25 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

İlim ile iman düşman olmaz

Suudİ Arabistan’ın ilk karma üniversitesi açıldı. Açılış töreninde bir konuşma yapan Suudi Arabistan Kralı Abdullah, üniversite rüyasının 25 yıldır zihnini meşgul ettiğini belirterek, ‘’Bu rüyam gerçekleştiği için Allah’a hamd olsun.

Bu rüyanın doğuşuna şahitlik ettiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum’’ diye konuştu. Üniversitenin dünyadaki bütün üniversitelere katkıda bulunacağını ifade eden Kral Abdullah, ‘’İlim ve imanın birbirine düşman olması mümkün değil’’ dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de açılış törenine katıldığı ‘’Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (KAUST), Cidde’nin 80 kilometre kuzeyinde, Kızıl Deniz’in kıyısındaki Thuwal Köyünde 36 kilometre karelik alana inşa edildi.

Cidde’nin yaklaşık 90 kilometre kuzeyinde Suudi Arabistan’ın milli gününde yapılan üniversitenin açılışına, Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın dâvet ettiği çok sayıda devlet adamı katıldı. Törene, Cumhurbaşkanı Gül’ün yanı sıra Ürdün Kralı Abdullah, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Bahreyn Emiri Hamad bin İsa el Halife, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el Ahmed el Cabir el Sabah, Bangladeş, Cubuti, Moritanya, Filipinler, Somali, Yemen ve Sudan devlet başkanları, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’i temsilen Prens Andrew ve çok sayıda dâvetli katıldı. Tören öncesinde Suudi Arabistan Kralı Abdullah, konuklarını salonun girişinde karşıladı ve daha sonra üniversitenin maketi üzerinde konuklarına bilgi sundu.

Cumhurbaşkanı Gül, salona Kral Abdullah ile birlikte girdi ve törende Kral Abdullah ile yan yana oturdu. Tören, Suudi Arabistan millî marşının çalınmasının ardından Kuran’dan bir âyet okunması ile başladı. Üniversite Rektörü Chooun Fong Shih de, tarihî bir adıma şahitlik ettiklerini dile getirerek, ‘’Bu üniversitenin doğuşu gelecek demektir. Bu üniversite Kral Abdullah’ın Suudi Arabistan ve dünyaya hediyesidir’’ dedi.

Konuşmaların ardından Kral Abdullah, simgesel olarak sahneden üniversitenin açılışını yaptı. Açılışta ses, ışık ve su gösterisi de yapıldı. Açılış töreninin ardından Cumhurbaşkanı Gül, Kral Abdullah ile baş başa bir görüşme gerçekleştirdi.

Gecenin sonunda Kral Abdullah, konukları onuruna akşam yemeği verdi.

36 kilometre karelik alana inşa edilen üniversitede kadın-erkek öğrencilerin bir arada eğitim görecek. Kafelerde de birlikte oturabilecek. Kampüste çok sayıda yeşil alan, spor salonu ve klinik bulunuyor. Yüksek teknolojiyle donatılmış kampüste, elektrikle çalışan araçlarla dolaşılacağı bildirildi.

Sunulan cazip fırsatlarla dünyaca ünlü bilim adamlarını bünyesinde toplayan üniversitede 71 akademik personel görev yapıyor, 817 kayıtlı öğrenci bulunuyor.

Suudi bilim adamları yetiştirmek amacıyla kurulan üniversitede Suudi gençler, yabancı öğrencilerin yanında azınlıkta kalıyor.

KAUST, devlete ait petrol şirketi Aramco tarafından işletilecek ve Eğitim Bakanlığı’nın kontrolünde olmayacak. Açılışına bölge ülkelerinin liderleri, Batılı yetkililer ile Nobel Ödülü sahiplerinden oluşan bir dâvetli grubunun katıldığı KAUST, Kral Abdullah’ın adalet ve eğitim sisteminde yapmayı planladığı reformlarla ilgili uzun dönemli projelerinden birinin hayata geçmesi olarak değerlendiriliyor.

25.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  İlim ile iman düşman olmaz

  Yahudi komplosuna yenildim

  Çin: İran’a baskı, çözüme katkı sağlamaz

  Brezilya’dan, İran’a nükleer destek çıkışı

  BM, Honduras’a seçim desteğini askıya aldı

  ABD yönetimi, Myanmar politikasını değiştiriyor

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.