08 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Çin, Urumçi’ye 7 bin arabulucu gönderiyor

ÇİN otoriteleri, Sincan’daki şırıngalı saldırılar ve toplu gösterilerin ardından bölgeye 7 bin arabulucu memur atayacağını duyurdu.

Şinhua ajansının haberine göre, Sincan Komünist Partisi Sekreteri Vang Lıçüen yaptığı açıklamada, atanan memurların kapı kapı gezerek devletin siyasetini anlatacaklarını ve anlaşmazlıkları çözeceklerini söyledi. Sincan’da 5 Temmuzda meydana gelen olayların ardından buna benzer bir uygulamayı 1500 devlet memuru ve polisle, Uygurlara uyguladıklarını ve netice aldıklarını belirten Vang “Halkla birebir mülaki olan memurlar sayesinde sosyal düzeni çok kısa bir sürede sağladık” dedi. Çin Uluslararası Radyosu haberinde, Çin Komünist Partisi Urumçi Komitesi Sekreterliğine Li Cı’nın yerine yeni atanan Cu Haylun yaptığı açıklamada, 5 Temmuz olaylarının ve son günlerde görülen şırıngayla vatandaşları yaralama olaylarının faillerini cezalandırarak, etnik kökeni ne olursa olsun bütün şehir sakinlerine güvenli ve istikrarlı bir toplumsal ortam sağlayacaklarını söyledi. Cu, Urumçi’de hayatın giderek normale döndüğünü, şehir merkezindeki dükkanların önemli bir kısmı ile bazı banka şubelerinin yeniden açıldığını bildirdi. Sincan’da 531 kişi şırıngalı saldırılara hedef olmuş, ardından bölgede halk, güvenliğin artırılması ve Komünist Partinin bazı yöneticilerinin görevden alınması için gösteriler düzenlemişti. Gösterilerde, 5 kişi ölmüş ve 14 kişi yaralanmıştı.

08.09.2009


 

Afganistan’da siviller öldü

Afganistan’ın önde gelen sivil toplum kuruluşu Afganistan Hakları İzleme, NATO’nun geçen hafta Kunduz’da düzenlediği hava saldırısında 60 ila 70 sivilin öldüğünü bildirdi. Raporda, “Taliban destekçisi olsa bile, bu kişilerin silâhsız ve herhangi bir çatışmaya girmemiş olması gerçeği dolayısıyla topluca öldürülmelerine haklı neden gösterilemeyeceği” belirtildi.

NATO sivilleri vurdu Afganİstan’In önde gelen sivil toplum kuruluşu Afganistan Hakları İzleme (AHİ), NATO’nun geçen hafta Kunduz’da düzenlediği hava saldırısında 60 ila 70 sivilin öldüğünü bildirdi. Merkezi Kabil’de bulunan AHİ, 4 Eylüldeki saldırının düzenlendiği Kunduz vilayetinin Çar Dara bölgesinden ondan fazla kişiyle yapılan mülakata dayanarak yayımladığı raporda, “60-70 kişinin öldüğünü, kurbanların tamamı Taliban destekçisi olsa bile, bu kişilerin silahsız ve herhangi bir çatışmaya girmemiş olması gerçeği dolayısıyla topluca öldürülmelerine haklı sebep gösterilemeyeceği” belirtildi. AHİ, cuma günkü saldırıda 12’den fazla direnişçinin de öldürüldüğünü kaydetti. NATO olayla ilgili soruşturmasını tamamlamamakla birlikte birkaç sivilin öldüğünü kabul etmişti. Afgan yetkilileri de saldırıda aralarında sivillerin de bulunduğu onlarca kişinin öldüğünü belirtmiş, ancak sivillere ilişkin rakam vermemişti.

08.09.2009


 

İsrail Obama’yı dinlemiyor

Barack Obama yönetimindeki ABD’nin karşı tutumuna rağmen, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerinde 500 konutun inşaatına onay verdi. Konuyla ilgili nihai kararınsa Obama’nın Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell’in bölgeye yapacağı ziyaret sırasında açıklanması bekleniyor.

İsrail, ABD’ye rağmen, inşaatlara devam ediyor İsraİl Savunma Bakanı Ehud Barak, Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerinde 500 konutun inşaatına onay verdi.Barak’ın bu inşaat izinlerinin bir kısmını önceki gün onayladığı, bazılarını ise dün imzaladağı bildirildi. Konut inşaatları, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun kararı doğrultusunda 6 yerleşimde yapılacak. Bu yerleşimler, herhangi bir barış anlaşmasında İsrail’in kendi topraklarında tutmak istediği “yerleşim blokları” arasında yer alıyor. İnşaat izinleri, İsrail ile Amerikan yönetimi arasında, yerleşimlerdeki inşaatların dondurulmasıyla ilgili hemen önümüzdeki günlerde varılacak olası bir kararın öncesinde geldi. Buralardaki inşaatlar, halen Batı Şeria’da devam eden yaklaşık 2500 konutluk inşaatlarla birlikte devam edecek. Öte yandan İsrail ordu radyosu, ABD Başkanı Obama’nın Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell’in gelişinin cumartesi gününe ertelendiğini duyurdu. Mitchell’in İsrail’e çarşamba gecesi gelmesi, hemen ertesi günü de Başbakan Netanyahu ile görüşmesi bekleniyordu.

08.09.2009


 

Abbas’tan Araplara çağrı

Fİlİstİn lideri Mahmud Abbas, Arap liderlerinin İsrail’e karşı “kararlı” olmalarını istedi.

Sözcüsü Nebil Ebu Rudayna’nın AFP’ye verdiği bilgiye göre, Suudi Kralı Abdullah’la görüşen Abbas, Arap yöneticilerine, işgal topraklarında yeni yerleşim birimleri kuran İsrail karşısında “kararlı ve tek yumruk” olmaları için çağrıda bulundu. Abbas, İsrail’in Batı Şeria’da yeni yerleşkeler kurmaya devam etmesini, “Araplara ve uluslararası topluluğa meydan okuma” olarak nitelendirdi. “İsrail’in kararı, ABD Başkanı Barack Obama’nın barış çabalarını baltalıyor” diyen Abbas, “İsrail yeni yerleşkeler açma politikasından vazgeçmezse müzakere masasına oturmayız” dedi. İsrail, dünyadan gelen tepkilere rağmen, Batı Şeria’da Yahudi göçmenler için yeni yerleşim birimleri açacağını bildirmişti.

08.09.2009


 

ABD’de, internet hastalığı tedavi ediliyor

ABD’de ‘’internet bağımlılığını tedavi’’ amacıyla kurulan ReSTART adlı merkez açıldı. Merkez Yöneticisi Hilarie Cash, aşağıdakilerden üçünün bulunması halinde kişinin interneti suistimal ettiğini, beş veya fazlası var ise ‘’bağımlı’’ hale geldiğinin kabul edildiğini bildirdi.

Cash’in açıklamasına göre bu liste şu şekilde: ‘’İnternet başında geçirilen sürelerin giderek artması, bu davranışı kontrolde zorlanma, internet başında iken daha mutlu hissetme, başka bir işle meşgulken interneti özleme, aileyi veya arkadaşları dikkate almama, internet kullanımına ilişkin olarak başkalarına yalan söyleme, işte veya okulda, farklı amaçlı internet kullanımı, davranışlara ilişkin suçluluk veya utanç duyma, uyku zamanlarını değiştirme, kilo değişimi, sırt ağrısı, baş ağrısı, bilek ağrısı ve diğer faaliyetlerden çekilmek.’’ Bu merkez, Microsoft’un genel merkeziyle, önemli bir bilgisayar endüstrisi merkezinin yakınında, Redmond yakınında açıldı. Merkez, 14.000 dolara, video oyunları veya yazışma başında veya ‘’facebook, eBay, Twitter’’ gibi sitelerde zaman tüketici şekilde vakit geçirenlere 45 günlük bir tedavi programı sunuyor. Çin, Güney Kore ve Tayvan’da da tedavi amaçlı benzer merkezler bulunuyor.

08.09.2009


 

Tayvan yeni başbakanına kavuştu

Tayvan’da, Başbakan Liu Çao-şiuan’ın istifasının ardından iktidar partisi yetkilisi Vu Den-yih Başbakan seçildi.

Devlet Başkanı Ma Ying-jeu’nun makamından yapılan açıklamada, renkli kişiliği ve açık sözlülüğüyle tanınan Vu’nun yeni başbakan olacağı belirtildi. Başbakan Liu Çao-şiuan, ülkeyi geçen ay vuran tayfun felaketine müdahalede zayıf kalmakla eleştirilmesinin ardından istifa etmiş, Devlet Başkanı Ma Ying-jeu da istifasını kabul ettiğini ve yeni hükümetin kurulması için yeni bir isim belirleyeceğini söylemişti. Tayvan’ı 7-9 Ağustosta vuran Morakot tayfununun yol açtığı sel ve toprak kaymalarında 758 dolayında kişi hayatını kaybetmişti.

08.09.2009


 

Türk polisinden Kosova’ya yardım

Kosova’da AB ve BM misyonları bünyesinde görev yapan Türk polis birliği, Ramazan ayı dolayısıyla ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı.

Türk polisler, başta başşehir Priştine olmak üzere Vıçıtırın, Mitroviça, Ferizay, İpek, Gilan, Yanova ve Poduyeva’da toplam 255 aileyi ziyaret ederek, gıda yardımını bizzat teslim ettiler. Yardım paketlerinin dağıtımı sırasında duygulu anlar yaşandı. Paketleri alan ihtiyaç sahibi ailelerin fertleri Türk polislerine teşekkür ederken göz yaşlarını tutamadılar. Kosova’da 10 yıldır görev yapan Türk polisleri, güvenliği sağlamanın yanı sıra çeşitli sosyal ve kültürel etkinlikler düzenliyor.

08.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.