31 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

PEYGAMBER KISSALARI

Hz. Nuh’un (as) iman etmeyen karısı ve oğlu - AHMET ÖZDEMİR

Hz. Nuh’un (as) karısı, Hz. Nuh’a (as) iman etmemiş olduğu için gemiye binmemiş ve kocasının gizli sırlarını, kavminin putperest idarecilerine ulaştırmak sûretiyle ona ihanet edip arkadan vurmaya çalışmıştı. Hz. Nuh’un (as) yüzüne karşı “mecnun” diyecek kadar da alçaklıkta ileri gitmişti.

Herkes gemiye binmiş, tufan başlamıştı. Bu sırada Hz. Nuh’un oğullarından biri olan Kenan bir köşede tek başına oturuyordu. Annesi gibi o da Hz. Nuh’a iman etmemişti. O ana kadar Kenan’a sözünü dinletemeyen Hz. Nuh, hem babalık hem de peygamberlik şefkatiyle belki son anda imana gelir ümidiyle dâvetini tekrarladı. Kenan ise eski inadında devam etmişti ve helâk olup gidenlerden olmuştur. Allah, Hz. Nûh (as) ile oğlu arasında geçen kıssayı şöyle anlatmaktadır:

“Nuh dedi ki: ‘Binin gemiye! Onun yüzüp gitmesi de, durması da Allah’ın adıyladır. Gerçekten Rabbim Gafurdur, Rahîmdir’ (Affı, rahmet ve ihsanı pek boldur). Gemi onları dağlar gibi dalgalar arasından geçirirken, Nuh biraz ötede olan oğluna:

‘Evlâdım, gel sen de bizimle gemiye bin de, kâfirlerle beraber kalma!’ diye seslendi. O: ‘Beni sudan koruyacak bir dağa sığınırım!’ dedi. Nuh ise: ‘Bugün Allah’ın helâk emrinden koruyacak hiçbir kuvvet yoktur. Ancak O’nun merhamet ettiği kurtulur!’ der demez, birden aralarına dalga girdi ve oğlu boğulanlardan oldu.

“Kâfirler boğulduktan sonra yerle göğe: ‘Ey yer suyunu yut ve sen ey gök suyunu tut!’ diye emir buyruldu. Su çekildi, iş bitirildi ve gemi Cudi üzerinde yerleşti ve ‘Kahrolsun o zalimler!’ denildi.” (Hûd Sûresi, 41-44)

İnsanlar bizzat kendi iradeleriyle imana talip olmadıkça, Allah kimsenin kalbine zorla iman koymaz. İmanı elde etmiş kimselerin kalbinden de, hiçbir sebep yokken imanını zorla çekip almaz. Kul kendi fiil ve hareketleriyle mü’min olma liyakatini kaybederse, Allah da onun kalbindeki iman nurunu söndürür, o kulu küfür karanlıklarına atar.

Hz. Nuh’un (as) karısı ve oğlu peygamber ocağında yaşadıkları ve iyi bir çevrede bulundukları halde, irade ve ihtiyarlarını kötüye kullanarak iman etmemişlerdir. Asıl mesele, kişinin hür iradesiyle iman ve küfür yolundan birini tercih etmekte düğümlenmektedir. İmanı elde etmek için, önce insanda arzu, cehd, gayret ve takip lâzımdır. Allah’ın onu ihsan etmesi, işte bu başlangıçlar üzerinde tecelli edecektir. İnsan da böylece mü’min bir kul olacaktır.

“Öyleyse, iman, Şems-i Ezelî’den vicdan-ı beşere ihsan edilen bir nur ve bir şuâdır ki, vicdanın içyüzünü tamamıyla ışıklandırır. Ve bu sayede, bütün kâinatla bir ünsiyet, bir emniyet peyda olur ve her şeyle kesb-i muârefe eder. Ve insanın kalbinde öyle bir kuvve-i maneviye husûle gelir ki, insan, o kuvvetle her musîbete, her hâdiseye karşı mukavemet edebilir. Ve öyle bir vüs’at ve genişlik verir ki, insan o vüs’atle geçmiş ve gelecek zamanları yutabilir.” (İşârâtü’l-İ’câz, s. 74)

Burada mü’minlerin annesi Hz. Hatice (r.anhâ) validemizi hatırlamamak elde değil. O ilk anda Resûl-i Ekrem’e (asm) bütün varlığıyla destek olmuştur. Onun gibi Hz. Nuh’un karısı Vaile ve oğlu Kenan da aynı sadakat ve desteği gösterseydi, belki Hz. Nuh (as) bu kadar sıkıntının altında ezilmeyecekti.

Dâhildeki huzursuzluk, insan için dışarıdan gelen huzursuzluktan daha etkili ve yıkıcıdır. İşte Hz. Nuh (as) dışarıda putperest ve zalim bir kavme içeride de onlarla işbirliği yapan oğlu Kenan ve karısı Vaile’ye karşı çetin bir mücadele vermek zorunda kalmıştı.

31.08.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  BİR ÂYET, BİR YORUM

  BİR SAHABENİN GÜNLÜĞÜ

  SOHBET İKLİMİ

  PEYGAMBER KISSALARI

  DENİZCİNİN RAMAZANI

  MİNİ HİKÂYELER

  RAMAZANİYE

  BEDİÜZZAMAN’IN VASIFLARI VE SOSYAL İLİŞKİLERİ

  ŞEYTANIN DESİSELERİ

  MİNİKLERİN DÜNYASINDA RAMAZAN

  RAMAZAN HALLERİ

  DÜŞÜNCE KIRINTILARI

  BEHLÜL DÂNÂ VE HARUN REŞİD

  İLMİHAL

  Ramazan takvimi

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.