01 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ GÜNDEMDE YOK

''Demokratik Açılım'' sürecine ilişkin bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında basın toplantısı düzenleyen İçişleri Bakanı Beşir Atalay, bir soru üzerine anayasa değişikliğinin gündemlerinde olmadığını söyledi. 12 Eylül ürünü ihtilâl anayasası ile "demokratik bir açılımın" nasıl olabileceği sorusuna ise cevap aranıyor.

AÇILIM YENİ DÖNEMDE MECLİSE GELECEK

Atalay, “Bu konunun hem Bakanlar Kurulumuzda, hem de grubumuzda görüşülmesi gerekiyor. Ekip çalışması devam edecek. Bizim niyetimiz, mümkün olabildiğince parlamento yasama yılı başlayana kadar çalışmaları belli bir seviyeye getirmektir. Bu konuların, politikaların, önerilerin ilk açıklanacağı yer TBMM çatısının altı olacaktır” diye konuştu.

Anayasa değişmeden açılım olmaz

İçİşlerİ Bakanı Beşir Atalay, ‘’Demokratik açılım’’ çalışmaları kapsamında yaptığı görüşmeleri değerlendirirken, anayasa değişikliğinin gündemlerinde olmadığını söyledi. 12 Eylül ürünü İhtilâl anayasası ile “demokratik bir açılımın” nasıl olabileceği ise tartışmaya yol açtı.

Atalay, İçişleri Bakanlığı Konferans Salonu’nda düzenlediği basın toplantısında, ‘’demokratik açılım’’ çalışmaları kapsamındaki temasları hakkında bilgi verdi. Bakan Atalay, basın toplantısının başında, Şemdinli’de 4 askerin şehit olması ile ilgili üzüntülerini dile getirdi. Bir aylık sürede değişik siyasi parti temsilcileri, 22 sivil toplum kuruluşu, 11 meslek örgütü, şehit ailelerini temsil eden 24 dernekten gelenlerin yanı sıra bireysel görüşmeler gerçekleştirdiğini kaydetti.

“ÇÖZÜM İÇİN GÜÇLÜ MUTABAKAT VAR”

‘’Bir aylık süre zarfında yaptığım görüşme ve toplantılar süreç açısından son derece olumlu olmuştur’’ diyen Atalay, bu süreci geniş çaplı görüşme, müzakere ve mutabakat anlayışı çerçevesinde yürüttüklerini kaydetti. Görüşmeler sırasında farklı kesimlerin temsilcilerini dinleme fırsatı bulduğunu belirten Atalay, bu çalışmaların bir ‘’ortak akıl arayışı’’ olduğunu ve bu konuda da hedefe ulaştıklarını kaydetti. Atalay, ‘’Sorunun çözülmesi gerektiği konusunda toplumda çok net ve güçlü bir mutabakatın var olduğun gördük. Herkes, bir defa, herkes terörün bitmesini istiyor. Herkes ülkemizde demokratik standartların yükseltilmesini istiyor. Bunlara karşı koyan hiç kimse yok’’ dedi.

“AÇILIMIN ARKASINDA

YABANCI PARMAĞI YOK”

Bakan Beşir Atalay, ‘’her açılımın arkasında yabancı bir el aramaktan vazgeçilmesini’’ isteyerek, ‘’Türkiye’nin büyüklüğünün ve gücünün farkında olalım. Bu meseleyi biz çözüceğiz. Yürüttüğümüz çalışmaları, bir yabancı düşünce kuruluşunun raporlarıyla ilişkilendirmek en hafif tabirle siyasi kompleksin bir tezahürüdür’’ dedi.

Görüşmeler sırasında dile getirilen düşünceleri, görüşleri ve kendilerine verilen raporları titizlikle değerlendirdiklerini, bundan sonra bu tür katkıları almaya devam edeceklerini anlatan Atalay, ‘’Elimizdeki veriler ışığında, konunun tüm boyutları en ince ayrıntısına kadar çalışılmaktadır. Kurumlarımız da bu sürece katkı vermeye devam etmektedir’’ dedi.

Demokratik açılım süreciyle ilgili Türkiye’de son derece dinamik, özgür, samimi, verimli tartışmalar yapılmaya başlandığını belirten Atalay, çok değerli analizlerin yayınlandığını, son 1 ayda çok sağlıklı bir müzakere ve değerlendirme ortamı oluştuğunu ifade etti.

‘’TEMEL İLKELER TARTIŞILMAZ’’

‘’Demokratik açılım’’ sürecinin temel unsurlarını geniş bir müzakere sonucunda oluşturulacağının daha önce ifade ettiğini hatırlatan Atalay, ‘’Bu yüzden biz herhangi bir paket yahut eylem planı çıkarmadık. Halen de bu çerçevede işte bu tür ortak aklı bularak bunları olgunlaştırmaya çalışıyoruz’’ diye konuştu. ‘’Buna rağmen muhalefet veya bazı kesimlerin bir tarafta bizi içeriği açıklamamakla suçladıklarını’’ dile getiren Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Hiç kimse devletin bütünlüğünü, milletin birliğini, resmi dilin Türkçe olduğunu, bayrağımızın ay yıldızlı bayrağımız olduğunu ve milli marşımızın İstiklal Marşı olduğunu tartışmıyor. Biz bu temel ilkeleri zaten tartışılmaz olarak kabul ediyoruz.”

“AÇILIMIN ASIL SAHİBİ MİLLET”

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, ‘’Demokratik Açılım’’ çalışmalarına ilişkin, ‘’Bu konu hem Bakanlar Kurulumuzda hem de grubumuzda görüşülmesi gerekiyor. Ekip çalışması devam edecek. Bizim niyetimiz, mümkün olabildiğince parlamento yasama yılı başlayana kadar çalışmaları belli bir seviyeye getirmektir. Bu konuların, politikaların, önerilerin ilk açıklanacağı, sunulacağı yer TBMM çatısının altı olacaktır. Meclis açılacak ve biz bu konudaki çalışmalarımızı, değerlendirmelerimizi ilk orada açıklayacağız. Demokratik açılımın asıl sahibi milletimizdir. Afaki öneriler, toplumumuzu rahatsız edecek teklifler, gerçekçi olmayan beklentiler, sürece karşı çıkmak çözümü istememekle eş anlamlıdır. Çözüm sürecine şiddetle karşı çıkmak ne kadar doğru değilse, toplumsal kabule mazhar olmayacak önerileri gündeme getirmek de o derece doğru değildir’’ dedi.

“SÜREÇLE İLGİLİ BİR ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

GÜNDEMİMİZDE YOK’’

Açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan İçişleri Bakanı Atalay, bir gazetecinin, ‘’Düzenleme hayata geçtikten sonra kalıcı ve sizden sonra da geçerli olabilmesi için Anayasal değişiklik yapılacak mı?’’ sorusu üzerine, ziyaret ettiği siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının Türkiye’de Anayasa’nın geneliyle ilgili düşüncelerini ifade ettiklerini söyledi. Atalay, ‘’Sivil olmayan bu anayasanın değişmesi yönünde temennide bulundular. Bizim şu anda bu süreçle ilgili bir anayasa değişikliği gündemimizde yok ama Türkiye’de mevcut anayasanın değişmesiyle ilgili çok yüksek bir talep var. İnşallah siyaset kurumumuz, parlamentomuz bunu dikkate alır’’ diye konuştu.

01.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Davutoğlu, Bağdat ve Şam’a gitti

  ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ GÜNDEMDE YOK

  Artık yürekler yanmasın

  Sanayi üretimi 6 ayda %12 azaldı

  İsviçre'nin kapısını çalacağız

  3 milyarın 250 milyonu yapılandırıldı

  Yabancı medyanın Türkiye ilgisi

  Üniversitelere kayıtlar başladı

  Helikopter ambulanslar Eylül’de geliyor

  Hızlı trenlerde kesintisiz iletişim

  Mahallenin ilçe seçme referandumu

  Can Kardeşler hatim indirdi

  Asırlık dede her gün oruç tutuyor

  Zam şampiyonu salatalık

  ,57 metrelik vinç Boğaz’da

  Personelimiz iftardaydı

  İzmarit ormanları yaktı

  KARADENİZ ORMANLARINI NEM VE AĞAÇ TÜRLERİ KORUYOR

  Fransa’da karbon vergisi

  İFTARDA SİGARA KALBİ TEHDİT EDİYOR

  KAPALI ALANDA SİGARA İÇENE 5 GÜN HAPİS

  Şempanze, leopara annelik yapıyor

  Baz istasyonları bal arılarını öldürüyor

  Denizde ‘Vira Bismillah’

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.