06 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Bilişim-Teknik

Turuncu Kravatlar buraya...

SADECE "CV'Nİ DOLDUR, İŞE BAŞVUR" OLAYINDAN ZİYADE KULLANICININ KARİYERİNİ YÖNETECEĞİ BİR PLATFORM HALİNE GİREN KARİYERGENÇ, ÜNİVERSİTELİ VE YENİ MEZUNLARI SİMGELEYEN "TURUNCU KRAVAT" KAVRAMINI DA LİTERATÜRE SOKMAK ÜZERE...

KariyerGENÇ’i biraz tanıtır mısınız? Kurucuları kimler ve nasıl başladınız?

KariyerGENÇ, üniversiteden yeni mezun ya da halen üniversitede eğitimi devam etmekte olan kişilerin kariyer gelişimine destek olmak amacıyla hayata geçirilmiş bir girişim. Amacımız genç yeteneklerle şirketler arasında bir köprü kurmak. Şu anda 90 kadar kendi alanında dünyanın ve Türkiye’nin lider şirketleriyle çalışıyoruz. Bu şirketlerin arasında Procter & Gamble, Unilever, Ericsson, Sabancı Holding, IKEA, INGBank gibi şirketler yer almakta. Biz bu işe 3 girişimci olarak başladık, Sina Afra ve Akinon’un da desteğiyle Nisan ayında faaliyetlerimize başladık.

KariyerGENÇ yayına gireli yaklaşık 5 ay oldu. Bu süreçte ne gibi yenilikler hayata geçirdiniz?

Bir internet girişimi için 5 ay oldukça uzun bir süre. Bu 5 aylık süreyi iyi değerlendirdiğimizi düşünüyorum. Özellikle kariyerGENÇ’in hem gençler hem de şirketler nezdindeki marka değeri çok hızlı bir şekilde artıyor. Üniversiteli ve Yeni Mezunları simgeleyen “Turuncu Kravat” kavramı literatüre girmeye doğru gidiyor. Bunun yanında teknoloji tarafında da sürekli yeni geliştirmeler yapmaktayız. Sadece “CV’ni doldur, işe başvur” olayından ziyade kullanıcının kariyerini yöneteceği bir platform haline gelmekteyiz. Bu da kullanıcı tarafından daha çok sahiplenmeye neden oluyor. Kullanıcının mutluluğu için hızlı bir şekilde geliştirmeler yapmaktayız. Bununla beraber sadece internette kalmıyoruz. Offline tarafta da KariyerGENÇ’i besliyoruz. İşimiz gereği üniversite kulüplerinden kariyer merkezlerine, çeşitli öğrenci topluluklarından akademisyenlere kadar birçok kurumla işbirliğimiz var.

Gençlere hitap etmeniz dışında diğer kariyer sitelerinden farkınız ne?

Dediğiniz gibi kariyerGENÇ’te şirket de kullanıcılar da kalabalıklar içinde kaybolmuyor. kariyerGENÇ sadece “CV’ni kaydet, iş ilanlarına başvur” tarzı çalışan kariyer siteleri gibi çalışmıyor. Gencin çalışmak istediği sektörü ve şirketi tanıyabileceği, kendine özel kariyerle ilgili etkinlikleri kullanıcı ekranından takip edebileceği, CV’sini oluşturup PDF alabileceği, iş ilanlarına başvurabileceği, bütün bunlarla birlikte kariyerini online olarak yönetebileceği bir platform. Klasik işe alım sitelerinde amaç sadece iş ilanı ve o iş ilanına gelen CV’lerdir. Bu, bizde amaçlardan sadece biri.

Bundan sonraki planlarınız neler? Uzun vadede neler yapmak istiyorsunuz?

Sürekli hem kullanıcı tarafında, hem de kariyerGENÇ’ten hizmet satın alan şirketlere katma değerli ürünler geliştirmek. Bu, bizim günün 24 saati düşünmemizi, yeni fikirler üretmemizi sağlayan bir plan. Biz içerideki kullanıcının mutluluğuna çok önem veren ve bununla da yetinmeyen bir startup’ız. Kullanıcıların mutluluğu için geliştirmelerimize sürekli devam ediyoruz. Bunun yanında Türkiye’de örneği olmayan iş modelleri geliştiriyoruz. Mesela en son yaptığımız, şirketlere sunduğumuz işveren markalaştırma sayfaları. kariyerGENÇ üzerinde, şirket kendi mikro sayfasını açıp orada videosunu, yazılarını, ofis görüntülerini, duyurularını yayınlayabiliyor. Tabii bu sayfaları gezen üniversiteli bir genç daha bilinçli bir şekilde, o şirketi isteyerek, iş başvurusu yapıyor. Bu modelleri uygulayan dünyadaki girişimci sayısı bir elin parmağını geçmez. Yeni modeller geliştirme noktasında çok heyecanlı bir ekibiz.

Bir de rakam paylaşabilirseniz hoş olur. Bu 5 ayda ne kadar şirket/ ilan yayınlandı, kaç kişi işe girdi? Siteyi kaç kişi ziyaret etti?..

Şu anda şu kadar kişiyi işe yerleştirdik gibi net bir rakam vermemiz çok zor. Çünkü biz Nisan ayından beri faaliyetteyiz. Ve bazı şirketlerin işe alım süreçleri daha yeni yeni bitiyor. Ama şunu biliyoruz ki çok kısa sürede birçok genç kariyerGENÇ sayesinde part-time, dönemsel iş, staj ve yeni mezun pozisyonlara girdi. Bunun yanında Nisan ayı gibi yakın bir zamanda faaliyetlerimize başlamamıza rağmen üye sayımız katlanarak büyüyor. Bir rakam vermem gerekirse şu anda günlük 1500-2000 arasında yeni CV kaydoluyor. Bu rakamın gün geçtikçe arttığını görmek bizi mutlu ediyor. Tabiî CV/kullanıcı artışında kariyerGENÇ’in gençler arasında ağızdan ağza konuşulmasının yanında "Turuncu Kravatlı Üyelik" sistemimizin büyük bir etkisi var. Bunu da Markafoni’nin üyelik sistemindeki başarısını gördükten sonra, ortaklarımızdan esinlendik. Bunun yanında kendi alanında Türkiye’nin ve dünyanın lider 86 şirketi kariyerGENÇ’in servislerini kullanıyor.

Son olarak ekleyebileceğiniz bir şey var mı?

kariyerGENÇ’in gelişimi noktasında çok umutluyuz. Özellikle üniversiteli ve yeni mezunlar arasında bir Türk internet girişiminin bu kadar hızlı yayılması bizi çok mutlu ediyor. Bosna Hersek’ten bile bize "Turuncu Kravat" gönderin diye mesajlar geliyor:) Yeni özelliklerimiz ve geliştirmelerimiz sadece Türkiye’de değil dünyada bile birçok kariyer portalı tarafından takip ediliyor.

Bilgi için:

Nurettin Özdoğan

[email protected] 05415464362

06.10.2009


e-konferans

E Konferans sistemlerinde beraber olarak 10'larca kişiyle sesli, görüntülü konuşabilirsiniz. Bu sistemlerin birçok özelliği var. Örneğin bilgisayarınızdaki her türlü sunuyu sanal tahta üzerinden katılımcılarla paylaşabilirsiniz. Ve bunları paylaşırken de sesli ve görüntülü bir şekilde anlatabilirsiniz, üzerinde çalışabilirsiniz. Genelde bu sistemlerde bir konferans başkanı ve katılımcılar bulunur. Konferans başkanını dersi yapan abi gibi düşünebiliriz, yani dersi o yapar ama söz almak isteyenlere de söz verir ve onlar da söz alınca konuşurlar yada sanal tahtaya çizerler vs. İstedikleri kişilere konuşmaları yada sanal tahtaya yazmaları, çizmeleri için izin verme yetkileri vardır. Buna benzer birçok özelliğiyle çok sayıda e-konferans, seminer sitesi var, fakat birçoğu ücretli. Dilerseniz en popüler ücretsiz destekli e-konferans sistemlerinden birine göz atalım:

Dimdim (dimdim.com)

Dimdim en popüler web konferans servislerinden biri. Son zamanlarda ücretsiz sürümüyle de yaygın bir şekilde kullanılıyor. Özellikleri:

- En güzel özelliklerinden biri davet sistemi. İster konferans sırasında ister konferansdan günler önce davet etmek istediğiniz kişilere mail atmanız ya da mail atmadan oda ismini ve adresi, zamanı vermeniz yeterli. Davet ettiğiniz kişiler siteyi bilmese bile, sadece attığınız davet mailindeki adrese tıklayarak direk konferansınıza giriş yapabilirler.

- Ücretsiz sürümünde 20 kişiye kadar buluşma imkânı var. Ücretli pro sürümünde ise 100 kişi, ayda 25$ ve bu parayı sadece konferans, oda sahibinin vermesi yeterli, diğer davetliler için hiçbir ücret yok. Biraz daha fazlasını isterseniz ayda 75$'a 1000 kişiye kadar buluşma imkânı var, fakat bunu Türkiye’deki internetle yapmak zor.

- Bir programa ihtiyaç duymadan web sitesinden kullanabilirsiniz.

- Sanaltahta (whiteboard) özelliği ile sunu ve .pdf dosyalarınızı paylaşıp üzerinde çizip yazabilirsiniz.

- Konuşmanızı ve görüntünüzü konferans sırasında kaydedebilirsiniz.

Bunun gibi birçok özelliğiyle "Dimdim" en popüler ve kullanışlı konferans sistemlerinden. Türkiye’deki internet hızı biraz daha artarsa belki de online Nur derslerine katılmaya başlayabiliriz..

Hazırlayan:

MUHARREM ÖZEL

06.10.2009


nurpenceresi'nden bir duyuru!

Değerli Kardeşimiz;

Kur’an-ı Kerim okuma ibadetimizi günde “1” sayfa gibi rahatlıkla okunabilecek bir miktardan başlatıp bütün yıla yayarak okumayı sağlayan yıllık Kur’an okuma çizelgeleri Kuran.tv sitemize eklendi. http://www.kuran.tv/yillik-hatimprogrami.php adresinden başvurularınızı yapabilirsiniz.

Kuran.tv sitemizden geçen yıl düzenlemiş olduğumuz toplam 5411 adet Kur’an hatminin duası, Kadir Gecesi’nde Kabe’de yapıldı. Katılan tüm  kardeşlerimizden Allah razı olsun, okudukları her bir harf-i Kur’an için Kadir Gecesi sevabı ihsan etsin etsin. Amin.

06.10.2009


Bilişim Sözlüğü

Acil destek merkezi: Bir tehlike anında seçenek bir veri işleme merkezi olarak görev yapabilen tam donatımlı bilgisayar merkezi

Açık Yazılım: Kullanımı özel bir izne ya da satın almaya bağlı olmayan yazılım.

Açık mimari: Tüm standartları ve şartnamesi, farklı şirketlerin amaca yönelik uyumlu ürünler çıkarabilecekleri şekilde, açık olan bilgisayar ya da çevre birimleri mimarisi. Anakart üzerinde genişlemeye elverecek yuvalar olan tasarım.

Açık Sistem: 1-Aynı endüstri standartlarını kullanan bilgisayarlarla, imalatçısından bağımsız olarak, iletişim kuracak şekilde donatılmış bilgisayar.

2-Bilgisayar güvenliğinde, sisteme tanıtılmamış olan özkaynakları koruma güvencesi altına almayan sistem.

3-Üçüncü parti ürünlerini kabul edebilen donanım ya da yazılım.

06.10.2009


Okuyucularımıza duyuru!

BÜTÜN okuyucularımızı saygıyla selâmlıyoruz. Bu hafta ile birlikte Bilişim Sayfamız 11 haftadır kesintisiz sizlerle oldu. İnşallah daha güzel çalışmalara imza atma emelindeyiz. Yalnızca okuyucularımızdan hemen hemen hiç olumlu veya olumsuz tepki almadık. Sayfamızın ihtiyaçlara cevap verebilmesi için sayfamızla ilgili görüş, tenkit ve tekliflerinizi bekliyoruz. Sayfamıza [email protected] adresinden ulaşabilirsiniz. Sayfamız sizlerin çalışmalarına da açıktır. Kaliteli çalışmalarınızı bekliyoruz. Bu vesileyle Sayfamızın ‘Program Tavsiyesi’ bölümünü özenle hazırlayan www.gezginler.net ekibine, sayfamıza orijinal çalışmalarıyla destek olan kıymettar kalem erbabı kardeşlerimize ve sayfamızı titizlikle takip eden siz kıymetli okuyucularımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz.

06.10.2009


GOM Player

PROGRAM TAVSİYESİ - Hazırlayan: www.gezginler.net

GOM Player (Gretech Online Movie Player), popüler ses ve görüntü çözücülerini kendi içerisinde barındıran ücretsiz bir video oynatıcıdır. GOM Player sisteminizde kuruluysa başka bir çözücü (codec) paketi yüklemenize gerek yoktur, eğer oynatamadığı bir video ile karşılaşırsa program içerisinden size bu paketi indirebilmeniz için yol gösterilmektedir.

GOM Player yazılımının en önemli özelliği her video dosyasını sorunsuz ve hızlı bir şekilde açabilmesidir. Henüz indirme işlemi tamamlanmamış video dosyalarını dahi indirildiği kadarıyla görüntüleyebilmenizi sağlamaktadır, bozuk video dosyalarını da oynatabilmektedir. DVD ve VCD disklerinizi oynatabilir, film ile aynı isimdeki altyazıları otomatik olarak gösterebilir. Altyazı ile ilgili çok gelişmiş bir destek sunar, kendi içerisinde tümleşik olarak bir altyazı editörü de barındırmaktadır.

Programın kurulumundan hemen sonra gelen sihirbazı ile bilgisayarınız için en uygun şekilde kullanabilmenizi sağlar. Neredeyse tüm video ve ses formatlarını çok hızlı bir şekilde görüntülemenizi sağlar. Ekran görüntüsü yakalama, m3u, pls, asx gibi oynatma listelerini destekleme gibi ek özellikleri de barındırmaktadır. Son derece kolay bir kullanıma ve basit bir arayüze sahip GOM Player yazılımının en beğendiğimiz özelliklerinden biri de kablosuz fare ile kolaylıkla yönetebilmesidir.

Üretici Sitesi: http://www.gomlab.com/eng/main.html?langgtype=eng

Türkçe Paketi:

http://www.gomplayer.org/indir-download/

06.10.2009


BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Alan Adı Uzantısı nedir?

Web sitelerinin adresini belirtmek için kullanılan isimlere “alan adı” denilmektedir. Alan adı IP adı verilen bir sayıya yönlendirme yapmaktadır. Eğer alan adı gibi bir kavram olmasaydı web sayfalarına ulaşmak için 12 haneli sayılar kullanmak zorunda kalabilirdik. örneğin: google.com yazmak yerine 208.69. 34.231 (IP numarası) yazmamız gerekebilirdi. Tabiî bu IP adresi google bilgisayarlarından sadece birine aittir. Bir alan adı için birçok IP adresi tanımlanabilir.

Şimdi temel alan adlarının açılımlarına bakalım.

com: Genel ve Ticari konularda kullanılır. akılda kalması kolay olduğu için web sayfalarında öncelikle aranan isimdir. (İngilizce ‘common: genel’ veya ‘commercial=ticari’)

.net: Network. Ağ ve örgütlenme anlamında kullanılmaktadır.

.org: Organizasyonlar için kullanılır. (İngilizce ‘organisation’un kısaltılmışı)

.biz: İş ile ilgili konularda kullanılır. (İngilizce ‘business’in telaffuzundan kısaltılmış)

.edu: Üniversite ve kolej gibi eğitim kurumları alabilir. (İngilizce ‘education’ sözcüğünün kısaltılmışı)

.gov: Hükümet kurumları kullanmaktadır. (İngilizce governmet sözcüğünün kısaltılmışı)

.info: information. Bilgi siteleri için kullanılır. (İngilizce imformation sözcüğünün kısaltılmışı)

.mil: military. Ordu kuruluşları için ayrılmıştır. (İngilizce military sözcüğünün kısaltması)

06.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.