10 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Bir sahabenin günlüğü - Salİha Ferşadoğlu

Nafile ibadetin önemi

Safer, Hicretin 10. senesi,

Medine

Yaz mevsiminin yakıcı sıcakları başlamıştı. Gün ortasında sokağa çıkmak, büyük bir riski göze almak demekti. Peygamberimiz (asm) bu saatlerde kaylule uykusuna yatmamızı, daha sonra da öğle namazını edâ etmemizi tavsiye etmişti. Her nasılsa bir ihtiyacımı görmek için öğle sıcağında baş açık, yalınayak sokağa çıktım. İşim bittikten sonra mescide geldiğimde başım dönüyor, midem bulanıyordu. Az sonra kendimden geçmiştim. Ölümün kardeşi uykunun kollarına bırakmıştım kendimi… Uykumda Efendimizin (asm) sesi kulağıma geliyor, ama bir türlü uyanamıyordum. Güneş beni öyle bir çarpmıştı ki, uykunun ağırlığı ile bir olmuş, beni esir etmişlerdi. Akşam ezanına az bir vakit kala Ebu Hureyre beni kaldırdı. İkindi namazının vakti geçmek üzereydi ve ben hastalığım nedeniyle neredeyse namazımı kaçıracaktım. Ebu Hureyre, abdest almama yardım etti. Birkaç hurmasını benimle paylaştı. Ben uyurken Peygamberimizin (asm) çok önemli konulardan bahsettiğini söyledi. Eğer birimiz Peygamberin sohbetini dinleyebilirsek, sohbetinde bulunamayan diğer arkadaşlarımıza hemen gider, öğrendiklerimizi anlatırdık. Böylece birbirimizin eksiklerini tamamlar, İslâm’ı öğrenmekten de geri kalmazdık.

“Neler anlattı bugün Efendimiz size ya Ebû Hureyre? Haydi, nazlanma anlat!”

“İslâm’ı daha iyi anladım bugün ey sadıki. İslâm’ın beş şartının birbirleriyle olan bağlantısını anlattı uzun uzun. Her bir ibadetin amellerimize olan etkilerini, cennet ya da cehennemi bu ibadetler sayesinde hak edeceğimizi söyledi.”

“Eee… Tam olarak ne söyledi peki?”

“Dedi ki: ‘Ümmetime Yüce Allah’ın ilk farz kıldığı şey beş vakit namazdır ve amelleri içerisinde ilk ortadan kaldırılacak olan farz da beş vakit namazdır. İlk sorguya çekilecekleri husus da beş vakit namazdır. Ondan bir şey eksik yapan kimse için yüce Allah şöyle buyurur: ‘Bakın kulumun farzlardan eksik bıraktığı namazları tamamlamak için nafile olarak kıldığı namazı var mı? Kulumun Ramazan oruçlarına bakınız. Eksik bıraktığı bir şey varsa bunu tamamlayacak nafile oruçları var mı? Kulumun zekâtına bakınız. Eğer ondan bir şey eksik bırakmışsa bunu tamamlayacak nafile sadakalarını bulabiliyor musunuz?’ Bu nafileler Allahın farz kıldığı ibadetlere eklenir. Bu Allah’ın rahmet ve adaletiyle olur. Bundan fazlasını bulabilirse sevap kefesine konur ve kendisine şöyle denir: ‘Mesrur olarak cennete gir!’ Eğer nafileden farzları tamamlayacak bir şey bulunmazsa zebanilere emir verilir. Onlar da elinden ve ayaklarından yakalayarak onu cehenneme fırlatırlar.”*

Sustum. Farzların önemli olduğunu biliyordum. Fakat nafile ibadetlerin bu kadar önemli olacağını hiç düşünmemiştim. Ebu Hureyre’ye teşekkür ettikten sonra, nafile namaz kılmak üzere abdest almaya gittim.

* Hakim’in Künni’sinden.

10.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  BİR ÂYET, BİR YORUM - Yrd. Doç. Dr. Atİlla YARGICI

  Bir sahabenin günlüğü - Salİha Ferşadoğlu

  RAMAZAN DAVULCULARI - ZEYNEP SEVDE DEMİR

  RAMAZANİYE - ABDİL YILDIRIM

  RAMAZAN HÂLLERİ - OSMAN ZENGİN

  İLMİHAL - SÜLEYMAN KÖSMENE

  BEDİÜZZAMAN’IN VASIFLARI VE SOSYAL İLİŞKİLERİ - MUSTAFA ÖZTÜRKÇÜ

  ŞEYTANIN DESİSELERİ - İBRAHİM ERSOYLU

  İNCİR ÇEKİRDEĞİ - SUAT ÜNSAL

  BEHLÜL DÂNÂ VE HARUN REŞİD - hayreddİn ekmen

  PEYGAMBER KISSALARI - AHMET ÖZDEMİR

  MİNİKLERİN DÜNYASINDA RAMAZAN - Röportaj: ZÜBEYİR ERGENEKON

  MİNİ HİKÂYELER - NEVİN ALAN

  DENİZCİNİN RAMAZANI - VEHBİ HORASANLI

  DOSLARA DUALAR - NEJDET PEHLİVAN

  DÜŞÜNCE KIRINTILARI - SELİM GÜNDÜZALP

  Ramazan takvimi- HASAN ŞEN

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.