13 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Bilişim-Teknik

3D tasarım ve animasyon kursu

BİLİŞİM ekibi olarak 3d tasarım ve animasyon alanında kendini geliştirmek isteyen arkadaşlar için 3d tasarım kursumuz inşallah bu sayfada yayına başlayacaktır. Bu kurs aynı anda her hafta “muhabbetfedaileri.com” forumundan da yayınlanacaktır. Böylece kursa katılan arkadaşlar anlayamadıkları yerleri forumdan sorabilecekler ve etkileşimli olarak öğrenebilecekler.

3D tasarım hangi alanlarda kullanılır?

Günümüzde bilgisayar destekli 3d tasarım birçok alanda kullanılmaktadır. Bazılarını sıralayacak olursak: Grafik tasarım, görsel medya-TV, mimari-iç mimari görselleştirme, web, animasyon, film gibi birçok alanda kullanılmaktadır.

Neler öğreneceğiz?

Öğreneceğimiz birçok şey var, genelleyecek olursak: “3D’ye giriş, Blender Arayüzü, Modellemeye Giriş, Materyaller, Işıklandırma, Kamera, Render, Animasyona Giriş ve birçok farklı proje uygulamalarıyla bunları nasıl kullanacağımızı da kavramış olacağız. Öğrenmek isteyen arkadaşların yapması gereken şey anlatılanları uygulamak, çalışmak ve haftada bir forumu takip etmek. Anlayamadıkları yerlerde de forumda bizlere sormak.

Kurs ve kullanacağımız programlar

Kursta, “Blender” diye bilinen özellikle yurtdışında çok yaygın bir 3D animasyon ve tasarım programını kullanacağız. Bu program tamamen ücretsiz, açık kodlu, özgür bir yazılım ve gerçekten kendini ispatlamış kaliteli bir program. İncelemek isteyenler adresten (www.blender.org) yapılan çalışmalara bakabilir. Bir de “Gimp” adındaki Photoshop benzeri yine açık kodlu yazılımı kullanacağız. Fakat kursun büyük bir kısmında Blender kullanacağız.

Bahsi geçen yazılımları indirmek için;

Blender için http://www.blender.org/ adresinden Download sekmesinden indirebilirsiniz.

Gimp için ise http://www.gimp.org/downloads/ adresinden ‘Gimp for Windows: Windows için Gimp’ sekmesinden indirebilirsiniz.

Linux kullanan okuyucularımız aynı adresten Linux Sürümlerini indirebilirler.

İsteyen arkadaşlar bu kursa hem forumdan bilgi paylaşımında bulunabilir ya da destek olmak isteyenler bildiklerini bizle paylaşabilir.

Haftaya görüşmek üzere…

13.10.2009


”Artık söz onun olmalı!”

www.sorularlasaidnursi.com

“SorularlaSaidNursi.com” sitesine, Bediüzzaman’ın (r.a.) Kosturma’dan esâretten dönüşüne dâir yaptığımız araştırma sırasında rast geldik. İnternet âleminin bekâya açılmış Nurlu pencerelerinden biri daha. Siteye şöyle bir göz gezdirince, her üç Said dönemine dâir, birçoğu gazetemiz yazarlarının kalemine ait yazılar var. Sitede bilhassa dikkatimizi çeken, Bediüzzaman’ın (r.a.) bir müceddid olmasının yanı sıra, siyasi ve içtimâi yönlerinin de bu yazılarla ihmâl edilmemiş olduğuydu. Çünkü Bediüzzaman, insanlığın bâki âlemine tecdid vazifesi ile paralel olarak, o baki âlemin tarlası olan dünya hayatının tanziminde de İslâmiyetin reçetelerinde tecdid vazifesini bitamâmiha yerine getirmiştir.

Sitede, Bediüzzaman’ın hayatına ait evrak kayıtlarının yanı sıra; medyada yer almış asrın sıkıntılarına çâreleri; ilim adamlarının Bediüzzaman’ın fikirleri hakkındaki tasdikler görüşleri; hayatı ve dâvâsı hakkında akla gelebilecek, kafaları karıştırmakta kullanılan suâllere cevaplar; diğer dinlere mensub insanlarla hangi ölçülerde diyalog kurulacağına dâir takdim ettiği, dünyanın çaresiz kaldığı çareler gibi bir çok başlık var.

Ayrıca gene Bediüzzaman hakkında hazırlanmış multimedya çalışmalar ve panellerden görüntüler de bulabilirsiniz.

Sitenin, emsallerinden farkı olan her -üç dönem Said- farkını bariz izah etmesidir. Elbette eksikleri de var. Henüz yeni bir site bu hâliyle. Daha etraflıca tamamlanması gereken eksikler; meselâ kronolojilere ait evrakların az olması, esâret dönüşü bilgilerin her yerde olduğu gibi burada da eksik olması gibi, ufak tefek, fakat aydınlanması gereken noktalarda hayatına ışık tutulması gerekenler bunlar.

Emeği geçenleri tebrik ederken, bilhassa artık memleketimizin ve dünyanın baş edemediği sıkıntıların çıkışında tek çare olarak gördüğümüz “Çağın eşsiz güzelliği”nin daha ayrıntılı ve dikkat çekecek başlıklarla ifâde edilebilmesi için, eli kalem tutanları bu siteye kaynak temininde yardıma davet ediyoruz. Sitede olmayan çalışmaların da bir şekilde site editörüne ulaşılarak tamamlanması Bediüzzaman’ın dâvâsına sahib olmakla gurur duyan herkesin de vazifesi olsa gerek.

Tekrar tebrikler…

13.10.2009


www. dosyauzantisi.com

Dosya uzantılarını merak ediyor musunuz?

dosyauzantisi.com sitesi Türkiye’de eksik bulunan bir alandaki boşluğu doldurmak için açılmıştır. Genel itibari ile teknik bir konu sayılabilecek dosya türleri aslında herkesin sık sık karşısına çıkan bir durumdur. İnternette bulduğunuz bir dosyanın ne işe yaradığı veya bilgisayarınızda açamadığınız bir dosyanın nasıl açılacağı çok sık olmasa da karşınıza çıkan bir sorundur. Fakat herkesin eninde sonunda karşısına çıkacaktır. Böyle bir sorunla karşılaştığınızda genellikle forumlarda arama yapmak zorunda kalırsınız ve çoğunlukla yanlış yönlendirmeler sebebi ile çok uğraşırsınız. Belki de iki satırlık bir açıklama için forumlarda onlarca sayfayı karıştırmanız gerekir.

İşte sitemiz tam da bu amaçla kurulmuştur. Aradığınız dosya türü hakkındaki o kısacık açıklama hem de daha güvenilir bir kaynaktan size ulaşmaktadır. Sitemiz henüz yeni olduğu için içinde 1300 civarında dosya uzantısı bulunmaktadır ve her geçen gün bu sayı artmaktadır. Hangi uzantıların ekleneceğine ise dolaylı olarak ziyaretçilerimiz karar vermektedir. Siteye gelen ziyaretçilerin aradığı uzantı arşivimizde mevcut değilse, arama kayıtlarında saklanmakta ve tarafımızdan ingilizce kaynaklardan ve birçok forumdan arama yapılarak kütüphanemize eklenmektedir. Aynı özellikte yabancı web sayfalarında bilgi mevcut olmasına rağmen hangi programla açılacağı detaylı olarak verilmemektedir. Sitemizde ise hangi programla açılacağı ve ilgili program linkleri verilmiş olup ziyaretçilerimiz siteye geldiği gibi hızla çıkıp gitmektedir. Bu açıdan bakarsak, web sayfamız bilgi açısından doyurucu olduğu kadar, ziyaretçilerin en hızlı çıktığı site olarak da ön sıralardadır. Her ne kadar web sayfası yöneticileri için bu istenmeyen bir özellik olsa da ziyaretçilerimizin memnun olması bizim için daha önemlidir. Tekrar geleceklerini bildiğimiz için bundan yakınmıyoruz, aksine memnun oluyoruz. Tekrar geldiğinizde kapımız sizlere her zaman açık olacaktır. Bulamadığınız uzantı ikinci seferde eklenmiş olacaktır.

13.10.2009


Nihayet Türkiye 3G ile tanışır…

Önceki yazılarımda 1G ve 2G teknolojilerinden bahsetmiştim. Bu yazımda da 3G ve hayatımıza kattığı değişiklikler hakkında yazmak istiyorum.

Bizim 3G’ye geçiş hikâyemiz öyle hızlı ki teknolojiye ayak uyduramıyoruz tabiri yerindeyse… Hatta bırakın hızlıyı eski teknolojiye bile ayak uydurma konusunda pek iyi olduğumuz söylenemez. Sürekli övülen bu teknolojiyi biraz da eleştireyim. 3G denince pek çok kişiye sorduğunuzda hemen size vereceği cevap “görüntülü konuşma” şeklinde olacaktır. Ama 3G sadece görüntülü konuşma değildir. Internet ve yüksek hızlı internet teknolojisini de içinde barındırır. Şöyle bir baktığımızda televizyon izlenebiliyor. Her ne kadar gariban kesim izleyemeyecek olsa da burjuva sınıfı izleyebilir. Gariban kesimi derken kendimi kastediyorum. Ayda 100 kontörü zorla yüklerken, kalkıp kontörlerimi televizyon izleme sevdasına veremem. Biz teknolojiyi çok pahalı kullanıyoruz, bu bir gerçek. Misal; eve bir internet hattı çekmek için telefon aboneliği olmak zorunda kalıyoruz. Bir de sadece bununla sınırlı değil, teknolojiyi pahalı kullanmamız. Cep telefonu fiyatları telefon kampanyaları ve sayamadığım pek çok şey. Neyse 3G’ye devam edelim…

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği-2000 (International Mobile Telecommunications-2000) (IMT-2000), ya da daha bilinen adıyla 3G, 3N ya da 3. Nesil, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından tanımlanan; GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT ve WiMAX teknolojilerini kapsayan bir standartlar ailesidir. Verilen hizmetler arasında mobil kullanıcılar için geniş-alanda kablosuz telefon görüşmeleri, görüntülü aramalar ve kablosuz veri aktarımı vardır. 2G ve 2.5G hizmetleriyle karşılaştırıldığında, 3G eşzamanlı konuşma ve veri hizmetleriyle daha yüksek veri hızlarını (HSPA+ ile iniş yolunda 14.4 Mbit/s ve çıkış yolunda 5.8 Mbit/s’e ulaşan hızları) desteklemektedir. Bu sayede 3G ağları, ağ operatörlerinin daha geniş ve gelişmiş hizmetleri, geliştirilmiş spektral verimlilik sayesinde ulaşılan daha büyük ağ kapasitesiyle sunmalarını sağlar.

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği üçüncü nesil (3G) mobil telefon standartlarını gelişimin hızlanması, bant genişliğinin artması ve daha geniş uygulamaların desteklenmesi için tanımladı. Örneğin, GSM (şu anki en yaygın cep telefonu standardı) sadece ses değil, aynı zamanda 14.4 kbps hızlarında devre anahtarlamalı veri aktarımını destekler; ancak çoklu ortam uygulamalarının desteklenmesi için 3G’de paket anahtarlamalı verilerin daha iyi spektral verimlilikte ve daha yüksek hızlarda aktarılması gerekmektedir. Paket anahtarlaması sayesinde 3G sisteminde cihazlar bant genişliğini sadece veri alışverişi sırasında işgal ederler. Özet olarak, 3G’nin 2G’ye göre getirmiş olduğu en büyük yenilik, iletimin ses yerine veri odaklı olmasıdır.

Diğer yazımda 4G den bahsetmeyi planlıyorum, her ne kadar pek çoğumuz duyduğunda ‘4G de mi varmış!’ diyecek olsa da teknolojiyi geriden takip etmemize delil niteliğinde olacağı için özenerek hazırladığım 4G yazımı diğer hafta okumanız dileğiyle…

[email protected]

MEHMET BEŞİR PARLAKOĞLU

13.10.2009


Turing çeviri programı

PROGRAM TAVSİYESİ Hazırlayan: www.gezginler.net

Turing çeviri programı İngilizce - Türkçe ve Türkçe - İngilizce çeviri yapar. Turing programı şu an için basit cümleleri çevirmekle birlikte, program geliştirme aşamasındadır. Turing programın en önemli avantajı; tam sürümü ücretsizdir. Küçük çaplı, anlamını merak ettiğiniz cümleler veya Türkçe bir cümlenin İngilizce nasıl yazılacağını öğrenmek için kullanabilirsiniz. Program çok temel anlamda kırık çeviri dediğimiz şekilde çeviri yapabiliyor.

Bu çeviri programı İngilizce’ye yeni başlayanlar ve az İngilizce bilenler içindir. Turing kurulum gerektirmez, programın sıkıştırılmış zip dosyasını oluşturacağınız bir klasörde (mesela ‘Turing’) açınız ve klasör içinde Turing.exe için kısayol oluşturun, sonra kısayol simgesini masa üstüne taşıyın ve çalıştırın. Çeviri için boş sayfa açınız, cümleler yazınız veya bir metin sayfası yükleyiniz. Çevirmeyi düşündüğünüz kelimeler veya cümleleri mouse ile seçiniz. İngilizce - Türkçe için “ING-TUR”, Türkçe - İngilizce için “TUR-ING” menüyü kullanınız. Ayrıca hazırlanmış hikâyeleri ile cümle cümle çeviri yaparak İngilizce’yi daha iyi ve daha hızlı öğrenme imkânını sunuyor. Kendi sözlüğünüzü oluşturup, daha sonradan öğrenilen kelimeleri Turing bünyesine katabilirsiniz.

Turing programının içinde yer alan web gezgini Internet Explorer özelliklerine sahiptir. Web sayfası açar ve internette gezebilirsiniz. Web gezgini ile İngilizce sayfalarda kelime veya cümle çevirisi yapabilir ve İngilizce seslendirebilirsiniz. Web sayfasında önce çeviri yapılacak kelime veya metni mouse ile seçili hale getirin ve bu durumda çeviri tipine göre ing-tur Çevir veya tur-ing çevir butonuna tıklayınız, kopyala komutunu kullanmak gerekmez. Çeviri ayar menüsünden İngilizce ses ayarları yapılabilir.

İnternette gezdiğiniz web sayfalarındaki herhangi bir metni kopyala komutuna gerek kalmadan ilgili tuşu tıklayarak tamamen çevirebilirsiniz, metin büyüklük sınırı yoktur. Gerektiğinde kopyala komutunu kullanabilirsiniz. Bu durumda Web Ayarları menüsünde kopyala komutunu aktif hale getirin ve çeviri tipini seçiniz. Turing programının kelime sözlüğü ve çeviri kapasitesi az olduğundan Web çeviride kısıtlı çeviri yapmaktadır.

Programın içerisinde tüm bunlara ek olarak dil öğrenimini eğlenceli hale getiren kelime ve balon oyunları yer almaktadır.

Üretici Sitesi:

http://www.ingtur.org

İndirme Adresi:

http://www.ingtur.org/turing.zip

13.10.2009


Mobil cihazlar için Risale-i Nur okuma programı

JAVA uyumlu mobil cihazlarda çalışan bir Risale-i Nur programı. Şimdiye kadar hazırlananlar içerisinde en kullanışlısı. Program içerisinde ayrıca, Kur’an-ı Kerim, Hizb’ul Hakaik, İlmihal, Osmanlıca, Arapça ve İngilizce Külliyat da bulunmaktadır. Programın arama motoru bulunmaktadır. Programı doğrudan mobil cihazınızdan girerek de indirebilirsiniz. Bunun için http://wap.lemaat.com adresine girmelisiniz.

İndirmek için: http://www.nurpenceresi.com/index.php?oku=1384

13.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.