31 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

Kriz İslâmî finansı vurmadı

Faize dayalı dünya piyasalarını küresel mali kriz olumsuz etkilerken, dünyanın en büyük 100 İslâmî bankasının toplam malvarlığının geçen yıl yüzde 66 artarak 580 milyar doları aştığı bildirildi.

Asian Banker tarafından yayınlanan raporda geçen yıl gözlenen bu ani artışın İslâmî finans endüstrisindeki hızlı büyümenin bir göstergesi olduğu kaydedildi. Küresel mânâda İslâmî malvarlığının değeriyle ilgili güvenilir bilgi bulunmadığını belirten uzmanlar, bütün endüstrinin değerinin 1 trilyon doları aştığını ve büyümeye devam ettiğini ifade etti.

Finans uzmanları 2008’in Ortadoğu ve Asya finans sektörleri için genel olarak iyi geçtiğini ve özellikle İslâmî finans kurumlarının yılın ilk yarısında çok iyi performans sergilediğini belirtti. Rapora göre İslâmî kurallara göre çalışması gereken İranlı bankalar öne çıkarken İran Millî Bankası geçen yılın sonu itibariyle 45 milyar dolarlık malvarlığıyla dünyanın en büyük İslâmî bankası oldu. Yine başka bir İran bankası olan Millet Bankası da 3’üncü sırada geldi. İlk 10 sıradaki bankanın 7’sinin İranlı olması ve bütün İslâmî banka malvarlığının yüzde 40’ına sahip olması dikkat çekti. Körfez bankalarından Suudi El Rajhi, Kuveyt Finans Evi ve Bahreynli Albaraka grubunun listede ilk 20 sırada yer aldığı gözlendi. Birleşik Arap Emirlikleri’nden Dubai İslâmî Bankası 8’inci, Abu Dabi İslâmî Bankası 11’inci, Emirlikler İslâmî Bankası 17’inci ve Nur İslâmî Bankası 20’inci geldi. BAE’de geçen yıl İslâmî kurallara uygun işlem yapan kurumlar da dahil olmak üzere bütün bankaların malvarlığının 2008’in ilk yarısında yüzde 50 büyüdüğü kaydedildi. Raporda ayrıca İslâmî finans malvarlığının daha çok Kuveyt, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, İran ve Malezya’da yoğunlaştığı vurgulandı. Dubai / cihan

31.08.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  İşgalcilerin son kanlı marifeti

  Kriz İslâmî finansı vurmadı

  İran, silâh iddialarını yalanladı

  Afgan seçimlerinde hile şüphesi

  Svat’ta kanlı gün

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.