29 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Bilişim-Teknik

E- Ofis

Bilgisayarımızda hiçbir program olmasa bile sadece internete girerek tüm ofis ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.

Tıpkı bir ofis programı kullanır gibi, online olarak yeni bir word, excel ya da powerpoint sunusu oluşturup, bunu hem bilgisayarımıza, hem de sanal ofisimize kaydedebiliriz. Bilgisayarımızdaki ofis çalışmalarını da sanal ofisimize aktarıp dilediğimiz zaman üzerinde değişiklik yapabiliriz. Böylece yedekleme yapmış da oluruz. Dilersek sanal ofisimize başkalarını da dahil edebilir veya dahil etmeden başkalarıyla da paylaşabiliriz. Bu şekilde çalışmaları ortak olarak kullanabiliriz. Buna benzer özellikleriyle çok sayıda sanal ofis sitesi var ve üstelik birçoğu da ücretsiz. Bunlardan en kullanışlı olan birkaçına göz atalım:

ZOHO (zoho.com):

Çok zengin bir içeriğe sahip olan Zoho kaliteli bir sanal ofis sitesi.

Özellikleri:

- Word ve Excel’i türkçe olarak kullanabilme

- Microsoft Office ve Open Office ile tam uyum

- Üye olmadan gmail hesabı ile kullanabilme

- Zengin içerik ve şık tasarım

- Paylaşım ile dilediğiniz kişilere okuyabilme, dilediklerinize de okuma ve değiştirebilme yetkisi verme

- Offline olarak internet bağlantısı olmasa bile çalışabilme (GoogleGears ile)

Buna benzer çok sayıda özellikleriyle ZOHO tavsiye edebiliceğimiz en iyi sanal ofis platformlarından biri.

Başlıca araçları: Word - writer.zoho.com, Excel - sheet.zoho.com, Sunum - show.zoho.com

Google DOCS

(docs.google.com)

Sade ve hızlı bir çözüm arayanlar için Google Docs gayet başarılı.

Özelikleri:

- Türkçe,

- Google sadeliği ve hızı,

- Offline olarak internet bağlantısı olmasa bile çalışabilme (GoogleGears ile)

- Microsoft Office ve Open Office ile tam uyum

- Paylaşım ile aynı şekilde dilediğiniz kişilere okuyabilme, değiştirebilme yetkisi verme

Thinkfree

(thinkfree.com)

Thinkfree kaliteli bir sanal ofis sitesi. Tek dezavantajı Türkçe olmaması ve zaman zaman biraz yavaş çalışabilmesi.

Özellikleri:

- Normal ofis programlarını aratmayacak derecede zengin içerik

- Microsoft Office ve Open Office ile tam uyum

- Kolay kullanım

- Java destekli bir ofis programı, ilk açılırken bilgisayarınıza yüklendiğinden biraz yavaş açılır fakat sonraki açılışlarda hemen açılır. Bilgisayarınızda java kurulu olmalı.

-Üye olmadan gmail hesabı ile kullanılabilme

Sonuç olarak dökümanlarınızı yedekleme, her yerden ulaşabilme, dostlarınızla paylaşabilme ve beraber kullanabilme gibi avantajlarıyla ofisinizi ya da çalışmalarınızı sanal ortama taşıyabilir, teknolojide bir adım öne geçebilirsiniz.

MUHARREM ÖZEL

29.09.2009


Yirmi altı dili barındıran Nur sitesi {www.Nur.Gen.tr }

Bu haftada size dopdolu bir site tanıtıyoruz. Nur.gen.tr, ziyaretçileri yormayan tasarımıyla ve kullanımıyla birlikte birçok bilgiyi içerisinde barındırıyor.

Okuma bölümünden Kur’an-ı Kerim, Cevşen ve Risale-i Nurları rahatlıkla okuyabilirsiniz. Sitenin multimedya bölümü de oldukça zengin. Yüzlerce güzel fotoğraftan istediğinizi bilgisayarınıza indirebilir veya arkadaşlarınıza gönderebilirsiniz. Bununla birlikte birçok sohbeti, belgeseli ve TV programını buradan izlemeniz mümkün. Siteye üye olarak Risale-i Nur’la ilgili aklınıza takılan sorulara cevap alabilirsiniz. Sitede dikkat çeken en önemli özelliklerinden birisi de sürekli olarak düzenlediği hatim programları. Bu programlardan herhangi birine girerek (Kur’an-ı Kerim, Cevşen-ül Kebir ve Risale-i Nur Külliyatı) okuyabileceğiniz kadarını seçip hatimlere iştirak edebilirsiniz.

Aynı zamanda sağ üst köşede yer alan ülke resimlerinden istediğiniz dili seçebilirsiniz.

FURKAN DEMİR

29.09.2009


PROGRAM TAVSİYESİ

Uzaktaki bir bilgisayara bağlanmak ister misiniz?

Uzakta açık durumda bulunan bilgisayarınıza bağlanmak ve yapmanız gereken tüm işlemleri yapmak ya da problem çıkaran ofis veya web sunucunuza bağlantı kurarak problemi çözmek istemez miydiniz? Arkadaşınızın bilgisayarında çözemediği bir problemi çözmek için yardım eli uzatmaktan tutun, bir müşterinize bilgisayar alanında teknik destek vermeye kadar çok geniş bir yelpazede faydalanabileceğiniz TeamViewer yazılımı ile iki bilgisayar arasında güvenli bir köprü oluşturuluyor. Programın kurulumu ve kullanımı çok basit, teknik olarak modem üzerinden port açma, güvenlik duvarları, IP ve NAT ayarlarıyla uğraşma gibi zorlu süreçlere gerek duymuyor, sadece programı indirip kuruyorsunuz. Kurulum sırasında size “personal / non-commercial use” seçeneğiyle ücretsiz olarak TeamViewer yazılımını kullanabiliyorsunuz, diğer hiçbir ayarla oynamanıza gerek yok.

Program kurulumdan sonra size bir ID denilen kimlik numarası bir de parola vermektedir. Bu bilgileri kullanarak herhangi uzaktaki bir bilgisayardan TeamViewer uygulaması açıkken bilgisayarınıza bağlanılabilmektedir. Eğer benim bilgisayarım sürekli açık ve ben istediğim her yerden ve her zaman bilgisayarıma erişebileyim derseniz programın ayarlarına girerek Windows ile başlatılmasını seçip, sabit bir parola belirlemeniz gerekmektedir. TeamViewer ile bilgisayarlar arası dosya alışverişi, VPN desteği, üyelik sistemine dahil olarak arkadaşlarınız veya iş ortaklarınıza tek tıklamayla kolay erişim vb. avantajlar sunuyor.

Web Sitesi:

http://www.teamviewer.com/tr/

İndirme adresi: http://www.teamviewer.com/download/TeamViewer-Setup-tr.exe

www.gezginler.net

29.09.2009


Cep telefonu alırken neye dikkat edilmelidir?

Cep telefonu sektörü çok hızlı gelişen sektörlerden. Her gün yeni modeller çıkıyor, cep telefonu üreticileri kıyasıya mücadele halinde.

Genel olarak cep telefonlarının garanti süresi 2 sene ve kullanım ömrü 7 sene olarak ifade ediliyor. İhtiyaçlarımızı karşılayamaması, yeni özelliklere kavuşma arzusu ve çoğu zamanda özenti telefonlarımızı yenilememize götürüyor bizi. Peki cep telefonu alırken nelere dikkat etmeliyiz?

nÖncelikle gerçekten yeni bir telefon alıp almayacağınızı sorgulayın. 7 seneden önce telefonunuzu değiştiriyorsanız gerçekten ihtiyacınız olduğuna dikkat edin.

nÖncelikle ihtiyacınız olan özellikleri belirleyin. Bugün birçok insanımız kullanmadığı halde birçok özelliği olan telefonlara yönelmiş ve böylece daha fazla para ödemiştir.

nFiyat araştırması yapın. İnternetten ve çevreden yapacağınız araştırma ile almayı planladığınız telefonla ilgili en fazla ne kadar bütçe ayırabileceğinizi bu araştırmaya göre hesaplayın.

nAynı özellikte, ama farklı üreticilerin telefonlarını dikkatle inceleyin. Eğer almayı planladığınız telefon istediğiz gibi ise sırf ‘marka’ yüzünden fazla para ödemeyin!

nTelefonların özelliklerine göre karşılaştıran ‘web sayfalarını ‘ ziyaret edebilirsiniz, ama en doğru bilgileri ‘üreticinin web sayfasında’ bulabileceğinizi unutmayın.

nTelefon ağırlığı da tercih sebeplerinden biri. Günümüzde her ne kadar telefonlar hafiflese de aynı özellikte daha hafif olan telefon niye tercihimiz olmasın?

nYüksek miktarı gözden çıkardıysanız, telefonunuzun gelecek teknolojileri desteklediğinden emin olun.(Eğer bir çok kullanıcı fazla fiyat ödediği halde 3G özelliğine de dikkat etseydi telefonunu değiştirmek zorunda kalmazdı.)

nKullanım süresi, pilin dayanma süresi vb. gibi sizi öncelikli olarak ilgilendiren özellikleri dikkatle inceleyin. Bazen diğer özelliklere aldanmak temel noktaların gözden kaçmasına sebep olur.

nDaha önce bu telefonu kullanmış kimselerin tecrübelerini okumak da etkili bir yöntemdir. Ama duygusal olmayan, gerçeği yansıtan yorumlar okumaya dikkat edin.

nEğer telefonunuzda çok dosya taşımayı planlıyorsanız ‘harici bellek’ özelliği olup olmadığına dikkat edin.

nAlmayı planladığınız telefonda ‘kişisel bilgi yönetimini’ sağlayacak takvim, ajanda, not, randevu vb. özelliklerin tam ve kullanılabilme seviyesi yüksek olmasına dikkat edin.

nPek önemsenmese de, kulaklık girişi, batarya şarj cihazı girişi yeri de önemlidir. Bazı modellerde telefonun sağ tarafında bulunan bu girişler telefonu rahat kullanmanızı engeller.

nEğer sık mesaj yazan biriyseniz ‘T9’ özelliğine dikkat edin ve tuş takımının mesaj yazmak için uygun olup olmadığına dikkat edin.

nTelefon aldığınızda mutlaka deneyin ve gerekli donanımların çalışıp çalışmadığını test edin. Ayrıca ‘ekran çözünürlüğü, menü dizaynı ve kullanımı, temalar’ yönünden inceleyin; eğer aradığınız gibiyse telefonu almayı düşünebilirsiniz.

nTelefon aldıktan sonra mutlaka Kullanım kılavuzunu okuyun. Telefonunuzu pratik ve güvenli kullanmak için bu çok önemlidir. Kullanım kılavuzunu okumak telefonunuzu keşfetmektir. Neler yapabileceğinizi görmektir. Telefonun da olan bir çok özelliğe yabancı olan birçok insan vardır.

nTelefonla ilgili soru ve önerilerinizi ‘üreticilere’ iletebilirsiniz.

nBazı modellerde sunulan, bilgisayarla senkronizasyon özelliği kullanmayı ihmal etmeyin. Zira bununla ‘rehberinizi yedekleme’ gibi bilgi güvenliğiniz açısından önemli işleri kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

nTelefonunuzla ilgili gerekli dokümanlara üretici sitesinden ulaşabileceğinizi unutmayın!

Sonuç olarak, bir telefonun neticede ‘telefon’ olarak size hizmet vermesini bekleyin ve çok aşırı özelliklerin telefonunuzda profesyonel manada kullanamayacağınızı aklınızdan çıkarmayın.(video çekimi, ses kaydı vb.) Telefonunuz şarjla çalışıyor ve özelliklerin hepsi şarj süremizin ciddî manada kısalmasına neden olur.

S. SERVER KAHRAMAN

29.09.2009


KISALTMALARA DEVAM...

FDD: Flopy Disk Driver. Genelde ‘disket’ diye adlandırdığımız veri taşıma birimi.

Bilgisayardaki bilgiyi taşımak için kullanılan, üzerine demir oksit kaplanmış bir plastik diskin yine plastik bir kap içerisine yerleştirilmesiyle oluşturulmuş manyetik veri saklama ortamı. Disketler, verileri yavaş bir şekilde kaydeder ve çabuk bozulma özelliğine sahiptir. Hiç kullanılmadan bozulanları bile bulunmaktadır. Çarpma, ısı gibi etkenler, bozulmayı hızlandırır. Plastik türü malzemeden imal edilmiş olması, bir başka dezavantaj olup, kırılma meydana gelmeden hasar, yani, kullanım dışı olmayı gerçekleştirir. Minik, kare bir düğme şeklindeki güvenlik konumlaması bulunmakla beraber, günümüzde kullanılan taşınabilir diskler gibi çeşitli şifreleme söz konusu olmadığından, her an, her şekilde, herkes tarafından, her türlü bilgisayar, ortamda kolaylıkla kullanılabilir. Ancak ucuz olması sebebi ile kullanımı, asgari düzeyde olsa bile devam etmektedir. Disketler unutulmuyor; görüntüsü diskete benzer flash bellekler ile not defterleri ile hatırası hatırlanmaya devam ediyor.

HDD: Açılımı Hard Disc Driver şeklinde. Sabit disk diye de adlandırdığımız bu donanım birimi; verileri kalıcı olarak depolayan hafıza birimidir. Bundan dolayıdır ki; en önemli donanım birimidir. Arızalandığında kendi maliyetinden çok daha fazla önemlidir. Tüm donanım birimi arızalansa maliyeti kadar zarar verir, ama sabit disk arızalandığında veri kaybı ve daha fazlası anlamına gelmektedir.

29.09.2009


BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ? - 4G teknolojisi nedir?

4G, dördüncü nesil kablosuz telefon teknolojisidir.

17 Ağustos 2009’da ilk 4G testi dünyanın önde gelen telekomünikasyon şirketlerinden Verizon tarafından yapılmıştır. Verizon’un açıklamasına göre 4G ağı, 60 Mpbs aktarım hızına destek verecek. Ülkemizde yeni yeni 3G’ye geçilirken, ABD’de 4G ile ilgili çalışmalara başlandı hatta testler başarıyla tamamlandı. Oldukça başarılı geçen test süreci sonunda yüksek hızlara ulaşıldı ve 3G’ye oranla ulaşılan hızlar daha yüksekti. Verizon tarafından yapılan testlerin ardından ilk olarak Amerika’nın bir kaç bölgesinde uygulamaya geçilecek 4G teknolojisi, o süreç içerisinde 100 milyon kişiye hizmet verecek. Bu tarihin 2010 olarak duyurulmasıyla beraber geriye kalan bölgelerde de tamamen hizmet vermesi için 2013 yılının beklenmesi gerekiyor. 4G’nin ülkemize ne zaman geleceği ve bu güzel teknolojiden ne zaman faydalanabileceğimiz ise merak konusu…

29.09.2009


GÜNÜN BİLİŞİM SÖZLERİ

nBence dünyada sadece beş bilgisayarlık bir pazardan bahsedebiliriz. (Thomas Watson, IBM Başkanı, 1943)

nTeknolojinin hayat kalitesini yükseltmeyi başaramadığı yöntemlerin listesi için lütfen üçe basın. (Alice Kahn)

nİşte kullanılan teknolojilerin ilk kuralı, verimli işteki otomasyonun verimliliği arttıracağıdır. İkinci kural ise, verimsiz işlerdeki otomasyonun ise verimsizliği arttıracağıdır. (Bill Gates)

29.09.2009


BİLİŞİM SÖZLÜĞÜ

Otomasyon: Bir süreç, makine ya da işlem dizisini otomatikleştiren yöntem, sanat ya da kuram.

Otomatik bilgi işlem: Önemli bir kesimi otomatik araçlarla yürütülen veri işleme.

Otomasyona dayalı ofis: Çalışmaların, bilgisayarlar, elektronik alet ve iletişim araçları ile yapıldığı ofis.

29.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.