12 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Görüş

Hz. Muhammed (asm) her zaman gündemde

“Yemeğin bereketi, hem yemekten önce, hem de yemekten sonra el ve ağzı yıkamaktadır.”

(Hadis-i Şerif)

Evet dünyanın bir numaralı gündemini her şeye rağmen “Domuz Gribi” oluşturuyor bu günlerde. Andıçlar, cuntalar, doğal gaz ve akaryakıt zammı gribin gölgesinde kalıyor.

El yıkamanın, abdest almanın önemi bir kere daha ön plana çıkıyor.

Bu helâket ve felâket asrında; Sünnet-i Seniyyeye ittibanın önemi konusunda Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri kadar tahşidat yapan başka bir âlime rastlamadım.

Fesad-ı ümmet zamanında sünnet-i seniyyenin -küçük büyük demeden- bir rüknüne ittiba edenin yüz şehid sevabı kazanacağı hadisi şerifini hatırlatıp bizi sünnetleri yaşamaya teşvik ediyor. Zaten Bediüzzaman kendisi hertürlü tehlikeyi göze alarak ittiba ettiği sünnetleri bizim de yaşamamız için gayret sarf etmiştir. Sünnet-i seniyyenin nasıl hayat kurtardığını artık bilinen ve çok önemsenmesi gereken bir durumdur.

Yemekten önce ve sonra ellerimizin yıkanması, çok kuvvetli bir sünnettir. Bunun dışında bir mü'min zaten günde beş vakit namaz kıldığı için 5 defa günde ellerini yıkamaktadır. Namazın sahih olması için de mutlaka tuvalette su kullanılmalıdır.

Bu konu ile ilgili küçük bir haber okudum. “Ellerin santimetrekaresinde 6 bin bakteri yaşıyor.” Bilindiği gibi bir çok hastalık elle bulaşıyor. Uludağ Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayyyar’a göre bulaşıcı hastalıklardan kurtulmanın ve korunmanın en etkili yolu elimizi yıkamaktan geçiyor. Günümüzde okulları dahi tatil ettiren domuz gribine karşı da evet, ellerin yıkanması gerekiyor.

ELLERİMİZİ YIKAYALIM

Gün geçmiyor ki yeni bir olay Peygamber Efendimizi (asm) doğrulamasın. Ellerimizi yıkamanın sayısız faydaları var. Yıllar önce okuduğum bir haberde ABD’de ellerini yıkamayan 9 bin kişinin öldüğünü okumuştum. Yemekten sonra el yıkama sünnetini yaşantısı ile yabancıları dahi etkileyen Osmanlı’daki bu geleneği (adet- ibadet) iki Hollandalı’nın kaleminden okuyalım.

“Türkiye’de sofradan kalkılır kalkılmaz mutlaka eller ve ağızlar yıkanır. Önünüze sıcak suyla sabun getirilir. Büyüklerin konaklarında ya gül suyu veyahut güzel kokulu başka bir su da ikram edilir. Bunlarla da mendilinizin bir ucunu ıslatırsınız. Mutfakları çok temizdir. Mutfak takımları da güzellik ve parlaklık itibarıyla eşsizdir. Gerek sofra takımları, gerek yemekleri azamî nisbette temizdir.” (J. B. Tavernier- Nouvelle relation de I’interiur du serrail du Grand- Seignuur- 1678. Amsterdam) (Ricaut- Histofre de I’etal present de I’Empire ottoman (1670 Paris)

“Türkler, Avrupa’da ekseriyetle tesadüf edildiği gibi insanların yemek yedikleri veyahut yıkanıp temizlendikten sonra tekrar yiyecekleri kaplarda köpeklerin de yemek yemesine müsaade etmezler. Avrupa’da çok defa sofraya köpeklerinde kullanmış olduğu kaplar getirilir.” (Comielle Le Bruyn- Voyages de Cornille Le Bruyn par la Moscovie, en Perse et aux indes orientales, 1914 La Haye.)

EL YIKA, HASTALIKTAN KORUN

Bir hadis-i Şerif’te Peygamberimiz (a.s.m.) buyuruyor: “Evinin hayrını isteyen yemekten önce ve sonra ellerini yıkasın.”

Mızraklı ilmihalden naklen: “Yemekten önce elleri yıkamanın faydaları:

Bir melek duâ eder bütün günahlarımızın affı için. Kur’ân âyetleri sayısınca namaz kılmış gibi sevap yazılır. Doğrular sevabına nail olunur. Melekler o mü'min için istiğfar ederler.

Yemek yedikten sonra elleri yıkamanın faydaları: Bu mü'minin affı için bir melek duâ eder. İnsanın damarları sayısınca sevap kazanılır. Rahmet deryasına gark olunur. Elinden akan damlalar adedince sevap kazanılır. Vefat ettiğinde şehid olur o mü'min.”

Kısaca el yıkama sünnetini yaşayan mü'min için hem dünya da hem de ahirette sayılamayacak kadar çok kazanç vardır. Adetimiz ibadet yapmak ne kadar kolay değil mi?

El yıkama sanıldığı kadar kadar basit bir işlem değil. Kurallarına uymazsanız, sadece sabunu köpürtmek bir işe yaramıyor. Üstelik iyi yıkanmayan eller hastalıklara zemin hazırlıyor. Araştırmalar, Türkiye’de hastane enfeksiyonlarının kişi başına, yılda 1500 dolar kadar bir maliyet olduğunu gösteriyor. Bulaşıcı hastalıkların çoğu bilindiği gibi el temasıyla geçiyor.

Çocukların tuvaletten çıktıktan sonra, yemekten önce ve sonra da mutlaka ellerini yıkamaları gerekiyor. Her şeye rağmen yemeğin sağ elle yenmesi, -çünkü bu kuvvetli sünnetlerdendir- gerekiyor. Evde kreşte, anaokulunda mutlaka çocuğa öğretilmelidir. Sol el acil bir durum olmadığı takdirde kesinlikle ağıza götürülmemelidir.

DOĞRU EL YIKAMA

Ellerinizi su ile ıslatın, sıvı sabunu avucunuzun içine iyice dağıtın, her iki elinizde de parmak içlerini iyice ovuşturun, her iki elinde parmak uçlarını da yıkayın. Sağ el yardımıyla sol, sol el yardımıyla sağ el baş parmaklarınızı yıkayın. Ellerinizi kuruladıktan sonra, musluğu elinizi kuruladığınız kâğıt havlu yardımıyla kapatınız. Zaten beş vakit namaz kılan bir Müslüman da günde 5 defa ellerini yüzünü yıkamak zorundadır.

H. KÜBRA AKDEMİR

[email protected]

12.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.