24 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

HERKES İÇİN ADALET

Fatih Saraçhane Parkında başörtüsü yasağını protesto eden Özgür-Der üyeleri, “Yasakçılar Silivri’de, yasakları yürürlükte!” yazılı dövizle darbe ve Ergenekon ruhunun yaşadığına dikkat çektiler. Eylemde “demokratik açılım”ın başta başörtüsü olmak üzere tüm hakları kapsaması gerektiği ifade edilerek herkes için adalet çağrısı yapıldı.

KENDİLERİ İÇERİDE, AMA

Derneğin Yönetim Kurulu üyesi Kenan Alpay, 28 Şubat darbecilerinin ve başörtüsü yasakçılarının bugünün Ergenekoncuları olduğunu belirterek, darbeci yasakçıların bir kısmı Silivri’de yargılanıyor olsalar da, bulundukları muhtelif görevlerde iken onların etkisiyle alınan yasakçı ve otoriter kararların hâlâ yürürlükte olduğunu kaydetti.

RAMAZAN ayı boyunca başörtüsüne özgürlük için her Cumartesi Fatih Saraçhane Parkı’nda toplanma çağrısında bulunan Özgür-Der, bu Ramazanın ilk eyleminde Kürt sorununun çözümü noktasında hak, adalet ve kardeşlik temelli adımlara destek vereceğini ifade etti.

Ramazan ayının başlamasıyla her hafta Özgür-Der tarafından Fatih Saraçhane Parkı’nda başörtüsü için yapılan eylemler de başladı. Özgür-Der mensuplarına, Vakit gazetesi yazarı Abdurrahman Dilipak ve Mazlumder Genel Başkan Yardımcısı Cüneyt Sarıyaşar da destek verdi.

“Herkes İçin Adalet Başörtüsüne Özgürlük!” yazılı pankartın yanı sıra gündemdeki “Kürt açılımı”na ilişkin “Irkçı, İnkârcı Dayatmaya Hayır! Hak ve Adalet Temelli Çözüme Hayır!” yazılı pankart açan Özgür-Der üyeleri, ellerinde taşıdıkları “Yasakçılar Silivri’de, Yasakları Yürürlükte!” yazılı dövizle de darbe ve Ergenekon ruhunun yaşadığına dikkat çektiler. “Hak ve Adalet Temelli Çözüme Evet!” yazılı bir dövizin Kürtçesinin de taşındığı eylemde Kürt sorununun çözümü noktasında atılması gereken adımların hak, adalet, kardeşlik ve özgürlük çerçevesinde olması gerektiği vurgulandı ve bu adımların destekleneceği ifade edildi. Ancak eylemde “demokratik açılım”ın başta başörtüsü olmak üzere diğer bütün hak ihlâllerini de kapsaması gerektiği ifade edilerek herkes için adalet çağrısında bulunuldu. Özgür-Der adına hazırlanan ve aşağıda tam metni yer alan basın metninde de Kürt sorununun çözümüne ilişkin atılması gereken adımlara yer verildi.

Eylemin sunumunu yapan Ahmet Murat Kaya, Ramazanın Müslümanlar için taşıdığı öneme dikkat çekerek, başörtüsünün de oruç gibi namaz gibi Allah’ın emri olduğuna vurgu yaptı. Bütün dünya Müslümanlarının verdiği mücadeleyle başörtüsü mücadelesinin birbirinden ayrılamayacağını ifade eden Kaya, Ramazan ayının Müslümanlar için hayırlar getirmesini niyaz etti.

Vakit yazarı Abdurrahman Dilipak’a Org. Güven Erkaya’nın ölümünün ardında kaleme aldığı yazısından dolayı mahkeme kararı ile evinin haczedilip satılması kararının da kınandığı eyleme destek veren Abdurrahman Dilipak, “demokratik açılım”ın öncelikle darbe anayasalarının tasfiyesiyle başlaması gerektiğine dikkat çekerek, inanca saygı ve düşünceye özgürlük çerçevesinde atılması gereken çok sayıda adım olduğuna işaret etti. Dilipak, açılımın mümkün olabilmesi için Hükümetin öncelikle darbeyi mümkün kılan EMASYA protokolü ve TSK İç Hizmet Kanunu 135. Maddesini kaldırması gerektiğini ifade etti. Mazlumder Genel Başkan Yardımcısı Cüneyt Sarıyaşar ise ülkede ciddi bir Türk sorunu olduğunu, mevcut sorunun kaynağını Türkleştirme baskısının oluşturduğunu söyledi. Hak ihlâllerinin külliyen tasfiye edilmesi gerektiğini belirten Sarıyaşar, Mazlumder’in bu konulardaki çalışmalarına değinerek çalışanların Cuma namazı kılma hakkıyla çocuklara din eğitimi hakkı konusunu misal olarak verdi. Sarıyaşar, sözlerini, adaletin herkes için olması gerektiği vurgusuyla tamamladı.

Son olarak Özgür-Der adına söz alan Özgür-Der Yönetim Kurulu üyesi Kenan Alpay da başörtüsü yasakçıları ile darbeciler arasındaki paralelliğe dikkat çekti. Konuşmasında 28 Şubat darbecilerinin, başörtüsü yasakçılarının bugünün Ergenekoncuları olduğunun altını çizen Alpay, darbeci yasakçıların bir kısmının Silivri’de olmakla birlikte bulundukları muhtelif görevler döneminde onların etkisiyle alınan yasakçı ve otoriter kararların hâlâ yürürlükte olduğunu kaydetti. Sonuç olarak darbeci zihniyete karşı çıkmanın darbecilerin en somut icraatı olan başörtüsü despotizmine karşı çıkmayı gerektirdiğini belirten Alpay, militarist-darbeci zihniyetle köklü bir hesaplaşmanın yolunun da başörtüsü yasağına son vermekten, gasp edilmiş hakları iade etmekten geçtiğini kaydederek konuşmasını tamamladı. Eylem bir sonraki Cumartesi yine 13.30’da toplanılmak üzere alkışlı protestoyla sona erdi. İstanbul / YENİ ASYA

24.08.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  HERKES İÇİN ADALET

  Çocuklar şöhrete

  Ramazan tiryakiler için de fırsat

  MAHKûMLARIN YILLIK ZARARI 808 MİLYON TL

  Siyaset tabularla yürümez

  104. duruşma bugün

  Milletimizin, devletle kucaklaşmasına çalışıyoruz

  Ramazan’da yoksullar payını almalı

  Hayırseverler sıraya girdi

  Gezici Aşevi, paylaşmayı arttırıyor

  Otellere atık yağ uyarısı

  Ormana ve su havzalarına zarar verilmeyecek

  Balıkçılar, balığın yolunu gözlüyor

  Kepirli yeniden Nurs olacak

  KOBİ’ler, ‘perakendecilik yasası’nı bekliyor

  DEVLET ALACAĞININ PEŞİNİ BIRAKMIYOR

  CEZAEVLERİNDEKİ KAPASİTE AŞILDI

  İzmir, 3.4 şiddetinde sallandı

  NBŞ, hem cebimize hem sağlığımıza zararlı

  Sigarayla oruç açılmaz

  İranlı turistler Türkiye’yi seviyor

  Yeni yüzüyle gülümsedi

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.