14 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

KRİZİN ETKİLERİ VE SEL ŞOKU SÜRERKEN

Türkiye krizden çıkmaya çalışırken, Trakya ve İstanbul'u vuran sel felâketleriyle sarsıldığı bir ortamda Amerika'dan toplam bedelinin 12 milyar lirayı bulduğu belirtilen Patriot füzeleri satın alacağına dair haberler şaşkınlık ve tepkiyle karşılanırken, “Savunma ihtiyaçları dahil, herşeyi hallettik de, sıra ‘Patriot eksiğimiz’in giderilmesine mi geldi?” sorusuna cevap bekleniyor.

SADDAM’IN YERİNİ BİZ Mİ ALACAĞIZ?

Patriot'ları alım gerekçesinin “Türkiye'yi İran'ın elindeki uzun menzilli füzelere karşı savunmak” olarak ifade edilmesi ise hem hükümetin “komşularla sıfır sorun,” hem de İran'la ilişkileri geliştirme politikasıyla çelişen bir yorum olarak değerlendirilirken, Patriot füzelerinin 1990'daki Birinci Körfez Savaşı öncesinde Saddam'ı tehdit olarak göstermek için kullanıldığı da hatırlatıldı.

EKONOMİK krizin ve sel baskını gibi afetlerin etkileriyle sarsılan Türkiye, ABD’den yaklaşık 8 milyar dolarlık füze savunma sistemi almaya hazırlanıyor. Komşularıyla “sıfır problem” ilkesiyle hareket eden Türk Dışişleri’nin böyle bir silâh alımına nasıl baktığı merak ediliyor. Kamuoyu ise, geçen yıllarda yetkililer tarafından gündeme getirilen, “kaynak yetersizliği sebebiyle Doğu ve Güneydoğu’daki sınır karakollarının gerektiği gibi inşaa edilememesi” gerçeği ortada dururken böyle bir alıma sebep ihtiyaç duyulduğunu merak ediyor.

ABD’de Başkan Barack Obama yönetimi, ABD Kongresi’ne “İran’la sınır komşusu tek NATO ülkesi Türkiye’ye 7.8 milyar dolarlık füzesavar Patriot PAC-3 batarya ve aksamı satabiliriz” bilgisi verdi. Bu satış kesinleşirse, hükümetler arası silah satışının en büyüklerinden birini oluşturacak. Bazı gazetelerin haberlerine göre, Başkan Barack Obama yönetimi, Kongre’ye İran ile sınır komşusu olan tek NATO ülkesi Türkiye’ye, 7.8 milyar dolar değerinde füzesavar Patriot PAC-3 füze bataryaları ve aksamı satabileceğini açıkladı. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’a bağlı Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı’nın açıklamasına göre, anlaşma, karadan havaya savunma sistemi içinde, 13 Patriot ateşleme ünitesi, 72 Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) füze bataryası ve aksamını kapsıyor.birini oluşturacak. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’a bağlı olan Savunma Güvenlik ve İşbirliği Dairesi (DSCA), Türkiye’ye, uzun menzilli hava savunma ve füze savar füze sistemleri satımı için Kongre’nin iznine resmen başvurdu. Vatan Gazetesi bu başvurunun Türkiye’nin talebi üzeri gereçekleştiğini yazdı.

DSCA tarafından yapılan açıklamayda, bütün seçeneklerin Türkiye tarafından satın alınması durumunda, programın bedelinin toplam 7.8 milyar doları bulabileceği belirtildi. ABD’nin NATO ülkelerine yaptığı savunma satışlarında, DSCA’nın başvurularına iki hafta içinde Kongre’nin üst kanadı Senato’dan itiraz gelmezse satış izni otomatik olarak verilmiş kabul ediliyor. DSCA açıklamasında, potansiyel satışın, 13 ateşleme bataryası, 72 PAC-3 füzesi, çeşitli başka füze türleri ve ilgili diğer sistemleri içerdiği bilgisi yer aldı. Patriot PAC-3 sistemleri ABD’nin Lockheed Martin ve Raytheon şirketleri tarafından üretiliyor.

Açıklamada, ‘’Türkiye, bölgede ABD’nin barış ve istikrarı sağlamada ortağıdır. Bölgede kabul edilebilir bir askeri denge sağlamaya katkı çerçevesinde NATO müttefikimize, güçlü, kendini savunma kapasitesine sahip olmada yardım sağlamak ABD’nin ulusal çıkarı için elzemdir. Bu önerilen satış da bahsedilen bu amaçlarla tutarlıdır. Türkiye daha önce PAC-3 füzeleri satın almamıştır, ancak bunlardan etkili bir şekilde yararlanabilecektir’’ ifadesi de yer aldı. Dış Haberler Servisi

KÖRFEZ ÜLKELERİNE 40 MİLYAR DOLARLIK

SATIŞ YAPILMIŞTI

İRAN tehdidine karşı körfez ülkelerine 40 milyar dolarlık silâh satan ABD, rotayı Türkiye’ye çevirdi. Türkiye’ye Patriot füze satışını, Amerikan Raytheon Co. ve Lockheed Martin Corp. firmaları yapacak. Kongre’nin, Türkiye’ye sözkonusu füze satışını engellemek için 15 gün süresi var. Ancak Kongre’ye yakın çevreler, yönetim tarafından resmen bildirildikten sonra Kongre’nin silâh satışını engelleme yoluna gitmediğini ifade ediyorlar. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, daha önce yaptığı bir konuşmada İran yönetimini, nükleer silah üretme yolunda faaliyetini sürdürmesini “Beyhude çaba” diyerek uyardıktan sonra, İran’a karşı Ortadoğu’da bir savunma şemsiyesi kurma ihtimalinden söz etmişti. ABD Savunma Bakanlığı, Türkiye’deki ihaleyi Amerikan şirketi Raytheon’un kazanması durumunda, füzelerin FMS programı ile satılması için yetki vereceğini duyururak, firmanın elini güçlendirmiş oldu. Daha önce benzer bir bildirim Brezilya’ya F/A-18E/F uçaklarının satışı için yapılmış, fakat ihaleyi bir başka firma kazanmıştı.

14.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  KRİZİN ETKİLERİ VE SEL ŞOKU SÜRERKEN

  Suriye haber ajansı Türkçe yayına başladı

  Afganistan’da yine siviller vuruldu

  Kazakistan’da klinik yangını: 38 ölü

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.