir reaksiyonel değil aksiyonel davranarak hep birlikte izliyoruz” dedi. Anlaşma imzalanmadan önce Türkmenistan Devlet Başkanı Berdi Muhamedov’un Türkmenistan adına bir açıklama yaptığını ve NABUCCO’ya katılabileceklerini söylediğini hatırlatan Yıldız, “Hâlbuki bunlar daha önce söylenmiyordu. İran ve Irak’ta çalışmalar var. Irak’ın normalleşmesi ile birlikte petrol ve doğalgaz rezervleri Batıya akacak. Akarken yollarını Türkiye’den geçeceğine inanıyoruz. Böyle ümit ediyoruz” diye konuştu.

Enerji konusunda zamanlamanın önemine işaret eden Yıldız, NABUCCO anlaşmasının zamanında imzalandığını vurguladı. Anlaşmanın bir kaç ay bile ertelenmeye tahammülü olmadığını kaydeden Yıldız, “Bana göre NABUCCO bölgelerarası dengeler açısından 3 ay daha bekleyemezdi. Doğu-Batı, Kuzey-Güney nasıl değerlendirmek isterseniz değerlendirin. Ortadoğu açısından baktığımızda, AB açısından veya Rusya açısından baktığımızda da bu proje daha fazla bekleyemezdi” ifadelerini kullandı.

“TPO HER ALANDA ARAMA YAPIYOR”

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPO) ile ilgili açıklamalarda da bulunan Yıldız, TPO’nun son 6 yıldır 8-9 katına çıkan aramaları olduğunu, ayrıca üretiminin de bulunduğunu aktardı. Yıldız, TPO’nun bu yüzden karlı ilk 500 arasında en karlı kuruluş olduğunu dikkat çekerek, “Önemli olan bu kârı yatırıma çevirmek. Irak, İran, Azerbaycan ve Türkiye içerisinde aramalar var. Deniz, kara, mayınlı mayınsız tüm arazilerde aramalar var. Sınırdaki mayınlı arazide ruhsatlı alanlar var. Mayınlı ve mayınsız arazilerde aramalar yapılıyor. TPO bir nevi arama faaliyetlerini çok sinsi yürütürken bir yandan bulduğunda keyfini kamuoyu ile paylaşarak çıkarıyor. İnşallah çok başarılı çalışmalar yapacaklarına inanıyorum” dedi. Güney Kıbrıs’ın Akdeniz’de petrol araması ile ilgili bir soru üzerine de Bakan Yıldız, uluslar arası hukuk ne diyorsa buna uyulması gerektiğini söyledi. Bakan Yıldız, “Uluslararası hukuk ne diyorsa o. Uluslararası hukuk, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin hemen yanı başında o aradığı saha da petrol aramasını gerektirmiyor. Hepimiz saygılı olacağız. O açıdan biz sınırlarımızı ve görevlerimizi biliyoruz. Diğer ülkelerin de buna özen göstereceğine inanıyorum. Biz Yunanistan, Suriye ve diğer tüm komşu ülkeler ile iyi komşuluk ilişkileri yakaladık. Kötü olacak diye bir hedef ya da bir kaygımız yok. Tüm komşularımızla iyi olup iyi şeyler üretmemiz lazım. Üreteceğimiz çok proje var. Bunlara bakmamız lazım.” diye çağrıda bulundu. Şam / cihan

23.08.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  YETKİLİLERLE GÖRÜŞTÜ

  Pekin’de coşku

  ABD yine çocuk öldürdü

  ‘Nabucco ile AB’yi hak ettik’

  Çin’de, ilk teravih heyecanı

  Megrahi: Kendimi aklayacağım

  Özbekistan camileri tıklım tıklım

  Darfur’da direniş grupları işbirliği yapacak

  Diyanet'ten, Odesa’ya imam

  AB, Afganistan seçimlerinden memnun

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.