18 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Bayram o bayram ola...

ÇOK şükür bir bayrama daha kavuşmak üzereyiz. İnşallah Ramazanı hakkıyla idrak edenlerden olmuşuzdur. Bu vesileyle bütün okurlarımızın mübarek Ramazan Bayramını tebrik ederim.

Söz bayramdan açılmışken merhum hâfız ve bestekâr Sadeddin Kaynak, güftesi—sözleri—Vecdi Bingöl'e ait mahur makamında bir şarkısına

‘’Hoş geldin evimize

Şiir oldun dilimize

Bayram gecesi..’’ diyerek başlar.

‘’Birlikte yâran bugün yapıyor dernek düğün

Avare gönüllerde kalır mı artık hüzün Bayram gecesi‘’

diye de devam eder. Aynı bu eser gibi Türk Müziğinde pek çok bayram şarkısı vardır. Meselâ yine bazı eserlerin terennüm kısımlarında ‘’kurbanın olam yâr, kurbânın olam dost‘’ seslenişleri ve tekrarları da sıkça yer alır. Bayram denince akla daha çok mutasavvıf ve şair Alvarlı Lütfî Efendi'nin oldukça uzun, ama bir o kadar da nefis dizelerinin bestelendiği eser aklıma geliyor. Ne diyordu Alvarlı Lütfi Efendi:

“Mevlâ bizi affede

Gör ne güzel ıyd olur

Cürmü hatalar gide

Bayram o bayram olur.’’

Yine şaire göre Can cananı, kul ise sultanını bulduğunda bayram o bayram olur. Nedim ise bir şiirinde bayramı görmek isteyenlere Sadabadı görmelerini tavsiye eder: ‘’Iyd erişsin bais-i şevki cedid olsunda da gör Seyr-i Sadabad’ı sen bir kere ıyd olsunda gör.’’

Şarkılara şiirlere konu olan İstanbul bayramları bu anlamda oldukça ilgi çekicidir.

18.09.2009


 

Burası cami mi, çocuk yuvası mı?

RAMAZANIN en güzel taraflarından biri camilerde çocuğundan yaşlısına kadar beraberce kılınan teravih namazlarıdır.

Teravih namazlarını özellikle bu yönüyle çok severim. Çocuklar bir yandan muziplikler yaparak cemaatin huzurunu zorlarken kapıya kadar dolu cemaatle 20 rekât boyunca bir safta olmanın mutluluğunu tadar insan. Camilerde teravihlerin ayrılmaz parçası çocuklardır. Çocuksuz bir teravih namazı sanki eksikmiş gibi gelir bana. Cami cemaatinin çok büyük bir kısmı da bundan büyük memnuniyet duyarken tek tük de olsa çocukların bu muzipliklerine dayanamayıp kızan da yok değil.

Ramazanın başlarında bir camide teravih namazını kılarken çocukların sesleri cemaatten birilerini rahatsız etmiş olacak ki ilk arada çocuklara çıkışarak ‘’Bu ne ya çocuk yuvası mı burası? ‘’ diye kızıverdi. Ah be muhterem, sen çocuk değil miydin bir zamanlar? Sen de arkadaşlarınla birlikte camilerde teravih namazı kılmak için heyecanlanmaz mıydın? Camide sağa sola koşturup küçük yaramazlıklar yapmaz mıydın? Yapmaz mıydık? Sanki hepimiz çocukluğumuzda namazları tam bir huşu içerisinde mi kılardık? Adı üstünde çocuk bu. Televizyonu, eğlenceyi bırakıp camilere geldiği için bu çocukları azarlamak mı yoksa onları tebrik edip hediyeler mi vermek gerek acaba? Ha, en son geçen akşam yine aynı camideydim teravih kılmak için. O amcamızı mutlu edecek bir gelişme vardı. Camide çocuk sayısı oldukça azalmıştı ve cami bir çocuk yuvası olmaktan kurtulmuştu. Neye mi benziyordu artık: Yaşlılar yurduna.

18.09.2009


 

Gaziantep Şahinbey konser notları

ÖNCEKİ yazımızda duyurduğumuz üzere 5 Eylül Cumartesi günü güzel şehrimiz Gaziantep‘in Şahinbey İlçesinde bir konserimiz vardı.

Gaziantep’in milli mücadele kahramanlarından Şahinbey’in adını taşıyan ilçe aynı zamanda merkez ilçe konumunda. Şahinbey Belediyesi’nin düzenlediği Tasavvuf Müziği programımız teravih namazının ardından 21:00’de idi. Konseri verdiğimiz yer Şahinler Vadisi olarak bilinen alandaydı. Vadide Belediye tarafından yapılan büyük bir havuz, halkın oturup dinlenebileceği nezih bir ortam ve hemen üst tarafında ise işte konserin de verildiği açık hava sahnesi vardı. Burası yaklaşık 1.000–1.500 kişi kapasiteli, büyükçe bir sahneden yukarıya doğru genişleyen oturma yerlerinin olduğu üstü tamamen açık güzel bir mimariye sahip anfi tiyatro mahiyetinde.

Belediye yetkililerinin söylediğine göre bizim verdiğimiz konser açılıştan sonraki ikinci program oluyormuş. Ahmet Ayhan Saz Grubu eşliğinde sahnedeki yerimizi aldık. Tam 1.5 saat süren konserimiz saatlerin 23:30’u gösterdiği ana kadar devam etti. Farklı makamlarda seçtiğim yaklaşık 30 adet ilâhiyi ve şarkıyı seslendirdik.

Millî maça denk gelmesine rağmen, programa ilçe halkının ilgisi takdire değerdi. Eserleri icra ederken gerçekten keyif aldığımı söylemek isterim. Özellikle izleyicilerimizden gelen ilâhî istekleri ve alkışlarıyla gösterdikleri teveccüh bizim de programdan ayrıca haz almamızın sebebi oluyordu. Programın izleyicileri arasında Şahinbey Belediye Başkanı sayın Mehmet Tahmazoğlu ve eşi olmak üzere, Oğuzeli Belediye Başkanı Bekir Öztekin, Şahinbey ve Şehitkâmil İlçe Kaymakamları, AKP Şehitkâmil İlçe Başkanı Cuma Güzel de vardı. Programı son olarak başkan beyin isteği üzerine “Aziz Üstadım” isimli eseri icra ederek sonlandırdık.

Program sonrası izleyicilerle aramızda oluşan güzel atmosferi de anmadan geçemeyeceğim. Belediyelerin özellikle Ramazan ayında tasavvuf müziğine yer vermesi konserlere halkın büyük alâka göstermesini netice veriyor. Bu vesileyle Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu başta olmak üzere 2 gün boyunca yakın ilgi ve alâka gösteren Kültür Müdürlüğünden Muhammed Serin ve Ahmet Beye ve belediye yetkililerine teşekkür ediyorum. Ayrıca bu programın gerçekleşmesinde emeği geçen, 3 yıl sonra tekrar böyle bir programa vesile olan değerli şair ağabeyim Abdulkadir Menek, Eyüp Özcan Bey ve Nimetullah Akay Hocama da teşekkür ederim.

18.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.