14 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Türkiye-Suriye ortaklığı

Türkİye’den başta Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve Enerji Bakanı Taner Yıldız olmak üzere 9 bakanın iştirak ettiği toplantı, Dedeman Otel’de gerçekleştirildi.

Toplantının ilk bölümü Halep’te gerçekleştirildikten sonra ikinci bölümü ise öğleden sonra Gaziantep’te düzenlendi. Sınırdan geçiş sırasında ise iki ülke arasında vize muafiyetini kaldıran anlaşma imzalandı.

Türk tarafından toplantıya Davutoğlu ve Yıldız’ın yanı sıra Millî Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile Devlet Bakanları Hayati Yazıcı ve Cevdet Yılmaz katıldı. Türk heyetinde ayrıca 29 milletvekili, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, Gaziantep, Hatay, Kilis, Mardin, Şanlıurfa ve Şırnak valileri, 6 belediye başkanı, 7 üniversite rektörü bulunuyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bugünün Türkiye ve Suriye halkları için bir bayram günü olduğunu söyleyerek, iki ülkenin ortak sloganını “Ortak kader, ortak tarih, ortak gelecek; El kader el müşterek, Ettarih el müşterek, El müstakbel el müşterek” olarak ilân etti. Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Suriye’nin Halep şehrinde yapılan Türkiye-Suriye Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 1. Bakanlar Toplantısının ilk bölümünün ardından ortak basın toplantısı düzenledi. İşbirliği anlayışıyla genel bir çerçeve çizildiğini söyleyen Davutoğlu, bu sürecin somut anlaşma ve protokollere dönüştürüleceğini bildirdi. Bunun, iki ülke arasındaki stratejik işbirliğinin güçlenmesi bakımından bir model teşkil edeceğini ve bölge için de bir mesaj niteliği taşıdığını kaydeden Davutoğlu, iki ülkenin ekonomik entegrasyonu ve halkların kaynaşmasını sağlayacak bu anlayışın bölgeye yayılmasını umduğunu ifade etti. Suriyeli Bakan Muallim de “Bugün tarihî bir oturuma şahit olduk, bugün tarihî bir gün, bugün iki halk için bir bayram günü” diye konuştu. İki ülke arasındaki bu işbirliğini bölgedeki diğer ülkelere de örnek gösteren Muallim, diğer ülkelerin de bu anlaşmayı göz önünde bulundurarak stratejik ilişkiler geliştirebileceğini bildirdi. Muallim, iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin hızla ilerlediğini söyleyerek, ekonomik entegrasyon ve kültürel değişim üzerinde durdu. Halep / aa-cihan

14.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Türkiye-Suriye ortaklığı

  Rabia Kadir’den idam kararlarına tepki

  Çin ile Rusya ilişkileri yeni bir döneme girdi

  “Türkiye’nin, İsrail politikası değişti”

  Kerkük’te patlama: 2 ölü, 4 yaralı

  Gurbetçiler bayramda resmî tatil istiyor

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.