01 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

 

Atatürk aleyhinde konuşmayın

Suriyeli iş adamı Nizar Bitar’ın Arap turistler için hazırladığı Türkiye kılavuzunda ‘’Türk halkı vatan, bayrak ve Atatürk gibi konularda hassastır. Bu konularla ilgili konuşmayın’’ ikazı dikkati çekti.

Arap turistlere gezi uyarısı

SURİYELİ iş adamı Nizar Bitar, Arap turistler için 700 sayfadan oluşan iki ciltlik Türkiye kılavuzu hazırladı. Kılavuzda vize ve ulaşım yolları gibi konuların yanı sıra Türk halkının günlük alışkanlıkları ve değerlerine ilişkin bilgiler verildi. Arap turistlere, ‘’Türk halkı vatan, bayrak ve Atatürk gibi konularda hassastır. Bu konularla ilgili konuşmayın’’ uyarısı dikkati çekti.

Klavuz hakkında bilgi veren Bitar, klavuzu 4 yılda hazırladığını ve 4 milyon kilometre katederek Türkiye’nin tamamına yakınını gezdiğini söyledi. Klavuzda iki bine yakın fotoğraf kullanıldığını belirten Bitar, fotoğrafları da kendisinin çektiğini kaydetti. Bitar, kılavuzu hazırlama fikrinin ise yaklaşık 6 yıl önce Türkiye’ye yaptığı ziyarette kandırılarak parası çalınan bir Suriyeli genci gördükten sonra ortaya çıktığını söyledi.

Bitar, ön sözünü Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın yazdığı kılavuzun 7 bölümden oluştuğunu ve 24 Arap ülkesinden gelebilecek turistler için gerekli bilgileri içerdiğini kaydetti. Türk ve Türkiye tarihiyle başlayan kılavuzda, vize çeşitleri, araç vizesi ve Türkiye’deyken vize süresinin bitmesi gibi durumlarda yapılabileceklere ilişkin bilgilerin yer aldığını anlatan Bitar, ‘’Ulaşım’’ başlığı altında hava, deniz ve kara yollarıyla ilgili detaylı bilgi aktarıldığını söyledi.

Bitar, kılavuzda üniversitelerin telefon numaraları; fuar, festival gibi organizasyonların tarih ve içerikleri; doğa sporları, kongre turizmi gibi alternatif turizm çeşitlerinin yapılabileceği yerlerin yanı sıra sis ve heyelan gibi risklerin olduğu bölgelerle ilgili bilgi ve uyarıların da yer aldığını kaydetti.

Kılavuzda 7 bölge farklı başlıklar altında fotoğraflarla anlatılırken, bölgelerin önemli tarihi ve doğal mekanları ile yemekleri, geleneksel kültürü gibi detaylara da yer veriliyor.

Bitar, bölgelerle birlikte bölge insanını da anlatmaya çalıştığı kılavuzda Karadeniz fıkralarının da bulunduğunu söyledi.

ACENTALARI TÜRKİYE’NİN

KIYMETİNİ BİLMİYOR

Bitar, Arap turistlerin Türkiye’de hep aynı yerlere gittiğini belirterek, ‘’Türkiye çok güzel bir ülke, ancak Türk ve Arap seyahat acentaları Türkiye’nin kıymetini bilmiyor. Arap turistlerin güzergahları hep aynı’’ dedi. Suriye’nin Türkiye sınırına yakın bir köyünde doğduğunu ve kendi çabası ile Türkçe öğrendiğini anlatan Bitar, ‘’Türkiye’yi çok seviyorum. Türkiye, geçmişi ve kültürüyle çok önemli bir ülke. Arap turistlere her fırsatta, Türkiye’ye birden fazla ziyaret yapmaları ve her ziyaretlerinde farklı bir yere gitmeleri çağrısında bulunuyorum’’ diye konuştu.

İki ülke arasındaki ilişkilere katkıda bulunmak istediğini belirten Bitar, ‘’Türk sınırlarında görevli memurların bir kısmının Türkiye’nin imajını olumsuz etkilediğini’’ öne sürdü. Bitar, kılavuzla birlikte daha detaylı bilgi içeren bir DVD’nin de verileceğini ve 24 saat hizmet verecek bir telefon sistemi de oluşturmak için çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti. Şam / aa

01.09.2009


 

Pakistan'da NATO yakıt konvoyuna saldırı

PAKİSTAN'DAN Afganistan’a yakıt taşıyan NATO konvoyunun bazı kişilerce hedef alındığı, saldırıda 20’den fazla aracın havaya uçurulduğu bildirildi.

Pakistan polisi Belucistan eyaletindeki sınır geçişinde saldırıya uğrayan NATO konvoyunun, Pakistan’ın Karaçi limanından Afganistan’ın Kandahar şehrine yakıt taşıdığını, henüz kimsenin üstlenmediği saldırıda 2 kişinin yaralandığını belirtti. Saldırının, uzaktan kumanda edilen patlayıcı düzeneğiyle, sınırın trafiğe kapalı olduğu sırada yapıldığı kaydedildi. Afganistan’daki NATO birliklerine teçhizat taşıyan konvoylar sık sık Taliban saldırılarına hedef oluyor.

Öte yandan Pakistan’ın kuzeybatısındaki Svat Vadisi’nde Pakistan askerleriyle Taliban arasında meydana gelen çatışmalarda 30 Taliban üyesinin öldürüldüğü bildirildi. Pakistan ordu sözcüsü Ahtar Abbas, Svat Vadisi’nin en büyük şehri Mingora’da düzenlenen bir intihar saldırısının ardından saldırganları yakalamak amacıyla operasyon başlatan Pakistan askerlerinin birçok bölgede direnişle karşılaştığını, çatışmaların dün erken saatlere kadar sürdüğünü söyledi.

Abbas, Pakistan askerleriyle Taliban arasında Svat Vadisi boyunca meydana gelen çatışmalarda 30 kişinin öldürüldüğünü belirtti. Bu arada, Mingora’daki bir polis karakolunun avlusunda düzenlenen intihar saldırısında hayatını kaybeden polis adaylarının sayısının 17’ye çıktığı bildirildi. Daha önce yapılan açıklamalarda, intihar saldırısı sebebiyle 15 polis adayının hayatını kaybettiği belirtilmişti.

01.09.2009


 

Irak, 19 savaş uçağının peşinde

IRAK, 1980’lerdeki İran-Irak savaşı sırasında Saddam Hüseyin rejimi tarafından Sırbistan’a gönderilen 19 savaş uçağını geri istiyor.

Irak Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, eski Irak rejiminin israf ettiği parayı kurtarmak ve 19 adet MIG savaş uçağının geri alınması sürecini başlatmak üzere bir heyetin Sırbistan’a gönderildiği belirtildi. Savaş uçaklarından ikisinin acil kullanıma hazır olduğu, diğerlerinin de onarımı ve Irak’a geri gönderilmesi konusunda Sırp hükümetiyle bir ön anlaşmaya varıldığı kaydedildi.

01.09.2009


 

Olmert hakkında iddianame hazır

İSRAİL’DE rüşvet ve yolsuzluk iddialarının başbakanlıktan istifaya götürdüğü Ehud Olmert hakkında savcılık iddianame hazırladı.

İsrail devleti kurulduğundan bu yana ilk kez, başbakanlık görevinde bulunmuş bir kişi mahkeme sıralarında savunma yapacak. Hakkındaki iddialarla ilgili birçok soruşturma dosyası kapatılan Olmert, rüşvet dahil, dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma, belgelerde sahtecilik ve gelir vergisi kaçırmakla resmen suçlandı. Davasının Yüksek Mahkemede muhtemel bir temyize başvuru olmaksızın 4 yıla kadar sürmesi bekleniyor.

01.09.2009


 

Putin’den Polonya’ya: Yeni bir sayfa açalım

RUSYA Başbakanı Vladimir Putin, ikili ilişkileri geliştirmek için Polonya’ya 2. Dünya Savaşı sayfasını kapatma çağrısında bulundu.

Putin, Polonya gazetesi Gazeta Wyborcza’da yayımlamak üzere kaleme aldığı makalede, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesini engelleyen bu döneme (2. Dünya Savaşı) ait anlaşmazlıkların geride bırakılması gerektiğini belirterek, ‘’Ölülere ve tarihe karşı ödevimiz, Rusya ile Polonya arasındaki ilişkilerde, bize miras bırakılan güvensizliğin ağırlığından kurtulmak için elimizden geleni yapmaktır. Sayfayı çevirelim ve yeni bir sayfa açalım’’ ifadesini kullandı.

01.09.2009


 

Papua Yeni Gine’de kolera salgını: 40 ölü

PAPUA Yeni Gine’de kolera salgınının 40’tan fazla kişinin ölümüne neden olduğu bildirildi.

Hükümet yetkilileri, Morobe kentinde yaklaşık 800 kişinin koleraya yakalandığını söylediler.Yetkililer, Sağlık Bakanı Sasa Zibe’nin hastalığın daha fazla yayılmaması için önlem alınması talimatı verdiğini belirttiler. Genellikle bozuk gıda veya sudan bulaşan kolera, tedavi uygulanmaması halinde ölüme yol açabiliyor.

01.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.