10 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

FACİANIN ÜÇ SEBEBİ: İHMAL, HIRS, BENCİLLİK

Başakşehir, Bahçeşehir ve İkitelli bölgelerini etkileyen aşırı yağış ve sel İstanbul’u felç etti. Ayamama Deresinin taşarak ka-pattığı Basın Ekspres yolunda yüzlerce araç sulara gömüldü. Aniden bastıran sel sonucu araçlarında saatlerce mahsur kalan yolcular kurtarılmayı beklediler. Dere yatağında bulunan onlarca ev ve işyerini su bastı. Maddî hasarın büyük olduğu belirtiliyor.

Tufan İstanbul’daydı

Sağanak yağış Marmara Bölgesi’ni vurmaya devam ediyor. Önceki gün Tekirdağ’ın Saray ilçesi ile Silivri ve Selimpaşa’daki sel felaketinin ardından önceki gece yağan yoğun yağmur dolayısıyla İstanbul’da İkitelli Basın Ekspres Yolu tamamen sular altında kaldı ve trafiğe kapandı. Aralarında TIR’ların da bulunduğu yüzlerce araç, sel sularıyla sürüklendi. Yolda çok sayıda araç suda mahsur kalınca bölgede adeta can pazarı yaşandı. Bazı araçların içindekileriyle birlikte sürüklendiği görüldü. Sürücüler ve yolcular araçlarının üzerine çıkarak kurtarılmayı bekledi. Görgü şahitleri, ekiplerin kurtarma çalışmalarında yetersiz kaldığını söyledi.

LOJMANDA MAHSUR KALDILAR

Sel sularının bastığı Çobançeşme fidanlığındaki lojmanlarda mahsur kalan 11 kişi kurtarıldı. Çevre ve Orman Bakanlığı Çobançeşme fidanlığı sabah saatlerinde sel sularıyla doldu. Yaklaşık 2 metre derinlikteki sel sularının çevresini sardığı lojmanlarda 11 kişi mahsur kaldı. Olay yerine gelen İstanbul Büyükşehir Belediyesi itfaiye ve sivil savunma ekipleri lojmanda bulunanları kurtarmak için çalışma başlattı. E-5 karayolu havalimanı kavşağında bulunan itfaiye aracından uzatılan merdivenle ilk önce anneleri işe gittiği için evde yalnız kalan Eda, Seda ve Özge Tarakçı kardeşler kurtarıldı. Daha sonra ekipler, şişme botla lojmanın penceresine çıkan 8 kişiyi kurtardı.

İKİ GÜNDE 30 ÖLÜ

Yağışın etkisini kaybetmesiyle hızlanan kurtarma çalışmaları sırasında sudan ve sürüklenen araçlardan 15 ceset çıkartıldı. Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. Önceki gün ölenlerle birlikte Tekirdağ ve İstanbul’da ölenlerin sayısı 30’a yükseldi.

BİNA YIKILDI

Başakşehir ilçesinin ara yolları da büyük ölçüde trafiğe kapandı. İlçeye bağlantı sağlayan yollarda ulaşım aksadı. Ara sokakların büyük bölümü sel sularıyla doldu. Ayamama ve Tavukçu derelerinin yağış sebebiyle taştığı gözlenirken dere yakınlarındaki bir bina yıkıldı. Yeni Bosna’daki bazı fabrikaları da su bastı. Fabrikalardaki bazı eşyaların suyla birlikte çevreye yayıldığı gözlendi. İkitelli’ye açılan ana yollar güvenlik dolayısıyla trafiğe kapalı tutuluyor. 1996 yılında da İkitelli’de sel baskını olmuş, ancak bu kadar büyük hasara sebep olmamıştı.

BİRÇOK DERE TAŞTI

Öte yandan yoğun yağış dolayısıyla Arnavutköy, Sultangazi, Bağcılar, Eyüp, Esenler, Bahçelievler, Başakşehir, Büyükçekmece ilçelerinde de su baskınları, sele sebep oldu. Ayamama, Tavukçu ve Papaz dereleri taştı.

HAYATIMIZI

ZOR KURTARDIK

TÜRKİYE’NİN Avrupa’ya açılan kapısı olan Yeşilköy Havalimanına giden Basın Ekspres yolu “Basın ekspres Nehri” oldu. Sele araçlarıyla birlikte kapılan vatandaşlar canlarını zor kurtardıklarını ifade etti. Onlardan biri olan Sunay Bey başlarına gelenleri şöyle anlatıyor: “Gebze’den yola çıktım. 06.55 civarında TEM yolundan gelişle havalimanı sapağından Basın Ekspres yoluna dönerken yola girmek istemedik. Ancak polisin ısrarı neticesinde Basın Ekspres yoluna girmek zorunda kaldık. Girmemizin hemen sonrasında gelen seli fark ettik. Ancak olan oldu. 30-35 kadar irili ufaklı araba sele kapıldık.Yol kenarındaki bariyerlere kadar sürüklendik. Sel suları 1,5-2 metreye çıktı. Canımızı kurtarmak için arabaların tepesine çıktık. Yardım bekledik. Yan yolda bulunan insanlar bizi seyrediyordu. Allah’tan bir kaç kişi halat uzattı. Yolun 212 Power Outlet kısmındaki bariyerler yıkılıp, su yol bulmasaydı boğulup gidecektik. Allah’a şükür kurtulduk. Ne kadar duâ etsek azdır.” Sunay Beyin söylediği bir cümle var ki hayatın gerçeğini ifade ediyor: “Hayatımız pamuk ipliğine bağlı.”

BELEDİYE ALARMA GEÇTİ

İSTANBUL ve ilçelerini etkisi altına alan sağanak yağış ve sel felâketi sebebiyle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı alarma geçti. İtfaiye, AKOM, İSKİ, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı, Atık Yönetim Müdürlüğü ekiplerinin sel felâketinin olduğu bölgede kurtarma, tahliye ve temizlik çalışmaları devam ediyor. Kurtarma çalışmalarına itfaiye 556 personel, 117 araç, 104 motopomp, 30 bot, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü 177 personel, 65 araç, İSKİ 106 personel, 43 araç, Belediye Arama Kurtarma Birliği 23 personel, 2 bot, 3 adet 4x4 araç, toplam 862 personel 228 araç, 104 motopomp, 32 bot katıldı. Destek Hizmetleri Daire Başkanlığınca, 40 personel, 10 mobil ekip ile bölgeye sıcak yemek ve battaniye gönderildi. Ekiplerce bölgedeki vatandaşlara, 11 bin adet kumanya, 2 bin 600 kişilik iftarlık, 10 bin

adet bardak su, 7 bin kişilik sıcak çorba, 400 kişilik sıcak yemek, 25 kampet, bin adet battaniye, bir gıda tırı, 8 bin çay yardımında bulunuldu. (Ajanslar ve ntvmsnbc)

REKOR YAĞIŞ

SON yılların en büyük yağışını alan bölgeye, saatte metrekareye 90 kilogram yağış düştü. Eylül ayı ortalaması 45 kilogramken, bu sabah İkitelli bölgesine bir saatte 90 kilogram yağış düştüğü belirlendi.

10.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  FACİANIN ÜÇ SEBEBİ: İHMAL, HIRS, BENCİLLİK

  ALTYAPI İFLÂS ETTİ, YOL GÖL OLDU

  TMMOB: SEL BASKINLARI SÜRPRİZ DEĞİL

  Erdoğan"dan İstanbul"a 2 milyon TL

  SELDE CAN KAYBI BİLANÇOSU: İKİ GÜNDE 30 ÖLÜ

  TIRLAR SÜRÜKLENDİ

  Selin ardından yağma

  100 bin etkili insana Kur"ân

  Dünyanın en büyük otelleri Dubai"de

  İngiliz doktorlar alkole karşı savaş açtı

  Çin"e devâsâ güneş santrali

  Malezya"da Kutsal Emanetler sergisi

  Şehitlerin cenazeleri memleketlerine törenle gönderildi

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.