21 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

BAYRAM NAMAZI MEYDANDA KILINDI

Kırgızistan’ın başşehri Bişkek’teki Merkez Camisinin yetersiz kalması sebebiyle, bayram namazı her yıl olduğu gibi bu yıl da parlamento binasının önündeki Lenin Meydanında kılındı. Kırgızistan Müftüsü Muratali Hacı Cumanov, bayram namazı için sabahın erken saatlerinde meydanda toplanan kalabalığa bir vaaz verdi. Bayram namazı, devlet televizyonu tarafından naklen yayınlandı.

İSLÂM DÜNYASINDA SEVİNÇ

Bütün İslâm ülkelerinde bayram coşkusu yaşanırken, Kazakistan, Azerbaycan, Tayland ve Bulgaristan'daki bayram manzaraları dikkat çekti. Nüfusunun çoğunluğunu Budistlerin oluşturduğu Tayland’da Müslümanlar Bangkok’taki İslâm Merkezine akın ederken, Almanya’daki Mescid-i Aksa Camiine sığmayanlar da, namazı dışarıda kılmak zorunda kaldı.

Azerbaycan’da Ramazan Bayramı coşkuyla kutlanıyor. Başkent Bakü’de Azerbaycan vatandaşları ve burada yaşayan Türkler, şehrin merkezindeki Gök Mescit’te beraber Bayram namazı kıldı. Bayram namazından çıkanlar, cami önüne konulan ‘’sadaka kutusuna’’ para attı ve cami önünde topluca bayramlaştı. Bakü’de Türkiye saatiyle 07.00’de kılınan bayram namazına kadın ve çocukların da katıldığı görüldü. Azerbaycan’da bayram namazının bugün de kılınacağı bildirildi.

LENİN MEYDANI'NDA BAYRAMI NAMAZI

Kırgızistan’da Ramazan Bayramı coşkuyla kutlanıyor. Başkent Bişkek’teki Merkez Camisi’nin yetersiz olması nedeniyle, bayram namazı her yıl olduğu gibi bu yıl da parlamento binasının önündeki Lenin Meydanı’nda kılındı. Kırgızistan Müftüsü Muratali Hacı Cumanov, bayram namazı için sabahın erken saatlerinde meydanda toplanan kalabalığa bir vaaz verdi. Bayram namazı, devlet televizyonu tarafından naklen yayınlandı. Aralarında Devlet Sekreteri Nuruulu Dosbol’un da bulunduğu cemaat, namazın ardından ülkenin kalkınması, birliği, beraberliği, saadeti ve huzuru için dua etti. Kırgız geleneklerine göre, her Kırgız bugün en az 7 aileyi ziyaret ederek, yemek yiyor ve dua ediyor. Kırgız ev hanımları da, konuklarına milli yemekleri ikram ediyor. Nüfusunun çoğunluğunu Budistlerin oluşturduğu Tayland’da Müslümanlar Ramazan Bayramı’nın neşesini doyasıya yaşıyorlar. Bayram namazı için Müslümanların akın ettiği camilerden bir tanesi de Bangkok’taki İslam Merkezi oldu. Yaklaşık 3 bin Müslümanın saf tuttuğu camide bayanlar da kendilerine ayrılan yerde namazlarını kıldılar. Ramazan Bayramı, iki milyona yakın Müslüman’ın yaşadığı Bulgaristan’da coşkuyla kutlanıyor. Başkent Sofya’da ve Türklerin yoğunlukta yaşadığı bölgelerde bayram namazı dolayısıyla camiler doldu taştı. Başkent Sofya’da ibadete açık tek cami olan Banya Başı’nda yüzlerce kişi, namazı avluda kılmak zorunda kaldı. Namazdan sonra çoğu Türk binlerce Müslüman birbiriyle bayramlaştı. Türklerin yoğunlukta yaşadığı Kırcaali, Şumnu, Rusçuk, Dobruca, Silistre, Razgrad, Targovişte, Hasköy, Varna ve Burgaz bölgelerinde de bayram namazı kılındı. Bu bölgelerdeki belediyeler, Ramazan Bayramı dolayısıyla çeşitli kültür etkinlikleri de düzenliyor. Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov ile Başbakan Boyko Borisov birer mesaj yayımlayarak ülkedeki Müslümanların Ramazan Bayramını kutladı. Ramazan Bayramı, nüfusun yüzde 80’inden fazlası Müslüman olan Arnavutluk’ta Başkent Tiran ile diğer kent ve yerleşim birimlerinde Müslümanlar bayram namazı kıldı. Cumhurbaşkanı Bamir Topi, bir mesaj yayımlayarak, Müslümanların Ramazan Bayramını kutladı. Topi, mesajında, “Nerede bulunurlarsa bulunsunlar, tüm Arnavut Müslümanlarının Ramazan Bayramını kutlamaktan büyük memnuniyet duyuyorum” ifadelerine yer verdi. Fransa’nın en yoğun Türk nüfusuna sahip olan şehri Strasbourg’da Ramazan Bayramı heyecan ve coşkuyla karşılandı. Pazar gününe denk gelen bayram namazında Müslümanlar cami ve mescitlere akın etti. Avrupa’nın en büyük camilerinden biri olan Eyüp Sultan Camii bayram namazında 6 bine yakın Türk’ü bir araya getirdi. Cami içi ve dış avlusunu dolduran vatandaşlar namaz sonrası bayramlaşmak için uzun kuyruklar oluşturdu.

Bakü-Bişkek-Astana-Bangkok-Berlin-Hamburg-Sofya-Tiran-Strasbourg / aa-cihan

GURBETÇİLERİMİZ BAYRAMLAŞTI RAMAZAN Bayramı, Almanya’nın çeşitli kentlerinde olduğu gibi başkent Berlin’de de vatandaşlar arasında büyük bir coşkuyla kutlandı. Berlin’de çok sayıda vatandaş, Şehitlik Camisi’nde bayram namazını kıldıktan sonra cami avlusunda birbirleriyle bayramlaştı. Hamburg şehrinde yaşayan Türk vatandaşları, bayram namazının ardından topluca bayramlaştı. Hamburg’da bayram namazı, diğer camilerin yanı sıra Diyanet İşleri Türk-İslam Birliğine (DİTİB) bağlı Mescid-i Aksa Camisi’nde de kılındı. Aksa Camiine sığmayan cemaat dışarıya taşdı. Namaz sonrası çocuklar sıraya girip büyüklerin ellerini öptü. KAZAKİSTAN'DA CAMİ İÇİNDE SOHBET HALKALARI OLUŞTU

Kazakİstan’In başkenti Astana’da Ramazan Bayramı coşkuyla kutlanıyor. Astana’nın en büyük camisi Nursultan Camisine sabah namazı için gelenler, bayram namazı saatine kadar Kur’an-ı Kerim okudu, cami içinde sohbet halkaları oluşturdu. Kadınlar ve çocuklar da kendilerine ayrılan bölümde namaz saatinin gelmesini bekledi. Kazakistan’da Ramazan Bayramı resmi tatil olmadığı için, bayramın ilk gününün pazar gününe denk gelmesi coşkuyu artırdı. Ülkede Kurban Bayramının ise sadece ilk günü resmi tatil.

Safların uzunluğu kilometreleri buldu

İran’In başkenti Tahran’da Ramazan Bayramı namazında safların uzunluğu kilometreleri buldu. Dini lider Ayetullah Ali Hamaney, namazı Tahran Üniversitesi bahçesinde kıldırdı. İnkılap Meydanı’ndan Veli-yi Asr Meydanı’na kadar tüm ana yollar ile ara sokakları dolduran vatandaşlar namaz için saf tuttu. Bayram namazına katılanların yarıya yakınını kadınların ve çocukların oluşturduğu görüldü. Hamaney’in namazın ardından İslam dünyası ve tüm insanlık için duasına halk ‘’Amin’’ diyerek katıldı. Hutbede Ramazan’ın bereket, rahmet ve güzelliklerinden bahseden Hamaney, halkı her zamankinden daha çok dayanışma içinde olmaya çağırdı.Tahran / aa

21.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  BAYRAM NAMAZI MEYDANDA KILINDI

  Obama’dan ‘mübarek’ kutlama

  İsrail ve Filistinli liderler bir araya gelecek

  Müslümanlardan çok şey öğrendik

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.